Банер за мобилна версия за апликация

Фибромиалгичен синдром

Фибромиалгията е неврологично заболяване, при което пациентите имат нарушения във възприятията за болка в резултат на намален праг на възприятие към болкови дразнители. Засяга предимно женската популация.

Всяко едно докосване и дори движение предизвикват болка, която не преминава седмици и дори месеци. Понякога боли цялото тяло, друг път болката се мести от един в друг участък. В интерес на истината някои лекари приписват подобни симптоми на хипохондрията, а засегнатите наистина страдат. Или пък приемат оплакванията като признак на нервно-психическо разстройство.

Но фибромиалгията е съвсем друго заболяване. Между другото, тази болест отдавна е известна, само че под други наименования - миозит, или фиброзит, наричали са я още “психогенен ревматизъм”, предполагайки, че причината за всичко са възпалителните процеси в мускулите. Проблемът всъщност е в главата. При фибромиалгия главният мозък изменя функциите си по отношение на чувствителността. Това се потвърждава и от проведените изследвания с модерните медицински апарати. На тях ясно се виждат разликите в мозъчните зони при страдащите от тази болест и при здравите хора.

Важна роля в патофизиолгията на синдрома заемат нарушената функция на системата хипоталамус-хипофиза-надбъбреци, както и повишената чувствителност на централните и периферни пътища за провеждане на болката. При болни с фибромиалгия се установяват понижени нива на невротрансмитерите допамин, норадреналин и серотонин. Нарушенията в серотониновия транспортер, както и ниската концентрация на допамин и норадреналин, водят до повишена активност на субстанция Р и намалена продължителност на делта-съня. В допълнение, повишената чувствителност на периферните пътища към болкови стимули е свързана с персистиращо активиране на симпатикусовата нервна система, мускулна умора и непоносимост към физически натоварвания.

 

Πpичини

Лeĸapитe нe знaят ĸaĸвo пpичинявa фибpoмиaлгия, нo нaй-вepoятнo вĸлючвa paзлични фaĸтopи, ĸoитo paбoтят зaeднo. Te мoгaт дa вĸлючвaт:

  • Гeнeтиĸa. Tъй ĸaтo фибpoмиaлгиятa имa тeндeнция дa ce paзвивa в ceмeйcтвa, мoжe дa имa няĸoи гeнeтични мyтaции, ĸoитo мoгaт дa ви нaпpaвят пo-пoдaтливи нa paзвитиe нa нapyшeниeтo.
  • Инфeĸции. Hяĸoи зaбoлявaния изглeждa пpeдизвиĸвaт или влoшaвaт фибpoмиaлгиятa.
  • Физичecĸa или eмoциoнaлнa тpaвмa. Фибpoмиaлгиятa пoняĸoгa мoжe дa бъдe пpeдизвиĸaнa oт физичecĸa тpaвмa, ĸaтo aвтoмoбилнa ĸaтacтpoфa. Πcиxoлoгичecĸият cтpec мoжe cъщo тaĸa дa пpeдизвиĸa cъcтoяниeтo.

 

Симптоми:

Синдромът се характеризира с комплекс от симптоми, водещ сред които е хроничната дифузна болка. Налице е болка, локализирана в меките тъкани за повече от три месеца и наличие на провокирана болка (при палпация) в поне 11 от общо 18 точки. Ако даден пациент се оплаква от хронична дифузна болка, той трябва да бъде разпитан за други симптоми на фибромиалгия като:

  • нарушения в съня, лесна уморяемост,
  • наличие на болка в типичните точки (областта на лактите, вътрешната страна на коленете, шията, латералната страна на бедрата),
  • когнитивни затруднения като загуба на паметта, трудности в запаметяването, говорни нарушения.
  • невротрансмитерна дисфункция и нисък праг на възприятие към болкови дразнители

 

Диагностициране

Лекарят се базира само на конкретните симптоми и данните от прегледа. Описвайки своята болка, човек често я нарича адска. Но това е само емоционалната характеристика, а не медицинската. Всичко зависи от индивидуалния болков праг. При жените той е по-нисък, отколкото при мъжете, но пък жените са по-търпеливи.

Всеки може да заболее от фибромиалгия, но най-често страдат хората в работоспособна възраст - 35-65 години. Понякога болките са толкова силни, че повлияват на качеството на живот. За болния човек стават непоносими съвсем обикновени неща - работа, домакински задължения, дори разходка. А стресовете не само провокират развитие на фибромиалгията, те задълбочават нейните проявления.

 

Лечение:

Специалистите назначават симптоматично лечение за снемане на болестните усещания, но основното наистина е в главата. При фибромиалгия често се предписват антидепресанти - не за лечение на депресия, а за нормализиране на мозъчната работа. Веднага ще отбележим, че в случая спокойно можете да замените антидепресантите с редовни разходки на свеж въздух и умерено физическо натоварване. Масажът би могъл да помогне, но при болните от фибромиалгия болката възниква дори само при докосване, а при масаж се изисква по-сериозно размачкване на тялото.

Данните подкрепят приложението на cyclobenzaprine, duloxetine, gabapentin, pregabalin, tramadol и на трицикличните антидепресанти в терапията на фибромиалгията. Три медикамента са официално одобрени за лечение на фибромиалгия – рregabalin, duloxetine и milnacipran.

За разлика от другите медикаменти, които повлияват серотониновата и норадреналиновата активност, pregabalin потиска възбудните импулси към гръбначния мозък и повишава прага на невроните, ангажирани в болковото възприятие. Pregabalin удължава и продължителността на делта съня. В проучване, продължило осем седмици, болни с фибромиалгия са били рандомизирани на плацебо или на една от три различни дози pregabalin (150 mg, 300 mg, или 450 mg еднократно дневно). При участниците, получавали най-високата доза, е било установено значимо редуциране на тежестта на болката и на чувството на умора в сравнение с плацебо. В допълнение, другите две дози на медикамента също са били свързани със значимо подобрение на състоянието на пациентите. Отчетено е било и повишаване на качеството на съня. В друго клинично изпитване, монотерапията с pregabalin е била асоциирана с подчертана ефективност при добър профил на безопасност по отношение на повлияване на болката и нарушенията в съня при пациенти с фибромиалгия. Изследвани са три различни дози - 300 mg, 450 mg, и 600 mg дневно. При лечение с pregabalin се започва с доза от 75 mg два пъти дневно, която постепенно, в рамките на една седмица, се повишава до 150 mg два пъти на ден. Нежеланите реакции включват замъглено зрение, констипация, световъртеж, сънливост, наддаване на тегло.

Подобно на антидепресанта duloxetine (Cymbalta), minacipran e инхибитор на обратното захващане на серотонина и норадреналина (SNRI). Механизмът, чрез който медикаментът намалява болката при пациенти с фибромиалгия, е неизвестен.

Приложението на Savella за период от три и шест месеца е било свързано с намаление на болката с най-малко 30% в сравнение с плацебо. Медикаментът очаква одобрение за приложение в ЕС. Лекарствената му инструкция включва заградено в черна рамка (“blacк box”) предупреждение, подобно на антидепресантите, че може да увеличава риска за суицидни помисли при деца и подрастващи. Най-честите му нежелани странични действия са гадене, констипация, горещи вълни, изпотяване, палпитации, увеличаване на сърдечната честота, повишаване на артериалното налягане.

Нефармакологичното лечение има важно място в терaпията на фибромиалгията, но неговата ефективност не трябва да се надценява. Основна роля заемат редовните физически упражнения и повишената двигателна активност (аеробни упражнения, водна гимнастика, разтягане). Натоварването трябва да е постепенно, като се започва с няколко минути и се достига до поне 30 минути редовна физическа активност дневно. Всекидневните занимания намаляват и стреса, който агравира симптомите на фибромиалгия. Другите възможности включват масажи, акупунктура, релаксация, рехабилитация, физиотерапия и психологична подкрепа.

 

Билколечение

  • Установено е, че лютият червен пипер притежава свойства, които лекуват симптоми на фибромиалгия. Капсаицинът, съдържащ се в лютия червен пипер, е ефикасно и естествено болкоуспокояващо. Много обезболяващи кремове се приготвят от лют червен пипер тъкмо поради способността му за облекчаване на болки в мускулите. За успокояване на болките при фибромиалгия изпийте чаша чай от лют червен пипер, приготвен чрез смесване на 1 чаена лъжичка черен пипер с чаша гореща вода. Най-добре е да го приготвите сутрин и да пиете през целия ден. В противен случай рискувате сериозно дразнение на храносмилателната система.
  • Друга билка, която помага в борбата с фибромиалгия, е жълтият кантарион – растение със средноголям размер, което произвежда продълговати жълти цветя. Тази билка се използва предимно за лечение на депресия и е показала добри резултати в това отношение.Не забравяйте, че депресията е един от основните симптоми, свързани с фибромиалгия, така че всичко, което действа, за да се пребори с нея, е от голяма помощ. Освен всичко това, в допълнение към борбата с депресията, жълтият кантарион облекчава болката и лекува безсънието. Най-добрият начин да приемате това лекарство е в капсули или добавки като тези, продавани в аптеките или магазините за натурални продукти. Някои хора приготвят чай с цветята, така че това също е една добра опция. Въпреки че е билка, жълтият кантарион може да взаимодейства с някои лекарства, които взимате в момента – като антидепресанти, противозачатъчни и други; следователно, трябва да се консултирате с личния лекар или фармацевт, преди да започнете да приемате каквато и да е добавка. Убеждението, че лечебните растения са напълно безвредни, е грешно. В действителност, много от наличните лекарства днес се основават на химикали, открити най-напред в растенията.
  • Растението дяволски нокът получава името от плодовете си – шушулки с остри бодли, покрити с кукички. Съединенията в тази билка са много ефикасни в борбата с болести като артрит. Поради тази причина започва да се използва за лечение на фибромиалгия, и то с много добри резултати. Дяволски нокът притежава мощни аналгетични и противовъзпалителни действия, полезни за намаляване на болката, свързана с фибромиалгия.В допълнение, билката стимулира апетита, понижава холестерола, детоксикира и успокоява чревните спазми. Най-често срещаните начини за използване на билката са: прилагане на екстракт от растението директно върху болезнените области, приготвянето на отвара или прием под формата на капсули.