Банер за мобилна версия за апликация

Спондилартрози

Спондилоартроза е общо название на дегенеративните промени на междупрешленните дискове и междупрешленните стави. Извънредно честа болест с голямо значение, поради болезнените епизоди и нарушаване на подвижността и работоспособността.

Макар че измененията прогресират с възрастта и са най-големи у стари хора, клиничното проявяване е най-често и силно във възрастта между 35 и 50 години, когато активността на човека и обременяването на гръбнака са най-големи.

Особено важни са дегенеративните промени на междупрешленните дискове (означавани общо като дископатия), тъй като дисковете играят основна роля във функцията на гръбнака. Nucleus pulposus е несвиваем, но много пластичен и това позволява движенията между прешлените. Същевременно той играе ролята на хидравличен амортисьор, докато anulus fibrosus е еластичен амортисьор. Нормалните дискове понасят много големи натоварвания и напрежения без болка. Те обаче нямат кръвоносни съдове и регенераторната им способност е незначителна.

Етиологията и патогенезата на дисковата дегенерация се свързват с възрастовите промени и механичното (професионално, спортно и друго) обременяване, като има съществени индивидуални различия в предразположението към дискова болест. Нормалната статика и доброто състояние (трофика, тонус) на мускулатурата около гръбначния стълб противодействат на проявяването на болестта.

 

Стадий:

Както дисковата дегенерация, така и клиничното й проявяване преминават през определени стадии:

 • начален стадий с дехидратация на nucl. pulposus, разслояване и пропукване на anulus fibrosus. В този стадий клинични прояви още липсват, на рентген се установява намаляване височината на диска;
 • вътредискова миграция на частици от nucl. pulposus в пукнатините на anulus fibrosus, при което може да се получи вътредискова блокада, която се проявява със силна болкова криза;
 • стадий на извъндисковата миграция на частици от nucl. pulposus било в телата на прешлените, било към гръбначния канал. В зависимост от локализацията на хернията и реактивните промени клиничните прояви и еволюцията могат да бъдат различни - хернията може да се уголемява, да намалява и т. н.;
 • стадий на дискартроза с образуване на остеофити, разположени на латералната част на прешлените или по цялата обиколка на ръбовете им (пръстеновидни остеофити), така че прешлените добиват макаровидна форма. Това води до ограничаване на подвижността, деформации.

Артрозата на междупрешленните стави допринася за засилване на оплакванията, но те зависят най-много от локализацията на измененията.

Спондилоартрозата представлява най-честата локализация на дегенеративния процес, което е свързано с големите натоварвания (статични и динамични) на гръбначния стълб. В областта на самия гръбначен стълб най-натоварените области са също най-често засегнати – шийната и поясната. Докато при шийния отдел статичните натоварвания са по-малки отколкото динамичните, то в поясния отдел тези съотношения са обратни.

При гръбначния стълб, освен обичайните ставни свързвания между ставните израстъци съществуват и други подвижни съчленения, които са типични за него. Става дума за междупрешленните дискове, които са уникална форма за подвижно свързване чрез синхондроза. Особената структура на дисковете позволява това. Така че, от една страна съществуват обичайните артрозни промени между множеството малки стави (спондилартроза), а от друга страна, дегенеративните промени в свързванията между дисковете. Една от формите на проява на тези изменения е дисковата херния.

 

Симптоми

Най-характерният симптом на спондилоартрозата е болката в съответната област (шийна, поясна). Болката понякога е доста силна и може да се разпространи по хода на седалищния нерв или по хода на нервите на мишничното сплетение. Всеки опит за движение засилва болката.

 

Диагностициране:

При изследване на болния се установява контрактура на паравертебралната мускулатура на съответното ниво. Възниква защитна сколиоза в резултат на тази контрактура, която при изчезване на оплакванията се изправя. Флексирането на тазобедрената става при изправена коленна става, води до засилване на болката в поясната област – положителен симптом на Ласек (Lasegue). Понякога се установява намалена сетивност по външната повърхност на бедрото и подбедрицата при притискане на нервно коренче (L5).

 

Лечение

Лечението на спондилоартрозата е подобно на типичното лечение на артроза – покой, топлинни процедури, топли вани, масажи, парафинолечение, диатермия, обезболяващи и противо възпалителни медикаментозни средства, миорелаксанти. Конопените продукти “Коносан“ също имат положителен ефект при спондилоартроза.

Лечението на спондилартрозата трябва да бъде системно и комплексно, а не само по повод на болков пристъп. В това отношение важно значение има правилният начин на живот и особено двигателният режим.

От една страна, трябва да се избягват неподходящи движения и натоварвания, а от друга, трябва да се поддържат трофиката и тонусът на цялата мускулатура и особено на тази около гръбнака. Това се постига с лечебна физкултура, плуване, масажи. Така се провежда най-добре и профилактиката срещу нови болкови пристъпи.

 

Билколечение:

 • Хрян. Със загряващото си действие този корен върши чудеса. Необходимо е да си го набавите в свежо състояние. След измиване и почистване на корена го смелете в машинка за приготвяне на кайма. Кашичката разстелете върху парченце плат. Него поставете върху болното място. За да увеличите загряващото действие на лека, върху компреса наложете бутилка с топла вода. Останете така 15 минути, след което премахнете компреса и изплакнете мястото с вода. Постепенно увеличавайте времето за престой, докато достигне половин час. Изпълнявайте процедурите до отшумяване на болката от омразните костни израстъци.
 • Хума. С хума също се цери това неприятно състояние. За целта трябва да смесите 100 грама от прахообразното вещество с необходимото количество ябълков оцет до получаване на не много гъста кашичка. Нея нанесете върху скованото от болка място. Отгоре сложете фолио и отново приложете трика с топлата вода, поставена в пластмасова бутилка. Изчакайте да мине час и след това „свалете“ хумата от кожата си, обтривайки я с напоена в топла вода кърпа. Срок за изпълнение на тези процедури – трикратно за деня, в продължение на две седмици. След това, болката отшумява трайно.
 • Нишадър. Смесете нишадър (една част), боров катран (три части), лучен сок (една част) в хомогенна смес. Преди да я нанесете върху кожата, намажете я със свинска мас. Изчакайте, колкото е необходимо, за да попие добре в кожата. С този компрес останете поне 20 минути. Не е изключено болката да заглъхне веднага след втората апликация.
 • Магнезиево олио и магнезиев гел са други два лека, гарантиращи бързо облекчение на болката. Тайната им се крие във факта, че магнезият се усвоява и чрез кожата. Тези две мазила са алтернатива на магнезиевите препарати за перорално приложение. Преди да нанесете магнезиевия продукт, разредете част от мазилото с две части вода. Това важи най-вече за гела, който е силно концентриран. Втрийте в мястото, поне 15 минути след апликацията кожата не бива да се мие.
 • С дафинов лист също може да успокоите болката. Пет грама от листата варете за точно пет минутки в 300 мл. След това изчакайте още 4 часа, докато отварката се кисне. Прецеденото количество погълнете в рамките на 12 часа. Приемайте илача точно 3 дни. След това преустановете лечението за седмица и направете отново един курс.
 • Ябълковият оцет е незаменим лек. Напоете парче плат в киселата течност. Увийте с него болното място. Отгоре поставете найлонова торбичка и пренощувайте с компреса.
 • С билката змийска хурка (Arum maculatum) също се постига много добър лечебен резултат. Използвайте грудките й, след като ги смелите в машинката за кайма. Предварително нанесете свинска мас върху мястото, което ще третирате с кашичката. Компресът престоява не повече от 30 минути, след което се снема и мястото се почиства.
 • Лечебното цвете кализия, може да използвате и за компреси. Паралелно с това, приемайте и двукратно по 1/2 лъжичка от лекарството. За приготвянето на лека за външна употреба се използват 15-20 коленца от билката, а за този за вътрешен прием – същия брой коленца, но от мустачките. Количеството вода, с което суровината се разрежда, е един литър. А времето за лечение е две седмици.
 • Гръмотрън под формата на чай, за чието приготвяне се нуждаете по 10 грама от следните билки – седефче, репей (корен), върба (кора), жълт кантарион +същото количество гръмотрън. За двадесет минути запарвайте в 1/2 л вода 2 лъжици от билковата композиция. На ден пийте 4х120 мл от прецедената течност.
 • Счукани свежи листа и цветове повет, нанесете върху парче плат. С него направете компрес, като предварително го намажете с нещо мазно. Останете с компреса през нощта. Повтаряйте, докато се излекувате напълно.
 • Намачкайте прясна зелка, след което я поръсете обилно със сол. Със сместа направете компрес на болното място. Оставете го да престои денонощие. Друг вариант – жилките от зелевите листа+дебелата част на зелката се накълцват. Поръсват се обилно с ракия. С тази смес се прави компрес, с който се стои цяла нощ.
 • Комбинацията от мед и сол също спира болката. Използва се морска сол, която предварително се счуква.
 • Сушените аспержи са доказал се лек. Вземете супена лъжица от стрития на прах компонент. Добавете го към чаша топла вода. В продължение на 20 минутки варете на водна баня. Следва компрес от 40 минути. Всеки ден от този лек приемайте по 50 мл. Не забравяйте също така да консумирате зеленчука.
 • Тинктура на арника се приготвя с 50 грама от цветовете ѝ плюс 2 чаши силен спирт. Оставете този лек да се кисне две седмици на тъмно, след което го прецедете. Компресите се правят с лъжица от течността, разредена в чаша вода. С компреса останете поне половин час. Правете го поне два пъти на ден.
 • Пийте по 3 чаши джинджифилов чай, приготвен от лъжица настърган корен, сварен за десет минутки в две чаши вода. С джинджифилово масло може да масажирате болното място. Кашичка от корена може да нанесете и върху предварително намазаната с мас кожа. Внимавайте с този компрес - има силно загряващо действие. Не го оставяйте повече от четвърт час върху кожата си.
 • Поморийска кал е един от незаменимите природни лекове при всякакви ставни проблеми. Чудодейният ѝ ефект се дължи на високите концентрации сяра и желязо. Прилага се под формата на апликации и лечебни вани. Но преди да се започне лечение, по този метод, е необходимо лекар да определи общото здравословно състояние на пациента. Необходимо е лечение в продължение на 10-15 дни за постигане на трайни резултати.
 • Сок, приготвен от глава целина, поръсена със захар се оставя да престои през нощта и на сутринта се пие отделената течност. Правете това в продължение на месец.
 • Счукайте лъжица морска сол. Прибавете към нея и стрита скилидка чесън. Към тази смес добавете и разбит белтък. Разнесете я върху марля. С нея увийте болната пета. Стойте така два часа и изплакнете с вода. На болното място за същия период, може да наложите и смес от глава счукан чесън, чаша мас и две лъжици морска сол. Не забравяйте да защитите кожата с мазнина преди да нанесете този лек.
 • За приготвянето на следващия лек се нуждаете от 40 грама терпентин. Той се прибавя към следната сместа от белтък и оцет, приготвена по следния начин – едно яйце се залива с оцет в количество, което го покрива напълно. След три дни омекналото яйце се вади от оцета. Маха се ципата и жълтъка. Към белтъка и оцета се добавя терпентина. С тази смес напоете парче марля и го прикрепете към болното място. В продължение на няколко поредни вечери преспивайте с компреса, като на сутринта задължително го премахвате.

 

Лечебната гимнастика е важен момент при третирането на различни части на тялото. Правилно подбраните упражнения водят до значително подобряване състоянието на пациента. В съчетание с други методи лечебната гимнастика не само подобрява тонуса на пациента, но и възпрепятства развитието на усложнения.