Банер за мобилна версия за апликация

Синусови аритмии

Аритмия е патологично състояние характеризиращо се с нарушения в ритъма и последователността на възбуждане и свиване на сърцето.

Възбудните импулси, зараждащи се в областта на синусовия възел, са основният водач на сърдечните съкращения. Ето защо при нормални условия и правилно функциониране на възбудно-проводната система на сърцето ритъмът му е синусов. Този ритъм има няколко характерни елемента, а именно:

 • наличие на Р-вълна, което обуславя възбуждането на предсърдията;
 • възбуждането и съкращението на предсърдията винаги предхожда това на камерите, което означава, че в ЕКГ винаги Р-вълната се разполага преди QRS-комплекса и броят на Р-вълните е равен на този на QRS-комплексите;
 • наличието на правилен ритъм – еднакво разстояние между всички QRS-комплекси, което показва ритмичност в сърдечните съкращения;
 • Р-вълна във второ отвеждане трябва да е положителна.

При определени условия възникват промени в синусовия ритъм, т.е. възбудните импулси продължадат да се генерират в синусовия възел, но техният характер е променен. Това е състояние, при което се наблюдана синусов ритъм, но сърдечната честота е над допустимата норма (60-100 удара/мин), т.е. е над 100 удара/мин. В редица случаи това нарушение е преходно и е проява на различни физиологични състояния (стрес, напрежение, активна физическа активност при нетренирани хора и т.н.).

В някои случаи учестеният пулс може да е асоцииран с възпалителни заболявания, тъй като е известно, че с покачването на температурата с един градус, сърдечната честота нараства с 10 удара за минута. При различни патологични състояниая, като сърдечна недостатъчност или шок, покачването на сърдечната честота е компенсаторна проява в отговор на намалената съкратителна способност на сърцето.

Понякога синусовата тахикардия е изява на медикаментозно въздействие, например след прием на адреналин или допамин. Макар и рядко, при интоксикация с никотин и кофеин също може да се наблюдава покачване на пулса. В случаите, когато синусовата тахикардия е преходна, не съществува риск за пациента. Ако обаче учестеният пулс е постоянен и новопоявил се симптом, това винаги трябва да насочва вниманието за наличието на подлежащо заболяване, като е необходимо изясняане на неговото естество.

В този случай възбудните импулси се формират от синусовия възел, но ритъмът е неправилен, т.е. има редуване на периоди на забавена с периоди на ускорена сърдечна дейност. Най-често това се наблюдава при млади хора и е свързано с акта на дишане. При вдишване сърдечната дейност се ускорява и разстоянията между QRS-комплексите намаляват, а по време на издишването тя се забавя и съответно камерните съкращения се раздалечават едно от друго.

Синус арест е сериозно състояние, при което спира образуването на импулси в синусовия възел, което води до преустановяване съкращенията на предсърдията и на камерите. В тези случаи, с отпадането функцията на основния водач на ритъма на сърцето, неговата дейност се поема от следващото звено от възбудно-проводната система, а именно АV-възела. Получава се т.нар.заместителен или нодален ритъм. Възбудните импулси се генерират в АV-възела с честота от порядъка на 60 удара/минута и под тяхно влияние се осъществява последователното съкращения на предсърдията и на камерите. Друго характерно за нодалния ритъм е наличието на отрицателни Р-вълни във второ отвеждане.

Касае се за нарушена функция на синусовия възел, при която се появява трайна, значително изразена брадикардия (сърдечна честота под 60уд/мин), която в определени моменти се съчетава с пристъпна тахикардия (силно учестена сърдечна дейност). В периодите на брадикардия е възможна синкопална симптоматика.

 

Причини:

Обикновено сърцето бие на редовни интервали с честота от 60 до 80 удара в минута. Според нуждите на организма сърцето може да забави или да ускори работата си. Аритмията е всяка дейност на сърдечния ритъм, която е различна от обичайния нормален синусов ритъм. Тя се характеризира с:

 • намаляване на честотата (по-малко от 60 удара в минута);
 • ускоряване на честотата (повече от 100 удара в минута);
 • в случаи на сърдечен ритъм, който е нередовен.

За всеки вид аритмия има различни причини, но за някои видове те могат да бъдат подобни.

Причини за различните видове аритмия:

 • консумация на алкохол, тютюнопушене;
 • употреба на енергетични и други видове напитки, съдържащи кофеин;
 • ползването на някои лекарства;
 • стрес;
 • прекомерни физически натоварвания, пренатоварвание;
 • заболяване на щитовидната жлеза;
 • заболяване на надбъбречната жлеза;
 • заболявания на сърдечно-съдовата система (на сърдечните клапи, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност, други сърдечни заболявания, миокардит, и т.н.);
 • хипертония;
 • диабет;
 • мозъчен тумор;
 • травматично увреждане на мозъка;
 • затлъстяване;
 • менопауза;
 • нарушение в съотношението на елементите калий, натрий и калций в клетките на миокарда и в извънклетъчната среда.

 

Усложнения:

Обяснявайки причините за синусова аритмия, се идентифицират няколко групи заболявания, които причинява.

 • Нарушаване на сърцето е основната причина за тежка синусова аритмия. Исхемична болест на сърцето, първо се нарежда сред факторите за развитие. При това заболяване е недостатъчно снабдяването с кислород на сърдечния мускул, при което се развива хипоксия, придружена от тежък синдром на болка в сърцето;
 • Инфаркт на миокарда, също е придружен от тежка синусова аритмия. Сърдечната недостатъчност е състояние, при което е нарушена функция за изпомпване на кръв към сърцето, придружено от сърдечни аритмии;
 • Кардиомиопатия изглежда, освен аритмии, структурни промени в сърдечния мускул. A роля заемат придобити или вродени аномалии на сърцето; миокардит (възпаление на сърдечния мускул);
 • Синусовата аритмия, може да бъде причина за заболявани, несвързани със сърдечно-съдовата система. Дисфункция на нервната система, обикновено е свързана със синусова аритмия. Бронхит или астма, също може да се съпътства със синусова аритмия;
 • При някои лекарства може да се развие обратима синусова аритмия. Това често се случва след употреба на лекарства, които стимулират сърцето (гликозиди); лекарства, които повлияват сърдечната честота (антиаритмични средства); диуретици. Пиенето на алкохол и тютюнопушенето причиняват смущения на сърцето, обикновено такива нарушения стават необратими, дори и след спиране на пушенето или пиенето, аритмията продължава, но е с по-ниска характер;
 • Синусова аритмия се развива при бременни жени, поради физиологични функции след раждането. Това се дължи на повишен кръвен обем и повишено натоварване на сърцето;
 • Синусова аритмия се наблюдава при юноши, по време на пубертета, поради повишените възможности на надбъбречните жлези, половите органи и щитовидната жлеза.

 

Симптоми:

Синусовата аритмия е представена от различни симптоми в зависимост от честотата на контракциите на сърдечния мускул. С увеличаване и намаляване на честотата се получава: задух, усещане за липса на кислород, чувство на пулсиране на сърцето, болка зад гръдната кост или в лявата зона на гръдния кош. Като намаляването на честотата включва: слабост, главоболие, виене на свят.

 • Маркирана синусова аритмия, придружена от кръвоносно сътресение на мозъка, може да доведе до загуба на съзнание;
 • Умерената синусова аритмия има тежки симптоми.

 

Диагностициране:

Диагностиката на синусовата аритмия се определя от оплакванията на пациента и от данните на изследването. Електрокардиограмата открива промени в сърдечния ритъм. Използва се и Холтер мониторинг в продължение на 24 часа. В някои случаи се извършва ултразвукова диагностика на сърцето. Необходима е и биохимична урина и кръв, както и изследвания на половите хормони.

 

Синусова аритмия при деца, се проявява най-вече като дихателна аритмия. Но също така, може да причини - вродено сърдечно заболяване, съдова дистония и хормонални промени, особено в юношеска възраст. Задължителна е консултация с кардиолог, педиатър, а в някои случаи и с невролог и ендокринолог.

Лечението на синусова аритмия при деца трябва да включва подходяща организация на работа и почивка. Препоръчително е да се извършва лечение в санаториум. На детето се определя диета с ограничаване на прости въглехидрати и прием на големи количества плодове и зеленчуци. Важно условие е използването на психотерапевтично лечение за емоционалното възстановяване на детето и ограничаване на стреса му. Добър резултат дава метод за акупунктура и физиотерапия.

 

Лечение:

Най-важното за ефективно лечението на аритмия е да посетите лекар, за да се разбере дали тя е съпътстващо заболяване на основното заболяване или е самостоятелно. Също така, трябва да се определи вида на аритмия. След това трябва да се следва лекарското предписание.

Аритмия може да бъде отделно заболяване или симптом на основното заболяване. Ако тя е самостоятелна болест, лечението се провежда с помощта на лекарства, които нормализират ритъма на сърцето. Ако аритмията е усложнение на основно заболяване, което е причина за появата ѝ, след лечение на основното заболяване, тя може да премине самостоятелно без в повечето случаи да още се назначават антиаритмични лекарства.

Умерените натоварвания развиват сърдечния мускул, засилват мускулните му тъкани и се ускорява обмяната на кислород. По-тежките натоварвания, разбира се са забранени, но леки ежедневни упражнения сутрин – е най-добрият избор. Полезни са и ежедневни разходки на чист въздух.

След успешното възстановяване на синусовия ритъм обикновено се назначават от лекаря антиаритмични лекарства (Соталекс, Алапинин, Кордарон, Пропанорм) за предотвратяване на повтарящи се епизоди на предсърдно мъждене.

Лекарствата за аритмии са разделени в 4 групи блокери:

 • Бета-блокери – миокардна защита на влияние на симпатиковия дял: Атенолол, Бизопролол, Метопролол, Пропранолол, Целипролол“, Егилок;
 • Блокери на калиеви канали – позволяват на клетките да си почиват и възстановяват: Амиодарон, Бретхил, Дофетилид, Ибутилид, Кордарон, Омид;
 • Блокери на калциеви канали – йони, необходими за съкращенията на сърцето, тези лекарства пречат на преминаването им в клетките: Амлодак, Амлодипин, Брокалтсим, Верапамин, Диокрадин, Исоптин, Нимотоп;
 • Блокери на натриеви канали– правят клетките устойчиви на външни влияния и внезапна стимулация: Дифенин, Лидокаин, Мексилетин, Прокаинамид, Пропафенон, Ритмилен, Фенитоин, Хинидин.

Пълното лечение на аритмия трябва да включва не само приемането на блокери, но и прилагането на лекарства, на базата на витамини и минерали, както и продукти с високо тяхно съдържание.

Хранителен режим:

Необходимо е да се насища тялото с витамини, да се откажете от мазни и пържени храни. Яжте зеленчуци, плодове, сушени плодове, билки, семена, ядки, риба, черен дроб и млечни продукти. Консумирайте ястия приготвени на пара или печени, намалете количеството на солта и сладкишите.

Основна цел на диетата е употребата на храни, които са от значение за миокарда съдържащи минерали: калций, калий, магнезий. Между другото, в достатъчно количество те се намират в зеленчуците, зърнените храни и плодовете.

Подходящите продукти с посочените минерали за аритмия включват краставици, фасул, авокадо, млечни продукти, зеленчуци, ряпа, печени картофи, плодове, мед, риба, тиква, кайсии, стафиди и банани. За възстановяване на сърдечния мускул благоприятен ефект има от плодове на глог, шипки и калина, както и чай от цветове на елда. Необходимо е да се откажете от прекомерна консумация на сол, горещи подправки, животински мазнини, пушено месо и захар.

Всички продукти, които се използват за аритмия са блокатори, чието действие е насочено към укрепване и защита на сърдечните клетки и от негативното влияние на различни фактори.

При калиев дефицит – Potassium Gluconate, Паматон, Калинор, Калий Глюконат, Аспаркам (калий и магнезий), Панангин(калий и магнезий), плодове (особено банани), сушени плодове, картофи, боб, орехи, карфиол и билки.

Когато има недостиг на магнезий – Магне В6, Аспаркам, Магнистад, Медивит, семена и ядки.

 

Практически съвети:

Правилно поставете пострадалия така, че да има осигуряване на проходимостта на дихателните пътища. За да осъществите това:

Страдащият трябва да бъде положен върху твърда, равна повърхност и главата му да е максимално изведена назад.

За подобряване на дихателните пътища на устната кухина трябва да премахнете протезите, ако ги има или други чужди тела. Главата на пациента при повръщане, да е обърната към едната страна, и съдържанието на устната кухина и фаринкса да се отстранява с помощта на тампони (или импровизирано подобие).

Проверете дали има спонтанно дишане. Ако няма спонтанно дишане, започнете изкуствено дишане. Пациентът трябва да се намира в предписаната позиция на гърба с рязко обърната назад и нагоре глава. Позицията може да се постигне чрез поставяне на възглавница под раменете. Можете да държите главата му с ръце. Долната челюст трябва да се избута напред. Поемете дълбоко дъх и направете изкуствено дишане. За да не излиза въздухът през носа на реанимирания, захванете го с пръсти. През това време, гръдния кош на пациента се срива – има пасивна издишване.

Ако на сънната артерия няма пулс, механична вентилация е необходимо да се съчетае с извършването на гръдна компресия. За да я извършите, поставете едната си ръка, така че основата на дланта да лежи на гръдната кост, строго в средната линия и 2 пръста над мечовидния израстък. Без огъване на ръцете и с използване на собственото си телесно тегло, свободно натискайте и отпускайте гръдната кост на 4-5 см към гръбначния стълб. Когато това се направи, се постига компресия (натиск) на гръдния кош. Направете масаж, така че продължителността на компресиите да е равна на интервалите между тях. Честотата на компресията трябва да е около 80 на минута. В паузите оставете ръцете на гърдите на пациента. Ако извършвате реанимацията сами, след като сте направили 15 гръдни компресии, направете два пъти последователно изкуствено вдишване на въздух. След това повторете гръдната компресия, комбинирана с механична вентилация.

Не забравяйте да се осъществява постоянен мониторинг на работата на Вашето реанимационно мероприятие. Реанимацията е ефективна, ако пациентът възвръща розовата си кожа и лигавиците, ако стеснените зеници започват да проявяват реакция към светлината, подновете или подобрете спонтанното дишане, проверете пулсът дали се е появил на сънната артерия.

 

Билколечение:

Трябва да се има пред вид, че не е добре сами да определяте лечението си с народни средства, а е по-добре да се консултирате с лекар, тъй като дори и те могат да навредят на тялото и трябва да се определи, кои са подходящи за всеки отделен вид аритмия или за други заболявания.

 • Запарка от валериан. Една лъжица раздробени валерианови корени се заливат с чаша завряла вода. Престояват захлупени за 8-12 часа, прецеждат се и се ползват по супена лъжица, 3-4 пъти на ден.
 • Отвара от валериана. Две лъжички се изсипват в 100 мл вода и се варят за 15 минути. Взема се по супена лъжица, 3-4 пъти за деня, преди хранене.
 • Запарка от невен. Две лъжички съцветия от билката се заливат с две чаши завряла вода, киснат за един час, и се филтрира. Пие се по половин чаши, 4 пъти за деня.
 • Запарка от маточина. Една лъжица се добавя в две чаши и половина вряща вода, оставя се за няколко часа захлупена и се прецежда. Употребяват се по половин чаша, 3-4 пъти за деня. Веднъж на 2 месеца, се правят почивки, по една седмица.
 • Тинктура от глог. Добавят се 10 г сушени плодове от глог в 100 мл вока и се оставят да престоят за 10 дни. Прецеждат се и се вземат по 10 капки с вода, 3 пъти на ден, преди хранене.
 • Отвара от цветове на глог. 5 г цветове се добавят в чаша вряща вода, сложете под капак и ги нагрейте на водна баня за 15 минути, охлажда се и се филтрира. Пийте по половин чаша, 2-3 пъти за деня, 30 минути преди хранене.
 • Сок от репички с мед. Смесете по равни части пресен сок от черна ряпа и мед. Вземайте по лъжица, 2-3 пъти на ден.
 • Запарка от хвощ. Една лъжица сух прах от билката, се заливат с 400 мл кипяща вода. Течността престоява захлупена 2 часа и се филтрира. Взема се по супена лъжица, 5-6 пъти на ден.
 • Салата за аритмия. Нарежете целина, добавете магданоз, копър, майонезата и малко сол. Яжте получената смес веднъж дневно, преди вечеря. Такова вкусно лекарство може да се яде отделно и може да се маже върху хляб.
 • Лук с ябълка. Смелете малка глава лук и една ябълка. Разбърква се и се вземат между храненията, 2 пъти на ден, за 1 месец.
 • При учестено биене на сърцето действа добре слабото домашно вино, смесено със сок от бял равнец и седефче. Препоръчително е всеки ден да се употребява сутрин и вечер по 50 г вино, като капвате по 12 капки сок от двете билки. Продължителността на лечението е един месец. Ако прецените, че е необхо­димо може и повече.
 • Рецепта с орехи и мед. Вземат се 100 г орехови ядки и се смилат, след това ги смесете с половин кг мед. Взема се три пъти за деня при аритмия, за 1 месец.

За да понижите нивото на холестерола в кръвта си, вземайте за месец чеснова тинктура с вино. За да го направите са необходими само 3 скилидки чесън, по една супена лъжица оцет, червено вино и зехтин. Смесват се съставките в миксера и се оставя сместа за поне 3 часа. След това се разделя на три час­ти, като всяка една от тях се разрежда с вода и се изпива. Интервалът между изпиването чашите от тинктурата, трябва да е 6 часа.