Банер за мобилна версия за апликация

Хипогликемия

Хипогликемията е дефект в метаболизма на въглехидратите, където нивото на кръвната захар е по-ниско от нормалното. Тъй като глюкозата е особено важно метаболитичното гориво в мозъка, понижаването й може да е резултат от неразположение в централната нервна система. Главна причина за пониженото съдържание на глюкозата е храната, богата на рафинирани захари. За съжаление храната на европейците, която е богата на консервирани храни, захар, безалкохолни напитки и кафе, е рецепта за хипогликемия. Тези храни изискват малко разграждане и се абсорбират прекалено бързо от кръвта. В резултат на това нивата на кръвната захар стават нестабилни. С консумацията на захарни храни нивото й се повишава, в резултат на това от панкреаса се секретира инсулин и така спадат нивата на кръвната захар. Тогава хората посягат към рафинираните въглехидрати и така цикълът се затваря.

Прието е за хипогликемия да се говори, когато стойността на глюкозата в кръвта падне под 70 mg/dL. Според този медицински речник хипогликемията настъпва при стойности на кръвната захар под 60 mg/dL (3,3 mol/L) - нормалните граници са от 3,3-5,6 mmol/L (60-100 mg/dL) за здрави хора.

Хипогликемията не е единично състояние. Това е синдром (сбор от клинични признаци) в резултат на ненормално заниженото ниво на кръвната захар. Характерен е не само за диабетноболни пациенти (най-вече от диабет I тип), но може да възникне и при здрави хора вследствие на определени условия.

 

Причини:

Причините са многобройни и най-разнообразни. Варират от естествени като недохранване, претрениране и гладуване, до различни по степен болестни изменения. Пациентите с диабет от I тип, употребяващи инсулин са най-предразположени към такива състояния. Хипогликемия може да настъпи още:

 • когато кръвната захар се усвоява твърде бързо;
 • когато глюкозата се освобождава в кръвта твърде бавно;
 • когато прекомерно количество инсулин се отделя в кръвния поток (при свръхчувствителни към въглехидрати);
 • при диабетици, приемащи инсулин или други медикаменти за контрол над диабета. Тук спадат и лекарства с друго приложение, като някои бета-блокери и антибиотици.

В зависимост от целите си, много активно спортуващи любители, професионални атлети, пациенти с метаболитни нарушения или просто хора с телесни диспропорции (хора с наднормено тегло) прилагат така наречените нисковъглехидратни диети (НВД).

В други случаи се практикува гладолечение, използвано от векове от народните лечители и алтернативната медицина за пречистване и зареждане на организма с енергия. Постенето е широко разпространен религиозен обичай, с който вярващите засвидетелстват почитта си към своя бог. Общото между тези различни видове лишения от храна е, че ако бъдат прилагани правилно, могат да дадат здравни ползи (които са научно доказани).

Тези диети обаче крият известни здравословни рискове, особено при неправилно приложение и в комбинации с неподходящи условия - отслабено психо-физическо състояние и повишено физическо натоварване.

Енергията в организма се формира основно от глюкозата (за над 50% от клетките) – тя е основен енергиен източник. Второстепенни източници са мазнините. Глюкозата се получава след разграждането на различни по структура и състав въглехидрати, постъпвайки с храната, и неизменно циркулира в телесните течности.

Други причини:

 • при бебета с майки диабетички. При тях са възможни остри спадове в нивата на кръвната захар;
 • при прием на високи дози алкохол;
 • при наличие на инсулином (рядък тумор - в над 90% от случаите доброкачествен), който води до твърде високо производство на инсулин. При него серумните нива на инсулин и специфичен белтък (C-пептид) са високи. При инсулином-предизвикана хипогликемия оплакванията са силно изразени и е възможно да има гърчове;
 • при недостиг на хормони като кортизол или тироиден хормон, свързан с различни болестни изменения или увреждания на съответните ендокринни жлези;
 • при остра сърдечна, бъбречна и чернодробна недостатъчност;
 • при някои хирургични интервенции.
 • нарушения в регулаторните механизми на глюкозния баланс;

При намаляване на кръвната захар се включва естествен механизъм от страна на черния дроб – стимулира се производството на хормоните глюкагон и епинефрин. В резултат на това се активират процеси на разграждане и производство на глюкоза. Те се съпровождат от стимулирано освобождаване на растежен хормон, който потиска усвояването на глюкоза от мускулите и адренокортикотропен хормон, който от своя страна пък води до повишено отделяне на кортизол от надбъбречните жлези. Това още повече стимулира производството на чернодробна глюкоза и потиска усвояването на глюкозата от скелетните мускули. Оттам идва усещането за слабост;

Индивиди в преддиабетно състояние, при които има инсулинова резистентност, особено в период на гладуване;

При пациенти с диабет от II тип е възможно да настъпи хипогликемия 3-5 часа след нахранване, поради забавено отделяне на инсулин. Това е т.нар. постпрандиална хипогликемия – характерен признак за диабет II тип;

 • неостровни панкреасни тумори;
 • тежкостепенни инфекции при ХИВ-позитивни пациенти;
 • срив в ендокринната система;
 • редки генетични дефекти.

 

Симптоми

Хипогликемията причинява стрес, който се изразява в различни симптоми, включително слабост, главоболие, проблеми със зрението, алергии към храна и химикали, хронична умора, емоционални проблеми, като нервности промяна в настроенията, объркване, хронични гъбични инфекции и дори астма.

Хората често пъти не разбират, че ниското ниво на кръвната захар е причина за проявените симптоми. Нито пък лекарите си дават сметка, че в повечето случаи хипогликемията е причина. За повечето хора това игнориране има тъжни последици.

Страдащите от хипогликемия са били диспансеризирани, защото се считат за емоционално небалансирани и неспособни да вземат рационални решения. Усложняването идва и от факта, че хипогликемията се определя трудно. Ако диабетиците се подложат на петчасов тест за глюкозна толерантност, заболяването се установява. В противен случай си остава неопределено.

 

Първа помощ

При първите симптоми в най-кратък срок се препоръчва прием на съдържащи прости захари хранителни продукти или напитки, таблетки глюкоза, мед. Препоръчителната доза е в рамките на около 15 грама прости захари (лесно разграждащи се въглехидрати), които се съдържат в:

 • половин чаша сок или кола
 • 1 супена лъжица мед (препоръчва се поставяне под езика до пълното му разграждане за постигане на по-бърз ефект)
 • 1 супена лъжица захар
 • 3-4 бонбона
 • няколко таблетки глюкоза (около 3 в зависимост от съдържанието им)
 • течна захар (гел)

Петнадесет минути след приема на необходимите количества захар се измерва стойността на кръвната захар, като при липса на подобрение и повишение над 72 mg/dL се препоръчва повторение на процедурата. Липсата на ефект и задоволително покачване нивата на кръвната захар след трикратно приложение на процедурата налага спешна медицинска помощ.

Приемът на сложни въглехидрати, протеини и мазнини не се препоръчва в състояние на хипогликемия, тъй като не води до желаните резултати.

Ако състоянието не се подобри, е необходимо процедурата да се повтори двукратно през 10 мин. При влошаване на състоянието и неповлияване след приетите захари следва да се потърси спешна медицинска помощ. Това се отнася с особена важност за диабетици. В случай на загуба на съзнание е необходимо да се инжектира глюкагон.

 

Диагностициране:

Необходимо е да се осъществи преглед и евентуално да се направи кръвен тест, назначен от лекар – в най-общия случай. По преценка на специалист и при незадоволителни резултати от лабораторното изследване, могат да се назначат други диагностични процедури с последваща терапия, в зависимост от вида на причините за това състояние.

Най-важно и за целите на диагностиката и за лечението, е да се открие истинската причина за възникването на тези симптоми, особено при липса на подобрение след вземане на доза глюкоза.

 

Лечение

Превенцията и лечението зависят от причината за това състояние. Инсулинозависимите пациенти следва да обърнат по-специално внимание на медикаментозната терапия, на диетата си и да избягват прием на алкохол. Също трябва да се избягват излишни физически пренатоварвания. Това трябва да бъде съпроводено и от по-често измерване на кръвната захар (в домашни условия). 

При проява на някои от горепосочените симптоми и категорично измерена ниска стойност на кръвната глюкоза, е необходимо да се приеме малка доза бързи въглехидрати – 3 глюкозни таблетки, половин чаша плодов сок, бонбони, 1 с.л. захар, мед или сироп. Захарни изделия, различни от горепосочените не биха били полезни в такъв случай поради по-бавното и трудното им разграждане.

Спортните занимания се прекратяват веднага, а отпадналият човек се слага да легне с вдигнати крака, като се повдига периодично, за да поеме захар/глюкоза и течности. 

При липса на подобрение в състоянието на болния се предприемат спешни мерки, като е необходимо приложение на глюкоза венозно или при невъзможност се прилага глюкагон интрамускулно. Препоръчва се своевременно венозно вливане на 80 милилитра 20 % глюкоза или 160 милилитра 10 % глюкоза в зависимост от състоянието на болния. Високите концентрации на глюкоза (от порядъка на 50 %) не се използват (или се използват рядко, при определени ситуации) в съвременната клинична практика поради гъстата консистенция на разтвора и затрудненията при венозно приложение и усвояване. При невъзможност за венозно приложение на глюкоза се прилага интрамускулно или подкожно един милиграм глюкагон.

Приложението на глюкагон не е уместно (по-ниска ефективност, риск от нежелани прояви) при лица с изразена кахексия, тежки чернодробни увреждания, при малки деца. Глюкагон е противопоказан за употреба при наличие на инсулином и феохромоцитом (риск от влошаване на състоянието).

 

Хранителен режим:

Правилният хранителен режим при лица със захарен диабет и определени фактори, често провокиращи хипогликемия, е от ключово значение за поддържане на оптимални, здравословни нива на кръвната захар.

Препоръчва се спазването на следните основни съвети:

 • повишена честота на храненията: вместо добре познатия трикратен режим (закуска, обяд, вечеря) на хранене, се препоръчва преминаване към 5 или 6 кратно хранене с междинни закуски (междинни хранения), с което се подпомага поддържането на постоянни нивата на кръвната захар
 • намаляване на размера на порциите: консумацията на големи количества храна и честото преяждане може да затрудни освобождаването на инсулин или да доведе до необходимост от прием на по-високи дози при лица с диабет тип 1, поради което се препоръчва прием на малки порции храна през няколко часа (по-често, но по малко)
 • особености в диетата: препоръчва се прием на сложни въглехидрати (спомагат за поддържане на постоянни нивата на кръвната захар), тъй като простите въглехидрати крият риск от развитие на големи амплитуди в нивата на кръвната захар и съответно риск от хипогликемия. Диетата богата на фибри, съобразена с индивидуални потребности и предпочитания, показва добри резултати при много от пациентите. При наличие на заболяване, водещо до повишен риск от хипогликемия при определени условия, се препоръчва съобразяване на хранителния план със съветите на диетолог или специалист по храненето
 • редовно проследяване нивата на кръвната захар: възможно е да не усетите първите прояви на хипогликемия, тъй като при някои лица последните са твърде неспецифични, поради което се препоръчва редовно проследяване на кръвната глюкоза (при склонност към хипогликемия и особено при захарен диабет)
 • избягване на консумацията на спиртни напитки
 • винаги бъдете подготвени: при склонност към хипогликемия се препоръчва винаги да имате под ръка захар, бонбони, сушени плодове, мед, които да ви помогнат в случай на рязко спадане на нивата на кръвната захар

Правилният хранителен режим е част от комплексната терапия на хипогликемията, като същевременно е профилактична мярка за намаляване на честотата и тежестта на състоянието.

Натуропатите разглеждат хипогликемията като заболяване на цивилизацията. Претоварването на организма, което полага основите ѝ, произлиза от вида на храната, с която се хранят повечето хора, и от стреса, на който са изложени.

За да определи коя храна може да причини проблем, натуропатът разглежда историята на заболяванията на пациента и използва тази информация, за да го запознае с факта, че храната може също да предизвика неразположение. Тогава се отстраняват някои от проблемните храни и се заместват с такива, които максимално подкрепят организма.

 • Избягвайте простите захари. Простите захари трябва да се отстранят на всяка цена, тъй като карат панкреаса да произвежда по-големи количества инсулин. Те не притежават витамините от групата В и другите незаменими хранителни вещества, присъстващи в комплексните въглехидрати, необходими за разграждането на захарите и превръщането им в енергия. Простите захари се срещат в различни форми: захар, фруктоза, трапезна захар и кафява захар. Намират се в алкохолните напитки и се крият в много консервирани, пакетирани и замразени храни.
 • Хранете се с храни, богати на комплексни захари. От години хипогликемиците са съветвани да се хранят с богати на протеини храни, в които изобилстват комплексните захари, от които те се нуждаят в действителност. Ако човек с ниско съдържание на кръвна захар изяде парче плод, за да се пребори с умората, след 30 минути плодът се разгражда. В резултат на това глюкозата навлиза в кръвта и възстановява енергията. Ако същият този човек вместо това изяде една пържола, ще се наложи да изчака шест-седем часа, преди месото да напусне стомаха. А за аминокиселините, извлечени от месото, ще е необходимо повече време, за да достави енергия на клетките. Той дори препятства тялото в този процес, защото самият процес на производство на енергия от протеин е енергоемък.
 • Хранене с растителен протеин. Като източник на протеин растителните храни са за предпочитане пред животинските. Храните от рода на ядките, семената, зърнените храни и аспержите доставят бързо освобождаваща се енергия.
 • Добавете богати на целулоза храни. Хората с лениво храносмилане или запек могат да се възползват от допълнителната целулоза. Това може да помогне за забавянето на абсорбцията на глюкозата чрез чревните капиляри. По-бавната абсорбция разрешава постепенното освобождаване на инсулин и по-бързото нормализиране на нивото на кръвната захар след хранене.
 • Избягвайте кофеина и никотина. Кофеинът и никотинът стимулират прекалено надбъбречните жлези. Когато тези вещества се комбинират със стрес и изобщо с лошо хранене, надбъбречните жлези се привеждат в състояние на бойна готовност. Започват да се изчерпват по-важните витамини, като В-комплекс и витамин С.
 • Внимавайте кога се храните. Времето, когато се храните, е толкова важно, колкото и с какво се храните. Страдащият от хипогликемия човек обикновено има нужда да се храни често и по малко, за да доставя на тялото редовно храна, която лесно и бавно да се превръща в глюкоза.

 

Хранителни добавки

Приложението на хранителни добавки не замества лечението на хипогликемия, а се използва като част от комплексната терапия за намаляване на рисковете, свързани с понижената кръвна захар, намаляване на честотата и тежестта на хипогликемичните реакции в организма.

Добавките възстановяват клетъчното равновесие, като осъществяват цялостна поддръжка на организма и оказват специфична помощ на храносмилателните органи, свързани с регулацията на захарите – черния дроб, надбъбречните жлези и панкреаса.

Препоръчват се следните витамини, минерали и лечебни растения:

 • витамини: витамини от група В, витамин С и витамин Е се отличават с висока антиоксидантна активност, като допълнително подсилват активността за неутрализиране на свободните радикали на ендогенните антиоксиданти (срещани в организма, като например глутатион), допълнително повишават имунната защита на организма (предпазват от сезонните инфекции, които при диабетно болни пациенти могат да се окажат причина за хипогликемия) и увеличават устойчивостта на организма към вредни въздействия от околната среда
 • минерали: магнезий и хром, приемани в оптимални количества допринасят за правилното функциониране на редица системи. При дефицит на магнезий е налице повишен риск от развитие на инсулинова резистентност, която сама по себе си е основният предвестник на захарния диабет. Минералът подобрява психическото и физическото здраве, съня, неврологичния статус, както и функционирането на нервната система
 • коензим Q10, биофлавоноиди: отличават се с висока антиоксидантна активност и намаляват нивата на оксидативния стрес в организма, като същевременно участват в редица важни биологични процеси

Вземете предвид и добавките, които хранят специалните храносмилателни органи, свързани с хипогликемията.

Човек, подложен на стрес или страдащ от алергии, хронични възпаления, умора, нервни и емоционални проблеми, трябва да се насочи към добавки, поддържащи надбъбречните жлези. Най-добра за целта е пантотеновата киселина. Други полезни добавки са лиофизиран екстракт от надбъбречни жлези, корени от сибирски жен-шен, витамин С и цинк. Пчелното млечице също представлява идеална храна за надбъбречните жлези.

Облекчение на панкреаса се наблюдава, когато се подобри храносмилането.

 

Билколечение

 • Използвайте билки, познати като регулатори на кръвната захар. Билките, свързани с регулацията на кръвната захар, са цимицифугата, сибирският жен-шен, глухарчето, тинтявата, джинджифилът и канелата, мечото грозде, корените от сладник и листата от боровинка. Хидрастисът е полезен, но трябва да се използва за кратко, за да се избегне изчерпването на витамин В. Клиновичето, обратно, е тонизираща трева, която спокойно може да използва ежедневно. Тя стимулира енергията, като предоставя поддръжка на надбъбречните жлези и имунната система. Може да се приема като екстракт или да се прави на супа от корените му.
 • Черният дроб складира глюкоза във вид на гликоген и се разгражда в процеса, наречен глюкогенезис. Някои лечебни растения, като корени от глухарче, сибирски жен-шен и листа от цвекло, помагат в този процес. Целандин, метионин и холин представляват субстанции, повишаващи до максимум ефикасността на черния дроб. Липотропичните фактори също помагат за контрола на кръвната захар, като стимулират чернодробната функция. Те са извънредно полезни за хората с повишено газообразуване, хемороиди, трудносмилаеми мазнини, слабо оцветени изпражнения или повишени нива на мазнини.
 • Женшенът активира енергията в далака и панкреаса, но трябва да се взема точният вид: китайски или корейски, а не американски или сибирски женшен. Последните две разновидности нямат толкова силен ефект. Китайският и корейският женшен помагат на черния дроб да трансформира гликогена в глюкоза или кръвна захар. Следвайте указанията върху етикета. Трябва да вземате женшен от 2 до 4 седмици, преди да забележите резултати. Когато забележите липса на познатите симптоми за 2-3 дни или ако изобщо не забележите резултат след четвъртата седмица, преустановете приема.
 • Ако не можете да си позволите лечение с женшен, който е доста скъп, заменете го с билката кодонопсис. Ще го намерите под името данг шен или камбанка. Има същото действие като женшена, но дава резултат малко по-бавно и струва десет пъти по-евтино. Вземайте пет капсули от 300 мг 3 пъти на ден.

 

Профилактика:

Профилактиката се състои в редовно измерване на кръвната захар, редовно хранене, избягване на прием на алкохол и пренатоварване "на гладно". За пациентите с диабет I тип е важно да имат под ръка няколко бонбона или други бързи захари и да се придържат към лечебния режим стриктно.