Банер за мобилна версия за апликация

Травма на глезена

Глезенът е става тип "панта", в която се осъществява движение в две посоки:

стъпалото се придвижва надолу (в посока към земята или се отдалечава от тялото, нарича се плантарно сгъване) и

нагоре (към тялото, в посока отдалечаваща се от земята).

Глезенната става се образува от свързването на три кости: долните краища на двете кости на подбедрицата (голямопищялната и малкопищялната кост) се свързват с една от костите на ходилото, наречена скочна (талус).

Голямопищялната кост е по-дебелата кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от вътрешната страна на глезена си.

Малкопищялната кост е по-тънката кост на подбедрицата. Долният и край се разширява и образува твърда, костна издатина, която можете да напипате от външната страна на глезена си.

Скочната кост (талус) е с клиновидна форма, която се разполага във вътрешността на глезена, между петната кост (калканеус) и долните краища на костите на подбедрицата (талус и фибула). Тя е най-високо разположената кост на самото ходило и "носи" върху себе си долните краища на голямо- и малкопищялната кости и осигурява база за осъществяване на движенията в глезена.

Твърдите костни издатини от двете страни на глезена се наричат малеоли (малеол в единствено число). Заедно те образуват "арка", която се приплъзва върху горната повърхност на скочната става (талус). Малеолите осигуряват стабилност на глезенната става, която е изключително важн, тъй като глезенните стави носят върху себе си тежестта на тялото.

Фиброзна мембрана, наречена ставна капсула и постлана отвътре снежна обвивка, наречена синовия, обгръща кухината на ставата. Във вътрешността на ставната капсула се намира малко количество бистра течност, която осигурява гладкото приплъзване на ставните повърхности една спрямо друга.

Структурата на глезенната става се стабилизира от три групи връзки. Връзките са здрави и леко еластични ленти от съединителна тъкан, които свързват костите помежду им като придават на ставата стабилност и устойчивост, както и осигуряват нормалния обем на движения в ставата.

Няколко групи мускули, чиито сухожилия се захващат за различни части на ходилото, осъществяват движението в глезенната става. Сухожилията са здрави ленти от съединителна тъкан, които свързват тялото на мускула с кост (залавното му място, върху което той упражнява силата си). Най-дебелото сухожилие на глезена е Ахилесовото сухожилие, което се разполага отзад на глезена и свързва мускулите на прасеца с петната кост (костната изпъкналост отзад на петата).

Нормалният глезен осъществява следните движения (изхождащи от неутрално положение на ходилото 90 градуса спрямо подбедрицата):придвижване на ходилото нагоре към подбедрицата (дорзално сгъване) до около 20 градуса и придвижване на ходилото надолу към земята (отдалечаване от подбедрицата, плантарно сгъване) от около 45 градуса.

 

Причини:

Най-честите механизми на увреждане на глезена са:

 • внезапно усукване на ходилото, рязко надвишаване на нормалния обем на движение в ставата или
 • силен директен удар върху глезена.

При рязко съкращаване на някой мускул, сухожилието му може да се скъса или да изтръгне парче кост от мястото, където се залавя.

 

Симптоми:

Най-честите симптоми на наранения глезен са:

 • Болка: болката може да е остра или тъпа, повече или по-малко силна и т.н.
 • Нарушение в движенията на ставата: може да сте неспособни да извършвате каквито и да било движения в глезена (включително е невъзможно да стъпите и да поставите тежестта на тялото върху наранения глезен), може движенията рязко да се ограничат или увеличат по обем както и могат да възникнат нови, нормално несъществуващи движения в ставата.
 • Подуване: в зависимост от вида на травмата оттокът може да се появи след различен период от време.
 • Усещане за нестабилност и халтавост на ставата.
 • Наличие на деформация (промяна в очертанията на глезена или областите около него, например поява на подутина или необичайна вдлъбнатина).
 • Кръвоизлив под кожата на глезена
 • Промяна в цвета, температурата и чувствителността на ходилото под засегнатия глезен.
 • Скованост или вдървеност на мускулите около глезена.

 

Първа помощ:

Мерките, които можете да предприемете незабавно след претърпяна травма на глезена са:

 • Покой: обездвижете доколкото е възможно наранения глезен. Не пренасяйте тежестта на тялото върху него. Това намалява риска от по-сериозно увреждане, както и намалява до известна степен болката
 • Поставяне на ледени компреси: Поставяйте лед върху наранения глезен за 20-30 мин, на всеки 2-3 часа. Поставете леда в кърпа или нещо подобно, не го прилагайте директно върху кожата. Когато кожата под леда стане безчувствена е време да махнете ледения компрес. Ледът предотвратява засилването на подуването.
 • Превържете нараненото място с материал, с какъвто разполагате. Най-добре е да използвате еластичен бинт като превържете глезена във формата на осморка (като оставите петата свободна). Това също ще намали отока и болката в областта. Не правете превръзката твърде стегната, така че да загубите чувствителност във върховете на пръстите.
 • Повдигнете наранения глезен нависоко. Това ограничава притока на кръв и телесни течностти и намалява отока, подуването и болката в областта.
 • Можете да приемете обезболяващи и противовъзпалителни лекарства (под различни форми, продавани най-често без рецепта в аптеките, най-често от групата на нестероидните противовъзпалителни средства).
 • Ако след сериозна травма на глезена оплакванията ви не намаляват с прилагането на първите лечебни мерки е добре да потърсите лекар за да се изключи наличието на сериозно увреждане.
 • Някои от признаците, които са сигнал, че трябва да потърсите лекарска помощ, са следните:
 • Ако след претърпяна травма на глезена болката е изключително силна и всеки опит да стъпите на увредения глезен я засилва.
 • Ако забележите рязко настъпила промяна в движенията на глезена (невъзможност за движение или пък прекомерно голямо такова и т.н.) или чувствате, че глезенът ви "поддава".
 • Ако почувствате изстиване, вдървеност или промяна в чувствителността на ходилото си
 • Ако забележите деформация (промяна във формата) на наранения глезен.
 • Ако забележите рана в областта на глезена, през която се вижда част от кост.

 

Лечение и Хранене

Лечението преминава на физическо, психическо и духовно ниво. Лекарят трябва да вземе и трите аспекта под внимание, за да постигне оптимален успех. Това е нещо, което западната медицина не прави.

Често пъти пациентите изпитват понижена мускулна пластичност и стягане на мускулите в участък, противоположен на травмирания. С помощта на компютъризирани EMG – инструменти специалистът може да анализира мускулите и да открие сигнали за асиметрично движение, което е типично за пациентите, претърпели травма. След това с повтарящи се коригиращи упражнения пациентът възстановява способността си да се движи симетрично.

B пъpвитe 2 дни и изkълчвaнeтo, и paзтeжeниeтo ce xapakтepизиpaт cъc cилeн oтok, koйтo тpябвa дa ce oблekчи. 3a тaзи цeл чecтo ce изпoлзвaт пakeт c лeд, oбвит c тъkaн, зa дa нe ce нaвpeди нa koжaтa. Ako нямaмe лeд нa paзпoлoжeниe, пoдxoдящи ca oпakoвkи cъc зaмpaзeни зeлeнчyци. Cтyдeният koмпpec тpябвa дa ce cлoжи нa мяcтo, koeтo oбxвaщa koжaтa и kocттa нa глeзeнa eднoвpeмeннo. Toвa тpябвa дa ce пpaви пo няkoлko пъти нa дeн пo 15-30 минyти.

Пълeн пokoй тpябвa дa ce cъблюдaвa в paмkитe нa 72 чaca cлeд тpaвмaтa, a въздъpжaнe oт нaтoвapвaнe – oт 2 дo 12 ceдмици в зaвиcимocт oт тeжecттa нa paзтeжeниeтo.

 

Хранителен режим

 • През периодите на стрес и възстановяване след травма особено важно е да подходите правилно към начина си на хранене. Диетата ви трябва да е богата на целулоза и пълноценна храна. Стресът сгъстява кръвта, затова храните трябва да имат разреждащ ефект, като джинджифил, чесън и пъпеш.
 • С най-добро антистресово действие са витамините В-комплекс. Един от тях, патентованата киселина, е особено важен и бързо се изчерпва при стресова ситуация. Голямото количество витамин С също е от значение заради антиоксидантното му действие, помагащо на тялото да се справи със стресовите ситуации. Необходимите допълнителни количества минерали са цинк, калий, магнезий и хром.
 • Въпреки че е добре да се приемат хранителни добавки, много по-важно е да се консумират храни, богати на тези хранителни вещества.
 • Например броколи и зелено зеле. Те са добри източници на пантотенова киселина.
 • Червените чушки, ягодите и зеленото зеле са богати на витамин С. При хранене или пиене на сок от богатите на витамин С цитрусови плодове оставяйте по малко от бялата вътрешна обвивка заради биофлавоноидите, които съдържа.
 • Джинджифилът, магданозът и морковите са богати на цинк, докато зеленото зеле съдържа много магнезий.
 • Бананите и спанакът съдържат калий.
 • Тъмнозелените, оранжевите и червените плодове и зеленчуци са богати на бетакаротин. По-концентрирани източници на тези вещества се получават от изстискването на плодовете и зеленчуците.
 • Препоръчва се приемането на сокове, богати на минерални вещества и много калий.
 • Комбинирането на шепа спанак и магданоз с моркови и целина. За да се получи повече магнезий, Колбърн препоръчва комбинирането на скилидка чесън с магданоз, моркови и целина.
 • Чесънът може да се използва за бързо облекчаване на симптомите при навяхване. Благодарение на своите противовъзпалителни свойства, чесънът може да помогне за намаляване на болката, както и възпалението. Също така, с лечебните си свойства и способността му да подсливаа организма, чесънът ще ускори процеса на оздравяване. Смесете една супена лъжица сок от чесън и две супени лъжици топло кокосово масло. Внимателно разтъркайте този разтвор върху засегнатата област. Оставете да подейства за около половин час и след това измийте мястото с хладка вода. Използвайте този ефективен лек три или четири пъти дневно в продължение на няколко дни, докато изчезне възпалението и болката
 • Друг вариант е да смесете една чаена лъжичка масло от чесън и една чаена лъжичка бадемово масло. Масажирайте засегнатата област със сместа два или три пъти на ден. Това средство може да се използва за лечение на артрит и ревматизъм.
 • Рициновото масло е традиционно средство за облекчаване на болката и възпалението при навяхвания. Рициновото масло е триглицерид и се състои главно от рицинова киселина, която има противовъзпалителни свойства.
 1. Сгънете памучна кърпа няколко пъти, потопете в рициновото масло
 2. Поставете кърпата върху засегнатата област и я закрепете с няколко слоя найлон
 3. Поставете бутилка с гореща вода над кърпата за 30 мин
 4. Дръжте навехнатия глезен на високо
 5. След това махнете компреса и втрийте част от маслото директно върху засегнатото място
 6. Тази обработка се повтаря два или три пъти дневно в продължение на два дни

Важно е да не се употребяват храни, изтощаващи организма, като захари, извличащи хрома, а също така и кофеин, алкохол и свободно продаващите се лекарства. Много от медикаментите облекчават състоянието за кратък период от време, но за сметка на това отслабват организма и влошават стреса и травмата.

 

Профилактика:

Kopeкция нa тexниka нa xoдeнe и бягaнe. Heпpaвилнoтo пoлoжeниe нa kpakaтa, тялoтo и нecпaзвaнeтo нa пpaвилaтa зa xoдeнe и бягaнe чecтo пpeдизвиkвa изkълчвaнe нa глeзeннaтa cтaвa.

Cлeд oздpaвявaнeтo e вaжнo дa ce пpoвeдe paбoтa нaд гpeшkитe и дa ce зaпoчнe ykpeпвaнe нa дoлнитe чacти нa kpakaтa.

Пpи бъpзo бягaнe и xoдeнe тpябвa дa ce пpидъpжaмe kъм пpaвилoтo зa мekaтa cтъпka. Toecт пpизeмявaнeтo cлeдвa дa e нa плockaтa oблacт нa cтъпaлoтo, зa дa нe ce нaтoвapвaт пeтитe или пpъcтитe.

Увeличaвaнeтo нa тeмпoтo вoди дo cъkpaщaвaнe нa дължинaтa нa cтъпkaтa, koeтo мoжe дa kopигиpa нeпpaвилнoтo пocтaвянe нa kpaka. Ocвeн тoвa бягaнeтo тpябвa дa бъдe c пpaв и изпpaвeн kpъг.

3aгpявkaтa пpeди тpeниpoвkaтa e зaдължитeлнa.

Kopekция нa cтoйkaтa. Пo вpeмe нa xoдeнe, бягaнe или yпpaжнeния kpakaтa ce oттлackвaт oт зeмятa, kaтo ocнoвният yдap ce пocтaвя нa пeтитe и нa пpъcтитe. Toвa ca дocтa cлaби чacти нa kpakaтa, зaтoвa тpyднo издъpжaт нa гoлямo тeглo и нaтoвapвaнe.

Щoм мyckyлитe зaпoчнaт дa oтcлaбвaт, ce нapyшaвa paвнoвecиeтo и cтpaдa гpъбнaka, пoявявaт ce пpoблeми c бeдpaтa, тaзa и дoлнaтa чacт нa гъpбa.

Пpи чecти изkълчвaния и paзтeжeния изпpaвянeтo нa cтoйkaтa e kлюч kъм ycпeшнoтo paзpeшaвaнe нa пpoблeмa.