Банер за мобилна версия за апликация

Хейлит

Хейлит е възпаление на кожата около устата, но това не е инфекциозно заболяване както херпеса на устата.

Хейлит е заболяване, от което страдат много хора, но в повечето случаи те не са наясно, че го имат. Без значение дали заради студеното време или вследствие на неподходящо червило, около устните се образува една червена ивица, която може да засегне и лигавицата. Когато се появи тази червена ивица, ние не й обръщаме сериозно внимание и използваме бабините илачи, за да се оправим.

 

Причини:

Причините за заболяването и процеса на развитие не са добре разбрани, но се смята, че болестта се развива на базата на неврогенни фактори. Тази теория се дължи на това, че пациентите често страдат от хейлит при психо-емоционално заболяване. Има доказателства, че между заболяване на щитовидната жлеза и ексфолиативен хейлит има някаква връзка, като пациентът може да бъде генетично предразположен към тази форма на заболяването.

Най-често заболяването протича в почвата на дерматози от различен произход. Например, възпалението може да се разпространи и в лигавицата на устните и кожата, ако човек е болен по това време от лихен планус, псориазис или туберкулоза,

Втората водеща причина за хейлит е горещ или студен въздух, силни ветрове, жаркото слънце, продължителното излагане на открито могат да причинят заболяване в рамките на няколко часа.

Алергична хейлит влияе на устните, когато се увеличава реактивна чувствителност на техните клетки от излагане на химикали, ултравиолетовата радиация и други дразнители.

 

Симптоми:

Поразената площ образува прозрачни, сухи люспи. Устните стават силно зачервени, подути, сухи и постоянно обелени.

Пациентите са регистрирали оплаквания от парене и болка в устата при затваряне, което значително усложнява процеса на говорене и хранене. Затова тези, които страдат от плеврален ексфолиативен хейлит, често държат устата открехната.

 

Видове

Метеорологичен. Появява се вследствие на студа, при силен вятър, при резки промени в температурите. Ако веднъж сте получили въпросната червена линия около устните, когато времето е прекалено студено, ветровито или влажно, слагайте крем или балсам на устните.

Антиничен. Това е противоположната форма на метеорологичния хейлит. Проблемите се появяват в топлото време, заради въздействието на ултравиолетовите лъчи върху кожата. В такива случаи страдащите трябва да мажат кожата около устните със слънцезащитен крем или да слагат шапка с голяма периферия, която да ги предпазва. Проблемите с този вид хейлит се появяват в края на пролетта и затихват през по-късната есен.

Алергичен. Алергичен контактен хейлит възниква от контакт с алергена и се характеризира с еритема в лезии. Неговата поява е вследствие употреба на нискокачествени червила или на червила с изтекъл срок на годност, както и неподходящи кремове за лице, фон-дьо-тен и други козметични средства. Ако не обърнете внимание на този проблем, той може да се задълбочи. С напредване на възрастта кожата около устните не само започва да изсъхва, но и да се цепи до кръв. От алергичен хейлит страдат жени от 20 до 70 години. След отстраняване на причината, алергичната форма изчезва от само себе си. Този вариант се появява като алергични заболявания, чрез реакция с различни вещества. Честа причина за алергичен контактен хейлит са:

 • Пасти за зъби;
 • Червило;
 • Компоненти в пластмасови протези на;
 • Навикът да се запази кошарите на устата и моливи;
 • Дим с помощта на метална матрица.

Атопичната форма е симптом на невродермит или атопичен дерматит и се среща при деца и юноши. В етиологията е генетична предразположеност към атопични алергии. Като алергени могат да действат храни, лекарства, козметика, микроби, домашен прах, цветен прашец. Засегнати са част от червената граница на съседната кожа и ъглите на устните. Болестта се проявява чрез инфилтрация и пилинг за образуване на малки люспи. Пациентите се оплакват от пилинг, парене и сърбеж на устните .Заболяването има тенденция за дълга продължителност на обострянията и през есента и зимата. Съответно, през лятото и пролетта е в ремисия. При лечението на атопичен хейлит се взимат антихистамини: Claritin, diazolin, fenкarol, Suprastin. При продължителен курс на болестта се предписват перорални кортикостероиди за две или три седмици и мехлем с локални кортикостероиди. За ефекта на терапевтичен манипулация следва да бъдат изключени продукти за отслабване и алергени: ягоди, шоколад, хайвер, кафе, цитрусови плодове, пикантна, солена храна, алкохолът.

При лечението на атопичен хелит трябва да се извършва десенсибилизираща терапия. Във формата на таблетки приемайте антихистамини:

 • Claritin;
 • diazolin;
 • fenkarol;
 • Suprastin.

При продължителен курс на заболяването кортикостероидите се предписват за орално приложение в продължение на две или три седмици и мехлеми с кортикостероиди за локално приложение.

При липса на положителни резултати от лечението, препоръчително е да се използват граничните лъчи на Bucca.

Ексфолиативен хейлит. Това е заболяване на устните с хроничен курс, който засяга само червената граница. Ексфолиативен хейлит се появява най-често при жените на възраст между двадесет и четиридесет години. Причините за появата и развитието на болестта не са достатъчно проучени, но много учени, които се занимават с този проблем, смятат, че болестта се развива въз основа на неврогенни фактори. Тази теория възниква въз основа на факта, че пациентите с хейлит често страдат и от психоемоционални заболявания. Съществуват доказателства, че съществува определена връзка между щитовидната жлеза и ексфолиативния хеититит, така че пациентът може да има генетично предразположение към тази форма на заболяването. Важно е състоянието на имунитета с появата на ексфолиативен хейлит, тъй като намаляването на защитата на организма насърчава стартирането на патологичен процес.

Има две форми на ексфолиативен хейлит: сух и ексудативен. Болестта се локализира на червената граница на двете устни или на една устна. Патологичните промени са под формата на лента, която се простира от единия ъгъл на устата в другата.

Частта от червената граница, която граничи с кожата и ъглите на устата, не се влияе от ексфолиативната форма на хейлит, а патологичният процес при никакви обстоятелства не засяга кожата и лигавиците на устната кухина.

Лечението на ексфолиативния хейлит трябва да се комбинира и да се различава в зависимост от каква форма на заболяването присъства в пациента - суха или ексудативна.

Въздействието върху психиката на пациента е задължителна и важна точка на процеса на лечение. За да се отстранят дефектите от психоемоционалната сфера, зъболекарите предписват транквиланти (сибазон, феназепам) или невролептици (тиоридазин).

Пациентите със суха форма често имат депресивно състояние, така че им се предписват антидепресанти (мелипрамин, амитриптилин) и за смазване на засегнатите области - кремове "Spermacetovy", "Delight" и различни хигиенични червила.

За да разберете дали появата на болестта е свързана с нарушение на щитовидната жлеза, трябва да посетите ендокринолога и да вземете необходимите тестове.

За да се спрат симптомите на ексудативната форма, се използва сложна терапия, която включва действието на гранични лъчи, наречени "радиация на Bucca". Преди сесията е необходимо да се премахнат всички корички и люспи от червената граница на устните, като се накисват с разтвор на борна киселина.

Ефектът от лъчите е добре комбиниран с лекарства и повишава реактивността на организма (например пирогенен). Пациентите с ексудативна форма на ексфолиативен хелит трябва да се проведат поне три курса на комбинирано лечение с прекъсване от около 7-8 месеца. За да се елиминират признаците на възпаление с тази форма на хейлит, се използва методът на рефлексотерапия. 

 • Сухата форма се проявява чрез зачервяване на устните. В засегнатата зона се образуват полупрозрачни, сухи, миещи се скали от сиво-кафяв или сив цвят. Устните стават сухи и постоянно люспести. При изстъргването везните се отстраняват много лесно, излагайки ярко червената повърхност на червената граница, но след няколко дни отново се образуват везните. Пациентите се оплакват от постоянна сухота на устните, някои от тях имат навика да пречупят люспите. Сухият ексфолиативен хейлит е продължително заболяване, което не е склонно към самоизмиване или опрощаване, но което може да се превърне в ексудативна форма.
 • Ексудативната форма се характеризира с появата на признаци на възпаление на устните: болка, зачервяване и подуване. В зоната Klein (на червената граница, с изключение на ъглите на устата и на съседните на кожата), много люспи и кори от жълто-кафяв или жълтеникаво-сив цвят, които образуват непрекъснат слой от единия ъгъл на устата в другия. Понякога кората става толкова голяма, че започва да виси от устните, образувайки нещо като престилка. Кората се отстранява, като се разкрива хиперемичната повърхност на червената граница.

Пациентите имат оплаквания от изгаряне и болка в областта на устните при затваряне, което значително усложнява процеса на говорене и хранене. Ето защо, тези, които страдат от ексудативен ексфолиативен хейлит, често държат устата си открехната.

Причината за ексудативните явления се счита от лекарите за увеличаване на пропускливостта на капилярите. Под влияние на консервативното лечение ексудативната форма може да се превърне в суха.

Екзематозен хейлит се характеризира с появата на ерозии, кора, мехурчета и пукнатини, които не се наблюдават в ексудативна форма. Алергени са много вещества и фактори: лекарства; материали за конструкцията за протези, различни метали, хранителните вещества, микроби. В острата фаза се образуват люспи, кафяви и червени везикули в лимбата. Устните са много подути и пациентът страда от изгаряне, подуване, зачервяване и сърбеж на устните. Патологичния процес е податлив на прехвърляне на кожата. За локално приложение са подходящи мехлеми и спрейове с кортикостероиди.

Maкро хейлит настъпва внезапно, без никакви предишни симптоми. И двете устни, или една от тях се подува, може да има болка в лицето, а след това - парализа на лицето. Устните със сърбеж, увеличаване на размера, стават безформени, лъскави и в редки случаи стават синкави. Понякога има подуване и на други части на лицето. Кортикостероиди в комбинация с антибиотици с широк спектър и антималарийни лекарства; Антихистамини; Витамини С и В. Дозата и продължителността на лекарството зависи от възрастта, общото състояние на пациента и стадия на заболяването. В случай на неуспех на терапевтично лечение се препоръчва операция с изрязване на част от меки тъкани в устата. Най-добри резултати се постигат в ранните стадии на болестта, така че най-добре е да потърси помощ незабавно, ако подозирате, че имате макро хейлит.

Глинестият хейлит засяга предимно долната устна и се развива поради хиперфункция, хиперплазия или хетеротопия на слюнчените жлези, разположени в зоната на червените устни и зоната Klein (мястото, където червената граница преминава през устната лигавица). Болестта може да бъде първична или вторична.

Развитието на първичната е свързано с вродени дефекти на слюнчените жлези, а вторичната се развива на фона на устните заболявания. Основният етиологичен фактор на първичния жлезистен хейлит е генетично определените аномалии на долната устна, придружени от хиперплазия, прекомерно образуване на слюнка от малки жлези и хетеротопия.

Вторичната форма се развива в резултат на хронични възпалителни процеси, локализирани на червената граница. Възпалителният инфилтрат, образуван с червен лупус, левкоплакия или други заболявания, причинява дразнене, хиперплазия и хиперфункция на жлезистата тъкан. В този случай се увеличава секрецията (количеството образувана слюнка), мацерация на устните и инфекция. Но тези явления не са непременно придружаващите фактори на вторичния жлезистен хейлит. Пълен набор от симптоми се среща само при някои пациенти.

Първичният жлезистов хейлит може да бъде излекуван с противовъзпалителни мехлеми (преднизолон, нафталин или хидрокортизон маз). По подобен начин, в тежки случаи, се приветства използването на хирургично изрязване на хипертрофирани жлези и електрокоагулация.

Елиминирането на вторичния жлезистен хелит включва, преди всичко, елиминирането на основното заболяване, както и противовъзпалителната терапия. Специален план за лечение трябва да назначи специалист по дентална медицина.

При заболяване като жлезистия хелит, причините за развитието се свързват с възпалението на слюнчените жлези, разположени на прага на устната кухина на вътрешната повърхност на устните. Болестта може да се развие поради стоматит, кариес, дисбиоза в устната кухина.

Също така, жлезисният хейлит на устните се развива в резултат на постоянното намокряне на устните със слюнка, която се получава от дистопичните екзокрилни жлези. Обикновено те се намират на вътрешната повърхност на епитела на лигавицата в устната кухина, но в близост до червената граница на устните им няма. Във връзка с нарушенията на развитието на организма могат да се появят малки слюнни жлези близо до границата на лигавицата и епидермиса. Епителът на устната кухина е секреторна, т.е. тя отделя слюнката. Епидермиса на червената граница на устните не изпълнява тази функция. Но под влияние на слюнката процесите на кератинизация се активират в нея. Това води до хейлит и факултативен преканцер.

Катарният хейлит се проявява чрез удебеляване на устните и увеличаване на размера им поради оток. Хиперемия на съдовете води до факта, че външно възпалените устни изглеждат яркочервени и понякога имат пурпурен нюанс. Особено се изразява при пациенти с широки "месести" устни. На повърхността на устните с катархалит се появяват малки скали, които не покриват цялата област на червената граница. Те силно се отделят от устните, като оставят кървави щети след себе си.

Катаргиалният хейлит често води до пукнатини, които кървят. Също така пациентите с катарален хейлит се оплакват от усещане за парене в устните, усещане за пулсиране, грапавост на повърхността на червената граница на устните. Тези симптоми се дължат на нарушение на роговичния епител и ускоряване на умножаването на епидермалните клетки. Също така, типичен симптом на катаралния (и ексфолиативен) хейлит е улцерация в ъглите на устата (припадъци).

Този симптом се нарича ъглов стоматит. Тук е повреден епидермиса на червената граница на устните и преходната част на устните. И в ъглите на устата интензитетът на дискеротозата е най-висок: скакателните везни на епидермиса са най-големи. Те могат да се видят веднага след сън: те са белезникави или жълтеникаво сиви, отделят се безболезнено, без да оставят кръвотечение за себе си.

 

Хейлит при деца

Честотата на регистрираните случаи с деца почти съвпада с честотата при възрастните. По-специално, при новородени най-често има катарален хейлит и ексфолиативен. Причината за появата му е дългосрочното наличие на чужди предмети между устните. На новородените често се дават фиктивни биберони, на чиято повърхност се натрупва определено количество слюнка от детето. Той действа като дразнещ фактор в епидермиса.

При новородените, катарният хейлит се проявява като неактивно, бавно възпаление. Най-простият метод за корекция е прилагането на вазелин върху повърхността на устните. Масленият състав на вазелина предотвратява действието на водната слюнка върху епидермиса на червените ресни. В резултат на това, повърхностният слой на устните е ефективно защитен и продължава да се възстановява при нормални условия.

Ако катаралният хейлит на новородените не се лекува, това състояние често се превръща в ексфолиативен хейлит. На родителите е забранено да ги откъсват със сила, тъй като на повърхността на устните може да се образува кървяща пукнатина. Тогава детето не взема зърното на гърдата, ще има затруднения в храненето.

Също така хейлитът при деца може да се развие в резултат на кърмене от гърдите на майката. При всяко ново хранене той уврежда зърното: на повърхността му се появяват пукнатини, които могат да бъдат напълнени с патогенни микроби. Дори преди развитието на женски папилит може да причини хейлит на дете.

На възраст от 1 година, хейлитът се развива и протича подобно. Също така се появяват същите форми на хейлит, като в новородения период. Въпреки това, след като детето престане да употребява биберони и е отбито, катаралният хейлит се развива по-рядко. Тогава причините за механични, метеорологични или домашни щети са на преден план. Детето често взема играчки, писалки, моливи в устата си, може постоянно да прехапва устните си.

 

Лечение

При такава патология като хейлит, лечението се предписва и извършва от различни специалисти. Главен сред тях е зъболекарят: обхватът на задълженията му включва лечението на хелитит с различни етиологии, с изключение на маганоти хейлити и атопична форма на заболяването. Атопичният хейлит (с други думи екзематозни) се лекува от лекар като алерголог, дерматоневролог или терапевт. Хейлит Манганоти се лекува в дерматоневрологията или в отделението по онкология.

Всички методи за лечение на хелитит се различават в три категории: консервативно, локално и общо лечение, радикално локално лечение. Консервативната терапия се свързва с необходимостта от използване на локални или системни лекарства, които засягат етиологичните или патогенетични механизми на развитие на хелитит. Радикалното локално лечение се случва само в случая на манганоти хейлит и с жлезиста форма на заболяването.

Консервативното лечение, свързано с необходимостта от използване на локални и системни лекарства, се използва при катарален, ексфолиативен, кандидо и атопичен хейлит.

Катархалитът изисква само локално лечение. Той се свежда до прилагане на мазни антибактериални мехлеми върху устните. За целта е подходящ антимикробен маз, например еритромицин, тетрациклин, оксолинова киселина. Под тяхно влияни, хейлитът постепенно минава.

 • Лечение на катарален хейлит. Процедурата се повтаря 2-3 пъти дневно, след хигиенично измиване на устните и лицето. В този случай кожусите, възникващи в резултат на лечението, не могат да бъдат откъснати независимо: по-добре е да изчакате тяхното независимо отхвърляне. Също така през периода на лечение се препоръчва да спрете да използвате козметика и ходене по ветровито или мразовито време. Приблизителната продължителност на лечението е 3-7 дни. Често катаралният хейлит се излекува не толкова от самия антибиотик, колкото от нефтен желе. Той е част от всеки мехлем и е в състояние да овлажнява устните и да подобрява тяхното хранене, да ги предпазва от въздействието на метеорологичните фактори. За да се предпазите от този тип хейлит, трябва да спрете да дъвчете моливи, да пушите, да хапете устните си. Тези навици трябва да бъдат елиминирани, тъй като причиняват и усилват хейлита.
 • Екфолиативният хелит се лекува по същата схема като катархала. Използвани местни лекарства под формата на мехлеми на базата на вазелин. В този случай обаче, в тях трябва да има антибиотик. Обикновено такива мехлеми включват широкоспектърни антибиотици. Всички те са еднакво ефективни и трябва да се прилагат 2-3 пъти дневно, след хигиенично измиване на лицето и устните. Важно е да запомните факта, че ексфолиативният и катаралния хейлит изисква сложна терапия с витамини.
 • Лечение на екзематозен хейлит. Ако катаралният и ексфолиативен хейлит се лекуват чрез използване на местни средства за защита, тогава трябва да се използват екзематозни, системни. Основната цел на лечението е спирането на развитието на алергичната реакция и нормализирането на локалното състояние на червената граница на устните. Това е необходимо, за да се спре възпалението в устните и да се премахнат признаците: болка, зачервяване, подуване, устна функция. Като местни лекарства се използват глюкокортикостероидни мехлеми: преднизолон мехлем, Fluorocort, Flucinar. Тези лекарства елиминират признаците на възпаление, потискат алергичната реакция на местно ниво. Тези признаци са основните симптоми, характеризиращи хейлита. Вторият компонент на лечението е терапия със системни средства. Пациентът трябва да приема таблетни форми на такива лекарства като: Tavegil, Suprastin, Claritin и др. Дозата трябва да бъде избрана от лекар, тъй като при алерголог трябва да се наблюдава атопичен хейлит при деца и екзематозен хейлит при възрастни.

Лечение на специални видове хейлити

Кандида и брадавичният хейлит, както и хейлитът Манганоти, се отнасят до специални видове хейлити, чието лечение има много различия. Кандидиазисният хейлит се лекува заедно с кандидозен стоматит и се характеризира с използването на системни противогъбични средства, като например Levorin, Griseofulvin, Amphotericin B и Terbinafine. Специфичните дози на лекарства трябва да бъдат предписани от лекаря, тъй като той се занимава с лечението на такива пациенти. И по-често стоматит и хейлити се лекуват от стоматолог.

 • Втората точка при лечението на кандидален хейлит и стоматит е необходимостта от поддържане на реактивността на имунитета. За тази цел лекарят трябва да назначи имуномодулатори и стимуланти. Специфично лекарство се избира след определяне на причината за придобита имунна недостатъчност. Често това е онкологично заболяване, СПИН, генетичен дефект.
 • Жлезисният хейлит, както и кандидовият хелит, се лекуват в болница. За тази цел се извършва лазерна аблация на слюнчените жлези, разположени на вътрешната повърхност на устните. Понякога дистопичните слюнчени жлези могат да се екскретират и да се отстранят хирургично.
 • Хейлит Манганоти се лекува от онколог, който наблюдава развитието на болестта в динамиката. Основната цел на терапията е да се контролира дискеротозата и да се предотврати развитието на сквамозноклетъчен карцином на повърхността на устните. За целта се използва целият спектър от лекарства, които подобряват лечението и стимулират регенеративните процеси. Заедно с това се използват инструментални техники: облъчване с UV лъчи за елиминиране на патогенни бактерии.

 

Билколечение

 • Намазване на устните с пресен сок от алое, след 15-20 минути почистете кожата с памучен тампон, напоен с масло от шипки. Процедурата се повтаря дотогава, докато болезнените рани в устата изчезнат. Тази рецепта е подходяща за лечение на хейлит на възрастни и деца.
 • 20 грама сушени невен и лайка, 10 г плодове от Sophora Japonica, листа от бреза и победа. Изсипете билката във вряща вода (1 към 10), след което се оставя да престои за 1.5-2 часа и се прецежда. Пие се в рамките на 1 месец по 1/3 чаша, 2-3 пъти дневно след хранене. Може да се използва и за мазане на засегнатата част на устните.
 • Лосион от жълт кантарион и дъбова кора в съотношение 5-1 или коренища разваленка и градински чай в размер на 1-1.

 

Профилактика

Конкретни препоръки, отнасящи се до предотвратяване на всякаква форма на хейлит не съществуват. Въпреки това, можете да следвате няколко общи правила за опазване на устните от хейлит:

 • Грижа за висок имунитет на базата на добро здраве. Балансираната диета, строг режим на ден, закаляване, упражняване.
 • Защитете кожата на устните от агресивните метеорологични условия. Различни мазила ще защитават деликатната кожа от вятъра и студа през зимата. Високото качество на червилото няма да позволи на вредните ултравиолетови лъчи да навредят на женските устни през горещото лято.
 • Веднъж и завинаги да се отървете от най-лошия враг на здравите устни - пушенето.
 • Ако имате алергии, използвайте висококачествена хипоалергенна козметика.