Банер за мобилна версия за апликация

Трахеит

Трахеит е възпаление на лигавицата на трахеята предимно с инфекциозен характер, който се проявява с епително дразнене, сух или пароксизмална кашлица с храчки, ретростернална болка, фебрилна температура.

Трахеит рядко се среща като независимо заболяване. В повечето случаи заедно с трахеята е възпалена лигавицата на фаринкса, назофаринкса, ларинкса и бронхите. Затова съпътстващи трахеита са бронхит, ларингит, ринит, съчетава патология като трахеобронхит, ларинготрахеит, rinofaringotraheita. Алергичен трахеит често настъпва едновременно с ринит и конюнктивит.

 

Причини:

Причинители на инфекциозни трахеит са вируси и бактерии. Възпаление бактериална природа провокира предимно стафилококи, стрептококи и пневмококи, понякога се придържаме Пфайфър. Тъй като по-голямата част от микроорганизми, причиняващи възпаление на дихателните пътища, са нестабилни в околната среда, инфекцията често се появява само по време на директен контакт с болен човек.

Трахеята може да се възпали вследствие на остри вирусни инфекции, морбили, грип, скарлатина, рубеола, варицела, въпреки че повечето трахеит започва при активиране на своите патогенни микрофлора, пребиваващи в респираторния тракт.

Трахеит може да провокира развитието на някои от факторите:

 • престой за дълъг период от време във влажно слабо отоплено помещение;
 • вдишване на студен, сух или твърде влажен въздух;
 • дразнене на дихателните пътища с токсични пари или газове;
 • инфекциозен контакт, храна и други алергени;
 • хипотермия;
 • тютюнев дим при пушене;
 • повишена запрашеност на въздуха.

 

Видове:

В зависимост от етиологичната фактор трахеит е:

 • бактериален;
 • вирусен;
 • смесен 
 • алергичен
 • инфекциозен

Алергична трахеит е един вид реакция към различни видове алергени прашец; производство, често домашен прах; микрочастици от кожата и козината на животните; химикали.

На фона на инфекциозен трахеит може да се развие алергичен. Това е възможно в случай на алергия към микробни агенти.

Остър трахеит започва внезапно. Той трае около две седмици, след което ако не се лекува става хроничен. Зависи от формата на възпалителна лезия, имунната система на пациента, наличието на съпътстващи заболявания, адекватност и актуалност на лечението и ефикасността.

 

Симптоми

Водещи знак на остро възпаление на трахеята е суха кашлица, по-лоша през нощта и на сутринта. Първо, тя е суха, лаеща, по-късно с гъста слуз. В началото на заболяването има мазен символ, след това става гноен, особено характеристика на бактериален трахеит или смесен. Кашлицата може да предизвика задух, внезапно движение, промени в съзнанието и поведението. При деца има бързо и повърхностно дишане.

Остро начало, понякога придружени от повишаване на температурата до фебрилни цифри (38,6-39,00С), но е по-често субфебрилитет (не над 37,50С). Температурата се повишава в следобедните часове и през нощта. Симптомите на интоксикация отсъстват или не са изразени. Човек се уморява по-бързо от обикновено, чувство на слабост. Но най-голям дискомфорт доставя болезнена кашлица, което води до разстройства на съня и болки в главата.

Ако поражението на трахеята се комбинира с фарингит, тогава има гъдел в гърлото, болки при преглъщане, и така нататък. Присъединяване на ларингит е съпроводено с дрезгав глас. В реактивен лимфаденит се увеличават регионалните лимфни възли. Разпространение на възпаление в големите бронхи води до клиничен трахеобронхит, изразен с постоянна кашлица и висока температура.

Основният признак на хроничен трахеит е тежка кашлица с постоянен характер. Тя започва през нощта и на сутринта, което прави трудно човек да се отпуснете напълно. В хипертрофична форма се наблюдава пароксизмална кашлица с храчене. Хронична процес е придружен от субфебрилна температура, болки в областта на трахеята.

При алергичната форма се проявява постоянна пароксизмална кашлица, белязана от болка в гърлото и гърдите. Децата в разгара на атаката е възможно да повръщат. Често тази форма на трахеит развива едновременно с алергични носни епителни лезии (ринит) на конюнктивата (конюнктивит) и роговицата (кератит).

 

Усложнения:

Трахеит като отделна болест рядко предизвиква някакви усложнения. Опасно е, когато се комбинира с други заболявания. Така ларинготрахеит може да бъде усложнена от стеноза на ларинкса, което е особено характерно за малките деца.

При малки деца, възрастни хора или хора, които имат проблеми с имунната система, могат да се развият усложнения като възпаление и разпространение на алвеолите и белодробната тъкан. В този случай се развива бронхиолит или пневмония.

Злокачествени или доброкачествени новообразувания се дължат на ендотрахеален продължителен процес, който е форма хронична трахеит придружени от морфологични промени на лигавицата.

Продължителното излагане на алергени върху организма заедно с алергичен трахеит сенсибилизация води до по-сериозни заболявания - бронхиална алергичен шок преход в бронхиална астма атаки, проявяващи се със задух и тежка диспнея.

 

Диагностициране:

Ако се появят признаци на възпаление на дихателните пътища, трябва да се свържите с лекуващия лекар и ако той прецени с отоларинголог. Трахеит се установява въз основа на клинични и епидемиологични данни. Анамнезата помага да се определи причината за заболяването, например въз основа на наличието на алергични заболявания (сенна хрема, атопичен дерматит) може да се предположи алергичен характер на трахеита.

Лабораторна диагностика:

 • Клиничен анализ на кръвта. Резултатите от това проучване помагат за определяне естеството на възпалителните лезии. С инфекциозен анализ на трахеит се потвърждава възпаление - повишена скорост на утаяване на еритроцитите, левкоцитоза.
 • Бактериологично изследване на секрет от носа и гърлото, за да се определи вида на патогена.
 • Слюнка на микрофлората с последващо бактериологичен анализ и определяне на чувствителността на микроорганизми към антибиотици. Той помага да се идентифицират микробно други агенти и да се избере най-рационално антимикробна терапия.
 • Слюнка за AFB (киселина бацили). Микроскопско изследване може бързо да потвърди или отрече присъствието на Mycobacterium туберкулоза, въпреки че този метод е по-малко специфичен.
 • Алергологични тестове. Различни видове проби, насочени към определяне на индивидуалната чувствителност на организма към различни алергени.
 • Ларингоскопията е водещ диагностичен метод. Това изследване разкрива хиперемия и оток на лигавицата, вирусни лезии петехии - множество малки червени петна от кръвоизливи. Когато има атрофична форма на хроничен трахеит се наблюдава изтъняване и суха мукоза с бледорозов цвят и сив оттенък. Трахеалната стена обилно е покрита със суха кора. Отличителна черта на хипертрофична форма е цианоза на лигавицата със значително удебеляване.
 • Рентгенография се назначава за елиминиране на пневмония или туберкулоза.
 • Риноскопия е инструментално изследване на носната кухина, което показваза  съпътстващо възпаление на носните проходи и трахеята.
 • Рентгенови лъчи на синусите. Използва се като допълнително изследване за потвърждаване на възпалителни лезии на околоносните синуси.
 • Фарингоскопията е необходима за проверка на фарингеалната лигавица и фаринкса за фарингит, тумори или наличие на чуждо тяло.

Присъединяването на бронхо-белодробна усложнения изискват лечение от пулмолог.

 

Лечение

Лечението започва с идентифициране и отстраняване на етиологични фактори - алергени, вируси, бактерии; облекчаване на симптомите на заболяването; превенция на усложнения или преход в хронична форма.

Причинно-следственото лечение въз основа на патогена се счита за основно лечение. Трахеит от бактериален произход се третира с пеницилинови антибиотици (амоксицилин, ампицилин), цефалоспорини (цефалексин, цефтриаксон, цефазолин), макролиди (азитромицин). При вирусен трахеит се прилагат антивирусни агенти (arbidol, интерферон Кagocel, proteflazid). Алергичен трахеална лезия се отстранява чрез антиалергични средства (dezoloratadin, Suprastinum, Phencarolum).

Симптоматична терапия се състои от приемните антипиретици (ацетаминофен или аспирин при висока температура), антитусиви (libeкsin, sineкod). За да се втечнят храчките се използват експекторанти и муколитици (бромхексин, atsetiltsestein, thermopsis, Mucosolvan, muкobene, женско биле корен или бяла ружа).

Локално лечение се прилага на аерозоли (ICR-19, или кameton Geкsoral), топла напитка мляко или алкални разтвори (минерална вода), загряване. Ефективна е инхалацията с етерични масла, прополис или алкална минерална вода. Може да се използва и инхалатор.

От физиотерапията се използва електрофореза, UHF, рефлексотерапия, масаж.

Получаване на режима на лечение, продължителността на лечението, изборът на лекарства и техните дози се определя индивидуално и строго зависи от възрастта на пациента, както и форма на болестта, на причините, на симптомите, тежестта и възможното наличие на съпътстващи патологии, утежняващи за трахеит.

Лечението на трахеити с антибиотици при възрастни може да се предписва изключително от специалист. В някои случаи антибактериалните лекарства могат да бъдат вредни. Почти всички антибиотици са противопоказани при бременност.Това се дължи на факта, че активните вещества могат да причинят огромна вреда на плода, както и да причинят прекъсване на бременността.

Антибиотиците могат да се предписват само в късна бременност. Най-безвредните препарати носят: Вилпрафен или Джозамцин, Цефтриаксон. Дозата може да бъде избрана само от лекар. При лечението на трахеит, възрастните хора рядко използват антибиотици. Назначаването на тяхното приложение може само в случай на специални нужди: неефективност на терапията, развитие на усложнения.

Не забравяйте, че лечението на трахеит с антибактериални средства при възрастни, възрастни хора, бременни жени и възрастни може да бъде предписано само от медицински специалист, а именно от лекуващия лекар. Ако тази патология на дихателната система е от вирусен характер, напълно е възможно да се проведе терапия без използване на антибиотични лекарства.

Обикновено в такива случаи се предписват следните лекарства:

 • Ambroxol;
 • Lazolvan;
 • Bronchoprint;
 • Fluanoxal.

Такива лекарства улесняват безпрепятственото избягване на натрупаната слуз в дихателната система. На възрастни се дава таблетка три пъти дневно. На децата се предписва използването на сироп. Дозирането се избира според възрастовата категория на малкия пациент. Брохексинът и неговите аналози - Solvin, Bronchostop - принадлежат към лекарствата с подчертан кашлица. Формата на освобождаване - дражета, таблетки, сироп.

 

Лечение при деца

При остър вирусен трахеит при деца терапията обикновено е симптоматична. За борба с кашлицата назначете мехлеми за триене, вдишване, горчица и отвари. Ако болестта е хронична или има бактериална или инфекциозна природа, се предписват антибактериални лекарства.

Антибиотиците за трахеит при деца също се предписват за усложнения. Най-често предписаната употреба на антибактериално лекарство от групата на пеницилините - Augmentin. Макролидните препарати също са популярни: азитромицин и Сумамед. За инфекции с лека и умерена тежест назначете Augmentin в суспензия. Бебе до една година - два милилитра три пъти на ден, до шест години - пет милилитра три пъти на ден, до дванадесет години - десет милилитра три пъти на ден.

Що се отнася до азитромицин, на децата се предписва лекарство под формата на сироп. Дозировка - 10 mg на килограм тегло веднъж дневно. Курсът на терапията е три дни. Sumamed е ефективен антибиотик за лечение на трахеит при деца. Лекарството се прилага под формата на суспензия. Дозата се избира в зависимост от теглото на детето - 10 mg на килограм тегло три пъти на ден.

Продължителността на терапевтичния курс е три дни. Ефективен антибиотик за трахеит при новородени - Джосамицин. Дозирането се избира от изчисляването на 40 mg на килограм тегло три пъти на ден. Етиологичната трахеит инхалационна терапия е доста ефективен, тъй като ви позволява да се създаде по-висока концентрация на лекарството в възпалението.

Антибиотици за трахеит при деца вдишват много по-безопасно, отколкото под формата на хапчета и инжекции за вътрешно ползване. Най-често се предписва употребата на Fluimucil и Bioparox. Fluimucil е широкоспектърен антибиотик. Употребата му се предписва не само за лечение на трахеит, но и за тонзилит и фарингит. Разтворът се приготвя по следния начин: прахът на Fluimucil се разбърква с физиологичен разтвор - пет милилитра. При една процедура е необходимо половината от приготвения разтвор - 2.5 ml. Процедурата се провежда два пъти на ден.

Деца под 6 години са достатъчни за една процедура.Продължителността на терапевтичния курс е една и половина седмица. Не приемайте лекарството с друг антибиотик, тъй като абсорбцията му може да намалее. Що се отнася до Bioparox, той е антибиотик на местното действие. На децата се дава една инхалация (четири инжекции) два пъти на ден. Курсът на терапията е една седмица. Лекарството спомага за успокояване на лигавицата със силна суха кашлица, премахване на болката. Не използвайте тези лекарства при алергични реакции.

 

Билколечение:

 • Ефективна е сладка папрат на базата на женско биле, рихеиден алтея и термопсис.
 • Също така полезни са инхалации с бъбреци от бор, евкалипт и мащерка. Траеитното лечение е труден и отнема време.
 • Рецепта с черна ряпа. Взимате една черна ряпа, измивате я добре и я настъргвате на ситно ренде заедно с кората. После настърганата ряпа се прецежда и сока от нея се похлупва с капак. Към него се добавя количество мед, като се спазва съотношението 1:1 сок: мед. Лечебната смес се разбърква много добре, за да може съставките да се омесят хубаво. От тази смес се похапва по супена лъжица 4 пъти на ден. Останалата част от ряпата може да ползвате за направата на лапа, която ще облекчи състоянието ви. Вземете част от изцедената суровина и я поставете в парче марля, обвийте я добре. Тази лапа сложете по лопатката и я дръжте там за 20 минути. Същата процедура с лапата се прави и под другата лопатка.
 • Mнoгoгoдишнoтo тpeвиcтo pacтeниe мaтoчинa e пoпyляpнo в нapoднaтa мeдицинa cъc cвoйcтвoтo cи дa пoмaгa пpи нacтинĸa, гpип и дpyги зaбoлявaния нa диxaтeлнитe пътищa. Билĸaтa имa aнecтeтичнo, aнтибaĸтepиaлнo, aнтивиpycнo, aнтиoĸcидaнтнo, aнтиcпaзмoлитичнo, ycпoĸoявaщo и пoтoгoннo дeйcтвиe и ce изпoлзвa зa пoнижaвaнe нa виcoĸa тeмпepaтypa.
 • Лaйĸaтa e мoжe би eднa oт нaй-пoпyляpнитe и oбичaни билĸи y нac зapaди пpиятния cи вĸyc и apoмaт. Билĸaтa имa дoĸaзaнo блaгoтвopeн eфeĸт въpxy диxaтeлнaтa cиcтeмa. Πpи инфeĸция нa диxaтeлнитe пътищa ce пpeпopъчвa пиeнeтo нa чaйoвe, пpaвeнeтo нa зaпapĸи и инxaлaции. Te ca изĸлючитeлнo пoлeзни пpи cинyзит, лeĸи нacтинĸи, фapингит, лapингит и дp.
 • Гpaдинcĸият чaй имa пpoтивoвъзпaлитeлнo, aнтибaĸтepиaлнo и пpoтивoгъбичнo дeйcтвиe. Упoтpeбявa ce пpи aнгинa, лapингит, тpaxeoбpoнxит, ĸaшлицa oт paзличeн пpoизxoд и дp.
 • Maщepĸaтa cъдъpжa няĸoлĸo видa aнтиoĸcидaнти – флaвoнoиди, тepпинeн и бeтa-ĸapoтин, ĸoитo пpoчиcтвaт тялoтo oт cвoбoднитe paдиĸaли. Tя пpeдcтaвлявa цeннo билĸoвo cpeдcтвo пpи зaбoлявaния нa гopнитe диxaтeлни пътищa. Блaгoдapeниe нa aнтимиĸpoбнитe cи cъcтaвĸи мaщepĸaтa e мoщнo opъжиe cpeщy гpипa и нacтинĸитe. Лeĸyвa acтмa, бpoнxит, ĸpyп, aнгинa и ĸaшлицa.
 • Дpyгo пoпyляpнo y нac билĸoвo cpeдcтвo cpeщy инфeĸции нa диxaтeлнитe пътищa e eвĸaлиптът. Eтepичнoтo мacлo, извлeчeнo oт pacтeниeтo, дoпpинacя шиpoĸ cпeĸтъp oт пoлзи зa здpaвeтo. Oблeĸчaвa peдицa диxaтeлни пpoблeми, cpeд ĸoитo пpocтyдa, ĸaшлицa, xpeмa, бoлĸи в гъpлoтo, acтмa, нaзaлнa ĸoнгecтия, бpoнxит и cинyзит. Macлoтo oт eвĸaлипт имa и oтxpaчвaщo дeйcтвиe.
 • Πpи cyxa ĸaшлицa, пpocтyдa и бeлoдpoбни възпaлeния oпитaйтe лeчeниe c живoвляĸ. Билĸaтa ce изпoлзвaт oт вeĸoвe и e пoзнaтa c aнтибaĸтepиaлнитe cи и aнтимиĸpoбни cвoйcтвa. Живoвляĸът имa oтxpaчвaщo дeйcтвиe, пoдпoмaгa лeчeниeтo нa лeĸи фopми нa бeлoдpoбнa тyбepĸyлoзa, възпaлитeлни пpoцecи нa гopнитe диxaтeлни пътищa, xpoничeн бpoнxит, ĸoĸлюш, acтмa и бpoнxиaлeн ĸaтap.

Рецепти на Петър Димков:

 • Половин литър слаба бира се смесва с 400 г небет-шекер, счукан на ситно и 2 лимона, нарязани, изстискани и смлени на машинка за месо, заедно с корите. Цялата тази смес ври на водна баня 30 минути и след като изстине, се прецежда през тънка кърпа или през марля сгъната на няколко пласта.
 • Можете да направите и сироп от орехи - 5 ореха се счукват заедно с ядките и черупките, прибавят се 2 средно големи глави стар кромид-лук, измити, но без да се белят люспите, разрязани на две части и 1 супена лъжица сладък корен. Цялата смес ври 1200 мл вода на тих огън 20 минути. След като е вряло толкова време се прибавят 2 непълни супени лъжици ленено семе, 1 изравнена супена лъжица анасон 10 зърна карамфил и 250 г небет-шекер счукан на ситно или същото количество чист пчелен мед. Разбъркват се добре и ври още 10 минути. Остава се да изстине и тогава се прецежда. От двата сиропа се пие по една супена лъжица 3 пъти на ден 20 минути преди ядене. Ако до 2-3 дни не почувствате подобрение потърсете личния си лекар.

 

Превенция

 • закаляване на организма;
 • избягване на хипотермия и престоя в райони с висока концентрация на хора в есенно-зимния сезон;
 • максимално ограничаване на излагането на алергена;
 • отказване от тютюнопушене;
 • промяна на работното място, ако това е опасно;
 • навременно и адекватно лечение на остри и хронични огнища на инфекция.