Банер за мобилна версия за апликация

Хематемезис

Хематемезата представлява повръщане на ясна или променена кръв или на стомашно съдържимо с примес на кръв. Източникът на кървенето при хематемеза е обикновено от горния стомашно чревен тракт, намиращ се над lig. Treitzi. Хематемезата винаги е важен и сериозен признак. Повърната кръв в обем по-голям от 5,5 литра, е животозастрашаващо състояние.

 

Причини

Причината за хематемезата може да бъде локална или обща. Местните процеси се изразяват в ерозия, разкъсване на кръвоносен съд, корозивни промени от токсични вещества, рядко възпалителни промени, а общите обикновено са израз на хеморагична диатеза.

Най-чести причини за хематемеза са:

 • Пептична язва;
 • Гастроентерит;
 • Гастрит;
 • Синдром на Mallory-Weiss - кървене от разкъсване в езофагиалната лигавица, обикновено причинени от продължително и интензивно гадене;
 • Възпаление или ерозия на лигавицата на хранопровода или стомаха;
 • Повръщане на кръв, след поглъщане от кръвоизлив в устната кухина, носа или гърлото;
 • Съдови нарушения на стомашно-чревния тракт, като например кървене от стомашни варици или чревни варици;
 • Тумори на стомаха или хранопровода;
 • Радиационно отравяне;
 • Вирусни хеморагични трески;
 • Хроничен вирусен хепатит;
 • Чревна шистосомиаза (причинена от паразит на Schistosoma mansoni);
 • Тютюнопушене;
 • Ятрогенна контузия (инвазивна процедура, като ендоскопия или ТЕЕ - трансезофагеална ехокардиография);
 • Синдром на Zollinger-Ellison (тежка пептична язва);
 • Атрио - езофагеална фистула;
 • Жълта треска.

 

Симптоми:

Болните повръщат неколкократно хематинни материи (с цвят на кафе) поради превръщането на хемоглобина в хематин от солната киселина. При масивни кръвоизливи кръвта може да има яркочервен цвят. Хематемезата е признак на остро кървене. Освен повръщането на кръв, болните могат да се оплакват и от други симптоми, в зависимост от причината и заболяването, довело до кървенето.

 

Диагностициране:

Заблуждение за наличие на хематемеза може да се получи, ако болния повърне консумирани червени плодове (напр. боровинки, къпини, вишни, домати и др.). Нещата се изясняват след разпита на болния. Понякога се налага да се направи изследване за кръв чрез хемотест или бензидинова проба. Лъжлива хематемеза може да се получи, когато пациента погълне кръв, произхождаща от носната кухина. Наличието на анамнестични данни за епистаксис (кръвотечение от носа) насочва към изследване на носната кухина. Понякога въпросът се изяснява още при огледа на гърлото, като се видят съсиреци кръв по фарингеалната стена. По изключение при хемоптое пациента може да погълне кръвта и след това да я повърне, вече променена.

Диагностичното значение на този симптом е голямо, защото хематемеза се среща при малко заболявания. Ценни за диагнозата са анамнестичните данни - повръщане на кръв, предшествуващи оплаквания за гастро - дуоденална язва, гастрит, тумор на стомаха и други насока към диагнозата. По вида и количеството на повърнатата кръв не може да се съди точно за тежестта и причината за кръвоизлива. Диагнозата се потвърждава от ендоскопското изследване.

Повръщането на ясна кръв трябва да се разграничава от хемоптое, което се наблюдава при белодробни и сърдечни заболявания. При хемоптое кръвта е яркочервена, пенеста, алкална и остава продължително време непроменена.

 

Лечение:

Първа помощ: при откриване на хематемезис на пациента се предписва пълна почивка, поставен в леглото с леко издигната глава, за да се предотврати аспирирането на повръщане в дихателните пътища; на стомаха - балон с лед, забранява приема на храна и течности. Неотложна хоспитализация в хирургическа болница. Пациентите се евакуират само на носилки и в легнало положение на гърба. Основните принципи при лечението на остър стомашен или чревен кръвоизлив: пълна почивка, отстраняване на пациента от колапса, спиране на кървенето, назначаване на едно от лекарствата - омнопон (1% разтвор 1 ml), промедола (2% разтвор 1 ml), морфин ml) под кожата. През първите 24-48 часа глад ; утолявайте жаждата си, като изплакнете устата си.

За да спрете кръвотечението, капково кръвопреливане (75-100 ml). При продължителни кръвоизливи, повторни кръвопреливания, маса на еритроцитите (100-125 ml), плазма или серум (50-150 ml).

За пълнене на загубата на течност и охлаждане на жажда през първите 3 дни, капнете 300 ml от 5% разтвор на глюкоза или изотоничен разтвор на натриев хлорид на всеки 6 часа. През ректума.

Когато колапоидното състояние се инжектира интравенозно, накапва се норепинефрин (0,1% разтвор от 1 ml в 5% разтвор на глюкоза), прибавете мезазон (1% разтвор от 1 ml) под кожата. След 2-4 дни, след прекратяване на кървенето, пациентите започват да се хранят с течно охладена храна на малки порции.

Към лечение се пристъпва, след като се установи точната причина, която причинява хематемеза. В същото време симптоматичното лечение е подходящо, с цел да се компенсира загубата на течности и кръв чрез повръщането. След премахване на причината за хематемеза, от съществено значение е предотвратяването на бъдещи епизоди на кръвотечение. Прилагат се лекарства, които намаляват киселинността в стомаха. Прилагат се блокери на протонната помпа, както и Н2-блокери. Избягва се прилагането на нестероидни противовъзпалителни препарати и кортикостероиди през устата. Значителната загуба на кръв изисква сериозни реанимационни мерки, преливане на кръв или обем заместващи разтвори. В много случаи може да се наложи спешно оперативно лечение.