Банер за мобилна версия за апликация

Хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза е с пеперудовидна форма, намираща се в основата на шията, точно под адамовата ябълка (при мъже). Макар, че тежи по-малко от 35 грама, щитовидната жлеза има огромно влияние върху здравето.

Всички аспекти на обмяната се регулират от хормоните на щитовидната жлеза. Докато жлезата отделя адекватно количество хормони, всички системи на организма функционират нормално. Понякога обаче щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони и така се нарушава равновесието на биохимическите процеси в организма. Това състояние е известно като хипотироидизъм или намалена функция на щитовидната жлеза. Състоянието се среща обикновено при жените, по-възрастни от 40 години, а с нарастването на възрастта значително се увеличава по честота.

В ранните си стадии заболяването рядко дава явни симптоми. С подобряването на функционалните изследвания на щитовидната жлеза, днес ранното откриване на проблема е много по-лесно. В днешно време съществува лесен и ефективен начин за лечение на болестта със синтетични хормони.

 

Причини:

Най-честите причини, водещи до хипотиреоидизъм са:

 • Автоимунно заболяване (Тиреоидит на Хашимото). Автоимунните разтройства се развиват, когато имунната система произвежда антитела, атакуващи собствените ви тъкани. При тиреодита (възпаление на щитовидната жлеза) на Хашимото, този процес се случва в щитовидната жлеза. Не е ясно кое точно отключва автоимунния процес, но вероятно това са повече от един фактори.
 • Нарушения на хипофизната жлеза. Около 1% от случаите на хипотироидизъм се дължат на слабостта на хипофизната жлеза да произведе достатъчно количество тиреоид-стимулиращ хормон (TSH) - хормон, който стимулира функцията на щитовидната жлеза.
 • Бременност. Някои жени развиват хипотиреоидизъм по време или след бремнност, защото се произвеждат антитела към собствените тъкани на щитовидната жлеза.
 • Йоден недоимък. Йодът е много важен за производството на щитовидните хормони. Дефицитът му предизвиква гуша и намалена функция на железата. Макар и по-рядък, след въведеното йодиране на готварската сол у нас през 1958 година, този проблем все още се среща в някои планински райони.
 • Лечение с радиоактивен йод. Лечението се извършва при хора, които произвеждат голямо количество щитовидни хормони- например при Базедовата болест. Радиоактивният йод се натрупва в жлезата и намалява функцията ѝ, но често това намаление е твърде голямо и се стига до хипотироидизъм.
 • Лъчелечение. Този вид лечение, често използувано при рак на главата и шията може да увреди щитовидната жлеза и да доведе до хипотироидизъм.
 • Оперативно лечение на щитовидната жлеза. Отстраняването на голяма част от щитовидната жлеза може да намали и напълно да спре хормоналната продукция.
 • Медикаменти. Различни видове медикаменти могат да доведат до хипотироидизъм, като едни от честите причинители са литий, използуван при лечение на психически разтройства и лекарството за ритъмни нарушения амиодарон.

 

Симптоми:

Симптомите на хипотироидизма могат да варират широко, в зависимост от тежестта на хормоналния недоимък. В началото симптомите могат да бъдат трудно забележими, като например умора и забавеност на умствените процеси, които просто може да отдадете на остаряването. С напредване на заболяването е възможно да развиете по-очевидни симптоми:

 • Повишено усещане за студ
 • Запек
 • Бледа и суха кожа
 • Подпухналост на лицето
 • Дрезгав глас
 • Повишение на холестерола в кръвта
 • Неизяснено увеличение на теглото. Хипотиреодизмът рядко причинява напълняване с повече от 10 до 20 кг, голяма част от които са от задръжка на течности
 • Мускулни болки, тежест и вдървеност, особено на раменете и тазобедрените стави.
 • Болки и скованост в ставите Ви и оточност на коленете и малките стави на ръцете и стъпалата ви
 • Мускулна слабост, особено на краката Ви
 • Обилни менструации
 • Депресия

При липса на лечение, симптомите на хипотиреоидизма стават по-тежки. Повишената стимулация на щитовидната жлеза за отделяне на повечи хормони води до увеличението (гуша) ѝ. Интелектуалните нарушения и забавянето на мисловния процес се задълбочават и вие може се чувствувате депресирани.

Напредналият хипотиреоидизъм, известен като микседем е рядък, но когато се появи може да бъде животозастрашаващ. Неговите симптоми се изразяват в сънливост, непоносимост към студ, последвани от задълбочаваща се летаргия и загуба на съзнание - микседемна кома, която може да е фатална.

 

Диагностициране:

Диагнозата се основава на симптомите Ви и измереното ниво на тиреоид-стимулиращия хормон (TSH), както и на нивото щитовидния хормон тироксин (FT4). Ниските стойности на FT4 и високите на TSH показват намалена функция на щитовидната жлеза. Това се получава, тъй като хипофизната жлеза произвежда повече TSH при опита си да стимулира щитовидната Ви жлеза за продукция на повече хормони.

Kaĸви тecтoвe диaгнocтициpaт xипoтиpeoидизмa?

 • Xopaтa cъc cимптoми нa yмopa, cтyдeнa нeпoнocимocт, зaпeĸ и cyxa, люcпecтa ĸoжa мoжe дa имaт xипoтиpeoидизъм. Kpъвният тecт мoжe дa пoтвъpди диaгнoзaтa.
 • „Bтopичeн“ или „тpeтичeн“ xипoтиpeoидизъм ce пoлyчaвa, ĸoгaтo нaмaлявaнeтo нa тиpeoидния xopмoн ce дължи нa дeфeĸт нa xипoфизнaтa жлeзa или xипoтaлaмyca. Cпeциaлeн тecт, извecтeн ĸaтo ТRН тecт, мoжe дa пoмoгнe дa ce paзгpaничи дaли зaбoлявaнeтo e пpичинeнo oт дeфeĸт в xипoфизaтa или xипoтaлaмyca. Toзи тecт изиcĸвa инжeĸтиpaнe нa ТRН xopмoнa и ce извъpшвa oт лeĸap, ĸoйтo тpeтиpa cъcтoяниeтo нa щитoвиднaтa жлeзa (eндoĸpинoлoг или xopмoн cпeциaлиcт).
 • Kpъвният тecт пoтвъpждaвa диaгнoзaтa xипoтиpeoидизъм, нo нe идeнтифициpa пpичинaтa.
 • Koмбинaциятa oт ĸлиничнaтa иcтopия нa пaциeнтa, cĸpинингa нa aнтитeлa и тиpoиднoтo cĸaниpaнe мoжe дa пoмoгнe зa диaгнocтициpaнeтo нa пpoблeмa c щитoвиднaтa жлeзa пo-яcнo.
 • Moжe дa ce пopъчa МRІ нa мoзъĸa и дpyги тecтoвe, aĸo ce cмятa, чe пpичинaтa e oт xипoфизнaтa жлeзa или xипoтaлaмycнитe пpoблeми.

 

Усложнения:

Нелекуваваният хипотироидизъм води до различни усложнения:

 • Гуша. Непрекъснатата стимулация на тиреоидната жлеза за отделяне на хормони може да доведе до увеличението й. Макар, че рядко причинява проблеми, голямата гуша може да деформира шията ви и да доведе до затруднения в гълтането и дишането.
 • Проблеми със сърцето. Хипотиреодизмът повишава риска за сърдечни заболявания, най-вече, поради високите нива на холестерола ("лошият холестерол"), който се изявява при намалена функция на жлезата. Хипотиреоидизмът може също така да доведе до увеличено сърце.
 • Психически нарушения. Депресията може да се появи в ранните етапи на хипотиреоидизма. Наблюдава се намалено сексуално желание при мъжете и жените.
 • Микседем. Това е рядко, животозастрашаващо състояние, дължащо се на дълготраен, недиагностициран хипотиреоидизъм. Симптомите му се изразяват в непоносимост към студ и сънливост, следвани от дълбока летаргия. Микседемната кома може да бъде предизвикана от успокояващи средства, инфекции и други стресови фактори. При развитие на микседем се нуждаете се от незабавно медицинско лечение.
 • Вродени дефекти. Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм имат по-висок риск от вродени дефекти. Тези деца са по-предразположени към интелектуални проблеми и нарушено развитие. Децата с нелекуван хипотиреоидизъм развиват също така сериозни физически и умствени отклонения.

 

Лечение:

Ако имате исхемична болест на сърцето или тежък хипотиреоидизъм, лекарите могат да започнат лечението с по-малки дози от лекарството и постепенно да увеличават дозите. Постепенното хормонално заместване позволява на сърцето ви да се адаптира към ускорената обмяна. Медикаментът обикновено не причинява странични ефекти при приемането му в подходящите дози и е сравнително евтин. Не пропускайте дозите и не спирайте лекарството ако се почувствувате по-добре - симптомите на хипотиреоидизма постепенно ще се възвърнат.

Хората с хипотиреоидизъм трябва да приемат L-thyroxin до края на живота.

Конвенционалното лечение за хипотиреоидизма често пъти е замъглено от неправилно поставени диагнози и непълно изследване. Поради огромното разнообразие на симптомите се предполагат други заболявания и така състоянието остава недиагностицирано. Например хиперхолестеролемията, прекалено високо съдържание на холестерол в кръвта, често пъти се поставя като диагноза вместо хипотиреоидизма. Лечението с диета или холестеролопонижаващи медикаменти често пъти причинява дразнене на черния дроб и не помага с нищо на неправилната функция на щитовидната жлеза. Хипотиреоидизмът може да се причини от общо лошо хранене и най-вече недостатъчно приемане на висококачествен протеин. Флуоризацията на водата също може да потиска дейността на щитовидната жлеза. Огромните количества храна в семейства без други интереси могат да доведат до потискане на функцията на щитовидната жлеза, но това се случва извънредно рядко.

Стандартното лечение на хипотиреоидизъм се състои в предписването на синтетичен хормон. Естественият хормон е много по-ефикасен, но е трудно да се намери. Пациентите трябва да започнат с възможно най-ниската доза от хормона и постепенно да я увеличават. Подобрение се наблюдава след 30 дни, а пълен ефект – след 90 дни.

Някои натуропати намират препарата, наречен енергетикс, за полезен за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза. Той се състои от тирозин (рекурсор на тироксина), органичен йод (под формата на тироксин-3), витамин В2, ниациамид, цинк, хром и чернодробен концентрат. В зависимост от нуждите на пациента, този препарат се дава от един до три пъти дневно, по една или две таблетки. Тироидните добавки не бива да се дават за неопределено време. Щом тялото веднъж получи малка подкрепа, добре е само да започне да работи.

Аеробните упражнения могат да са допълнителна подкрепа. Редовните упражнения са за препоръчване, например едно, което да изгаря 2000 калории на седмица, като дълго ходене или интензивна активност – джогинг или каране на велосипед.

 

Хранителен режим

От есенциално значение за нормализиране на функцията на щитовидната жлеза е приемането на храна, богата на протеини, по време на всяко хранене. Протеините са отговорни както за синтезирането, така и за транспорта на щитовидните хормони до всички тъкани в човешкия организъм. Най–благоприятният начин, за да си набавите протеините е с консумацията на някои видове ядки, месо (най-подходящо е месото на рибата), яйца, киноа.

Друга много важна част при спазването на подходящ хранителен режим при хипотиреоидизъм е приемът на мазнини, които имат съществена роля за поддържането на нормално хормонално равновесие. Здравословен източник на мазнини са зехтин, ленено масло, ленено семе, различни видове ядки, пълномаслени сирена, извара и мляко, продукти с кокосово масло.

Полезни са:

 • Яйца: Целите яйца са най-добри, тъй като голяма част от йода и селен се намират в жълтъка, докато белтъкът е наситен с протеини.
 • Месо: Всички меса, включително агнешко, говеждо, пилешко и други.
 • Риби: Всички морски дарове, включително сьомга, риба тон, камбала, скариди и други.
 • Зеленчуци: Всички зеленчуци, освен тези, богати на гоитрогени са полезни.
 • Плодове: Всички плодове, включително боровинки, банани, портокали, домати и други.
 • Безглутенови зърна и семена: ориз, елда, киноа, чиа семена и ленено семе.
 • Млечни продукти: Всички млечни продукти, включително мляко, сирене, кисело мляко.
 • Напитки: Вода и други безкофеинови напитки.

Хората с хипотиреоидизъм трябва да ядат диета, базирана на зеленчуци, плодове и нетлъсто месо. Те са засищащи и с ниско съдържание на калории, което може да помогне за предотвратяване на наддаването на тегло.

Храни, полезни и препоръчителни при диета без глутен, са:

 • Киноа – семена, съдържащи всички незаменими 9 аминокиселини, което е предпоставка за пълното им усвояване. Освен за хора, които са на безглутенова диета, тези семена са подходящи и за пълни вегетарианци. 
 • Амарант - известен още като Петльов гребен. Тези семена също са богати на аминокиселини, като преобладава аминокиселината лизин.
 • Кафявият ориз е една от най-препоръчваните храни като основен източник на въглехидрати при безглутеновото хранене. На пазара се предлагат вече и сладоледи, които са приготвени от кафявия ориз. 
 • Елдата е също хранителен продукт, които не съдържа глутен. Тя е много полезна поради високото си съдържание на магнезий.
 • Магнезият е един от микроелементите, който подпомага нормалното функциониране на щитовидната жлеза. 
 • Чиа Чиата принадлежи също към групата на семената. Това растение е познато още от древни времена като за първи път е култивирано от ацтеките.

Един от основните продукти в менюто на страдащите от проблема трябва да стане кокосовото масло. То съдържа средноверижни мастни киселини и се характеризира с антиоксидантни свойства.

Важно е и ограничаване консумацията на храни като:

 • хранителни продукти, съдържащи бяло брашно, глутен и рафинирана захар
 • зеле, ряпа, броколи, карфиол, репички, маруля, алабаш, спанак, брюкселско зеле
 • праскови, ягоди
 • царевица, соя, фъстъци
 • фаст фууд и преработени храни
 • храни и напитки, богати на добавена захар: бонбони, млечен шоколад, замразени десерти, глазура, сладкиши, безалкохолни напитки.

Задължително трябва да бъде намалено количеството на приеманото кафе. Кофеинът, основната активна съставка на кафето, може да доведе до производство на големи количества кортизол, който има отрицателно влияние върху нормалната функция на щитовидната жлеза. Кортизолът води до намаляване на нивото трийодтиронина, защото нарушава превръщането му в активен хормон. Резултатът е увеличаване на тироид-стимулиращия хормон (ТСХ) в кръвта. От друга страна, когато кафето е прието веднага след приема на медикаментите за лечение на хипотиреоидизъм (Л-тироксин) пречи на абсорбцията на лекарството.

 

Хранителни добавки

Лечебното хранене при хипотиреоидизъм включва редовното осигуряване на необходимите количества от следните витамини и хранителни вещества:

 • Йодът е важен минерал за здравето на щитовидната жлеза, а йодният дефицит е често срещан. Храни, богати на йод са млечните продукти, морските дарове, водорасли, риба, йодирана сол, яйца и други. Препоръчваното дневно количество йод е 150 микрограма дневно.
 • Тирозинът е важна за метаболизма аминокиселина. Продължителният недостиг на тирозин в организма може да предизвика хипотиреоидизъм. Хранителни източници на тирозин са пуешко и телешко месо, яйца, извара, бадеми, авокадо, банани, тиквено семе, сусам и други.
 • Повечето хора с хипотиреоидизъм имат недостиг на витамин D. Адекватният прием на този витамин ще осигурите с храни като яйца, млечни продукти, мазни риби, портокалов сок, гъби и други.
 • Антиоксиданти. Щитовидната жлеза е много податлива към увреждания, причинени от окислителни процеси. Тук на помощ идват антиоксидантите, които спомагат за намаляване на оксидативния стрес, който представлява състояние на повишено възпаление, свързано с проблеми на щитовидната жлеза и други хронични заболявания. Наблегнете на плодове и зеленчуци.
 • Заедно с йода, селенът е важен минерал за здравето и правилното функциониране на щитовидната жлеза. Богат източник на селен са бразилски орехи, морски дарове, риба, месо, яйца, гъби, слънчоглед, ядки и семена.
 • Витамините от група В са важни за хората с хипотиреоидизъм, защото те оказват влияние върху функцията на щитовидната жлеза и регулират хормоните. Много от хората с хипотиреоидизъм имат недостиг на витамин В12 в организма. Добри хранителни източници са пълнозърнести храни, варива, риба, месо, ядки и семена.

 

Билколечение

 • Подходяща и полезна алтернатива на захарта е стевия – несъдържаща калории билка, със сладък вкус, която осигурява и антиоксидантен ефект. Препоръчва се употребата на пълнозърнести храни, но дори и те трябва да се в ограничено количество.
 • Келп са основно кафяви водорасли, които се отличават с изключително високо съдържание на йод и други важни минерали. Ако хипопаратироидизмът е свързан с недостиг на йод и калций в организма, тези водорасли могат да са от полза. Това обаче не се препоръчва за хора, страдащи от хипопаратиреоидизъм поради автоимунни проблеми с щитовидната жлеза, тъй като в този случай, може да влоши състоянието. Затова, най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да включите водораслото в диетата си, за да избегнете усложнения!
 • Джинджифилът е богат източник на калий, магнезий и цинк, а също така е отлично естествено противовъзпалително средство. Може да помогне за контрола на хипопаратиреоидизма по естествен път, като подобрява функционирането на паращитовидните жлези. Можете да включите джинджифил в ежедневната си диета под различни форми - чайове, супи, салати и различни билкови комбинации.
 • Маслото от вечерна иглика също се препоръчва като ефективно домашно средство за лечение при хипопаратиреоидизъм. Богатото съдържание на гама-линолеинови киселини в него може да предложи противовъзпалителни ползи и да повиши нивото на паратиреоидния хормон в организма. Освен че подобрява функционирането на паращитовидните жлези, това естествено вещество може да облекчи и други симптоми на хипопаратироидизъм като мускулни спазми и косопад.

 

Профилактика:

Поради това, че хипотироидизмът преобладава при възрастните жени, някои предлагат профилактични изследвания за жените на възраст над 60 години. Други лекари препоръчват същото изследване да обхване и бременните жени.