Банер за мобилна версия за апликация

Травматични увреждания на рамото

Увреждане на рамото представлява състояние, което се характеризра с нарушаване анатомичната и функционална цялост на структурите на рамото. Движенията в раменния пояс се осъществяват от сложен синергизъм на мускулатурата, който има изключително значение за разбиране патологичните промени, настъпващи в резултат на травматично или друго увреждане на двигателните структури, а така също и на травматичните нервни лезии.

Благодарение на комбинираното действие на мускулатурата ръката, раменната става може да бъде поставена във всяка желана позиция. Гръден кош, скапула, клавикула образуват една сложна кинематична верига, която представлява един бисер на механичната перфекция.

Структурата на рамото позволява изключително разнообразни и в голям обем движения, но допринася за нестабилността на ставата. Рамото е предразположено към чести травматични увреждания тъй като главата на раменната кост е по-голяма от ямката на лопатката, която я придържа. Повечето травми предизвикват разкъсване или разтягане на тези меки тъкани. Това може да се предизвика както от "прекалена" употреба на рамото, така и от недостатъчно движение. Тези структури могат да се увредят от дегенеративни (свързани с износването) промени, като функцията на рамото се нарушава както и при остро настъпващите увреди.

Голяма група увреждания са счупванията (фрактурите) на костите, образуващи рамото. Самата травма може да причини възпаление на околоставните торбички (бурсите) или на сухожилията на мускулите и това да бъде конкретната причина за болка в рамото след травма.

 

Причини:

Причините за поява на увреждане на рамото могат да бъдат дегенеративни промени в ставния апарат на рамото, възпалителни заболявания, травматични увреждания и други.

Раменната става е много подвижна, същевременно е една от най-комплексните и активно натоварвани стави в човешкото тяло. Комбинацията от тези фактори създава предпоставка за нестабилност, лесно претоварване и увреда на стабилизиращите я мускули, връзки и др.

Най-общо казано травмите на рамото могат да се обобщят като два вида – травматични (спортна травма, катастрофа или др. инцидент) и такива следствие на претоварване (спорт, работа или други многократно повтарящи се действия ангажиращи ставата).

За първите типични примери са случаите на извадено рамо (частична или пълна дислокация на ставата), фрактури, контузии причинени от директен удар, усукване и др. Ако сте преживяли подобна травма и усещате симптоми като силна болка, липса на подвижност, подуване, слабост, иглички или изтръпване в рамото и ръката, спешно потърсете медицинска помощ, най-добре при специалист ортопед, вместо при личния лекар.

Типични примери за втората група, върху която и ще се спра по-подробно са възпалителни процеси като бурсит, тендинит, артрит, миозит,капсулит и др., причинени от претоварване на тъканите около или в раменната става. Примерни причини са претоварване при спорт (тенис, плуване, фитнес, катерене, волейбол,бокс,борба и много др.), неергономични условия на труд, като работа с компютър без упора за предмишниците, продължителна работа с ударни машини или друг ръчен труд (боядисване, рисуване, работа с компютър, строително ремонтни дейности, домакинска работа и тн) и липса на пълноценна почивка.  

 

Видове увреждания:

Заболяването може да протече основно под три клинични форми:

 • Обикновен периартрит - среща се най-често. Характеризира се с болки в областта на рамото, усилващи се при извършване на определени дейности - при обличане, тоалет. Болката се усилва през нощта. При прегледа се установяват болезнени точки по задната и предната повърхност на раменната става или на мястото, където се вмъква сухожилието на делтовидния мускул в раменната става. Движенията са ограничени в различна степен. Най-вече има болезнено привеждане на ръката.
 • Остър периартрит - Наблюдава се най-вече при натрупване на калциеви соли в сухожилието на мускула, разположен над гребена на лопатката. Началото е внезапно и е придружено със силни непоносими болки. Те се провокират при опипване на мястото и при опит да се раздвижи рамото. По принцип острият периартрит отзвучава след 8-10 дни, но често се повтаря.
 • Замръзнало рамо - Най-често се касае за последица на обикновения периартрит. Болните се оплакват от болки в раменната става, които не са много силни, но нощем се засилват. По-късно болките намаляват или изчезват, но подвижността на раменната става е ограничена напълно - замръзнало рамо. Постепенно за 6-12 месеца настъпва възстановяване на движенията и спонтанно самоизлекуване.

 

Симптоми:

Признаците и симптомите се състоят главно в поява на болка в областта на рамото и нарушаване на движения. Другите симптоми в голяма степен зависят от причината за възникване на уврежданията.

 • болка - най-честият симптом на травмата на рамото. Тя може да се усеща точно в рамото или да се излъчи към други области около него. Понякога по пътя на нервите болката, идваща от други части на тялото и предизвикана от друго заболяване, може да се почувства в рамото. Болката може да се опише като остра, внезапно възникнала, но и като тъпа, изгаряща, пробождаща.
 • слабост и невъзможност за движение (или ограничение на движението) - може да бъде в резултат на много силна болка, предизвикана при движението на мускул или кост или от възпаление, или в резултат на увреждане на нервите, които командват мускулите за изпълнение на дадено движение.
 • деформация (промяна в нормалната форма на рамото) - може да бъде налице при счупване или изкълчване. Скъсването на някои връзки (лигаменти) може да предизвика ненормално разположение на костите на рамото.
 • подуване - може да бъде общо или разположено само върху наранената област. Мускулен спазъм може да имитира подуване. Деформация или разместване на костите също може да доведе до ненормално подуване на дадени участъци или хлътване на други.
 • скованост - ако нервите в състава на рамото са засегнати, сетивността на горния крайник може да се промени в различна степен (чувство на затопляне, променена чувствителност) до пълна липса на чувствителност на горния крайник.
 • студен горен крайник - показва, че недостатъчно количество кръв достига до горния крайник, т. е. най-вероятно има увреждане на артериите или вените му.
 • промяна в цвета - синкав или блед оттенък на кожата на ръката евентуално предполага увреждане на артерии или вени. Могат също да се видят и охлузвания или насинявания.

Ако болката се засилва прогресивно или всички симптоми се задълбочават въпреки предприетото домашно лечение потърсете личния си лекар или посетете звената на Бърза помощ.

Ако почувствате слабост в крайника, скованост, изстудяване на крайника, промяна в цвета му или видима деформация (нарушение в конфигурацията на рамото) също незабавно потърсете лекарска помощ.

 

Диагностициране:

Диагнозата се поставя след снемане на подробна и осъществяване на щателен физикален преглед. Извършват се лабораторни и образни изследвания като ретгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други, за уточняване локализацията и тежестта на уврежданията.

 

Лечение:

Лечението на увреждания на рамото по принцип е неоперативно, прилагат се нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, фелоран, индометацин, нурофен и др.). При наличие на силни болки аналгетици (аналгин, аулин и др.). Прилагат се локални апликации на новокаин с кортизонови препарати. От физиотерапията се прилага лечение с ултразвук. Може и рентгенотерапия с добър ефект. Оперативно лечение се налага рядко най-вече за отстраняване на калцификатите.

 • медикаментозно лечение - включва комбинация от противовъзпалителни и болкоуспокояващи медикаменти. Намаляването на болката може да отнеме няколко дни
 • обездвижване - могат да се използват гипс, превръзка през рамото, шина или корсет. От изключителна важност е да се спазват строго лекарските инструкции за сроковете на използване на тези средства, особено когато става въпрос за прекратяване на употребата им и раздвижване на наранената област.
 • ако увреждането е по-тежко може да се наложи да останете в болница, за по -подробна преценка на състоянието ви и наблюдение от ортопед-травматолог
 • хирургичното лечение се прилага при сложни травматични увреди като например някои счупвания, неподдаващи се на безкръвно наместване изкълчвания и др., като изборът се прави според конкретния случай
 • в цялостния план на лечение и при двата основни вида поведение от лекарска страна влиза и изготвен от съответния специалист курс физикална терапия

Важно място във всички фази на лечението заемат упражненията. Докато тъканите са възпалени е много важно да не натоварвате ставата, т.е в този период са разрешени само леки упражнения за обем на движение и подобряване на циркулацията с цел стимулиране на възстановяването и предотвратяване на вредните ефекти на обездвижването. Например прости раздвижващи упражнения и стретчинг/разтягане с ниска интензивност. Изключение правят случаите на хронично възспаление на сухожилията (тендинит и тендиноза), при които структурните изменения в сухожилията се коригират с помощта на упражнения включващи ексцентрични мускулни контракции (съчетават стягане и разтягане на тъканите – eccentric training therapy).

След намаляване на болката и възпалението, основната цел е подобряване на гъвкавостта и силата на мускулите и сухоцилията стабилизиращи ставата, така че да се увеличи способността им да понасят стрес и да се избегнат усложнения и травми. Натоварването трябва да е много постепенно и съобразено с индивидуланите особености на всеки пациент. Почивката е не по-малко важна, така че почивайте пълноценно като си давате необходимото време за възстановяване.

Степента на възстановяване може да е непълна или ограничена. Някои от състоянията могат да доведат до повишен риск от повторно възникване. В такъв случай се предписва дългосрочен план на лечение и обучение за приспособяване.

 

Превенция:

Не извършвайте действия, които надхвърлят обичайното ви ниво на физическа активност, които изискват специална техника, тренировка или средства.

Използвайте предпазни колани и друга предпазна екипировка.

Практикувайте упражнения за заздравяване на рамото - поддържайте добра физическа форма чрез добре подбрана комбинация от разтягащи и подсилващи упражнения.

Няколко полезни съвета за рамото:

 • прилагайте топлина (например топъл душ) преди извършването на физическа дейност. Топлината подготвя мускулите и сухожилията за работа.
 • увеличавайте постепенно обема на движенията при загрявка на рамото-големи кръгове, привеждане на ръката пред тялото и др.
 • махаловидни разтягащи упражнения облекчават напрежението върху ротаторния маншон
 • разнообразни упражнения за подобряване силата на мускулите