Банер за мобилна версия за апликация

Тиф

Тифът е заболяване, причинено от рикетсии. Под името „тиф” се обединяват няколко различни заболявания – коремен, петнист, възвратен тиф.

Причинител на това заболяването са Ricкettsia prowazeкii, Ricкettsia australis, Ricкettsia typhi, Ricкettsia felis предавани чрез външни паразити или гризачи.. Заразяването на последните става чрез кръвопиене от заразен човек, след което микроорганизмът се развива в червата им и се отделя с фекалиите им. При разчесване на ухапаното от въшката място се осъществява заразяването.

 

Причини:

Тези заболявания се причиняват от бактерии, разновидност на салмонелните бактерии. Те са грам-отрицателни, пръчковидни и ресничести. Бактериите притежават сложна антигенна структура и отделят ендотоксин при разпадането си, който уврежда почти всички органи. Заразяването става при контакт с болен или здрав бактерионосител, които отделя болестотворни бактерии чрез изпражненията си, откъдето при замърсени условия попадат у здрав човек чрез замърсена храна, чрез замърсена вода или мухи. Бактериите попадат в храносмилателния канал и през чревната лигавица проникват в лимфната мрежа, регионалните лимфни възли и кръвта. По-нататък те достигат до черния дроб, далака, костния мозък и по-далечните лимфни възли в организма. Инкубационния период е 7-21 дни.

 

Симптоми:

Симптомите включват кашлица, повръщане, спленомегалия, лимфаденопатия, левкопения, треска, обрив, болка в мускулите, чувствителност към светлина и други. Около 5 дни след поява на треската се появява обрив в областта на гърдите, който се разпространява по трупа и крайниците. Високата температура (около 39 С) се среща при всички форми на тиф.

В по-тежките случаи болните бълнуват и имат халюцинации. Езикът е сух, покрит с кафяв налеп. На 10-11-тия ден от болестта се появяват характерните за тифа коремни обриви, съставени от розеоли. Те представляват малки червени петна с големина 2-3 мм, разположени по кожата в горната част на тялото и по корема. Черният дроб и далакът се увеличават. Пулсът е забавен и мек. В началния период на заболяването има запек, а впоследствие се появява умерена диария, като изпражненията са кашави и понякога примесени с кръв. След 3-4-тата седмица температурата започва да се нормализира, общото състояние се подобрява и започва възстановителен период, който продължава около 2-3 седмици.

 

Лечение:

Без лечение заболяването е фатално. С помощта на антибиотичната терапия смъртността е сведена до под 2%. Най-често използваните антибиотици са доксициклин, тетрациклин и хлорамфеникол. При хора в напреднала възраст или такива с имунодефицитни заболявания не е изключен леталния изход.

Лечението се провежда в инфекциозно болнично заведение. Прилагат се широкоспектърни антибиотици и субституиращи коктейли, съдържащи солеви разтвори, глюкоза, антипиретици, спазмолитици, аналгетици и други лекарства. В началото се назначава течно-кашава щадяща диета, която по-нататък в хода на заболяването постепенно се разширява. Настъпване на усложнения – чревен кръвоизлив или чревна перфорация изискват спешна оперативна намеса. Прогнозата е добра. При по-тежко протичане и при усложнения тя се влошава. Болните се лекуват до пълно бактериално оздравяване, за да се избегне опасно бактерионосителство. Профилактиката се състои в системно лечение на здрави бактерионосители, поддържане на висока лична, битова, професионална хигиена. При епидемична обстановка и по показание се извършва имунизация с противотифна ваксина.

Създадени са ефективни ваксини за лечение на това заболяване. Тифът се обсъжда като един от вариантите за бъдещо биологично оръжие.

 

Хранителен режим

Препоръчва се приемът на шест до осем чаши вода дневно. Увеличете и приемът на течни храни, бульони, прясно изцедени плодови сокове. Препоръчват се банани и ябълков сок, защото те засищат глада и жаждата.

Ако сте силно дехидратирани ще се наложи и венозно вливане в болничните условия. В първите дни се набляга предимно на течната диета, трябва да се избягват твърдите храни. Постепенно могат да се прибавят печена филийка, рохко яйце, печени картофи, печена ябълка, варен ориз. Избягвайте храни, които дразнят стомаха като чай, кафе, пикантни храни, газирани напитки, рафинирани продукти.

 

Усложнения:

В хода на коремния тиф могат да настъпят тежки усложнения-нервни кръвоизливи и перфорации /пробив на черво/. При такива усложнения температурата спада, артериалното налягане рязко се понижава, коремната болка става остра и режеща, а в изпражненията се установява кръв.

 

Профилактика:

Важно значение има ранното откриване и лекуване на болните, както и ограничаване предаването на инфекцията по контактно-битов път чрез скрининг за хронични заразоносители. Трябва да се избягва консумацията на подозрителна вода и храна, а преди пътуване в ендемични райони е препоръчителна имунизация. Създадени са живи атенюирани ваксини, които създават високоефективен локален и системен имунитет.