Банер за мобилна версия за апликация

Стерилитет

Стерилитетът е заболяване или състояние на репродуктивната система, най-често диагностицирано, когато двойката е имала една година полови контакти без предпазни средства и въпреки това не се е получило забременяване, или ако жената в семейството е преживяла няколко спонтанни аборта.

Стерилитетът е медицински проблем. Приблизително 35% от стерилитета се дължи на проблеми при жената, а други 35% на проблеми при мъжа. Равни са процентите, при които стерилитетът се дължи на проблеми и при двамата партньори или не може да бъде изяснен. В България двойките в репродуктивна възраст с подобни проблеми са над 250 000.

Повечето лекари препоръчват да не се притеснявате, ако опитвате по-малко от година, когато сте под 35години. Ако сте над 35, този период е 6 месеца. Ако сте над 30 и сте имали някакво гинекологично заболяване,спонтанни аборти, нередовни цикли или партньорът Ви има малък брой жизнени сперматозоиди, няма смисъл да чакате година. Много двойки срещат трудности с това да признаят, че има някакъв проблем с тях. След всеки цикъл си казват "ще стане следващия месец". Когато тези надежди се изпарят, идва времето да се посети гинеколог.

Денят, в който започва менструалния цикъл е ден 1. Вероятният ден за овулация е около 14 ден (при 28-дневен цикъл). Тогава се освобождава яйцеклетка, годна за оплождане. Тя е жизнеспособна за около 24 часа и това е най-подходящото време за оплождане. Не всички жени, разбира се, имат овулация на ден 14. При някои настъпва по-рано, при други по-късно. Някои жени дори нямат овулация. Може да имате овулация на различен ден всеки месец. Дори и да имате редовен менструален цикъл, това не означава, че винаги сте имали овулация.

Един от начините да разберете, каго е овулацията е, чрез измерване на базалната температура всяка сутрин и записването ѝ в таблица, както и следенето на вида на цервикалната слуз. Три или четири цикъла са достатъчни за да бъдат представени графики на Вашия лекар. Можете да използвате и тестовете за овулация, които се продават в аптечната мрежа у нас.

Сперматозоидите могат да живеят около 48 часа в женския репродуктивен тракт. Много е важно да има полови контакти през ден около деня на овулацията. Помнете, че всяка жена има овулация в различен ден. За да увеличите шансовете си, не взимайте душ и не използвайте лубриканти непосредствено преди и след половия акт.

Стерилитетът в повечето случаи е значителна криза в живота на едно семейство. Преживяванията, свързани с него, заплитат много скрити индивидуални загуби за тях, за техните любими хора, както и за обществото като цяло, които включват:

 • лишаване от бременност и преживявания свързани с раждането;
 • лишаване от генетично продължение на рода;
 • разминаване с родителството;
 • разминаване с внуци и преживяванията свързани с тях;
 • чувство за малоценност;
 • намаляване на стабилността на семейството;
 • намаляване на професионалната продуктивност;
 • загуба на одухотвореност и надежди за бъдещето.

Поради факта, че стерилитетът преплита основни чувства от личния живот и решения, той винаги се е разглеждал като лична материя и рядко е дискутиран в публични форуми. Персоналната природа на преживяванията, свързани със стерилитета, допринася за неуспеха на обществото да го разпознае като заболяване и по този начин се създава затъмнение и тишина по отношение на познаването на стерилитета. Стерилитетът оказва силно влияние върху личностното себеоценяване и мотивация. Внезапно животът, който е бил добре планиран и успешен, сякаш излиза вън от контрол. Срещата с разочарованието от невъзможността да се забременее, месец след месец, води до депресия.

 

Симптоми

Често няма никакви признаци или симптоми, които могат да се свържат със стерилитета. Опознаването на собственото Ви тяло, както и профилактичните прегледи могат да помогнат при откриването на проблема. Ранното откриване и лечението на проблеми при забременяването, могат да бъдат ключови действия за по-нататъшна успешна бременност.

 

Причини:

Причините за стерилитета могат да се дължат на проблеми при жената, проблеми при мъжа, проблеми и при двамата партньори или така наречения неизяснен стерилитет.

Много от рисковите фактори са едни и същи и за мъжете и за жените. Те включват:

 • Възраст: Възрастта на жената може да засегне нейната фертилност. На 40 годишна възраст шансът на жената да достигне бременност се намалява от 90 на 67%. На 45 г. шансът за забременяване пада до 15%. Стерилитетът при по-възрастни жени може да е съпроводен с повишен риск от хромозомни аномалии, които се получават при яйцеклетките с тяхното стареене. На по-голяма възраст са по-вероятни и здравословни проблеми, които могат да окажат влияние на фертилността. Рискът от спонтанни аборти се повишава с напредването на възрастта. Дори и да не Ви се струва, че сте в рискова група, застрашена от стерилитет сега, помнете че фертилността намаля с възрастта. Жени в късните си 30 години, са с 30% по-малко фертилни от тези в началото на 20-те си години.

Емоционални фактори:

 • Депресията и стресът могат да окажат директен ефект върху хормоните, които регулират репродуктивните функции и могат да афектират производството на сперматозоиди и овулацията.

Професионални рискове и рискове свързани с околната среда:

 • В много изследвания се споменава, че продължителното излагане на стресови ситуации, високи температури, химикали, пестициди, радиация или силни електромагнитни или микровълнови емисии, може да редуцира фертилността и на мъжете и на жените.

Безразборен секс:

 • Многото сексуални партньори и практикуването на секс без предпазни средства (презервативи), може да увеличи риска от болести предавани по полов път, които могат да доведат до стерилитети при мъжете и при жените.

Тютюнопушене:

 • Тютюнопушенето увеличава риска от стерилитет при жените и намалява производството на сперматозоиди при мъжете.

Употребата на алкохол:

 • Дори приемането на алкохол в умерени количества - около пет питиета на седмица може да затрудни забременяването.

Наднормено тегло:

 • Нива на мазнините в тялото от 10 до 15% над нормалното, могат да претоварят организма с естроген.

Поднормено тегло:

 • Мастни нива от 10 до 15% под нормалните, могат нацяло да спрат репродуктивния процес. В рисковата група се включват жени с хранителни разстройства, като анорексия невроза и булимия, жени на много ниско калорична и стриктна диета. Строгите вегетарианци, също могат да си предизвикат подобни проблеми, поради липсата на важни хранителни вещества, като витамин B-12, цинк, желязо и фолиева киселина.
 • Бегачите на дълги разстояния, танцьорите и други професии свързани с интензивно физическо натоварване са по-предразположени към смущения в менструалния цикъл и намаляване на фертилитета.

Венерическите болести:

 • Някои от тях могат да са без симптоми, пренасят се по-лесно у жената и могат да доведат до тазови възпаления. Усложенията са по-чести при жените и по-късно могат да доведат до ранички, спонтанни аборти, сраствания, запушване на тръбите, извънматочна бременност, т.е стерилитетът може да е причинен от венерически болести. Ранното им откриване и лечение е много важно. Лекуват се и двамата партньори, дори и ако само единия от тях е заразен.

Хормонален дисбаланс:

 • Цикъл с продължителност на кръвотечението повече от 6 дни, по-кратък от 24 дни или по-дълъг от 35 дни, нередовни и непредвидими цикли, повишено окосмяване по лицето, акне по лицето и гърба.

Проблеми с фалопиевите тръби:

 • Около 20% от случаите на безплодие се дължат на проблеми с фалопиевите тръби.

 

Диагностициране:

Ако съществува проблем със зачеването или се тревожите за в бъдеще, консултирайте се лекар ако сте имали:

 • венерически заболявания, като сифилис, гонорея, хламидии;
 • тазови болки, необичайно вагинално течение, кръвотечения;
 • тазова операция за спукан апендикс, извънматочна бременност, кисти на яйчника;
 • два или повече аборта по желание.

 

Ендометриоза:

Това е заболяване, при което се наблюдава разпространение на ендометриална тъкан извън матката - по яйчниците, фалопиевите тръби. Това е наследствена болест. Може да се наблюдава при всички жени с менструация, включително и при тийнейджъри. Не е установена точна връзка между ендометриозата и безплодието, но все пак ранното диагностициране може да контролира разпространението.

Ако имате някои от следните симптоми, нужно е да уведомите лекаря си:

 • - болки по време на цикъл, които се влошават с течение на времето;
 • - много силно кръвотечение по време на цикъла;
 • - диария около началото на менструацията Ви;
 • - болезнени сексуални контакти.

Важно е, ако имате история на това заболяване в семейството си, да уведомите лекаря си. Диагнозата се установява чрез лапароскопия.

 

Лечение:

Новите медицински репродуктивни технологии днес дават отговор на много въпроси и предлагат възможности за различни лечения на проблемите, както при мъжете, така и при жените, които се опитват да заченат - от хормоналното лечение, стимулaцията на овулацията и вътрематочната инсеминация, до развитите репродуктивни техники, като инвитро, ИКСИ и др.

Съществува голямо разнообразие от медикаменти, които се използват за лечението на стерилитет. Важно е да се знае, че всички тези лекарства и тяхното приемане се прилагат само по лекарско предписание и по специален план на приемане. В противен случай те не само няма да помогнат, но е възможно да има опасни последици от самоволното им приемане.

За изкуствената инсеминация най-често се използва термина „вътрематочна инсеминация” (IUI). Това е процедура, която се прилага при двойки с неизяснен инфертилитет, слабо влошени показатели от семенния анализ при мъжа и при проблеми с цервикалната слуз при жената. Това е процедура, при която се използва сперма от съпруга или от донор, обогатяване и пречистване на семенната течност и инжектирането ѝ в матката на жената по времето на овулация.

Ин витро оплождането, IVF (In Vitro fertilization), е оплождане, извършено извън тялото на жената. Обикновено се използват медикаменти, които стимулират женските репродуктивни органи да произведат по-голям брой яйцеклетки, които се събират със специална сонда. След успешно оплождане на тези яйцеклетки, ембрионите се връщат в матката на жената.

В някои случаи стерилитетът може да бъде лекуван оперативно и при мъжа, и при жената. При мъжа най-често се прилага лечение по оперативен път при варикоцеле, а при жената се прибягва до операция при ендометриоза, при проблеми свързани с тръбите и др..

 

Стерилитет у мъжа

Хипотламусът е част от мозъка, съдържаща много ядра с различни функции. Една от най-важните му функции е да свързва нервната система с ендрокринната, чрез връзката си с хипофизната жлеза (хипофизата). От многото хормони, които отделя хипоталамуса, един е особено важен за репродуктивния процес – гонадотропин-релийзинг хормона. Неговото действие е да стимулира секрецията на лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон от предния дял на хипофизата. Секрецията на гонадотропин-релийзинг хормона от хипоталамуса се влияе от стреса, физическите упражнения, начина на хранене, нивата на циркулиращите в кръвта полови хормони, лутеинизиращ и фоликулостимулиращ хормон.

Хипофизата е един от основните ендокринни органи при човека. Тя секретира множество хормони, които контролират отеделянето на хормони от другите ендокринни жлези. Лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон, които тя отделя, под влиянието на хипоталамуса, при мъжа регулират функциите на тестисите. Лутеинизиращият хормон стимулира продукцията на тестостерон в Лайдиговите клетки, намиращи се в тестиса, а фоликулостимулиращия хормон стимулира продукцията на сперма (сперматогенезата). Последният е отговорен за инициацията на сперматогенеза в началото на пубертета, а при възрастни неговата роля е да я поддържа в нормални нива.

Трети хормон на хипофизата, наречен пролактин, има също важна роля за репродуктивния процес. Пролактинът се отделя от предния дял на хипофизта, под влияние на веществото допамин. Той стимулира образуването на майчино мляко по време на бременност и лактацията при жените, но неговата функция при мъже е по-малко ясна. Смята се, че повишава концентрацията на рецепторите за лутеинизиращ хормон в Лайдиговите клетки и по този начин спомага за поддържане на нормални или високи нива на тестостерон. Също така усилва ефектите на мъжките полови хормони върху разтежа и секрециите на допълнителните мъжки полови жлези (простата, семенните мехурчета). Нормалните нива на пролактин са важни за поддържането на либидото.

Тестостеронът се произвежда в тестисите, в т.н. Лайдигови клетки. При мъжете има ключова роля в развитието на мъжката полова система и вторичните полови белези, като повишена мускулна и костна маса и увеличено окосмяване. Също така, тестостеронът стимулира сперматогенезата и участва в поддържането на либидото.

Тестисите са мъжките полови жлези. В тях, под влияние на хормоните на хипофизта се продуцира най-важния мъжки полов хормон – тестостерона и се извършва процеса на сперматогенеза. Сперматогенезата e процеса на производство на сперматозоиди и се извършва в теситисите. Тестисите се състоят от множество тънки каналчета. В стената на част от тях, наречени извити семенни каналчета, от клетки предшественици, се произвеждат сперматозоиди които след това преминават в отвора на каналчетата. Други клетки в стената на извитите каналчета, т.н. Сертолиеви клетки подпомагат нормалното протичане на процеса на сперматогенеза. Един цикъл на сперматогенеза включва деленето на клетките предщественици до сперматозоиди и прдължава около 60-дни. В стените на семенните каналчета могат да се извършват много цикли на сперматогенеза едновременно.

Произведените в тестисите сперматозоиди не са много подвижни и не могат да оплодят женската полова клетка. Те стават годни за оплождане (узряват) след като преминат през надсеменника (дълг, извит канал, намиращ се на задната част на всеки тестис). Преминаването на сперматозоидите през надсеменника трае около 10-15 дни при човека. Всъщност, последния етап от узряването на сперматозоидите се осъществява в маточните тръби, под влияние на секреторни продукти, отделяни от женския генитеален тракт и се нарича капацитация.

След производството си в тестисите и преминаването през надсеменника, сперматозоидите преминават през семепровода до еякулаторните каналчета и от там в уретрата достигат до пениса. По пътя си, сперматозоидите се допълват със секрети от простатната жлеза, семенните мехурчета и булбоуретралните жлези и така се образува семенната течност.

 

Причини:

Причините за безплодие при мъжете са много. За удобство се разделят на претестикуларни, тестикуларни, посттестикуларни, проблеми със спермата и проблеми със половия акт.

Обикновено претестикуларните причини за стерилитет имат хормонална природа и включват:

 • заболявания на хипоталамуса – синдром на Кallman, синдром на Prader-Willi, Bardet-Biedl (при тях се наблюдава намалено производство на гонадотропин-релийзинг хормон, но по различни механизми), церебеларна атаксия;
 • заболявания на хипофизата – тумори на хипофизата, операции, радиация, хиперпролактинемия (повишено производство на пролактин), недостатъчно произвдоство на хормон на растежа, сърповидно-клетъчна анемия (причинява микроинфаркти в хипофизта и тестисите), бета таласемия (смята се, че се натрупва желязо в хипофизата и тестисите. По подобен механизъм хемохорматозата може да предизвика нарушаване на функцията на тестисите);
 • повишени нива на естроген – цироза на черния дроб, затлъстяване (в съчетание с други фактори могат да доведат до безплодие);
 • прекомерно повишени нива на мъжки полови хормони (андрогени) – прием на анаболни стероиди, адренална хиперплазия (уголемяване на кората на надбъбречните жлези);
 • повишени нива на глюкокортикоиди – продължителна терапия на улцерозен колит, астма, ревматоиден артрит, синдром на Cushing;
 • повишена или понижена функция на щитовидната жлеза (хипертиреоидизъм, хипотиреоидизъм) – влияят на нивата на секс-хормон свързващия глобулин.

За разлика от повечето претестикулярни причини, които се лекуват с хормонална терапия, заболяванията, действащи на тестикуларно ниво са в голямата си част необратими. При наличие на семенна течност обаче, методите на асистираното оплождане могат да спомогнат за създаването на потомство при засегнатите мъже.

Ето различни тестикуларни причини за безплодие:

 • хромозони аномалии – синдром на Кleinfelter, ХYY синдром;
 • други синдроми – синдром на Turner при мъже (при раждането 75% от мъжете са с крипторхизъм), миотонична дистрофия (причинява атрофия на тестисите и ендокринни нарушения);
 • неразвитие на тестис – поради травма, инфекция или други причини по време на вътреутробното развитие;
 • мутации в Y-хромозомата;
 • радиация – при лечение на някои видове рак;
 • лекарства - циметидин, алопуринол, валпроева киселина, колхицин, литий, антипсихотични лекарства, трициклични антидепресанти и други;
 • наркотични вещества – употребата на марихуана и хероин се свързват с намалени нива на тестостерон;
 • системни заболявания – бъбречна недостатъчност, цироза на черния дроб, сърповидно-клетъчна анемия;
 • нарушения в андрогенната активност – недостатъчност на ензима алфа-5-редуктаза, нарушения в андрогенните рецептори;
 • увреждания на тестисите – възпаления(орхит), инфекции (заушка), травма, торзио на тестиса (завъртане на семенната връв на тестиса около собствената му ос, при което се прекъсва кръвоснабдяването му);
 • крипторхизъм - задържане на тестиса на различно ниво по пътя му към скротума през ембрионалното развитие;
 • варикоцеле - разширение на венозната мрежа разположена около тестиса ( т.н. плексус пампиниформис).

Други причини за развитие на безплодие при мъжа:

 • Такива причини са вродено запушване на репродуктивните канали – муковисцидоза (кистична фиброза), синдром на Young (проявява се с хроничен синузит, бронхиектазии и безплодие), идиопатично запушване на надсеменника (неизвестна причина, среща се при здрави мъже, напоследък се свързва с мутации в гена, отговорен за развитие на муковисцидоза), поликистозни бъбреци (вродена болест, при която се откриват множество кисти в бъбреците, панкреаса, надсеменника, тестисите и други органи), придобито запушване на репродуктивните канали – вазектомия, хирургични интервенции при хернии, бактериални инфекции.

Причини, свързани със спермата са:

 • нарушена подвижност на сперматозоидите – синдром на Кartagener;
 • нарушения в узряването на сперматозоидите – може да се наблюдава след операция за възстановяваща оплодителната способност след вазектомия;
 • автоимунно безплодие – може да се наблюдава след травма, вазектомия, биопсия, торзио на тестиса.

Причини, свърдани с половия акт:

 • импотентност – чрез хормонални изследвания могат да се установят органичните причини за импотентността, но психологическите фактори се смятат за най-честата причина;
 • хипоспадия - представлява най-честия вроден дефект на пениса и се среща при едно на триста новородени. Краят на уретрата е разположен не на върха, а от долната страна на пениса, на разстояние от няколко милиметра до няколко сантиметра от правилното място;
 • честота и време на опитите за зачеване - за подходяща честота на опитите за зачеване се смята веднъж на два дни, в периода около овулация на жената. Препоръчва се избягването на лубриканти и прекъсването на всички ненужни медикаменти. Други фактори, които могат да попречат в периодите на опити за зачеването са чести сауни, горещи вани, употребата на цигари, алкохол, марихуана, кокаин и други вредни субстанции.

Медицински проблеми при мъжете:

До безплодие могат да доведат:

 • - операция на херния;
 • - неспуснали се тестиси в скроталната торбичка;
 • - заболявания на простатата или генитални инфекции;
 • - прекарана заушка след пубертета;
 • - варикоцеле – разширени вени на тестисите.

Ето някои от факторите, които могат да повлияят върху мъжката фертилност:

 • - излагане на токсични вещества, радиоактивност, отровни газове;
 • - тютюнопушене, марихуана, употреба на алкохол, използване на наркотици;
 • - някои лекарства;
 • - високите температури, на които са изложени тестисите;
 • - горещи вани и сауни.

 

Диагностициране:

Ключова роля за поставяне на диагнозата, играе правилно снетата анамнеза. От голямо значение е да съобщите на Вашия лекар за всички скорошни (до 2-3 месеца) температурни състояния, системни заболявания (диабет, рак), предишни посещения в болница, инфекции на пикочо-половата система, хирургични процедури, които сте претърпели, приемани медикаменти, предишни неуспешни опити за зачеване (със същата или друга партньорка), предишно лечение за безплодие, излагане на радиация (лечение на ракови заболявания), тежки метали, пестициди, за генетични заболявания в семейството, за вредни навици, като употреба на алкохол, цигари, наркотични вещества и други.

Ще Ви бъдат направени кръвни изследвания на нивата на някои хормони, както и други показатели. Изследването на урината е прост тест, с който може да се открие съществуваща инфекция, наличие на бъбречно заболяване, глюкоза в урината и други находки, които да насочат към правилната диагноза.

Внимателно направените тестове на семенната течност, са основния източник на информация за продукцията на сперма и репродуктивните способности на мъжа. Въпреки това, изследванията на спермата не са мярка за плодовитост и имат своите ограничения. Изследванията на спермата извън нормата, просто показват намалена вероятност за постигане на забременяване.

Семенната течност, взета скоро след предишен полов акт е с намалено количество. За това се препоръчва семенната течност за изследване да се дава 48-72 часа след последния полов акт. Спермата се събира след самостимулация или прекъсване на полов акт (не се препоръчва). Тя трябва да се изследва до 1 час, след вземането на пробата.

Други изследвания, които могат да помогнат за поставяне на диагнозата са ултразвуково изследване на тестисите, простатата и по-рядко биопсия на тестисите.

 

Лечение:

Лечението е специфично според откритата патология, която е причина за безплодието.

 • антибиотична терапия - при пациенти с данни за инфекция;
 • консултиране на двойките относно честотата на опитите, времето, когато е най-голям шанса за оплождане, избягването на вредни субстанции и други;
 • хормонална терапия - тя е специфична според откритото заболяване – бромкриптин (при хиперпролактинемия), тиреоидни хормони( при хипотиреоидизъм);
 • кломифен цитрат – блокира действието на естроген при мъжете и стимулира производството на тестостерон. Използва се за лечение на мъже с намалено количество на сперма и ниски нива на тестостерон, без известна причина;
 • антиоксиданти– могат да се използват като допълнително лечение на мъжки стерилитет, но тяхната ефективност е слаба. Нарастват доказателствата, че приема на витамини А, Е и С, спомагат за подобряването на качествата на спермата при тези пациенти, поради антиоксидантното си действие;
 • техники за асистирана репродукция – IUI лечение (вътрематочна инсеминация) или IVF(ин витро оплождане), ICSI (инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката).

Хирургичните методи за лечение на стерилитет са добре познати и по-евтини в сравнение от високотехнологичните методи за асистирана репродукция. Също така, хирургичното лечение се стреми да премахне специфичната причина за безплодие и по-скоро да направи възможно зачеването в домашни условия, а не в лаборатория. Хиругични процедури за лечение на стерилитет са:

 • хирургично лечение на варикоцеле;
 • вазовазотомия – операция за възстановяване на оплодителните способности след направена вазектомия;
 • трансуретрална резекция на еякулаторните канали – изрязване на еякулаторните канали през уретрата се прилага при тяхното запушване;
 • аспирация на сперма – хирургично събиране на сперма от семепровода, семенника или надсеменника. Тези процедури се комбинират с техниките за асистирана репродукция;
 • орхидопексия – хирургична процедура за лечение на крипторхизъм, при която неслезлия през ембрионалното развитие в скротума тестис се мести и фиксира на нормалното си място;
 • отстраняване на хипофизната жлеза –пролактин-продуциращите тумори на хипофизнта жлеза, ако са достатъчно големи, могат да е премахнат по хирургичен път.

Лекарства:

 • Медикаментът Дуфастон има двустранно действие. Приет преди овулация има контрацептивен ефект, тъй като я потиска и прави невъзможно оплождането. Ако се приема след настъпването на овулацията, той помага за забременяване, тъй като влияе върху образуването на маточна лигавица. Наличието й е важна предпоставка за оплождане на яйцеклетката и задържане на плода. Ето защо, този медикамент често се предписва в началните месеци на бременността в случай, когато има риск от неизносване на бременността.
 • Оргаметрил е хормонален медикамент, който се предписва за предизвикване на цикъл. Действието му се изразява в това, че повишава нивата на прогестерона и регулира хормоналното съотношение в женския организъм. Приемът му става по схема и се назначава единствено от специалист, запознат със състоянието на пациентката. Обикновено се препоръчва приемането му за десет дни по две таблетки. Зачеването по време на приема му е твърде вероятно. Не са рядкост случаите, в които пациентките изпитват симптомите характерни за бременност, въпреки че такава няма. Ако сте бременна и сте пила оргаметрил преди установяването на бременността, това не бива да Ви безспокои, защото той не може да навреди на плода.
 • Липсват данни за влиянието на лубриканта Глайтгелен върху фертилитета на мъжете и жените. Но въпреки, това някои специалисти считат, че употребата му не е уместна при опити за зачеване и намалява подвижността на сперматозоидите.
 • Клостилбегит е медикамент, стимулиращ яйцеклетъчното зреене. Въпреки множеството случаи с положителни резултати след приема му, до него се прибягва единствено след препоръка от лекар. Лекарството не бива да се поглъща повече от шест дни месечно. Обсъдете предварително с Вашия лекар риска от многоплодна и извънматочна бременност.
 • Л-тироксин е медикамент, които се предписва за регулиране на нивата на тиреоидните хормони, произвеждани от щитовидната жлеза. Тяхното намалено или свръх производство е пречка за забременяването. Обикновено, след 2-3-месечен прием на препарата, нивата на тези хормони влизат в норма и така желаната бременност става факт.
 • Доказано е, че Л карнитин подобрява мъжката фертилност. В 40% от случаите на безплодие причината се крие в слабата подвижност на спераматозоидите. Аминокиселината, за която се счита, че гори мазнините, подобрява качеството на семенната течност. В продължение на четири месеца господата трябва да приемат до четири грама дневно от тази незаменима аминокиселина. След този период качеството на семенната течност ще се подобри значително.
 • Утрогестан обикновено се предписва при недостиг на прогестерон. Този хормон е отговорен за удебеляването на маточната лигавица, без което оплождането е невъзможно. Приложението му е по индивидуална схема, назначена от специалист. Обикновено се приемат по четири хапчета на ден. Разделят се на два приема. С лечението се започва от 16-тия ден на цикъла и продължава до 25-тия.

Предлагаме Ви хомеопатична рецепта за забременяване, която задължително трябва да обсъдите със специалист-хомеопат, преди да приложите:

 • Ovarium 7CH – приема се на пети ден от цикъла;
 • Folliculinum 7CH – на седми ден;
 • Folliculinum 7CH – на 14 ден;
 • Progesteronum 7CH – седмица след това.

 

Хранителен режим:

Може би сте чували, че има подходящи храни за забременяване, но не знаете кои са те. Установено е, че начинът на живот и по-специално начинът на хранене имат принос към мъжката и женската плодовитост.

Върху мъжката фертилност положителен ефект оказват:

 • картофи, не и пържени;
 • меса, приготвени на грил или задушени;
 • плодове и зеленчуци;
 • всички пълнозърнести храни.

Менюто за бъдещи майки е по-известно като диетата на Афродита и включва:

 • морски дарове;
 • бобови култури;
 • плодове и зеленчуци;
 • растителни мазнини.

Установено е, че шансовете за зачеване се увеличават с около 40%, ако редовно се приемат тези храни.

От плодовете дамите трябва да наблегнат на ананас, малини и грейпфрут. Първият плод съдържа веществото бромелиан, което е добре да се приема от дамите в дните след овулация.

В една чаша малини се съдържа необходимото за организма количество витамин С, което трябва да бъде прието за един ден. Той е много важен за сформирането на цервикалната слуз и нейната пропускливост.

Благодарение на този витамин слузта става по-пропусклива и помага на сперматозоидите до достигнат до крайната цел.

 

Билколечение:

Използваните билки при мъжки стерилитет:

 • Астрагалус (Astragalus membranaceus) Увеличава подвижността на сперматозоидите;
 • Сарсапарила ( Smilax SPP). За него се знае, че е полезен като мъжки и женски тоник;
 • Билката бабини зъби (Tribulus). Поддържа производството LH (нисък холестерол) и тестостерон при мъжете. Може да помогне за увеличаване на броя на сперматозоидите, тяхната подвижност и здраве. Намалява ефекта на антиспермални антитела. Може да се подобри нивото на DHEA за лечение на еректилна дисфункция;
 • Женшен (Panax) е билката, която помага при безплодие при мъжете. Оказва положително влияние върху подвижността на спермазоидите и подобрява еректилната функция. Препоръчителен е приемът на лековитото растение във вид на добавки. Паралелно с него приемайте и Л карнитин и цинк. Рецепта с женшен: 50 грама корени от растението се киснат в продължение на десет дни в половин литър вода. Няколко капки от тинктурата се разреждат с бира. От тях се пие всеки ден до постигането на желания резултат;
 • Корен от мака (Lepidium meyenii). Една от основните дейности на перуанския корен е да стимулира и подхранва хипоталамуса, който регулира хипофизната жлеза, действа като тоник за хормоналната система. Когато функциите на хипофизната жлеза е оптимална, цялата ендокринна система става балансирана, защото хипофизата управлява отделянето на хормоните на другите три жлези;
 • Сау Палмето (Saw Palmetto). Последователното използване на тази билка е доказано, че може да доведе до най-големите дългосрочни ползи за здравето. Може да помогне за увеличаване на ниския брой сперматозоиди. Помага при стрес и имунната реакция на системата за лечение на хронична умора. Може да подобри либидото.

Преди всичко безплодието трябва да се установи от лекар, чрез изследване на семенната течност, след което да се определи подходящо лечение според основната причина. Народното лечение е общо и според причината, която предизвиква безплодието. Ако не е известна, тогава да се лекува по следния начин:

 • Сутрин, обед и вечер, 20 минути преди ядене, е добре мъжът да взема по 1 супена лъжица от следната смес: 3 жълтъка от пресни кокоши яйца, сокът на 3 месести лимона, 200 г чист пчелен мед и 150—200 г чист винен коняк или пък чисто натурално червено вино, най-добре малага, добре разбъркани;
 • Десет минути след сместа да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от целина (керевиз): 1 средно голяма глава с листата и стеблата, 1 китка корени от магданоз и по 1 супена лъжица ветрогон (листа и клонки) и широколистен живовляк (листа и цвят) в 2 л вода на тих огън се варят, докато целината се свари както за ядене. Прецежда се. Целината може да се яде като салата, а отварката се пие;
 • Диета. Същата, както при полово безсилие. Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие чай от бъзов цвят: 2 супени лъжици цвят от бъз (свирчовина) се запарват с 500 г вряща вода; кисне захлупено 1 час, прецежда се и се пие със (без) мед, захар или сироп.
 • Два часа след ядене да взема 1 чаена лъжичка сироп от 50 г конопено семе и 25 г семе от керевиз, счукани на ситно и разбъркани със 150 г чист пчелен мед;
 • Десет минути след сместа да изпива 1 чашка от 75 г отварка от борови връхчета, исландски лишей, листа от бяла черница и орехови листа — по 100 г от всяка. От тази смес 2 пълни супени лъжици и 1 пълна чаена лъжичка ленено семе се запарват с 500 г вряща вода. Вари се още 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се топличка и подсладена с малко чист мед и лимон по вкус;
 • Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 г топла вода или чай от лайка, последвана от парен компрес на тестикулите с торбичка от тънко хасе, напълнена с 5 супени лъжици търпимо горещ полусварен ечемик (варен 10 минути, за да може да се използва 2—3 вечери подред), с продължителност около 10 минути. След него тестикулите се налагат с торбичка от тензух, напълнена с хладък пресен селски хлебен квасец (забъркан преди 4 часа), засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с корите, и 5 сини сливи, смачкани без костилките. Отгоре се слагат вестник и фланелено парче. Гръбнакът се разтрива от долу на горе 1—2 пъти с памуче, натопено в камфоров спирт. Коремът се налага с компрес от 4 хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, а главата с „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет. Отгоре се слагат вестник и вълнена шапка. Държат се цяла нощ.

Забележка. Това лечение се провежда в продължение на един месец, прави се изследване на спермата и ако е нормална, се пристъпва към половия акт, като 1 час преди това мъжът изяжда тесто, приготвено от следните продукти: 1/2 индийско орехче и по 1/4 г чер пипер (зърна), канела (кора), карамфил (цветни пъпки), кардамон (плодове), исиот (корени), чер кимион (семе) и бял пипер (зърна). Всички твърди продукти се стриват на брашно, слагат се в алуминиева чашка с 50 г чист маслинен зехтин и във водна баня на тих огън се варят 30 минути. Настрана се взема 1/2 г чист бял тамян и се разтваря в чашка с 30 г ром заедно с 1/2 г счукано семе от чер кимион. След това двете смеси се събират в едно, прибавят се 1—2 чаени лъжички чист пчелен мед и се бърка да стане хубава смес, в която се прибавя малко препечено брашно, за да стане на тесто. След като болният се навечеря с вегетарианска или с месна храна, да изяде бавно 1/4 чаена лъжичка тесто наведнъж, след това да изпие 1 чашка топла вода с 5—6 бучки захар. Това средство се прилага 2—3 месеца подред до постигането на целта, и то веднъж на месеца 5—7 дни след менструацията на жената.

 • Сутрин. Фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода.

 

Билки за забременяване:

Проблемното забременяване е оплакване при голяма част от жените, които са в детеродна възраст. Вина за това можем да търсим в бушуващите в тялото хормони и в напрегнатия и нездравословен начин на живот.

Средствата на народната медицина за преодоляване на безплодието и за по-бързо забременяване, често са по-резултатни от конвенционалното лечение.

 • Билката гръмотрън (Ononis) е едно от средствата на народната медицина, помогнало на стотици двойки да превърнат в реалност най-съкровената си мечта – да станат родители. Отварата от корени на билката е с типично горчив вкус. Въпреки, че е неприятна за пиене, не трябва да се подслажда с мед. Все пак усилието си струва. За да приготвите вълшебния еликсир за забременява са Ви нужни 20 грама от корените на билката. Те се потапят в литър вряща вода и се варят, докато нейното количество намалее наполовина. Отварата се приготвя вечер. След като се свари на котлона, коренището се кисне цяла нощ във водата, след което се прецежда. Лечебният курс трябва да продължи месец, най-много 40 дни, като през цялото това време се приема по една пълна чаша за вино от горчивата отвара. За положителен резултат е задължително е консумацията ѝ да се осъществява половин час преди приема на храна;
 • Корен от мака (Lepidium meyenii), който е известен като чудодейният перуански корен, помага при проблемно забременяване. Тази супер храна е известна като средство за регулиране на хормоналните нива в мъжкия и женския организъм. За разлика от хормоналните медикаменти, употребата на корен от мака не внася допълнително количество хормони в организма, а балансира съотношението естроген-прогестерон. Доказано е, че след няколко месечен прием на корен от мака се засилва фертилността не само на жените, но на мъжете.Може да приемате мака на прах, таблетки и капки (тинктура). За жените се препоръчва прахообразната мака, за мъжете желираните капсули, които са по-лесно смилаеми. Дневна доза – 2 капсули за мъже и жени. Прахообразната мака може се добавя към печени ястия, шейкове и брашното за хляб. Приеманото количество от нея постепенно трябва да се повишава, започвайки се с половин лъжичка и стигайки до две лъжички на ден. Количеството мака, което е препоръчително за прием всеки ден от мъжете и жените с репродуктивни проблеми, е в интервала 1000-3000 мг на ден. Редовният прием гарантира регулиране на хормоналното съотношение. Възможно е проявата на леко зацапване при жените, което е признак за започналото регулиране на хормоните. Избягайте да я приемате вечер след 19 часа, тъй като има силен ободряващ ефект и води до нарушения на съня;
 • Считаният за символ на плодородието нар, е една от храните, които е била на изключителна почит в Древна Персия. Счита се , че редовното приемане на сок от този екзотичен плод увеличава шансовете за зачеване. Освен това сокът от този плод осигурява безпроблемно износване на плода. Ето защо, сокът от нар е неизменната част от балансираното хранене на бременната жена. Консумацията му доставя на организма 40% от необходимото дневно количество витамин С. Съдържа още витамин К и ценната за човешкия организъм фолиева киселина. Изключително полезният плод се отразява благоприятно не само на женската фертилност, но и на мъжката. Той се слави с невероятното си качество да засилва кръвопотока към половите органи, което води до подобряване на еректилната функция;
 • Рецепта със зехтин е част от комплексното лечение, което предлага Петър Дънов при безуспешни опити за забременяване. За приготвянето на сладката смес, която се приема по една лъжица 30 мин. преди консумация на храна, е необходим един литър висококачествен зехтин. Необходими са още 250 грама пудра захар и същото количество мастика или ракия, по 20 грама исиот на прах, черен пипер, бяла дъвка, канела и зърна карамфил. Подправките и дъвката че стриват, докато станат на прах и към тях се прибавя зехтина и останалите съставки до получаване на хомогенна смес. Проведено изследване от британски учени сочи, че зехтинът увеличава значително шансовете за зачеване при двойките, които го консумират всекидневно. Само при 20% от участвалите в експеримента двойки шансовете за зачеване са се увеличили с 40%. Въпреки това, не са проведени достатъчно проучвания в тази насока с цел разработване на балансирано меню с зехтин, което увеличава значително шансовете за зачеване и износване на плода;
 • Известните с великолепния си сладък вкус фурми, са една от храните, за които се счита, че увеличават шансовете за безпроблемно зачеване. Засилват производството на хормона окситоцин, който стимулира родовата дейност и „изгонването“ на плода от матката. В тях се съдържа фолиева киселина в големи количества;
 • Предлагаме Ви рецепта чудо, която ще Ви избави не само от безплодие, но и от куп болежки (хемороиди, артрит, настинка, зъбобол, високо кръвно).Чаша ябълков оцет се смесва със същото количество мед и осем скилидки чесън. Сместа се поставя в блендер и се пасира, след което е необходимо да престои пет дни на хладно. Приемайте по лъжица от нея всеки ден, след ставане от сън. Може да я разредите със сок.
 • Витекс (Vitex agnus castus) е билка, позната още като аврамово дърво, която увеличава производството на жълто тяло. Липсата му е причина за безплодие. Приемайте лековитото растение във вид на капсули (900-1000 мг дневно) или капки от тинктура (60-90 капки на ден).;
 • Копривата въздейства благоприятно върху репродуктивните органи и понижава нивата на стреса. Освен като средство за регулиране на месечния цикъл, билката намира приложение и като средство за увеличаване шансовете за зачеване. Пийте всекидневно по половин литър чай от лековитата билка.;
 • Цветове от червена детелина (Trifolium pratense) + листа от малина е формулата за безпроблемно зачеване. По десет грама от лековитите треви се вари десет минути в литър вода. Изчаква се 4 часа, за да се извлекат в максимални количества полезните вещества от билките и отварата се прецежда. Жените страдащи от безплодие, могат да консумират неограничено този чай през целия ден. Необходимо е приемът му да продължи няколко месеца;
 • Билката Дамяна (Turnera diffusa) е другият природен лек, който помага при безплодие. Приемайте чай или тинктура от нея и много скоро заветните две чертички в теста за бременност ще станат факт. Важното е да не забравяте, че час преди приема на билката (чай или тинктура) не трябва да приемате никаква храна и напитки, както и час след това;
 • Лековитото женско биле (Glycyrrhiza glabra) е другият безотказен природен лек, който помага за по-бързо зачеване. Чай от него регулира хормоналните нива и най-вече производството на хормона естроген , който е много важен за зачеването;
 • Ароматен чай от листа от малина (Raspberry) не само помага да заченете по-бързо, но и укрепва целия организъм. Листата на храста с ароматни плодове са богати на калций, магнезий и изключително важния за човешкия организъм желязо. Отварата (супена лъжица суха маса на 200 грама вода) действа добре на маточната мускулатура и създава благоприятна среда за развитието на плода. Счита се чаят, приеман месец преди предполагаемата дата за раждане, облекчава и скъсява значително родилния процес;
 • Ашваганда (Withania somnifera) е традиционно използвана в Аюрведа като средство за зачеване. Билката е позната още като китайския женшен. Латинското й наименование Withania somnifera буквално преведено изначава „предизвикващ заспиване“. Повлиява положително и при безсъние. Необходимо е дневно да се приемат пет грама от растението, стрито на прах. Това количество се равнява на една малка лъжичка;
 • Чай от обичка за бързо зачеване. За бързо зачеване приемайте 3х120 грама дневно отвара от билката обичка, чието приготвяне става по описания начин – 2с.л. суха маса, накисната в половин литър вряла вода за десет минути. Приемайте от тази отвара преди хранене и много скоро ще имате положителен резултат на лице. Тази билка се е превърнала в лек за хиляди жени, които мечтаят да дарят живот на дългочаканите си рожби;
 • Комплексът съдържа хвощ, невен, жълт кантарион, дяволска уста. Приема се от мъже и жени. Всекидневно се изпива по литър от отварата, която се приготвя, като три пълни лъжици от сухите билки се киснат за двадесет минути във водата;
 • Билката клинавиче е по-известна като орлов нокът (Lonicera) заради специфичната форма на шушулките, които всъщност са най-лековитата част от това растение. Те имат състав близък до този на семенната течност и се отразяват благоприятно върху фертилитета. Стотици са случаите, в които билката се е превърнала в спасение за жени, страдащи от безплодие. Този лечебна сила на лековития орлов нокът е доказана при експерименти, извършени с животни. Установено е, че билката увеличава шансовете за забременяване. Отвара от шушулките на растението трябва да се пие едновременно от мъжете и жените. По-бърз ефект дава съчетанието й с гръмотрън, живовляк (Plantago major), маточина (Melissa officinalis), ветрогон ( Eryngium campestre) и цариче (Alchemilla vulgaris). Чаят се прави или само от билката или от сместа (по две супени лъжици и в двата случая , които се киснат десет минути в 600 милилитра вряла вода). Приемът включва по 150 грама от тази отвара преди всяко хранене;
 • Считаният за медикамент с много негативни ефекти от употребата му аспирин често се препоръчва на жени, правещи опити за зачеване. Установено е, че той благоприятства зачеването. Резултатите са от изследване, проведено с хиляда жени, които са били поставени в две групи. Едната от тях приемала аспирин, а другата плацебо за срок от 6 месеца. По-голяма част от жените от първата група заченали и родили здрави деца, дори и след преживян аборт, за разлика от пациентките, приемащи плацебо. Установено е, че аспиринът оказва влияние върху шансовете за зачеване. Учените са единодушни, че хапчето със салицилова киселина засилва притока на кръв към матката и на това се дължат повишените шансове за зачеване;
 • Мурсалски чай е другият ефективен природен лек, засилващ репродуктивните възможности и на двата пола. Наш читател сподели с нас за ефекта, който дава този лек. Единственото, което се изисква от Вас е постоянство и разбира се да не губите надежда, че чудото ще се случи. За да увеличите шансовете за зачеване, приемайте три пъти на ден, преди хранене по чаша чай. Пригответе го като сварите за три минути три лъжици от билката в литър вода. Обърнете внимание на стръковете мурсалски чай. За да се запазят полезните им вещества е необходимо те да бъдат изсушени цели;
 • Ако все още не сте открили билката, която ще Ви помогне да заченете, опитайте с бял равнец. Неслучайно той се счита за природния лек, церящ всички женски проблеми от болезнен, нередовен и проблемен цикъл до репродуктивни проблеми. Консумирайте всекидневно по отвара, приготвена от бял равнец+живовляк (2:1). Прибавете към половин литър вода две лъжици от първата билка и една от втората. Варете десет минути, след което разделете прецедената отвара на три равни части. Всяка част е една доза, която трябва да бъде погълната малко преди хранене (15 минути). Препоръчително е добавянето на лъжица магарешки бодил към дрогата с цел засилване на детоксикационния ефект на билките. Не забравяйте, че за да заченете е необходимо първо да пречистите тялото си от токсини. Това значително увеличава шансовете за зачеване и износването на бременността докрай. Приемайте отварата най-малко три месеца. Ако все пак този метод не доведе до желания ефект, то поне може да бъдете сигурни, че сте пречистили организма си от всички токсини и матката Ви е тонизирана. Често, недостатъчно тонизираните маточни мускули и намалената мускулна дейност, са причината за репродуктивните трудности, които срещат жените в опитите си да заченат. Тонизираната матка и пречистеният организъм са добра основа за успешното приложение на друг метод за зачеване. Независимо от това на кой метод сте решили да заложите, доверете се и на белия равнец;
 • Богато на полезни вещества пчелно млечице е средството, което може да сложи край на кошмарното чакане на заветните две чертички. Установено е,че този пчелен продукт засилва фертилитета благодарение на богатия си химичен състав – магнезий, селен, хидрокси киселни, ДНК и РНК (нуклеинови киселини), вит. Е, К, В, Д, А и Р. Спомага за увеличаване на тестостерона и естрогена. Тези полезни свойства на незаменимото пчелно млечице се научно доказани. Проведени са изследвания с мъжки зайци, страдащи от лятно безплодие. След редовен едномесечен прием се наблюдава увеличаване количеството на семенната течност и подобряване на нейните качества. Достатъчно е да приемате всеки ден по 180-200 мг от пчелния продукт. Това трябва да става на гладно (сутрин) или на два пъти (сутрешен и следобеден прием). Не го приемайте вечер, тъй като възбужда нервната система и води до безсъние.

 

Акупунктура.

Спорно е доколко древния източен лечебен метод акупунктура, приложен самостоятелно, може да повлияе положително върху репродуктивните проблеми. Установено е, че установява шансовете за зачеване, когато методът се прилага паралелно с ин витро процедури и дори билколечение. Не се колебайте да включите този метод към програмата Ви за забременяване. Важното в случая е да се доверите на опитен специалист.

 

Важни добавки:

 • Агапурин е медикамент, който се предписва при влошено кръвоснабдяване. Той регулира нивата на НК клетките, което е много важно за успешното оплождане, независимо дали е естествено или чрез ин витро процедура. Влошеното кръвоснабдяване на матката често е причина за трудности в зачеването. Ако се съмнявате, че вече сте бременна, незабавно трябва да преустановите приема на този медикамент;
 • За правилното функциониране на половата система важна роля играе витамин А. Доказано е, че приемът му в продължение на поне три месеца (3х1т.) значително увеличава шансовете за зачеване. Също така е научно установена и ролята на фактора храна върху мъжката и женската плодовитост. Това означава, че ако имате проблеми със зачеването, трябва да обърнете повече внимание на храненето си. Витамин А се съдържа в морковите, яйцата, млякото, яйчния жълтък и черния дроб;
 • Витамин Е е другото полезно вещество, чиято роля не е за подценяване при опитите за зачеване. Установено е, че той подобрява качеството на цервикалната слуз, както и това на семенната течност. За да си го набавите приемайте повече зехтин, броколи и бадеми, в които той се съдържа в големи количества;
 • Витамин Д участва не само в процеса на изграждането на костите. Недостигът му води до фертилни проблеми. Той регулира производството на двата важни хормона - естроген и прогестерон в съотношение, с благоприятстващо зачеването. Може да си го набавите освен в синтетична форма и чрез консумацията на риба, гъби и соево мляко;
 • Плюсовете от прием на незаменимата фолиева киселина са многобройни не само за бременните. Тя подобрява фертилността и увеличава значително шансовете за зачеване. Съдържа се в големи количества в спанака, броколите и аспержите;
 • Ако се съмнявате, че не приемате вит. А и Е в достатъчни количества, най-добрият вариант да си набавите е, приемайки Геритамин. Добавката е комбинация от двата витамина. Препоръчително е приемът им да започне преди овулация. Приемът на добавката трябва да продължи поне два месеца, а дозата е една-две капсули;
 • Герикапс е алтернатива на Геритамин. И двете добавки са с един и същ състав. Счита се, че приемът на таблетки оказва положително влияние върху репродуктивността. Препоръчва се да се приема до овулацията, след което да се направи месец почивка и отново да се възобнови приема на добавката.

 

Забременяване след 40.

Забременяването след 40 години не е невъзможно, но крие големи рискове не само за протичането на бременността, но и за майката и детето. Ако все пак минавате 40-те и сте решили да имате дете, предварително се консултирайте с лекар.

Единствено той може да направи преценка на реалните шансове за това. Направете си пълни изследвания и ако страдате от някакво заболяване, излекувайте го още преди да забременеете.

Започнете да спортувате умерено и да спазвате определена балансирана хранителна програма. Важно е също така да започнете да приемате пренатални хранителни добавки още преди да заченете.

Трябва да се запознаете и с възможните усложнения от една късна бременност. Рискът от генетични уереждания нараства драстично. Увеличават се шансовете за преждевременно раждане, мъртъв плод, диабет, проблеми със щитовидната жлеза и др.

С годините намаляват и репродуктивните възможности. До 35-годишна възраст е по-лесно те да бъдат стимулирани.

 

Забременяване след аборт.

Абортът е болезнено преживяване за всяка жена независимо дали е бил по собствено желание или спонтанен. Ако сте го преживяли наскоро, вероятно се питате дали отново ще забременеете. Това може да се случи най-рано след три месеца. Едва тогава двойката може да започне да прави опити за забременяване.

Подкрепете отслабналия си организъм, приемайки фолиева киселина и повече плодове и зеленчуци.

Имайте предвид, че абортът е манипулация, която травмира матката и понякога е необходим по-дълъг период за възстановяването не само на матката, но и на хормоналния баланс.

Може би някои от тези съвети и трикове за по-бързо забременяване са Ви познати. Най-важното в случая е да се опитате да изхвърлите стреса от живота си. Нервното напрежение е една от основните причини за ниските фертилни възможности.

Не приемайте интимните ласки с Вашия партньор като презумпция, а като удоволствие. Вероятно сте чували, че позата на интимен контакт има значение. Въпреки, че според някои специалисти това твърдение е по-скоро мит, други препоръчват мисионерската поза.

Обърнете внимание на храненето си и започнете да приемате храни, подсилващи фертилитета, както и да спортувате. Умората много често се явява фактор за забавяне на желаната бременност. Постарайте се да не се претоварвате не само физически, но и психически.