Банер за мобилна версия за апликация

Флебит

Флебит означава възпаление на вените. Тромбофлебитът се отнася до кръвен съсирек, който причинява възпаление. Флебитът може да бъде повърхностен или дълбоко в тъканите под кожата. Много по-често обаче флебитът се съчетава с образуване на тромби. Асептично възпаление на вените с тромботичен процес в тях се нарича тромбофлебит. Възпалителният процес засяга и околовенозните тъкани, включително и кожата. Състоянието е известно като перифлебит.

Повърхностният флебит e този на повърхностните вени под повърхността на кожата. Тромбофлебит на дълбоките вени (DVT) се отнася до кръвен съсирек в по-дълбоките вени. Не е задължително наличието на повърхностен флебит да предполага дълбока венозна тромбоза. Повърхностният флебит и тромбофлебитът на горните и долните крайници, обикновено са доброкачествени състояния и имат благоприятно решение.

 

Причини:

Причина за развитието на флебит и тромбофлебит най-често се явяват разширените вени. Заболяването може да се причини и от други фактори:

 • възпалителни промени по съседство;
 • ухапвания от инсекти;
 • венозни пункции и др.
 • локални травма или нараняване на вената;
 • продължително обездвижване като дълго шофиране или возене в самолет ;
 • поставяне на интравенозни катетри (IV) в болница;
 • постоперативен период, особено след ортопедични процедури;
 • продължителна неподвижност при хоспитализирани пациентите;
 • нарушено съсирване на кръвта;
 • нарушаване на нормалния дренаж на венозната система поради премахване на лимфни възли;
 • интравенозна употреба на лекарства;
 • пациенти с изгаряния.

 

Симптоми:

Флебитът може да има ярко изразени симтоми, но може и напълно да липсват такива. Болка, чувствителност, зачервяване (еритема) и издуването на вените са честите симптоми на флебит. Зачервяване и чувствителност могат да следват хода на вената под кожата. Ниска температура може да придружава повърхностен и дълбок флебит. Висока температура или изтичане на гной от мястото на тромбофлебита, означава инфекция. Дълбоката венозна тромбоза може да присъства като зачервяване и подуване на съответния крайник, придружено с болка и чувствителност. Ако флебитът е на долните крайници може да предизвика затруднено ходене.

 

Диагностициране:

Диагностично заболяването флебит и тромбофлебит се доказва въз основа на клиничните оплаквания на пациента и наблюдение. Извършват се лабораторни и инструментални изследвания, които най-често са в референтни стойности и нямат голямо значение за правилното поставяне на диагнозата.

Диференциална диагноза на заболяването флебит и тромболебит се прави с:

 • лимфангит;
 • перивенозни хематоми;
 • еризипел;
 • лимфаденит;
 • бедрена хенрия при варикофлебит в ингвиналната област.

Повърхностен тромбофлебит (кръвни съсиреци) се диагностицира чрез ултразвук, за да се изключи дълбок венозен тромбофлебит. Ако има подозрение или диагноза на тромбофлебит на дълбоките вени може да се наложи анти-коагулация (изтъняване на кръвта). Това обикновено се прави чрез инжектиране на хепарин с ниско молекулно тегло [еноксапарин (Lovenox)], последван от перорален анти-коагулация с варфарин (Coumadin) за около 3 до 6 месеца.

 

Усложнения:

Усложнение на заболяването флебит и тромбофлебит може да се яви дълбоката венозна тромбоза и/или белодробна емболия. При инфектиране на тромботичните маси по съседство или при тромбофлебит на вени дрениращи възпален орган (остеомиелит, карбункул и др), може да се стигне до гноен тромбофлебит. Усложнението протича с драматична локална реакция, която се овладява трудно.

От друга страна, дълбоката венозна тромбоза на горните и долните крайници може да бъде по-сериозен проблем, който може да доведе до образуване на кръвен съсирек, който през кръвоносните съдове стига до белите дробове и води до белодробен емболизъм. Белодробната емболия може да нарани белодробната тъкан сериозно ипонякога последствията са фатални.

 

Лечение:

Лечението на флебит да зависи от местоположението, степента, симптомите и медицинското състояние.

Лечението на флебита и тромбофлебита е неоперативно и оперативно. Режимът е свободен, дори активен. За повлияване на възпалителната компонента се прилагат нестероидни противовъзпалителни средства и антиагреганти, както и кремове или гелове, съдържащи хепарин.

Когато пациентът страда от язва или гастрит може да се премине към употреба на свещички или мускулно приложение на противовъзпалителните медикаменти. Носенето на еластична превръзка (бинт, чорап) ограничава процеса и допринася за намаляване на болката и дискомфорта.

Оперативното лечение може да бъде извършено планово и по спешност. Когато тромботичният процес прогресира към дълбоката венозна система се интервенира по спешност. Ако тромбът е навлязъл в дълбоката бедрена вена се извършва тромбектомия (изваждане на тромба).

Медицината разполага вече и с нови модерни методи срещу разширените вени. Това са склеротерапия (вкарване в по-малките вени химически втвърдител и те се затварят), терапия с лазер, радиочестотно лечение. Ако ползвате противозачатъчни хапчета, помислете за техен заместител, те са една от причините за тромбофлебита. Заседналият начин на живот също съдейства за развитието на болестта.

Флебитът се лекува със студени компреси в началния стадии на заболяването, покой на крайника, повдигане на крайницит, по-често ходене, приемане на противовъзпалителни лекарства - ибупрофен (Motrin, Адвил), диклофенак (Voltaren, Cataflam, Voltaren XR) и др. Външни компреси със стягащи чорапи се препоръчва на пациенти с повърхностен флебит на долните крайници.

Ако интравенозен катетър е причина за флебит, то тогава той трябва да бъде премахнат. Ако флебитът е заразен, тогава се използват антибиотици. При тежки случаи на заразени тромбофлебит, могат да се наложат хирургически интервенции.

Възстановяване на симптомите от повърхностен флебит може да продължи няколко седмици, а от тромбофлебит може да отнеме от няколко седмици до няколко месеца.

 

Хранителен режим

Някои промени в хранителния режим може да помогнат за предотвратяване на флебит и по-нататъшното увреждане на вените:

 • Ограничете консумацията на богати на мазнини на храни, особено тези съдържащи наситени и хидрогенирани мазнини, тъй като те повишават риска от тромбоза и нарушена кръвна циркулация.
 • Приемайте богати на фибри храни, като плодове, зеленчуци, зърнени храни, боб, ядки и семена и риба.
 • Яжте много чесън, джинджифил, лук и люти чушки, които имат свойството да разреждат кръвта и предотвратяват образуването на нови съсиреци.
 • Увеличете количеството на черешите, боровинките и къпините в менюто си. Те съдържат вещества, наречени проантоцианидни и антоцианиди, които благоприятстват здравината и функцията на венозните съдове.
 • Приемайте добавки на витамин В-комплекс, особено фолиева киселина (2500 мг/ден)и витамин В6 (25 мг/ден), витамин С 500-3000 мг/ден, витамин Е (800-1200 IU)

 

Билколечение

Съществуват редица билки и билкови продукти срещу тромбофлебит, които подпомагат здравината на вените и ги предпазват от тромбозиране. Такива са:

 • Бромелаин (естествен ензим, намиращ се в стъблото и плодовете на ананаса, който потиска образуването на съсиреци и предотвратява развитието на тромбофлебит). Екстрактът от бромелаин действа като естествен разредител на кръвта и разтворител на кръвните тромби. Посредством противовъзпалителното си действие, бромелаинът допринася за облекчаване на болката и отока в областта на възпаления съд. Освен чрез консумация на пресен ананас, може да се приема и под формата на капсули, таблетки и мехлеми. Бромелаинът намира приложение в лечението на мускулни травми и храносмилателни разстройства. Притежава силно антикоагулантно и противовъзпалително действие, което го прави подходящо средство за алтернативна терапия при тромбофлебит. Има данни, че бромелаина предизвиква благоприятни промени в белите кръвни клетки и така може да подобри дейността на имунната система. Приложен локално може да ускори зарастването на раните. Обикновено се смята, че бромелаинът е безопасен и няма странични ефекти, когато се приема според указаните дози. Въпреки това, някои хора може да са алергични към бромелаин, тъй като е извлечен от ананас. С повишен риск от алергия към, бромелаин са хората алергични към киви, папая, естествен каучук, пчелни ужилвания, тревни полени, бреза, копър, пшенично брашно, ръжено брашно и други. Бромелаин не се препоръчва и за хора с активни стомашни или дуоденални язви. Хора, приемащи антикоагуланти като варфарин не бива да приемат допълнително бромелаин без консултация с лекуващия лекар.
 • Витамин Е притежава силно изразено антиоксидантно действие и осигурява много предимства за хората, които искат да намалят риска от развитие на тромбофлебит. Витамин Е спомага за намаляване на холестерола, подобрява функцията на вените и предпазва кръвта от образуване на съсиреци. Витамин Е се съдържа във високи концентрации в бадеми, спанак, пшеничен зародиш и слънчогледови семки. За да получите по-силен ефект, може да го приемате и под формата на хранителна добавка.
 • Коприва. Изсушени и смачкани листа от коприва се поставят в половин литър вряща вода. Остава се да ври 30-40 минути, филтрира се и се приема по 1/3 чаша, 3 пъти на ден, след хранене.
 • Ябълков оцет. Намазвайте засегнатите райони сутрин и вечер, като едновременни приемате 2-3 чаши вода с добавени по 2 чаени лъжици ябълков оцет във всяка чаша.
 • Пресни картофи. Наложете около 1 см слой прясно приготвена каша от настъргани картофи върху кожата в засегнатата област. Покрийте с няколко слоя тензух и оставете сместа да престои така 4-5 часа. След това суспензията се заменя с нова или марлята се овлажнява с пресен сок от картофи.
 • Хмел. Една супена лъжица смлени шишарки хмел се изсипват в 200 мл кипяща вода и се  варят 15 мин и след това се оставят да се накиснат за 1-2 часа. Приемайте по една чаша, 3 пъти дневно преди хранене. Върху областите по краката с разширени вени, може да се постави марля напоена с отварата от хмел.
 • Зеле. Зелевите листа се разточват внимателно. Едната страна на листа намажете с растително олио и го поставете върху засегнатия участък. Обвийте с бинт и оставете превръзката един ден. Курсът на лечение продължава един месец.
 • Гинко билоба е популярна билка за сърдечно-съдово здраве и намира широко приложение, както в западната, така и в китайската билкова медицина. Тя помага за разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на притока на кръв, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и действа като антиоксидант. Гинко билобата може да взаимодейства с някои лекарства, затова, преди да я включите в терапията си, обсъдете това с Вашия лекар!
 • Див кестен. Екстрактът от семена от конски кестен намира приложение за лечение за хронична венозна недостатъчност и тромбофлебит. Той има добре изразени противовъзпалителни и антиедематозни (противооточни) свойства и показва положителен ефект върху венозния тонус, реологичните свойства и коагулацията на кръвта. Механизмът на активност на екстракт от семена от конски кестен е установен въз основа на in vitro и in vivo проучвания и неговата ефективност е документирана с множество рандомизирани клинични проучвания. Резултатите от проучванията са доказали, че екстрактът от семена от конски кестен не само значително подобрява симптоми като спазми на крака, болки в краката, сърбеж, умора, но също така намалява подуването на краката при локално приложение.
 • Азиатска центела (Centella Asiatica). Азиатската центела е важна лечебна билка, която се използва широко в източната медицина, а напоследък набира популярност и на Запад. Тритерпеноид и сапонини са основните съставки в билката, за които се смята, че са отговорни за широките си терапевтични действия. Смята се, че един от основните ефекти на билката Азиатска центела е свързан със съединителната тъкан и укрепване на отслабените вени. Предполага се, че играе важна роля в поддържането на съединителната тъкан на съдовата стена и е ефективна при хипертензивна микроангиопатия и венозна недостатъчност. Билката се препоръчва за лечение на рани и различни кожни състояния като проказа, лупус, екзема, псориазис, както и диария, треска, аменорея, разширени вени и тромбофелбит.
 • Глогът помага за лечение на тромбофлебит като тонизира кръвоносната система и подобрява здравето на кръвоносните съдове. Направете си настойка от глог като 2 ч. л. От плод глог залеете с чаша гореща вода и ги оставите да киснат половин час и може да пиете от запарката 3 пъти на ден.
 • Може да си послужите и с 3 чеснови капсули от аптеката също 3 пъти на ден.
 • Ако болестта е получена поради нараняване пийте билка отвара от арника.
 • Настържете в зехтин чист восък и го варете докато стане на каша. Намажете и увийте с бинт и вълнен плат болното място. Остава се да престои една нощ, а след 3 дни може да намажете втори път.
 • Направете си домашна извара с половин литър мляко като му капнете 2-3 капки винен или ябълков оцет. След като изстине получената извара се слага на кърпа или плат и се поставя върху болното място.
 • Намажете с мед болното място и го превържете с найлон и превръзка отгоре. През първия ден тя стои така 2 часа, през следващите два по 4 часа и след тях може да го държите по цяла нощ.

 

Рецепти с доказан лечебен ефект при флебит и тромбофлебит.

 • Начин на приготвяне и употреба – смесват се 20 г плодове от конски кестен и по 50 г листа от мента, листа от коприва, корени от гръмотрън, листа от мечо грозде и листа от маточина. 2 супени лъжици от сместа се добавят към 400 мл вряла вода и се оставят да киснат за 2 часа. Пие се по 1 винена чашка 4 пъти дневно преди ядене.
 • Отделно от тази рецепта да правите и компреси върху засегнатаите области, като за целта се сварява 1 л биволско мляко и докато е още топло, към него се добавя сокът на 1 средно голям лимон. Когато млякото поизстине, се прецежда през памучна кърпа и с гъстото мляко се мажат възпалените вени на всеки 6 часа. Преди всяко ново намазване мястото се почиства добре от млякото с топла вода. Лечението продължава 3 дни. Начин на приготвяне и употреба – смесете по 100 г корени от коприва и стръкове от зайча сянка. За 5 минути се варят в половин литър вода 2 супени лъжици от билките. Приемат се по 75 мл 4 пъти дневно преди ядене.

 

Превенция

 • Най-добрата превенция е движението – за да се поддържа и подобрява здравината на кръвоносната система и кръвоносните съдове. Ходенето е идеално.
 • Отслабнете или поддържайте нормално тегло.
 • Избягвайте солени храни и включвайте в диетата си много фибри.
 • Избягвайте да седите или стоите за дълги периоди от време и се опитвайте да вдигате краката си по време на почивките. Ако се налага да стоите или седите дълго време на работното си място, носете ластични чорапи.
 • За да се предотврати развитието на тромбофлебит е необходимо да се консумират богати на фибри храни, диетата да бъде балансирана и да съдържа необходимото количество витамини и минерали, поддържащи тонуса и здравината на съдовите стени. 
 • Като превантивна мярка опитайте специфичната комбинация от доказани билки, която помага при разширени вени и хемороиди, благодарение на силата на маслените извлеци от лайка, корен от бял оман, листа от смрадлика, цвят от невен, кори от дъб, вазелин и бронопол. Тази комбинация се предлага като локален крем.