Банер за мобилна версия за апликация

Стрии

Стриите са бели или виолетови линии по кожата. Образуват са най-вече в областите, подложени на по-голямо разтягане и свиване – коремната стена, бедрата, мишниците. Стриите се появяват поради преразтягане на кожата, при рязко увеличаване на повърхността във връзка с покачване на тегло или бременност. Под влияние на хормони (кортикостероиди), кожата губи своята еластичност и дори по-дискретни промени на теглото индуцират стрии. Повърхностните слоеве на дермата изтъняват, нарушава се целостта им, а надлежащият епидермис атрофира.

 

Симптоми:

В началото стриите са плоски образувания, паралелни на линиите на разтягане, с изтъняване на кожата, розов оттенък, понякога придружен от сърбеж. Постепенно растат на широчина и дължина, стават по-тъмни, виолетови. Старите стрии стават белезникави, хлътнали спрямо околната кожа, с неравен контур. Поради липсата на мелатонин в клетките, те не потъмняват при излагането им на слънце и дори стават по-контрастни на фона на придобития тен.

 

Причини:

Стрии се появяват в следните случаи:

 • по време на бременност;
 • при рязко увеличаване на телесното тегло;
 • при растежния скок в юношеска възраст;
 • ендокринни заболявания, най-често при синдром на Кушинг, характеризиращ се с повишено отделяне на глюкокортикоиди от надбъбречната кора;
 • дългосрочното лечение на глюкокортикоиди.

Дължащите се на бременност стрии се появяват най-често по корема и гърдите.

Тези, възникнали в юношеството, при увеличаване на теглото и растежа се наблюдават по поясната област и бедрата при момчетата, а при девойките – по бедрата и седалището.

При затлъстяване се засягат коремната стена, мишниците, бедрата.

При по-дълъг период на лечение с глюкокортикоиди (преднизолон, хидрокортизон и т.н.), както и при синдром на Кушинг, могат да се появят по цялото тяло и дори лицето. В тези случаи, стриите заемат по-големи площи от тялото и са по-широки и дълбоки, отколкото тези, които са резултат от промяната в килограмите или бременността.

 

Усложнения:

Сами по себе си, стриите не крият никакъв риск за здравето, но някои от причините за появяването им показват нарушено здравословно състояние. Например, ако са резултат от рязка промяна на теглото, те са само естетичен проблем, но в други случаи са симптом на ендокринно заболяване (синдром на Кушинг).

При поява на стрии в комбинация с други симптоми, като повишено кръвно налягане, натрупване на мастна тъкан в горната част на тялото, както и появата на нежелано окосмяване по лицето, гърдите, горната част на гърба, кръста и корема веднага трябва да се консултирате с лекар.

 

Лечение:

Въпреки разнообразните методи за премахване на стрии, лекарите са абсолютно категорични, че техники, като пилинг, масажи и кремове са абсолютно безрезултатни. Старите стрии почти не се поддават на терапия. Ето защо, специалистите съветват усилията срещу стриите да бъдат насочени не към третирането им, а в превенцията срещу тях.

Какви продукти могат да се използват за лечение?

 • Масло от пшеничен зародиш – няма данни, че този продукт е ефективен срещу стриите. Наскоро проведено изследване показа само, че маслото подобрява състоянието на кожата при млади стрии;
 • Гликолова киселина – широко рекламирана, заради подмладяващите й свойства гликоловата киселина се добива от захарната тръстика и е част от семейството на алфа хидрокси киселините (AHA). Предизвиква повишена продукция на колаген в кожата, на което се дължи ефикасността на продукта. Необходими са поне три-четири посещения при дерматолог, за да се установят първите резултати от терапията с AHA. Гликоловата киселина може да се втрива във високи дози;
 • Витамин С - някои формули с витамин С имат свойството да заличават белези. Витаминът стимулира образуването на колаген от кожата. Подходящ е при третиране на млади стрии. За по-висок ефект се препоръчва комбинация с гликолова киселина. Допълнително приемът на витамин С като хранителна добавка също е от полза. За целта по време на терапията се приемат по 500 мг. от витамина, три пъти на ден;
 • Риластин, продукти, съдържащи пептиди – прилагането на риластин в кремовете за лице и около очите показва подобряване на еластичността на кожата, но само това. Досега няма доказателства, които да аргументират ползата на тези съставки при стрии;
 • Ретиноиди (в тази група попада витамин А) - показват подобряване на образуването на колаген и еластин при терапията на стриите в ранните им стадии. Бременните и кърмещите жени следва да избягват продуктите с ретиноиди - витамин А, ретинол, третиноин, (Ретин-А, Диферин, Адапален, Тазорак, Renova и др.);
 • Гликолова киселина и ретиноиди – тази комбинация дава по-добри резултати, отколкото ползването на продуктите по отделно. Докато действието на гликоловата киселина върху стриите все още се изучава, комбинацията гликолова киселина, третиноин или витамин С, има доказана ефективност срещу намаляването на стриите, при ежедневно прилагане на терапията след 12 седмици. Ретиноидите ускоряват процеса на възстановяване на кожата при стриите, приложени преди втриването на гликоловата киселина,
 • За да се предотврати появата на стрии, може да се приложат и някои домашни средства, като например зехтин или бадемово масло. Растителните масла се прилагат върху зони, където риска от образуване на стрии е повишен.

 

Процедури

Лазерна терапия – това е терапия срещу стрии, широко използвана от западните дерматолози. Лазерите повишават синтеза на нов колаген на мястото на увредения при стриите. При червени или лилави стрии лазерната васкуларна терапия V-Beam, която третира отеклите и възпалени кръвоносни съдове на кожата на стриите, спомага за образуването на нови кожни клетки и подобрява колагеновия синтез. Необходими са три до шест процедури. Терапията обаче не изглажда стриите, а само заличава червения им цвят, който се дължи на микроскопични кръвоизливи. Процедурите с V-Beam имат терапевтичен ефект именно върху тези малки кръвоносни съдове.

Фракционният лазер е ефективен за намаляване на стари стрии. Този лазер действа на малки участъци от кожата, с което се постига пигментиране на линиите на стриите и по-слабото им различаване от тена на останалата кожа. Възможно е да се наложи преминаване през няколко курса на този вид лазерна терапия. Процедурите са скъпи.

Въпреки че се наблюдава подобряване на състоянието на кожата, особено когато проблемът е естетичен и става въпрос за широки и дълбоки стрии, експертите предупреждават, че не може да се очаква от съществуващите методи напълно заличаване на стриите. За съжаление, веднъж появили се и остарели, стриите остават постоянен естетичен проблем. Терапевтичните методи показват по-висока ефективност при младите червени стрии в сравнение с белите. При появата им стриите са розови. За три-четири месеца стават бели. Усилията следва да бъдат насочени най-късно в периода, когато стриите са розови.

Какво не работи при лечение на стрии?

 • Масажи / Кинезитерапия. Хората, които твърдят, че има ефект от терапията с масаж за стрии, обикновено са тези, които извършват и самите процедури. За съжаление няма масаж, който да подобри или заздрави скъсания еластин под кожата. Няма клинични изследвания, които да показват подобрение при стрии от масажна терапия. Също така, при бременност тези процедури може да крият рискове, ако се приложи прекален натиск върху коремната област. Бъдете сигурни, че сте се консултирали с лекар преди да предприемете такъв тип мерки.
 • Дермалните ролки са преносими устройства. Снабдени са с много на брой малки игли. Предназначени са да пробият леко повърхностния слой на кожата. Популярното твърдение е, че това контролирано нараняване и последвалият процес на заздравяване ще доближи ефекта до този на лазерните процедури, които следват една и съща концепция на контролирана рана за стимулиране на растежа и възстановяването на колаген. Засега няма доказателства, които да демонстрират, че дермалните ролки за стрии подобряват състоянието на засегнатия участък или могат да произведат по-добри или сходни резултати на лазерното лечение. В същото време лесно може да се прекали с тях и да се увреди кожата.
 • Микродермабразио за стрии. Има проучване, което показва някакъв ефект при микродермабразио, но при внимателно разглеждане са констатирани няколко важни точки: използан е прекалено агресивен метод: 5 сесии микродермабразио в седмицата в продължение на 12 седмици. Подобрението върху вида на стриите не е бил точно дефиниран, а е споменато това, че подобряването се изразява в преминаване от червеникаво-лилави петна към по-избледнели такива, процес, който се наблюдава и без третиране на стриите.

Много кремове, мазила и други козметични продукти претендират, че работят при лечение на стрии. Докато те не биха навредили и може да има полза при предотвратяване появата, въпроса при лечението им седи по по-сложен начин. Тук са описани опции за лечение, които са подкрепени с научни изследвания и действително имат потенциала да подобрят вида на стриите.

 • Третиноин: Във фармацевтиката, има някои изследвания, които показват, че третиноина (активна съставка в продукта Retin-A), може да има положителен ефект върху стриите. Типичното очаквано подобрение е около 20%, което не е особено вълнуващо, но може да си струва усилията и разходите за някои. Третиноинът не може да се използва по време на бременност, а също така има противопоказания, ако бъдещата майка възнамерява да кърми бебето си. В едно проучване е доказано, че третиноинът е успял да намали дължината на стриите с 14%, а ширината с 8%, след 6 месечно лечение. Третиноинът също спомага за възстановяването на колаген, който прави стриите да изглеждат повече като „нормална“ кожа. При лечение с продукти, съдържащи третиноин е желателно да се ограничи излагането на слънце, тъй като кожата става по-податлива на изгаряне.
 • Пилинг: Серия от химически пилинги също може да са от полза. Пилинг с трихлороцетна киселина (ТСА) може да подобри външния вид на стриите, когато се използва в подходяща концентрация (обикновено 20% TCA). Прилага се от дерматолог или специалист в областта с използването на такъв вид пилинг. Тъй като трихлороцетната киселина има възможност да проникне по-дълбоко от някои други видове пилинги се смята, че има и по-голяма способност да стимулира производството на колаген и еластин.

 

Методи за лечение на стрии в домашни условия;

 • Белтъци от яйца. Предполага се, че протеините в яйчния белтък могат да помогнат на кожата с възстановяването. Опитайте да прилагате белтъците на засегнатите участъци, няколко пъти на ден;
 • Лимонов сок. Естествените киселини в лимоновия сок може да спомогнат за избледняването на стриите. Разтъркайте с лимонов сок върху засегнатите участъци и преди да изплакнете изчакайте около 10 минути;
 • Масло от ший или какаово масло. Масажирането с масло от ший или какаово масло няколко пъти дневно, може да помогне на кожата да е по-добре хидратирана, но според повечето проучвания, те едва ли ще изчезнат, но има някакъв минимален шанс да избледнеят. Може да има добър шанс да спомогнат предотвратяване появата им по време на бременност;
 • Зехтин. Прилагането на зехтин би спомогнало за предотвратяването на стриите. Зехтинът съдържа витамин Е, който има възстановителни свойства върху кожата и тъканите. Също така може да омекоти кожата и да предаде повече еластичност;
 • Алое вера. Алое вера е друго средство, което може да изпробвате. Има свойствата да лекува и успокоява кожата. Достатъчно леко е, за да се използва ежедневно, но и резултатите, които може да очаквате не трябва да са големи;
 • Захар. Може да пробвате да направите собствена смес със захар, зехтин и лимонов сок. Тази комбинация ще ексфолира кожата. Добра идея е да се ползва преди душ;
 • Куркума с вода или олио. От коментарите по различни теми за стрии, хора споделят тази комбинация като ефективна. Комбинират се куркума с вода или зехтин и се прави паста, с която се търка кожата върху засегнатите участъци, два пъти на ден;
 • Люцерна и масло от лайка. Люцерна на прах може да се намери в аптеките. Смесва се с масло от лайка и се прави паста, с която се търкат засегнатите участъци.

 

Профилактика:

Най-добрият начин да се намали вероятността от получаване на стрии е, като се поддържат здравословни килограми. Резките и бързи промени в теглото чрез агресивни диети не само са сериозна предпоставка, но и в повечето случаи са нездравословни.

Появата им се предотвратява с недопускане драстичните промени в теглото, включително по време на бременността, промяната в хранителния режим към богата на фибри и сложни въглехидрати храна, приемът на течности – предимно вода, а не подсладени напитки.

По време на бременност е неизбежно да се качат килограми в кратък период от време, но все пак има как да се окаже контрол до някаква степен, чрез хранителен режим и упражнения. Това не само ще намали шанса за поява на стрии в пъти, но и ще е здравословно за бременната и нейното бебе.

От съществено значение при терапията им, тя да започне възможно най-рано след появата им – още докато са червени или лилави, стадият, в който се поддават на третиране.

При бременност и в юношеските години се препоръчва овлажняване на кожата с козметични средства. Овлажняването на кожата осигурява по-висока еластичност и пластичност. Препоръчва се и нанасяне на козметични средства за тяло, съдържащи като основна съставка какаово масло или масло от шеа три-четири пъти дневно. Емулсията трябва да се втрива в кожата на бюста, корема, седалището, отстрани на таза и бедрата.

 • Хидратиране чрез вода. Една от основните причини за появата на стрии е суха кожа или дехидратиране. Пиенето на достатъчно вода може да подобри еластичността и да има благоприятен ефект. Зависи от организма, но под достатъчно вода обикновено се има предвид над 3 литра.
 • Масло от ший или какаово масло. Друга предпоставка за появата на стрии е липсата на колаген и еластин, които са основни елементи, подпомагащи структурата на кожата. Възможно е какаово масло с витамин Е и еластин или масло от ший да може да подпомогнат превенцията, но редица проучвания доказват, че нямат особен ефект върху вече появили се стрии.
 • Витамини и минерали, хранене
 1. Витамин А: Важен за разтежа на кожата, поддържането на здрави кости, нокти и коса. Спомага възстановяването на увредената тъкан и подобрява сухата и лющеща се кожа. Експерименти показват, че прилагането на витамин А локално поддържа епидермиса наситен с витамини. Витамин А също така стимулира процеса на обновяване на епидермалните клетки. Съдържанието на колаген в кожата се увеличава и може да се забележи подобряване в еластичността. Храни, богати на витамин А: сладък картоф, морков, зеле, маруля, кайсии, пъпеш, сладки червени чушки, риба тон, манго.
 2. Витамин C: Една от най-важните роли на витамин C е, че спомага за лекуването на рани и белези. Необходим е за синтеза на колаген и действа като укрепващо вещество между клетките на кожата. Действието на колагенa е да осигури бариера срещу инфекции и заболявания и да насърчи заздравяването на рани. Храни, богати на витамин C: жълти чушки, тъмнозелени листни зеленчуци, киви, броколи, ягоди, портокали, домати, грах, папая, гуава.
 3. Витамин E: Друг важен витамин в борбата със стриите. Необходим е за поддържането на нормална обмяна на веществата. Защитава и заздравява тъканите на тялото и кожата. Действа като силен антиоксидант. Също така се използва за подпомагане на заздравителни процеси след хирургическа намеса и белези. Храни, богати на витамин E: спанак, бадеми, слънчогледови семки, авокадо, скариди, зехтин, броколи, киви.
 4. Цинк: Важно действие на цинкa е, че спомага производството на колаген. Той от своя страна притежава свойството да придържа кожните тъкани на тялото заедно. Колагенът е най-изобилният структурен протеин и представлява 80% от цялата съединителна тъкан. Храни, богати на цинк: стриди, телешко и агнешко, пилешко и свинско, пшеничен зародиш, спанак, кашу, тиквени семки, нахут.

 

Общи съвети за стриите

 • Приемайте непреработени храни с високи хранителни стойности. Така кожата ще получава нужните хранителни вещества, за да се възстановява и да се поддържа здрава;
 • Пийте достатъчно вода (над 2 литра дневно), при дехидратиране кожата губи еластичността си. Поддържането на здравословно тегло също оказва добро влияние;
 • Тонизирани мускули или мускулната маса биха спомогнали стриите да изглеждат по-добре. Също така здравословно и планирано намаляне на теглото;
 • Без хирургическа намеса на практика е невъзможно да се премахнат напълно, тъй като те са разкъсвания/белези в средната част (дермата) на кожата и са резултат от заздравителния процес;
 • Вероятно е излишно да се заделят пари за хирургически процедури, преди да се обърне внимание на физическа актиновст, здравословно тегло и здрава кожа, защото е възможно да се появят нови стрии;
 • За по-стари стрии, може да използвате слънцезащитен крем с фактор 60 или по-висок. Тен, комбиниран със слънцезащитен крем фактор 60, може да подобри вида на стриите (разликата между здравата кожа и засегнатата от стрии да намалее);
 • Винаги проверявайте съставките преди прилагането на нов продукт. Това е особено важно по време на бременност или кърмене. Ако не сте сигурни, консултирайте се с лекар;
 • Повечето лечения, имат частичен или незадоволитен ефект. Според всички изследвания и проучвания, на които попаднах. Бъдете реалисти в очакванията си;
 • Някои кремове и процедури може да предизвикат алергии или наранявания, така че трябва добре да прецените рисковете и до колко си заслужават;
 • На няколко пъти попаднах на коментари, където се споделя, че изпозлването на вазелин сутрин и вечер е спомогнало за подобряването вида на стриите.

Дори без лечение и взимане на мерки може да се очаква избледняване на стриите с времето.

 

Стрии при бременност

Бременни с наднормено тегло са в пъти по-предразположени към стрии.

Стрииите, които възникват при бременност са специфично увреждане на кожата. (наричат се striae gravidarum).

Механичното разширяване и бързо развиващите се области на тялото по време на бременността (като корема, гърдите и бедрата), са най-често свързани с образуването на стрии. Някои учени предполагат, че релаксин и естроген, в съчетание с по-високи нива на кортизол по време на бременност, може да доведе до натрупване на мукополизахариди, което от своя страна увеличава абсорбацията на вода в съединителната тъкан, която става изключително податлива на разцепване под механичен стрес.

Има връзка между процента подкожни мазнини на бременната и честотата и тежестта на изразяване на стриите.

Също така по-млади жени са под по-голям риск да развият стрии по време на бременност.

Честотата и тежестта на стриите може да варира. По общи данни между 50 и 90% от жените развиват стрии свързани с бременността, отчасти резултат на нормалните хормонални промени, а отчасти се дължи на разтягане на кожните влакна.

Много жени, които развиват стрии при първата бременност, не получават други по време на късните бременности.

Генетичните фактори, като фамилна история също изглежда, че имат влияние върху стриите.

Изследвания показват, че участъци от кожата, които се подлагат на по-голямо механично разтягане, реагират по различен начин на хормонални сигнали от естрогени, андрогени и глюкокортикоиди. Това е така, защото при такива условия клетките на кожата изпитват и по-голяма хормонална чувствителност. В едно малко проучване върху 8 души със стрии и 8 без, естрогенните рецептори са били два пъти по-концентрирани в кожата на тези с белези.