Банер за мобилна версия за апликация

Торзио на тестиса

Торзио на тестиса е спешно състояние в медицината, което ако не бъде овладяно навреме може да доведе до загуба на засегнатия тестис. Всеки тестис е свързан за семенна връв. Тя се намира в малкия таз и освен други важни за тестисите структури (нерви, семенен канал и други), съдържа и артериите, които ги кръвоснабдяват.

Торзио на тестиса е състояние, при което тестиса се завърта по надлъжната си ос, при което се усуква семенната връв и остро се нарушава кръвоснабдяването му. В зависимост от това, къде става завъртането се различават две форми на торзио на тестисите:

суправагинална - когато тестисът и неговата обвивка (влагалищна обвивка) се завъртат около семенната връв

интравагинална - когато тестиса се завърта вътре във влагалищната си обвивка

Торзиото на тестиса най-често се среща при момчета на възраст между 12 и 18 години. Честотата на заболяването е един на 4000 мъже под 25 годишна възраст.

Суправагиналната форма на торзио на тестиса се среща при новородени, а често усукването на семенната връв се случва и преди раждането. Тази форма на заболяването заема 5% от всички случаи на торзио на тестиса.

Съществува и форма наречена интермитентно (епизодично) торзио на тестиса, която се характеризира с периодично усукване на семенната връв, което се оправя „от само себе си”. Тази диагноза е вероятна при всички млади пациенти със силни болки и оток в слабините, които се облекчават спонтанно (без лечение).

 

Причини:

Съществуват различни рискови фактори за развитието на торзио на тестиса:

 • вродени аномалии в развитието на тестиите, обвивките на тестисите и семенната връв
 • по-голям размер на тестисите, поради туморен процес или като нормална анатомична вариация
 • практикуването на дадени спортове – борба, вдигане на тежести, футбол
 • възраст – заболяването се среща по-често в млада възраст
 • травми на слабините
 • предишни епизоди на торзио на тестиса

Причината за суправагиналната форма на торзио на тестиса, която се среща при новородени е все още недоразвитата фиксация на тестисите за скротума (торбичката от кожа, в която се намират тестисите). Заболяването се среща по-често при новородени с по-голямо тегло, страдащи от крипторхизъм (задържане на тестис на различно ниво по пътя му към скротума по време на вътреутробното развитие на плода), както и при случаите на усложнена бременност и вагинално раждане.

 

Симптоми:

Най-често се засяга левият тестис, поради по-ниската му локализация, по-дългата семенна връв и забавения оток на кръвта.

Симптомите на торзио на тестисите включват:

 • внезапна силна болка в слабините от едната страна
 • подуване на скротума от страната на болката
 • гадене,
 • повръщане
 • повишена температура
 • болки в корема – най-често само от засегнатата страна

Болката има характер на стрелкаща и затихваща на моменти. Съответната страна на скротума е с наситен червен цвят, кожата е изгладена. При допир тестисът е силно болезнен и високо разположен в скротума.

При новородени със суправагиналната форма на торзио на тестиса се наблюдава солидна, не болезнена маса в скротума, уголемяване (отичане) на скротума и промяна в цвета му.

 

Диагностициране:

Заболяванията на пикочо-половата система на мъжете се лекуват от лекари - уролози. Торзио на тестиса е много болезнено спешно състояние и диагнозата се поставя на базата на характерните симптоми, физикалния преглед и допълнителни изследвания, които да потвърдят или отхвърлят дианозата.

При физикалния преглед се откриват уголемяване и нетърпима болка при опипване в засегнатата половина на скротума, бързо се развиват хидроцеле или хематоцеле (течност или кръв в скротума), болка в корема, а след няколко часа температурата на болния се повишава.

Когато торзиото на тестиса настъпи при хора, страдащи от крипторхизъм, болките и повръщането наподобяват остър корем (клиничен синдром с внезапно начало, проявяващ се със силна коремна болка и други симптоми, който в повечето случаи налага хирургична интервенция), поради това, че тестисите са още в коремната кухина.

За да се потвърди диагнозата се използват:

 • ехографско изследване
 • анализ на урината
 • кръвни изследвания

 

Лечение:

Възможността да се запази засегнатия тестис зависи от продължителността и тежестта на усукването. Ако се постави диагнозата и се извърши лечение през първите шест часа от началото на симптомите, шансовете за запазване на тестиса са почти 100%, от шестия до дванадесетия час – 70%, а след дванадесетия час намаляват под 20%.

Спешна хирургична интервенция е лечението при торзио на тестисите. Когато може да се запази засегнатия тестис, оперативно се премахва усукването на тестиса и след това той се фиксира към скротума (процедура, наречена орхидопексия). За да се избегне торзио и на другия тестис, той също се фиксира за скротума. Когато се установи, че засегнатия тестис не е жизнен и не може да се спаси, той се отстранява оперативно (процедура, наречена орхидектомия), а другия тестис се фиксира за скроталната торба.

Ако пациентът желае, по козметични причини, след възстановяването от операцията, може да се постави протеза (изкуствен тестис). Обикновено поставянето на протеза може да се извърши около шест месеца след орхидектомията.

Когато пациентът потърси помощ рано след започване на симптомите и диагнозата е сигурна, може да се извърши мануална деторзия на тестисите т. е. чрез манипулация с ръце, урологът да поправи усукването. Процедурата се извършва под местна упойка. Планирана орхидопексия се препоръчва при тези пациенти, поради повишения риск от повторно торзио.

При пациенти с интермитентно (епизодично) торзио на тестиса, също се препоръчва извършване на орхидопексия. Ако не се лекуват, тези пациенти рискуват да развият пълно торзио на тестиса и да го загубят. При над 95% от пациентите, подложили се на орхидопексия се наблюдава пълно изчезване на симптомите, с висока вероятност за превенция на бъдещо торзио на тестисите.

При бебета, които се раждат с торзио на тестисите се проръчва орхидопексия на незасегнатия тестис. Тъй като шансът за запазване на засегнатия тестис е нулев, се препоръчва операцията да не се прави по спешност, а след като новороденото се стабилизира, за да се избегнат другите рискове от извършването на оперативна интервенция при новородени. При бебета, които се раждат с нормални тестиси, но развиват торзио на тестисите скоро след раждането, се налага спешна хирургична намеса.

 

Усложнения:

Торзио на тестиса може да доведе до следните усложнения:

увреда или загуба на засегнатия тестис - когато торзиото не се лекува повече от няколко часа след началото на симптомите, прекъсването на квъвоснабдяването, може да доведе до необратими увреди на засегнатия тестис.

загуба на оплодителна способност – при забаване на лечението, увредата или загубата на тестис може да доведе до намаляване на качествата на спермата. Според някои автори, задържането на увредения тестис (чрез орхидопексия) води до намаляване на качествата на спермата повече от колкото при пациенти, при които увредения тестис е изваден (чрез орхидектомия).

 

Профилактика:

Понеже факторите, водещи до това състояние, са най-вече анатомични особености, то ефективна профилактика не би могла да се препоръча. Единствено като такава мярка може да се посочи избягване на резки движения, травми в областта, мастурбиране и т.н.