Банер за мобилна версия за апликация

Специфични травми на лакътя

Външният епикондил е външната костна част на лакътя, където се залавят редица сухожилия на мускули, които осъществяват главно разгъване в китката и обръщане на дланта в посока към тавана. При това увреждане водеща роля има малката по сила, но често повтаряща се травма. Сухожилията на тези мускули се нараняват и възпаляват при повтарящи се движения на предмишницата, като въртене на отвертка, миене на прозорци или изпълняване на бекхенд удар при игра на тенис (оттук и името на увредата).

 

Симптоми:

Налице е болка върху външната част на лакътя, често придружена от подуване и зачервяване. Запазва се пълният обем на движения в лакътя, тъй като не се засяга вътрешността на ставата. Болката се забелязва най-отчетливо към края на деня.

 

Диагностициране:

Съкращението на мускулите, захващащи се за външната част на лакътя засилва болката (лекарят разгъва китката и провокира болка от външната част на лакътя). Рентгеновите снимки са обикновено нормални и диагнозата се поставя предимно въз основа на внимателния преглед.

 

Лечение:

Лечението включва прилагане на лед, покой на засегнатия лакът и противовъзпалително лечение (употребяват се лекарства от голямата група на нестероидните противовъзпалителни средства, понякога прилагани чрез инжекция в мястото на най-силна болка).

Понякога се налага обездвижване на лакътя чрез шина. След това връщането към осъществяване на пълните движения на лакътя става постепенно.

В най-тежките случаи, когато това лечение не дава резултати, се прибягва до операция.

Какво представлява "лакът на голф-играча" (медиален епикондилит)? Вътрешният епикондил е вътрешната костна част на лакътя. където се залавят редица сухожилия на мускули, които осъществяват главно сгъване в китката и обръщане на дланата в посока към пода. При това увреждане водеща роля има малката по сила, но често повтаряща се травма. Сухожилията на тези мускули се нараняват и възпаляват при повтарящи се движения на предмишницата, като удар със стик при игра на голф, както и при много други банални и ежедневни движения.

Проявява се с болка върху вътрешната част на лакътя, често придружена от подуване и зачервяване. Запазва се пълният обем на движения в лакътя, тъй като не се засяга вътрешността на ставата. Болката се забелязва най-отчетливо към края на деня. Съкращението на мускулите, захващащи се за вътрешната част на лакътя засилва болката (лекарят сгъва китката, усуква предмишницата и провокира болка от вътрешната част на лакътя).

Бурситът на олекранона представлява възпаление на околоставната торбичка (бурса), разположена над олекранона (костната изпъкналост отзад на лакътя) и възниква често при повтаряща се (може и лека) травма отзад на лакътя. Типично предизвиква болка и подуване отзад върху изпъкналата част на лакътя при запазени в пълен обем движения на лакътя. Лекува се подобно на "тенисовия лакът" и "лакътя на голф-играчите" и много рядко се налага хирургично лечение. Улнарният нерв преминава между костните подложки на върха на лакътя (костната изпъкналост отзад на лакътя) и вътрешната лакътна кост. На това място този нерв е уязвим за "прищипване" от нормални структури или подути или ненормално разположени вследствие на травма върху лакътя структури. Ако това се случи, обикновено се появява тръпнене или скованост в кутрето и безименния пръст на засегнатата ръка. Може да бъде почувствана болка по цялата предмишница, особено от вътрешната ѝ страна. Понякога вдървеността на споменатите области се провокира при повдигане на ръката. Най-често това увреждане е следствие на често причинявана травма върху нерва при спортове изискващи хвърляне на предмет. Предизвиква се екстремно натоварване на лакътя, насочено навън, което причинява притискането на нерва от околните структури.

При по-тежки и остро настъпили травми (като счупвания или тежки изкълчвания на лакътя), този нерв, както и други, могат да бъдат увредени от костни парчета или ненормално разположени кости. Лечението се състои предимно в избягването на движенията, причиняващи увреждането, както и в прилагането на лед, противовъзпалителни и обезболяващи лекарства и физиотерапевтични упражнения. В неповлияващи се случаи, се налага хирургично лечение, имащо за цел да отбремени от прищипването засегнатия нерв (в случай на остро прекъсване на целостта на нерви, операция за възстановаването им се извършва по спешност).

Какво представлява скъсването на мускулите, разположени в областта на лакътя?

  • разкъсване в крайната част на двуглавия мишничен мускул (бицепса) - настъпва при внезапно приложено и с голяма сила разгъване в лакътя, докато е бил съкратен бицепсът. Внезапно се появяват болка и слабост. Пострадалите съобщават за силно и внезапно ограничено сгъване на предмишницата в лакътя и завъртане на дланта в посока към пода. Появява се отток в областта на предмишницата. Тялото на мускула може понякога да се види и напипа свито на топка в горната предна част на мишницата. Рентгеновите снимки не показват нищо различно от нормалното (няма увреждания на кости). Лекува се чрез операция, която възстановавя целостта на мускула. Следва рехбилитационна програма от упражнения, целящи да възвърнат нормалната сила на мускула;
  • разкъсване в крайната част на триглавия мишничен мускул (трицепса) - настъпва при внезапно разгъване на лакътя, докато той се намира в сгънато положение. Внезапно се появяват болка и слабост. Пострадалите съобщават за силно и внезапно ограничено разгъване на предмишницата в лакътя. Появява се отток в областта на мишницата и лакътя. Тялото на мускула може понякога да се види и напипа свито на топка в горната задна част на мишницата. Рентгеновите снимки не показват нищо различно от нормалното (няма увреждания на кости). Лекува се чрез операция, която възстановавя целостта на мускула. Следва рехaбилитационна програма от упражнения, целящи да възвърнат нормалната сила на мускула.