Банер за мобилна версия за апликация

Стенокардия

Стенокардия (ангина пекторис, гръдна жаба) е състояние на временен дискомфорт в областта на гърдите, който настъпва когато сърцето не получава достатъчно кислород с кръвта от коронарните артерии. Сърцето е мускул, който има нужда от кислород и хранителни вещества, за да функционира нормално. Доставянето им става чрез коронарните артерии.

При стенокардия оплакванията изчезват при покой или премахване на стресиращия фактор, както и при прием на нитроглицерин под езика. Усещанията при ангина пекторис продължават няколко секунди до минути, но не продължават час или повече. Наличието на стенокардия повишава риска от настъпване на инфаркт на сърцето. Този риск е особено голям при хората, които не обръщат внимание на състоянието си и не вземат необходимите мерки. Освен от инфаркт, те имат и повишен риск от настъпване на фатални ритъмни нарушения и дори внезапна сърдечна смърт.

При физическо усилие, силни емоции, много високи температури, преяждане, се повишава кислородната консумация на сърцето. Ако не може да се покрият повишените изисквания, както е при хората със стенокардия, настъпва усещане за болка, натиск или стягане в областта на гърдите, врата, челюстта, рамото или горната част на гърба.

 

Видове

Два са основните вида стенокардия – стабилна и нестабилна, като към нестабилната се отнася и по-особена форма – стенокардия на Принцметал.

Стабилна стенокардия – най-честата форма на стенокардия. Симптомите се появяват регулярно и епизодите с оплаквания са най-често предвидими. Те се появяват при повишено физическо усилие, обикновено продължават не повече от пет минути и преминават след почивка или нитроглицерин.

Нестабилна стенокардия – по-рядко срещана. Симптомите са непредвидими и често се появяват при покой. Нестабилна стенокардия може да настъпи като влошаване на стабилната, но може да възникне и първично. Нестабилната стенокардия протича по-тежко, с по-чести и по-силни болки, които продължават по-дълго време, възникват при покой и не се облекчават от нитроглицерин. Нестабилната стенокардия не е равнозначна на инфаркт, но изисква посещение при лекар и при нужда хоспитализация, за да се предотврати евентуалното му настъпване.

Вариантна ангина (стенокардия на Принцметал) – в основата ѝ стои спазъм на мускулите на коронарните артерии, който временно блокира преминаването на кръв през тях. Спазъмът най-често настъпва при покой, често през нощта, без видима причина.

 

Причини

Най-честата причина за възникване на стенокардия е наличието на коронарна болест на сърцето. При нея коронарните артерии са стеснени и не могат да доставят достатъчно кръв, богата на кислород и хранителни вещества към сърцето. Повечето случаи на коронарна болест на сърцето се дължат на атеросклероза. При нея по вътрешната повърхност на съдовете се отлага холестерол и други субстанции, които образуват плаки, стесняващи кръвоносните съдове.

Друга причина за развитие на стенокардия е спазъмът на коронарните артерии. Той се наблюдава при ангината на Принцметал. До спазъм на артериите и повишен риск от инфаркт води и злоупотребата с кокаин.

Запушване на коронарните артерии и симптоми на стенокардия могат да настъпят и при наличие на тромб или притискане на съда отвън. Други причини за състоянието са - възпаление или травма на коронарните артерии.

При наличие на предпоставки за развитие на стенокардия, отключващи фактори за поява на симптоми са физическо усилие, емоционален стрес, излагане на студ, намалено съдържание на кислород във вдишвания въздух (летене със самолет, пребиваване на голяма надморска височина), приемане на стимуланти като кофеин и никотин.

Рисковите фактори за развитие на стенокардия се припокриват до голяма степен с тези при атеросклероза:

 • Хипертония;
 • Диабет;
 • Тютюнопушене;
 • Мъжки пол;
 • Заседнал начин на живот;
 • Напреднала възраст;
 • Фамилно предразположение;
 • Редовна употреба на никотин, кофеин, амфетамини, теофилин, бета-агонисти (използвани при астма).

 

Симптоми

Всеки от следните симптоми може да е белег на стенокардия:

 • Чувство на тежест, пълнота, стягане или болка в центъра на гърдите;
 • Болката може да се разпространи към рамената, врата или ръцете, или може да се разположи в горната част на корема, гърба или челюстта;
 • Тя може да е с различна интензивност – от лека до много силна;
 • Задух;
 • Замайване, колапс;
 • Тревожност, изнервеност;
 • Изпотяване или наличие на студена, потна кожа;
 • Гадене;
 • Учестен или аритмичен пулс;
 • Чувство на смъртен страх;
 • Бледост на кожата.

Тези симптоми са идентични със симптомите при настъпващ инфаркт и често е много трудно да се разграничат двете състояния. Болката при стенокардия обаче, продължава няколко минути, докато при инфаркт тя не преминава.

 

Диагностициране

Характерните оплаквания на пациентите насочват лекаря към диагнозата стенокардия, а в някои случаи и вероятен инфаркт на сърцето, който трябва да се изключи. След провеждане на физикално изследване, на пациента се прави електрокардиографски запис (ЕКГ), който отчита електрическата активност на сърцето и дава характерни изменения при наличие на исхемия. Често електрокардиограмата при пациенти с данни за стенокардия е нормална и това налага извършване на стрес-тест. Той се извършва най-често с помощта на велоергометър или бягаща пътека. Прави се запис преди, по време и след физическото натоварване. Така могат да станат явни промени, които не се проявяват в състояние на покой.

Освен електрокардиограма, на пациента се извършва рентгенография на гръден кош. Тя може да покаже наличие на течност в белите дробове, в следствие нарушена функция на сърцето, както и да помогне за изключване на някои състояния, водещи до подобни на стенокардията оплаквания.

Провеждат се стандартните лабораторни изследвания, както и по-специфичните за сърцето – сърдечни ензими (СК и СК-МВ, тропонин). Те се позитивират в голяма степен при наличие на инфаркт на сърцето.

Ехокардиографията дава представа за помпената функция на сърцето и за наличие на дисфункция.

Коронарната ангиография е инвазивно изследване, което дава най-точна представа за състоянието на коронарните артерии. Използва се тънък катетър, чрез който се впръсква контрастно вещество в коронарните артерии, където се визуализират евентуални запушвания.

 

Лечение

Лечението на стенокардия зависи от тежестта на симптомите. Важно е да се изключи настъпващ инфаркт на миокарда, чрез извършване на съответните изследвания. За медикаментозното лечение на стенокардия се прилагат няколко групи лекарства.

 • Нитроглицерин – поставен под езика, той облекчава симптомите на стенокардия, чрез разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на нуждите на сърцето от кислород. Освен бързодействащите форми, съществуват и такива с продължително действие, които се вземат извън пристъпите;
 • Бета блокери – те намаляват натоварването на сърцето, като забавят сърдечната честота, понижават кръвното налягане и намаляват контрактилитета на сърцето. Това намалява нуждата на сърцето от кислород и понижава симптомите на стенокардия. Бета блокерите се вземат ежедневно, независимо дали пациентът има пристъпи, тъй като е доказано, че те могат да предотвратят инфаркт и внезапна сърдечна смърт;
 • Калциеви антагонисти (блокери на калциевите канали) – те се използват при противопоказания за прилагане на бета блокери или при липсата на ефект от тях. Те също понижават кръвното налягане и някои от тях забавят сърдечната дейност;
 • Аспирин – взема се ежедневно и доказано намалява риска от образуване на съсиреци;
 • Статини – понижават холестерола и стабилизират атеросклеротичните плаки по вътрешната повърхност на коронарните артерии.

При липса на ефект от прилаганите медикаменти, както и при висок риск от настъпване на инфаркт, се обсъжда инвазивно лечение – сърдечна катетеризация и стентиране или оперативно лечение – байпас операция.

 

Профилактика

Най-добрият начин за превенция на стенокардия е избягване или намаляване на рисковите фактори за появата ѝ. Някои фактори не подлежат на промяна, като напредналата възраст, мъжки пол или фамилна обремененост. Но други, като затлъстяване, заседнал начин на живот, тютюнопушене, консумация на мазни храни и злоупотреба с кофеин, могат да се повлияят. Ежедневният прием на аспирин е свързан с понижаване на способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци. Счита се, че той намалява риска от настъпване на инфаркт на миокарда. Приемът на аспирин е свързан със странични ефекти от страна на стомаха. При непоносимост или алергия, може да се замести с клопидогрел, който също проявява антиагрегантно действие.

 

Хранителен режим:

При стенокардия трябва преди всичко да се изключат от менюто всички продукти, които влошават състоянието на съдовете. Особено внимание трябва да се обърне на нивото на холестерола в кръвта. Ако то е повишено, диетата е изключително важна. Веднага изключете от менюто си трудноусвоимите мазнини - говеждо, овче и свинско месо, маргарин, намалете количеството на яйцата до 3 в седмицата (или яжте по 1 на ден), употребявайте по-малко захар и сладкарски изделия, а също така спрете да купувате ненатурални рафинирани продукти, които съдържат изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти.

Вторият момент, на който трябва да обърнете внимание, е поддържането на сърдечния мускул. Лекарите препоръчват в менюто да се включват повече продукти, съдържащи калий и магнезий. Такива продукти са сушените плодове, особено стафидите и сушените кайсии, а също и смокинята, кайсиите и прасковите, ябълките, бананите, зелените зеленчуци, печен небелен картоф, тиквата. Не забравяйте за обезмаслената извара, постното месо и нетлъстата риба. Увеличете количеството на витамините и целулозата в менюто си - яжте хляб с трици, със зърна, различни растителни масла, а също и по малко масло и сметана (които съдържат важния да съдовете лецитин), повече сурови плодове и зеленчуци, пийте сокове. Зеленчуците за приготвяне на сокове трябва да бъдат пресни, здрави, а самите сокове трябва да се пият веднага след приготвянето им.

За получаване на лечебен ефект трябва да се приема от 300 до 600 мл сок в денонощие. Смесете 7 части моркови, 4 части сок от целина, 2 части сок от магданоз и 3 части спаначен сок. Морковите и спанакът съдържат много полезни за сърцето вещества, целината нормализира циркулацията на кръвта и предотвратява появата на отоци, а магданозът има спазмолитично действие и укрепва стените на съдовете. За сърцето са полезни и соковете от ябълки, фурми, от бреза. От тях можете да пиете по 2-3 чаши дневно.

 

Билколечение:

 • Незаменимо средство за лечение на стенокардията е сокът от билката дяволска уста, изцеден от прясна билка. Приема се по 30-40 капки на 2 супени лъжици вода, 30 минути преди хранене. По биологичното си действие билката е близо до валерианата. Тя успокоява нервната система, забавя сърдечния ритъм, увеличава силата на съкращение на сърдечния мускул и намалява кръвното налягане;
 • Ако имате болка в сърцето, а нямате нитроглицерин със себе си, глътнете цяла скилидка чесън, изчистена от люспата. При липса на лекарство чесънът помага;
 • Ако от приемането на нитроглицерин Ви боли главата, добре е да пиете от следните билки: 3 части мента, по 2 части корени на валериана, цветове на лавандула и цветове на глог, добавете 1,5 части хмелови шишарки и 1 част плодове от мащерка. Вземете 1 супена лъжица с връх от наситнената и добре разбъркана смес и я залейте с 1 чаша вряла вода за 1 час. Прецедете я и пийте по 1/2 чаша по време на пристъп от стенокардия и по 1/4 чаша извън пристъп. По време на пристъп в никакъв случай не използвайте обезболяващи, температуропонижаващи и противовъзпалителни лекарствени средства, тъй като те могат да попречат на лекаря да види обективната картина на болестта;
 • Ненапразно глогът е незаменимо лекарство при болести на сърцето. Той увеличава силата на сърдечните съкращения, премахва спазмите, подобрява работата на сърдечносъдовата система, предотвратява появата на пристъпите от стенокардия и даже ги спира. Най-голямото предимство на глога е това, че практически всичките му части са лечебни и от него могат да се пият продължително време. Много добра е и способността му да успокоява, тъй като често пристъпите на стенокардия настъпват след прекаран стрес. Ако стенокардията е съпроводена с хипертония, трябва да пиете глог няколко месеца подред. Най-важното е да го правите системно - това ще Ви помогне да понижите кръвното налягане и да премахнете външните симптоми на заболяването. Сварете 1 супена лъжица от плодовете на глога с 1 чаша вода в затворен съд, оставете да постои 2 часа върху горещ котлон, без да завира. Можете да използвате термос за целта. Прецедете и приемайте по 3 супени лъжици, 3-4 пъти на ден. Полезни са и цветовете на глога. Залейте 1 супена лъжица цвят от глог с чаша вряла вода и оставете да постои 2 часа в затворен съд. Прецедете и приемайте по 1/4 чаша, 3-4 пъти дневно, преди ядене. Сладкото от плодовете на глога е полезно за предотвратяване на пристъпа от стенокардия. Претрийте узрелите зърна на глога със захар в съотношение 1:1 и яжте по 1/2 супена лъжица, 2-3 пъти дневно преди ядене или 45 минути след това. Пациентите на кардиолога често купуват спиртна настойка от глог, но тя може да се приготви вкъщи. Залейте 1 супена лъжица цветове или плодове от глог с 1 чаша водка (ракия), затворете съда и го оставете на тъмно 1 седмица. След 7 дни прецедете през марля и приемайте по 20-25 капки в малко вода, 3-4 пъти на ден, преди ядене;
 • За лечение на стенокардия отдавна се прилага мед. Замяната на захарта с мед помага да се задържи процесът на склерозиране на съдовете, затова приемайте по 50-100 грама мед в денонощие. Можете да съчетаете този вкусен и богат на полезни вещества продукт с приема на плодове, мляко или извара. Това помага за подобряване на общото състояние, нормализира състава на кръвта, увеличава процента на хемоглобина, повдига сърдечносъдовия тонус и разширява съдовете, тоест подобрява коронарното кръвообращение. Можете да си направите много вкусна и полезна смес от 100 г сок от алое, 300 г мед, 500 г смлени орехи и сока от 1-2 лимона. Разбъркайте добре сместа и хапвайте по 1 супена лъжица, 3 пъти дневно, преди ядене. Пазете сместа в стъклен буркан и разбърквайте допълнително преди консумация. В зависимост от състоянието си, провеждайте 3-4 курса годишно, с прекъсване от 1 месец;
 • При отслабен сърдечен мускул е полезно да съчетаете меда с продукти, богати на витамини, особено витамин С. За тази цел Ви препоръчваме настойка от шипки с добавка на мед: 1 супена лъжица сухи шипкови плодове се заливат с 2 чаши вряла вода и се кипват за 10 минути. След като изстинат, се прецеждат и се добавя 1 супена лъжица мед. Разбърква се добре и се приема по 1/4 - 1/2 чаша, 2-3 пъти на ден. Напитката се пази в добре затворен съд;
 • При сърдечносъдови болести може да се прилага не само мед, но и други пчелни продукти. Много полезно е към меда да се прибавя цветен прашец, в съотношение 1:2 (1 част прашец и 2 части мед). Прашецът съдържа рутин, който предпазва от инфаркт и инсулт. Приемайте сместа от прашец и мед в продължение на 2 месеца, по 1 чаена лъжичка дневно, преди ядене, като я оставите да се разтопи в устата. След това не пийте нищо минимум 20 минути, тъй като всички медопродукти действат най-силно под въздействието на слюнката. Сега в аптеките може да се намери специален цветен прашец, който е обработен от пчелите и не оказва алергично въздействие върху организма.