Банер за мобилна версия за апликация

Хипертонична болест

Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. Това налягане е необходимо на кръвта, за да може тя да достигне до всички части на човешкото тяло. Когато сърцето се свива (нормално около 60 – 80 пъти в минута), то изтласква кръвта в артериите и налягането в тях се увеличава. Обратно, когато сърцето се отпуска между две свивания, налягането на кръвта намалява. Следователно има две нива на кръвно налягане:

 • горно ниво, когато сърцето се е свило и
 • долно ниво, когато сърцето се е отпуснало.

Горното ниво на налягане се нарича систолно налягане, а долното – диастолно налягане.

Кръвното налягане е подложено на денонощни колебания: най-високите стойности са рано сутрин и в късния следобед, значително по-ниски са - по обедно време (особено след обяда) и най-ниски – през нощта.

Стойностите на кръвното налягане варират в определени граници и в зависимост от извършваната дейност – при физическо натоварване кръвното налягане се покачва, а при покой и почивка - се нормализира.

Високото артериално налягане е често срещан здравен проблем и независим рисков фактор за развитието на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт. За нормално се счита артериално налягане до 140/90 мм Hg, където високата стойност се нарича систолно, а ниската - диастолно налягане. С течение на възрастта артериалното налягане се повишава, както поради развитието на дегенеративни процеси и стесняване на съдовете, така и поради съчетанието с други заболявания и състояния, предразполагащи към хипертония, като: затлъстяване, диабет, употреба на много сол, бъбречни заболявания, употреба на орални контрацептиви и др. Значение има и наследствеността.

Високото кръвно налягане е тих убиец, тъй като в началото не предизвика неприятни симптоми, но когато се повиши и остане такова постоянно, то започва да уврежда органите, например сърцето, като го кара да работи прекомерно.

Основна морфологична проява на хипертоничната болест на сърцето е симетрична хипертрофия на стените на лявата камера (концентрична хипертрофия). Дебелината на лявата камера може да достигне и надхвърли 20 мм (при норма до 14-15 мм), а общото сърдечно тегло може да превишава 500 гр. (при норма 300-350 гр.). Въпреки че понякога левокамерната дебелина достига екстремни стойности, обструкция в изходния тракт на лява камера не се развива. Измерването на входния и изходния път на кръвта в лявата камера показва тенденция към удължаване и уеднаквяване, особено подчертана в случаите с левокамерна дилатация, когато и клапните обиколки показват релативно инсуфициентни стойности. Продължителната еволюция на хипертоничната болест на сърцето закономерно води и до стенозираща коронарна атеросклероза с прояви на исхемична болест на сърцето (ИБС).

Високостепенната хипертрофия и дилатация на лявата камера в хода на хипертенсионно обременяване се нарича хипертонично сърце. След изчерпване на възможностите на хиперфункционната миокардна хипертрофия, поради пролонгираното тенсионно обременяване, лявата камера постепенно декомпенсира и в белите дробове се разгръща картината на кафява индурация. Колкото по-рано бъде диагностицирана артериалната хипертония и колкото по-рано се осъществи терапевтичен контрол над артерилното налягане, толкова по-голяма е вероятността от регресия на левокамерната хипертрофия и забавяне на сърдечните увреждания.

 

Видове

Повишеното кръвно (артериално) налягане се нарича артериална хипертония и е едно от най-честите болестни състояния при човека. Артериалната хипертония може да бъде самостоятелно заболяване или състояние, свързано с други болести – бъбречни, ендокринни, неврогенни. Артериалната хипертония е състояние на трайно повишение на диастолното налягане над 90 мм живачен стълб (Hg) и/или повишено систолно налягане над 140 мм Hg при лица над 18-годишна възраст.

За хората със захарен диабет и/или бъбречни заболявания, желаните стойности на кръвното налягане са по-ниски – под 130/80 mm Hg.

 

Симптоми

За съжаление симптомите често са неспецифични и се пренебрегват или се обясняват с други състояния. Най - често срещани са:

 • главоболие в тилната област
 • тежест в гърдите
 • сърцебиене
 • шум в ушите
 • замъглено зрение
 • кървене от носа
 • световъртеж

 

Причини:

Съществуват голям брой причини на физическа или психическа основа.

Физическите причини се дължат главно на атеросклероза или артериосклероза или на проблеми с бъбреците (инфекция), както и на запушване на артерия.

Към тях спадат и: наследственост, наднормено тегло, прекалена консумация на сол /натрият задържа течностите /, тютюнопушене, консумация на вино, кафе или чай в големи количества и контрацептиви.

Психичните причини се придружават от постоянен страх, нервност и емоционален дисбаланс.

Стресът или напрежението карат вените да се свиват, ставайки по-малки. Това провокира покачване на кръвното налягане (ето защо пребледняваме, когато сме уплашени). Хора с високи нива на стрес, трябва да променят начина си на живот, начина си на хранене, да избягват да се тревожат и нервират и да спортуват всеки ден.

В 90-95% от случаите на артериална хипертония, причините остават неизвестни. Рисковите фактори, които увеличават вероятността (риска) от възникване на артериална хипертония са две групи: управляеми и неуправляеми.

 • Управляемите рискови фактори са: наднормено тегло, повишена консумация на готварска сол и алкохол, ниска физическа активност и заседнал начин на живот, тютюнопушене, психо-емоционално напрежение и стрес.
 • Неуправляеми рискови фактори са: възраст, пол, раса, наследственост, генетично предразположение.

 

Усложнения

Повишеното кръвно налягане причинява екстремно натоварване на сърцето и кръвоносната система. Колкото по-високи са стойностите на кръвното налягане, толкова риска от усложнения за здравето е по-висок. То може да предизвика:

 • Сърдечните удари са една от най-сериозните болести, свързана с високото кръвно налягане. Това заболяване може да причини смърт. Сърдечните удари настъпват, защото артериите се втвърдяват и стесняват. А това се отразява на кръвоснабдяването.
 • Инсултът настъпва при нарушено кръвоснабдяване през някой от кръвоносните съдове, пренасящи кръвта до мозъка. Кръвното налягане директно влияе върху кръвоснабдяването на този жизненоважен орган. Поради това хората с хипертония са предразположени към това заболяване.
 • Сърдечната недостатъчност, наричана още застойна сърдечна недостатъчност, се причинява от свръх стресиране на сърцето. Това се случва, защото сърцето изпомпва кръвта през твърдите, стеснени артерии. В действителност тази болест е една от основните причини за смъртта на хората, страдащи от хипертония. Ето защо директно засяга мускулите на сърцето. Това заболяване най-често протича със следните симптоми:
 1. Затруднено дишане
 2. Възпаление на долните крайници
 3. Подуване на корема
 4. Проблеми със съня
 5. Изпускане на урина
 6. Умора и слабост
 • Диабетът се различава от останалите болести, причинени от високото кръвно налягане. Той може да причини или да е резултат на високото кръвно налягане. Невъзможността да контролирате кръвната си захар се отразява върху кръвоснабдяването. Това може да повлияе върху здравето на артериите ви и да наруши кръвоснабдяването на сърцето. Кръвното налягане, причинено от други фактори, може да се отрази върху кръвта по същия начин. А това намалява способността на организма да използва захарите като източник на енергия. В някои случаи диабетът може да се влоши при пациенти с хипертония. Причината за това е фактът, че кръвното налягане се отразява върху метаболизма, функционирането на панкреаса и бъбреците.
 • Атеросклерозата е заболяване, което се появява при постоянно високо кръвно налягане. Все още няма открито лечение за тази болест. Атеросклерозата втвърдява артериите ви. Това може от своя страна да доведе до запушвания и опасни заболявания като коронарна болест на сърцето.
 • Бъбреците са органи разположени от двете страни на гърба. Те служат за филтриране на замърсяванията в кръвта. Освен това регулират електролитите и изхвърлят излишните течности чрез урината. Хипертонията директно засяга функционирането им. Тя нарушава кръвоснабдяването, което е необходимо за нормалното функциониране на бъбреците. С течение на времето това уврежда сериозно отделителната система. Причината за това е намаляването на снабдяването с кислород и нарушаването на преноса на хранителни вещества към органите. Освен това артериите около тях могат да се стеснят. Това ограничава способността им да преработват и изхвърлят отпадните вещества. Това води до необратими увреждания.
 • Много хора не могат да си представят колко увреждания нанася високото кръвно налягане върху здравето на очите. Може би си мислите, че няма връзка между кръвното налягане и очите. Но нарушеното кръвоснабдяване в която и да е част от тялото може да увреди кръвоносните съдове на ретината. При болните от хипертония постепенно се появяват очни болести. Тези заболявания започват с обичайни симптоми. Като възпаления, замъглено и неясно зрение.

 

Диагностициране:

За поставяне на диагнозата е необходимо неколкократно измерване на кръвното налягане в няколко последователни дни. Еднократно измерена висока стойност не е диагностична. За доказване на хипертоничната болест и установяване на усложненията й са необходими:

Диагнозата артериална хипертония се поставя по следния алгоритъм:

 • Щателна анамнеза – продължителност и максимум на познатите до момента стойности на артериалното налягане, проведена до момента диагностика, оплаквания, прием на медикаменти, употреба на никотин, алкохол, опиати, предшестващи заболявания, фамилна анамнеза за хипертония, исхемична болест на сърцето, бъбречни заболявания, мозъчни инциденти и др.;
 • Преглед и изследвания:
 • Апаратна диагностика – ЕКГ и ехокардиография (за наличие на левокамерна хипертрофия), доплерова ехография на бъбречните артерии;
 • Измерване на налягането – съществуват няколко метода за измерване на артериалното налягане:
 • Директен (кръвен) метод – използва се преобразувател на кръвното налягане. Този метод се използва единствено при изключителни случаи и то в интензивно отделение;
 • Индиректен метод по Riva Rocci (RR) - съществуват два варианта на измерване – осцилометрия (измерване на колебанията в артериалния кръвен ток) и аускултация на шума на Коротков – измерването става в седнало положение при покой. Ръката, на която се прави измерването трябва да е на нивото на сърцето. Маншетът се поставя на мишницата на пациента и се аускултира пулсът дистално от него на arteria radialis. Измерването става на двете ръце (поне по едно измерване на всяка ръка), като допълнително се преценява и състоянието на пулса. Маншетът трябва да се напомпва с 20-30 mmHg след изчезване на радиалния пулс. Следва бавното спадане на налягането в него с около 3 mmHg в секунда. Ако шумове се чуят веднага, въздухът се изпуска напълно и изследването се повтаря след 1-2 минути (но не и веднага), като този път се напомпва до по-високи стойности на налягането. Систолното налягане се определя от появата на първия шум на Коротков, а диастолното – при неговото изчезване. Внимание трябва да се обърне на факта, че при голяма обиколка на ръката измерените стойности са по-високи от действителните – например при ръка с обиколка над 40 см измереното налягане е с около 20 mmHg по-високо от действителното.

Измерването на налягането се извършва по няколко начина:

 • Случайно измерване на кръвното налягане в лекарския кабинет – отчитат се моментните стойности на артериалното налягане;
 • Самостоятелно измерване на кръвното налягане от пациента с изготвяне на протокол – нормални стойности при самоизмерване се считат до 135/85 mmHg. При този метод се избягват повишените стойности в резултат на синдрома на „бялата престилка” в лекарския кабинет – около ¼ от пациентите с измерени от лекаря високи стойности на артериалното налягане имат нормални показания извън тази обстановка ;
 • 24-часово измерване на кръвното налягане – позволява най-достоверно преценяване на действителното състояние на артериалното налягане, както и колебанията ден/нощ, работа/ вкъщи и т.н. При този метод също се избягва синдромът на „бялата престилка”. Нормално е кръвното налягане при следните показания от 24-часово измерване на налягането:

Средна дневна стойност < 130/85 mmHg;

Средна нощна стойност <120/75 mmHg;

Честота на стойности по-високи от 140/90 mmHg - < 25% през деня и < 20% през нощта;

Нощно понижаване на артериалното налягане с поне 10% и за систолното и диастолното.

Артериалната хипертония трябва да се разграничи от моментните състояния на повишено артериално налягане, както и завишаване на стойностите вследствие прием на медикаменти. За да се постигне точност в поставяне на тази диагноза, е необходимо стриктно спазване на принципите за измерване на кръвното налягане.

 

Лечение:

При хипертонична болест I стадий се назначава хигиенен режим, състоящ се в благоприятен микроклимат за работа и бит, редуване на умствен с физически труд, умерена физкултура, екскурзии сред природата. Освен това се прилагат йоногалванизация, електрофореза, УКВ, балнео и курортолечение, леки седативни и транкилизиращи препарати.

Във II стадий към изброените средства се прибавят хипотензивни медикаменти: препаратите на Rauwolfia serpentina, салидиуретици, хидралазини, бетаблокери, гуанетидини, алфаметил допа. Най-често се прилагат салидиуретиците в комбинация с различни други хипотензивни средства.

Лечението на хипертоничната болест на сърцето трябва да започне възможно най-рано. Немедикаментозната терапия е първостъпалоно лечение при лица с лека по степен хипертония. Медикаментозната терапия се започва и при ниски стойности на артериална хипертония. Медикаментозното лечение трябва да бъде индивидуално при съобразяване на данните от пациента за възраст, пол, професия, степен на хипертонията, наличие или липса на увреждане на таргетните органи, наличие на рискови фактори за артериална хипертония и исхемична болест на сърцето, съпътстващи заболявания, оценка на цялостния риск за сърдечно-съдова заболяваемост и смъртност.

Тиазидните диуретици, бета-блокерите, ACE-инхибиторите и калциевите антагонисти намаляват смъртността и удължават преживяемостта при хипертонично болни с лека, умерена и тежка артериална хипертония и намаляват риска от мозъчен инсулт.

Втората стъпка за справяне с повишеното кръвно налягане е да приемате предписаните от Вашия лекар медикаменти (лекарства) цял живот. Никога не прекъсвайте лечението си, дори да се почувствате по-добре, преди да сте се консултирали с Вашия лекар. 

Знайте, че артериалната хипертония може да се контролира ефективно. Вие можете сами да контролирате кръвното си налягане, като го мерите два пъти дневно – сутрин и вечер (в часовия интервал 21.00–22.00 часа), както и във всички случаи на неразположение. Преди самото измерване не трябва да сте употребявали кафе или да сте пушили цигара поне в последните 30 минути. За да поддържате безопасно кръвно налягане, записвайте регистрираните резултати от измерванията в свой дневник за самоконтрол. Добрият и правилен контрол на повишеното кръвно налягане ще Ви осигури нормален и качествен живот с добро самочувствие и работоспособност, здраве и дълголетие.

 

Хранителен режим

 • Намалете количеството на приеманата с храната сол - до 5 г дневно (1 чаена лъжичка без връх) или 2 г натрий. Това може да постигнете, като ограничите консумацията на храни, съдържащи сол (месни и колбасарски изделия, консерви, сирене, хляб и тестени произведения) и внимавате с употребата на продукти с високо съдържание на натрий, но без солен вкус - яйца, пресни млечни продукти, ориз, газирани напитки, минерални води, хранителни добавки (бакпулвер, сода за хляб, натриев хидрооксид, натриев сулфид и други).
 • Увеличете консумацията на растителни храни - плодове, зеленчуци и пълнозърнени храни; предпочитайте продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини – риба, пилешко (без кожата) и телешко месо, обезмаслени и с ниска масленост млека и млечни произведения.
 • Поддържайте здравословно телесно тегло. Индексът на телесната маса (ИТМ) да бъде в границите от 18,5 до 24,9. ИТМ се изчислява като се раздели теглото в кг на ръста в метри на квадрат.
 • Увеличете приема на Калий, Калций и Витамин D, тъй като това ще помогне на организма да разтвори натрия
 • Вземане на витамините С, А, и Е, както и физически упражнения всеки ден.
 • Чесънът е много полезен в сурово състояние или под формата на капсули без мирис.
 • Лецитин. Този елемент разтваря кръвните съсиреци във вените, мазнините и холестерола и ги пренася до черния дроб за трансформация.
 • Спрете да пушите.
 • Движете се повече, правете физически упражнения (не по-малко от 5-6 км ходене пеша или 30–40 минути физически упражнения дневно).
 • Ограничете консумацията на алкохол. Не превишавайте границите на разумната дневна употреба на алкохол. Никога не употребявайте и трите вида алкохол в един и същ ден.
 • Намерете своя индивидуален подход за справяне със стреса (автотренинг, почивка и приятни занимания, достатъчен сън).
 • Ограничете или намалете приема на психоактивни вещества (храни и напитки, съдържащи кофеин, протеинови и високонергийни добавки и други).

 

Важни добавки:

 • Чесън и лецитин, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 4 капсули на ден от 1 гр. (по 2 капсули с храната).
 • Омега -3 съдържа полиненаситени мастни киселини, ЕРА, GLA, Омега – 6, 9, подобрява кръвообращението, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 6 капсули на ден (по 2 капсули преди хранене).
 • Витамин Е + витамин А + селен, антиоксидант, антикоагулант, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, засилва стените на капилярите, предпазва от и разтваря кръвни съсиреци: 3 капсули на ден (по 1 капсула преди хранене).
 • Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, осигурява енергия, помага срещу възпаления, регенерира клетките: 4 до 6 унции на ден (по 2 унции преди хранене). 1У=28,3 или 31,1 мл.
 • Витамин С, мощен антиоксидант, укрепва имунната система: 3 таблетки на ден от по 60 мг (по 1 таблетка с храната).
 • Ginseng, предпазва от нервност и стрес: 4 таблетки на ден (по 2 таблетки, 20 мин. преди хранене).
 • Мултиминерали, необходими за правилния строеж и функциониране на тялото: не консумирайте сол и не вземайте Натрий: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки с храната).

 

Билколечение

Наред с класическата медицина се използват широко и билкови лекарства за хипертония, които също дават добри резултати.

 • Много полезен при хипертония е чаят от валериан. Използват се предимно корените.
 • Можете да опитате тази рецепта – чаша водка, 1,5 чаши сок от червена боровинка, чаша сок от цвекло, сок от един лимон и 250 г мед. Взима се час преди хранене три пъти дневно. Дозата е 1 супена лъжица.
 • Друга рецепта. Вземат се 25 броя счукани орехи. Добавя се 0,5 кг мед, сока от 3 кг лук и 0,5 литра водка. Всичко това се налива в подходящ съд, който се държи на тъмно място в продължение на 10 дни. При хипертония се пие по 3 пъти на ден. Дозата е една супена лъжица.
 • Вземат се 2 средно големи глави чесън и се пресоват. Долива се 250 мл водка. За подобряване на вкуса може да добави тинктура от мента. Сместа трябва да се постави на тъмно и студено място /хладилник/ и да престои 12 дни. Вземат се 20 капки 15 минути, преди хранене три пъти дневно. Процедурата се прави 3 седмици, една седмица се почива и после пак.

 

Профилактика

Ефективна профилактика до момента не е известна, защото до голяма степен артериалната хипертония е генетично обусловено заболяване. Пълноценно и същевременно необременяващо хранене, оптимално телесно тегло, избягване на стреса, достатъчна почивка, редовни физически упражнения и спорт са основни мероприятия, както за хипертониците, така и за всеки човек, който иска да води пълноценен и здравословен начин на живот. Може би единствената адекватна профилактика е да се измерва периодично кръвното налягане и при промяна в стойностите му да се търси консултация със специалист за допълнителни изследвания и ако е необходимо въвеждане на терапия.