Банер за мобилна версия за апликация

Сколиоза

При сколиоза прешлените, изграждащи гръбначния стълб, се завъртат един спрямо друг и предизвикват деформацията му. Това дава отражение и на развитието на ребрата с оформяне на гърбица. Изкривяване може да се получи във всички сегменти на гръбначния стълб – шиен, гръден и поясен – като най-често се появява в гръдния дял. Сколиозата започва в един участък на гръбнака, а съседните прешлини образуват вторични или компенсаторни кривини.

Заболяването е с честота 3-5 на 1000 души. Среща се два пъти по-често при момичета и се открива най-често на възраст 10-14 години.

Сколиоза може да се развие в областта на шията, гърдите и пояса. Най-често изкривяването е в най-уязвимия сегмент –  гръдния. Веднъж отключено, то причинява вторични изкривявания в позицията на съседни прешлени.

Гръбначният стълб е опората на тялото. Върху него пада тежестта на раменния пояс и ръцете, която се прехвърля върху таза и краката. Структурата на гръбначния стълб е много специфична, за да може да осигури висока степен на подвижност на тялото, едновременно с това и неговата стабилност.

Тридесет и три прешлена съставят гръбнака, с форма, която позволя свързване помежду им, захващане на ребрата, черепа и таза в двата му противоположни края. Прешлените се свързват от много здрави връзки от съединителна тъкан, а за израстъците им се залавят голям брой мускули. Гръбнакът има четири извивки – шийна, гръдна, кръстовидна и поясна, които формират S образната форма на гръбначния стълб. В предно-заден план гръбначният стълб изглежда прав и е нормално да няма извивки. При деформиране на гръбнака в тази посока, се говори за сколиоза. Всъщност изкривяването на гръбначния стълби е комплексно и в трите равнини.

 

Причини:

Здравната статистика отчита, че в голяма част от случаите със сколиоза причините остават неразкрити, затова се говори за т.н. идиопатична сколиоза. Процентът на тези случаи може да достигне до 80.

Макар и по-рядко, около 10%, сколиозата може да се предизвика от друго заболяване, като например увреждане на нервите и мускулите или на гръбначния стълб. В такива случаи се говори за вторично гръбначно изкривяване, което се открива по-често при малки деца. Откриват се вродени дефекти на прешлените, мускулни дистрофии, церебрална парализа, вследствие на полиомиелит, болести на съединителната тъкан, доброкачествени тумори, травми, възпалителни процеси и др.

В 15% сколиозата е вродено състояние. Според някои специалисти съществува наследствена предразположеност и рискът за развитие на сколиоза у дете или юноша, в чието семейство вече има открити случаи на сколиоза, е по-голям. Изясняване причината за деформациите все още е предизвикателство. Има теориии за дефекти в белтъци, отговорни за мускулното съкращение, структурата на съединителната тъкан и др.

Вторичните сколиози при възрастните може да се дължат на травма, свързана със счупване на някой прешлен, също и на т. нар. остеопорозни фрактури. Остеопорозата засяга и мъжете, но жените са по-застрашени. Вторични сколиози в напреднала възраст се явяват и като следствие на вече извършена операция на гръбначния стълб. При туморни формации също са възможни вторични сколиози. Тогава на първо място е отстраняването на причината и на второ - стабилизацията на гръбначния стълб. При пациенти с метастази в телата на гръбначните прешлени се прилага кифопластика или вертебропластика, защото с тези методи ефективно се стабилизира гръбначният стълб и така на пациентите им се осигурява качество на живот. При кифопластиката се вкарва специален костен цимент в тялото на прешлена, за да се заздрави. Прави се под рентгенов контрол.

Много често се коментира, че причина за появата на сколиоза е обездвижването и прекарването на много часове в седнало положение, при това – върху неудобни столове или чинове. Според статистиката проблемът по-често се развива при момичета и става видим към 10-14-годишната им възраст.

В 10% от случаите причината за сколиоза е заболяване на нерви, мускули или специфично заболяване на гръбнака. Към първичните причини тук се отнасят травми, възпалителни процеси, тумори, детски паралич и детска церебрална пареза, заболявания на съединителната тъкан.

 

Симптоми:

Симптомите на сколиоза могат да се проявят както в ранна детска възраст, така и да останат недиагностицирани за дълъг период от време. Най-често заболяването се установява случайно на 10-14 годишна възраст. Тежестта на сколиозата може да варира от лека до много тежка. Лекото изкривяване може да не предизвика никакви оплаквания и да се открие случайно, докато тежките форми могат да причинят значително ограничаване на физическата и жизнена дейност на болния.

Сколиозата е хронично заболяване, което може да прогресира с възрастта. Обикновено с приключването на растежа на тялото тежестта на извивката остава стабилна и постоянна, а с подходяща терапия и набор от упражнения състоянието може да се стабилизира.

Нарастване на изкривяването може да се наблюдава в старческа възраст, вследствие отслабването на връзките и костите.

Характерни белези на сколиозата:

 • едното рамо изглежда по-високо или по-ниско от другото;
 • едното рамо изглежда с по-заоблен контур;
 • гръдният кош изглежда хлътнал и несиметричен;
 • главата прави впечатление, че не се намира в средата на раменете;
 • талията е неравна или наклонена;
 • тазът е наклонен или завъртян настрани;
 • единият хълбок е по-високо от другия;
 • единият крак изглежда по-къс от другия - въпреки, че дължината на крайниците е еднаква, наклонът на таза е причина за оптичното скъсяване на краката;
 • забелязва се нарушаване на походката.

Когато сколиозата е в лека или умерена форма, не предизвиква други проблеми освен козметични изменения. Понякога се явява тъпа болка в гръдния кош. Ако деформацията е в по-тежка форма и не се диагностицира своевременно или не се лекува правилно, може да причини влошаване на състоянието и по-сериозна деформация на скелета.

Най-честите оплаквания на пациентите със сериозни деформации са:

 • засилване на болките в гърба при движение на торса;
 • изтръпване на крайниците, намалена чувствителност или боцкане. Причина за това е, че при разместване на позицията на прешлените, се деформира канала на гръбначния стълб и се притиска гръбначния;
 • лесна уморяемост;
 • проблеми с дишането - при изкривяването на гръбначния стълб в гръдния му отдел причинява промяна във формата и обема на гръдния кош;
 • оплаквания от страна на сърцето - при голяма деформация на гръдния кош сърцето и излизащите от него големи кръвоносни съдове се притискат, което се отразява на сърдечната дейност.

 

Лечение:

Лечението при възрастни е съвсем различно от това при децата. И докато при децата има деформация и рядко болка, при възрастните основните симптоми са болка и неврологична симптоматика - изтръпване, скованост на краката. При болка, скованост, изтръпване първо се назначава терапия с нестероидни противовъзпалителни медикаменти, лекарства, които отпускат мускулатурата около гръбначния стълб или които подхранват нервните коренчета и им дават възможност да се възстановят. Ако при нас дойде пациент с остра болка, появила се преди два дни например, правим снимка, виждаме дегенеративни изменения, дори сколиоза. Тогава първо опитваме с лекарства. Ако оплакванията стихнат, с това приключваме. Ако тези кризи се случват веднъж в годината и преминават след 10 дни курс с лекарства, това е един приемлив начин за справяне с проблема, който се предпочита и от повечето пациенти.

Според научни изследвания, процедури като акупунктура, също са ефикасни при болка. Обяснението е, че при пробождането с иглите се нарушават макар и в малка степен калъфите, които обвиват мускулите около гръбначния стълб, като това освобождава напрежението там.

Следващата стъпка при подобни случаи е рехабилитацията, която е изключително важна. Има много публикации в световната научна литература, че е възможно да се постигнат съпоставими резултати с рехабилитация и с хирургично лечение.

Специалисти по рехабилитация предлагат подходящи комплекси от упражнения, предназначени за пациенти със сколиоза. Известно е, че най-подходящият спорт за тях е плуване, поне по 1 час, 2-3 пъти седмично. Добре е да се избягва носенето на тежко. Хранителен режим се налага само при наличие и на остеопороза.

Масажите също имат много добър ефект. Не бива да се пренебрегва и санаториалното лечение. У нас има места, като например Павел баня, с целебни минерални води, където облекчение търсят хора не само от страната, но и от чужбина.

Прилагат се и други модели за лечение при възрастните. Ако има вече някаква нестабилност на гръбначния стълб, свързана с фрактури от остеопороза например, тогава може да се препоръча носене на сегментен корсет, който се различава от този за децата. Той прилича по-скоро на колан и не позволява на гръбначния стълб да се отклонява в различни посоки. Това го стабилизира, докато фрактурата зарасне. Започва се веднага и лечение на първичната причина - остеопорозата.

Прилага се и локална апликация на обезболяващи или противовъзпалителни средства в епидуралното пространство или в ставите, между различните прешлени, или в зоната на коренчетата на нервите. Извършва се от специалисти по лечение на болката, каквито има вече и у нас.

За жените с изкривяване на гръбнака е важно преди бременност и раждане да направят контролни прегледи. При пациентки с лека форма на сколиоза от детска възраст при бременността и раждането сколиозата може да прогресира по две причини. Едната е увеличаване на наднорменото тегло - затова на бременните се препоръчва да не качват прекалено много килограми. Втората са хормоналните промени, които естествено правят връзките между костите по-хлабави и разтегливи, за да облекчат процеса на раждане.

Най-тежката форма на лечение на сколиозата е операцията. При възрастните се прави обездвижване на този сегмент от гръбначния стълб, който е застрашен или пострадал, трайно се фиксира с метални импланти. Едновременно с това се извършва декомпресия или освобождаване на пространство около коренчетата на нервите и гръбначния мозък, за да няма притискане и да се облекчи симтоматиката. Възстановяването след операцията обикновено продължава около 3 месеца, но това е индивидуално и зависи от всеки конкретен случай.

Терапията е индивидуална и зависи от степента и локализацията на изкривяването, възрастта на пациента и общото му състояние. Важно е да се прецени, дали е завършил костния растеж и съответно какъв е риска от прогресия на заболяването.

За избора на лечението основна роля има и ъгълът на кривината на сколиозата- т.нар. ъгъл на Кобб.

 • до 20 градуса не се предприемат други мерки освен контролни прегледи през 6 месеца за преценка развитието на състоянието и комплекс от физически упражнения, които да укрепят мускулатурата на гърба и кръста;
 • от 20-40 градуса - предписват се лечебна физкултура с електростимулация и се препоръчва носенето на корсет;
 • над 40 градуса, се предприема оперативно лечение.

Терапията на сколиоза в ранен стадий се състои в провеждане на системни коригиращи упражнения, чрез която се отстранява изкривяването, както и редовни прегледи при специалист (на интервал от 4 до 6 месеца), който да проследява развитието на състоянието.

В определен стадий се поставят корсети и бандажи, екстензионни апарати, гипсови корита, шини и други средства. Корсетът е съобразен с индивидуалните особености, произтичащи от вида на изкривяването, местоположението, фигурата, възрастта на засегнатия, каква част от тялото обхващат. Децата е необходимо да носят корсета в продължение на 20 часа дневно с тенденция на намаляване на времето към края на пубертета. Носенето на корсет се назначава, за да се постави гръбнака в стабилна правилна позиция до завършване на растежа. Възрастните носят корсета в по-голямата част от денонощието. Има видове, които остават на тялото дори и през нощта. За съжаление, спазването на преръките на лекаря не винаги се изпълнява стриктно.

В случаите, с тенденция към бързо прогресиране на изкривяването, сериозен козметичен дефект и съпровождащи тежки усложнения, се предприема оперативно лечение. Най-често се прилага фузия или сливане на прешлените след поставянето на костна присадка и метален имплант за фиксирането им. Това предотвратява влошаването на сколиозата. Съпроводжащите деформации на ребрата налагат допълнителна намеса с ограничени възможности. Торакопластиката се изразява в отстраняване на сегменти от оформящите гърбицата ребра.

Независимо от вида на лечението, корекцията на изкривяването не може да бъде пълна. Колкото по-тежка е степента на сколиозата, толкова по-голяма е остъчната кривина.

За да се заздрави мускулатурата около гръбнака и да се поддържа добър обем на движения, се препоръчва подходяща рехабилитационна програма, която е индивидуална и съобразена с индивидуалното състояние на всеки пациент.

 

Прогноза

Прогнозата зависи от фактори като възраст, вид, тежест и място на изкривяването, както и кога е открита сколиозата. От значение е и дали е първична или вторична.

Леките случаи не се отразяват на качеството на живот. За запазване на доброто здраве по-дълго време, е препоръчително поддържане на двигателната активност в нормални граници. Екстремните спортове не са подходящи.

При навременно предприета коригираща операция прогнозата също е добра.

Тъй като в повечето от случаите на гръбначно изкривяване причините остават неизвестни, предпазването от това заболяване на практика е невъзможно.

Неотдавна, екип от американски учени откри ген, отговорен за появата на сколиоза при близо 3% от всички деца. Според експертите, дефектът в гена CHD7 води до неправилно развитие на скелета на гръбнака и възникване на идиопатична сколиоза.

Ако в семейството има регистрирани случаи на сколиоза е препоръчително още от ранна възраст детето да бъде преглеждано от ортопед. Профилактичните прегледи, са изключително важни за навременното откриване и лечение на сколиозата.