Банер за мобилна версия за апликация

ХОББ

Хроничната обструктивна Белодробна Болест (ХОББ) е състояние на прогресираща обструкция на въздухоносните пътища, възникващо в хода и като резултат на заболяванията хроничен бронхит, емфизем или комбинацията от двете.

Хроничният бронхит се характеризира с продължителна (хронична) кашлица, с отделяне на секрет (храчки), в рамките на поне три месеца в две последователни години. При това заболяване, след първоначална хипертрофия (разрастване) на бронхиалната лигавица и жлези, се стига до атрофия, изтъняване и отпускане на бронхиалната стена. В процеса на дишане, изменените бронхи могат да колабират и по този начин се нарушава нормалния въздушен поток. Повече информация за бронхита можете да получите тук.

Белодробния емфизем е състояние на необратимо разширение на най-малките въздушните пространства, така наречените "алвеоли", намиращи се след крайните бронхиоли. Този процес обикновено е свързан с разрушаване на стените им и формирането на подобни на "сакчета" разширения, намаляващи ефективността на дихателния процес.

ХОББ съчетава гореописаните заболявания и представлява едно от най-честите дихателни заболявания.

 

Причини:

 • Тютюнопушенето е основната причина за възникването на ХОББ. 90% от заболелите са настоящи или бивши пушачи. Пасивното (вторично) пушене уврежда в значителна степен белодробната функция и също е важна предпоставка за развитие на заболяването.
 • Замърсения въздух е друг фактор, който може да доведе до поява на ХОББ. Наличието на прах, CO2, влажен и студен въздух на работната среда е причина за чести бронхо–пулмонални инфекции, а оттам и възможност за развитие на ХОББ.
 • Дефицит на алфа1 – антитрипсин - това е единствения генетично обусловен фактор за развитието на ХОББ. Алфа1 – антитрипсинът е специален протеин (белтък), който предпазва тъканите от вредното въздействие, както на чужди, така и на собствени активни субстанции – ензими, токсини и т.н.
 • Бронхиалната хиперреактивност (близко до астма състояние) е друг фактор, който се свързва с поява на ХОББ. При всички случаи, съчетанието на тютюнопушене и гореизброените фактори, значително увеличава риска за изява на заболяването.
 • Обостряне на ХОББ е една от най–честите причини за болнично лечение в световен мащаб. Около 10 на 1000 мъже и 8 на 1000 жени развиват ХОББ. Тъй като приблизително един и половина милиарда души са изложени на влиянието на цигарен дим, подобна болестност не трябва да ни учудва.

 

Симптоми:

ХОББ не е заболяване, което се изявява изведнъж. За появата на първите симптоми е необходимо продължителното вредно действие на гореизброените рискови фактори. Това обикновено са хора на 40 – 50г., които са пушили по 10 – 20 цигари дневно, в продължение на поне 20г.

Признаците на ХОББ включват:

 • Хронична кашлица – при това заболяване е характерна така наречената "продуктивна кашлица". Тя е по-честа сутрин и се съпровожда с отделяне на оскъден, безцветен, жилав секрет (храчка).
 • Задух или недостиг на въздух (т.нар диспнея) – това е основен симптом, който обаче се поява в по-късните етапи на заболяването, когато вече има признаци на декомпенсация.
 • "Свиркане" (сухи хрипове) при дишане – това са музикални, свиркащи или съскащи звуци, издавани при дишане, особено при физическо усилие.
 • Цианоза – това е синкавото оцветяване на кожата на лицето, устните, езика. То се дължи на намаленото съдържание на кислород в кръвта и е резултат на увредената белодробна функция.
 • ХОББ може да се изяви също и с дясностранна сърдечна недостатъчност, анорексия, загуба на тегло, различни белези на хронична хипоксемия (намалено кислородно съдържание на кръвта). Това обикновено са белези на декомпенсация и изискват спешно болнично лечение.

 

Диагностициране:

 • Историята на заболяването (т.нар анамнеза) и обичайния цялостен преглед (статус) водят до разкриване на гореизброените симптоми. За цялостната диагноза на ХОББ се използват и някои по-специфични методики например:
 • Образна диагностика – рентгенова снимка или КАТ. Те са незаменими при разкриване на емфизем и хронични бронхиални изменения.
 • Функционално изследване на дишането (ФИД) – ФИД е тест, чрез който се преценява тежестта на ХОББ и функционалните възможности на белите дробове. С помощта на уред наречен спирометър и отчитането на специфични показатели при дишане като:
 1. форсиран експираторен обем (ФЕО1) – обема въздух, който максимално бързо може да се издиша за една секунда, след максимално вдишване,
 2. витален капацитет (ВК),
 3. дихателен обем (ДО) и отношенията им се разкрива степента на заболяването и се избира най-подходяща схема на лечение.
 • За оценка степента на ХОББ и компенсаторните резерви на организма, могат да се извършат редица кръвни изследвания - кръвно-газов анализ, пулс-оксиметрия, пълна кръвна картина, както и различни микробиологични изследвания на храчка или бронхиален секрет. Всички тези методики допълват диагнозата и спомагат най-адекватния терапевтичен подход към ХОББ.

 

Лечение:

Ключов момент в лечението е прекратяване на тютюнопушенето. Научни изследвания показват, че тютюнопушенето е основен рисков фактор за болестта и тежестта на оплакванията/симптомите/ при по-голямата част от болните е в пряка зависимост от него. Тютюневият дим дразни лигавицата на бронхите и предизвиква отделянето на по-голямо количество секрет, което допълнително стеснява увредените вече бронхи, води до спазъм/свиване/ на гладките мускулни влакна в стените им и запушва най-малките – бронхиолите. Дишането се затруднява, появява се задушаваща кашлица, кръвното налягане се повишава, мозъкът не се храни достатъчно с кислород. Освен това, радиоактивните вещества, тежките метали, катрана и другите канцерогенни вещества директно увреждат клетките, разрушават ги и на тяхно място се развива съединителна тъкан /фиброза/, която е нееластична, деформира белия дроб и води до дихателна недостатъчност.

Кашлицата не трябва да се подтиска, тъй като е защитен механизъм за очистването на бронхите от секрета. Лечението на храчките е свързано с втечняване му, като най-доброто средство е достатъчния прием на течности – минимум 1,5 л дневно. При обостряне на състоянието се прибавят и лекарства, наречени секретолитици/разтварящи, втечняващи гъстия жилав секрет/. Задухът се лекува с медикаменти, разширяващи бронхите (бронходилататори), добавената инфекция – с антибиотици. Добре е преди антибиотично лечение да се прави микробиологично изследване на храчка с антибиограма.

Целта при лечението на ХОББ е да се подобри функционирането на белите дробове и да се предотврати появата на изостряне и усложнения на състоянието. В тази насока, спирането на тютюнопушенето и прекъсване контакта със замърсители на въздуха са първите и основни стъпки в лечението на ХОББ.

Те се последват от различни медикаменти най-често използваните от които са:

 • Бета2 рецепторни – агонисти – това са медикаменти, които отпускат и разширяват бронхите (бронходилататори), като по този начин въздухът преодолява запушването(обструкцията) и достига до алвеолите. Те имат бързо, но краткотрайно действие (салбутамол, кленбутерол, фенотерол) и се използват широко за преодоляване на изострена ХОББ, особено под формата на инхалатори. Разработените бета2-агонисти с продължително действие (формотерол, салметерол) вече намират съществено значение в дълготрайното лечение на заболяването.
 • Антихолинергици – бронходилататори, с малко по-бавно, но по продължително действие от бета2-агониситите. Препаратът ипратропиум бромид (атровент) обикновено се използва в комбинация с бързодействащи бета2-агонисти при дългосрочна терапия, както и при изостряне на ХОББ.
 • Метилксантини – теофилин, новфилин – това са лекарства от групата на по-продължително действащите бронходилататори, които могат да се включат при ХОББ, особено при нощна симптоматика. Те влияят не само върху бронхите, като преодоляват обструкцията, но и оказват стимулиращо действие върху центъра на дишането в продълговатия мозък.
 • Инхалаторни кортикостероиди – "златния стандарт" при лечението на астма, се използва също и в терапията на ХОББ. Въпреки широкото им разпространение, ползата от тези медикаменти при това заболяване е спорна. Те не забавят прогреса на ХОББ, но намаляват честотата на изострянията и подобряват качеството на живот.
 • Муко и секретолитици – препарати за втечняване на жилавия секрет в запушените бронхи. Широко използвани са амброксол, ацетилцистеин, карбацистеин, които имат и антиоксидантен и протектиращ ефект.
 • Антибиотици – развитието на ХОББ е свързано почти винаги с риск от инфекция на увредените бели дробове. Ето защо, понякога се налага антибиотична профилактика, с оглед избягване на усложнения. Широкоспектърни антибиотици като беталактами, макролиди, флуорхинолони и триметоприм/сулфометоксазол са медикаменти на избор при ХОББ.
 • Кислородолечение – намира основно приложение при изострени състояния, както и при тежки форми на ХОББ.

 

Хранителен режим

Консумацията на здравословни храни и поддържането на подходящо тегло може значително да подобри дишането. Както теглото над норма, така и това под нормата допълнително влошават симптомите на ХОББ. Не е необходимо спазването на специална диета. Препоръките включват:

 • Да се консумират разнообразни храни, приемани на малки порции, на по-чести интервали през деня.
 • Приемът на сол, рафинирана захар, бяло брашно, изкуствени оцветители, консерванти и аромати трябва да се ограничи.
 • Въглехидратите стимулират организма да синтезира повишени количества въглероден диоксид, поради това се препоръчва да се намали приемът на храните, които ги съдържат в голямо количество.
 • Важно е здравословното хранене да стане част от ежедневието, с много плодове и зеленчуци.
 • Когато се чувствате добре, се препоръчва да се храните по 3-4 пъти на ден и да избягвате трудносмилаеми храни, както и многото подправки, суровия лук и сладоледа.
 • Ако не се чувствате добре, трябва да се храните 5-6 пъти на ден на по-малки порции, като е добре храната Ви да е лесносмилаема. Предпочитат се храни и напитки, които са богати на въглехидрати и протеини като паста, пиле и риба.
 • Наднорменото тегло прави дишането още по-трудно. Добре е с помощта на диетолог да съставите диетата си така, че теглото да е в граници на нормата.
 • Ако теглото Ви е по-малко от оптималното за вашата височина, може да се нуждаете от специална диета.
 • Може да пиете алкохолни напитки с храната, но в малки до умерени количествa.

 

Подходящи хранителни добавки :

 • Н-ацетил цистеин представлява специално модифицирана форма на аминокиселината цистеин. Редовният й прием може да подобри дихателната функция при хора, страдащи от ХОББ. Полезното действие на Н-ацетил цистеин се основава на способността му да разтваря слузта в дихателните пътища, което води до намаляване на кашлицата и улесняване на отхрачването. Забавя влошаването на белодробната функция и намалява броя на обострянията на ХОББ. 
 • Хората с ХОББ често страдат от недостиг на витамин Д. Това може да се дължи на няколко причини – не прекарват достатъчно време на открито, в напреднала възраст са (с увеличаване на възрастта, организмът по-трудно произвежда витамин Д), не приемат достатъчно витамин Д с храната. По-високите нива на витамин Д в организма се свързват с по-добра функционалност на белия дроб.
 • Данни от проучвания твърдят, че добавката на Л-карнитин може да подобри физическия капацитет при ХОББ, вероятно чрез подобряване на мускулната активност в белите дробове и други мускули. 
 • Самбукус, 200 mg, Самбукус сироп, 120 ml,Самбукус (без захар) сироп, 120 ml
 • Витамин С – Алайв, 500 mg, Витамин С – биофлавони, 500 mg,Витамин С § шипка, 500 mg, Витамин С – минерален произход, 500 mg

 

Билколечение

Бръшлян.

 • Бръшлянът съдържа сапонини, холестерин, пектин, мравчена киселина, ябълчена киселина, минерални соли, витамин Е, каротин и смоли. Действието му включва разширение на дихателните пътища, разреждане на слузта и облекчаване на нарушената белодробна функция.
 • Може да се използва като 1 чаена лъжичка ситно нарязани листа от бръшлян се варят в 400 мл вода в продължение на 5 минути (на тих огън). Приема се по 20 мл, един час преди хранене.
 • Бръшлянът може да предизвика някои нежелани кожни реакции, особено при хора със склонност към алергии. Лечението с бръшлян трябва да се прави под лекарски контрол.

Женшен.

 • Приемът на женшен може да подобри дишането и общата физическа издръжливост. Съществуват изследвания, които твърдят, че в сравнение с липсата на терапия или терапия само с конвенциални средства, женшенът осигурява някои допълнителни ползи за качеството на живот и белодробната функция при хора с ХОББ. Женшенът не бива да се приема повече от 3 месеца.
 • Терапия с женшен трябва да се прилага само след консултация с лекар, тъй като може да повлияе на действието на някои лекарства за разреждане на кръвта, диуретици, антидепресанти, стимуланти и имуносупресори.

Куркума

 • Куркумата е подправка, която съдържа силно активно съединение куркумин. Куркуминът доказано намалява възпалението в дихателните пътища, което облекчава дишането и недостига на кислород. Като мощен антиоксидант, куркуминът подпомага борбата с окислителния стрес и блокира възпалението на молекулярно ниво.

Евкалипт

 • Евкалиптът е стандартна съставка в редица продукти против кашлица или етерични масла, добавяни към овлажнители за въздух. Терапия с етерични масла, съдържаща евкалипт, цитрусови плодове и бор е подходяща при редица респираторни заболявания. Смята се, че този вид терапия действа чрез подобряване на способността на белите дробове да се изчистват от натрупаните секрети и слуз. Подходяща е и комбинацията от ехинацея, диво индиго и бял кедър. 

Даншен

 • Даншен (Salvia miltiorrhiza, Danshen) е китайска билка, за която има данни, че подобрява симптомите на ХОББ. Екстракт от тази билка може да подобри състоянието и функционалността на дихателните пътища. Антиоксидантното действие на даншен защитава лигавицата на кръвоносните съдове.

Женско биле

 • Женското биле е добре познато средство за ефективно отхрачване. Още в древни времена е използвано като средство срещу болки в гърлото, инфекции на белите дробове и бронхити. Може да се открие под формата на изсушени корени, течен екстракт, прах или таблетки. Препоръчителната употреба на женско биле като средство срещу ХОББ е 4 до 6 седмици. Бременни жени трябва да избягват употребата на женско биле, тъй като може да предизвика преждевременно раждане или други усложнения. 

Ехинацея

 • Ехинацеята е добре известен стимулант на имунната система и отлично средство за инфекции на дихателните пътища. Ехинацеята е достъпна за употреба под формата на течен екстракт, сушен корен и хапчета. Трябва да се внимава при употребата на ехинацея, тъй като може да причини някои странични реакции като стомашно-чревни разстройства или алергична реакция.

Астрагалус

 • Астрагалус е специална китайска билка, използвана още от древни времена като стимулант на имунната функция и средство против общи заболявания. Тази билка подобрява сърдечната дейност и общото здраве, което е особено полезно за успешно контролиране и предотвратяване на влошаване на симптомите. Въпреки че, астрагалуса се смята за напълно безвреден, възрастни хора и приемащи имуносупресанти трябва да го приемат след лекарска консултация. 

Джинджифил

 • Джинджифилът е леснодостъпна билка и подправка. Притежава редица ползи за здравето, поради силните си антиоксидантни и антибиотични свойства. При ХОББ може да бъде от полза със способността си да разтваря слузта и да я прави лесна за отхрачване. Това поддържа чисти дихателните пътища и подобрява дишането.

Рецепти при ХОББ

Смесват се:

 • 20 грама босилек
 • 25 грама подбел
 • 15 грама бял оман
 • 30 грама мащерка.
 • 1 супена лъжица от билките се заливат с 400 мл вряща вода. Остава се да престои 20 минути, прецежда се. Приема се по 70 мл, три пъти на ден, преди хранене.
 • 2 супени лъжици ситно нарязани стръкове босилек се заливат с 500 грама вряла вода. Кисне се един час, прецежда се и може да се добави една супена лъжица мед за подслаждане. Пие с по една кафена чаша, 4 пъти дневно, 20 минути преди хранене.

 

Смесват се:

 • 40 грама исландски лишей
 • 40 грама цветове от ружа
 • 40 грама цветове от бъз
 • 30 грама мащерка
 • 100 грама жълт кантарион.
 • 2 супени лъжици от сместа се заливат с половин литър вряща вода и се оставя да престои 2 часа, след което се прецежда. Може да се добави 1 чаена лъжичка мед за подслаждане. Получената отвара се приема по 70 грама, 4 пъти на ден.
 • 2 чаени лъжички цвят от черен бъз се заливат с 300 грама вряла вода. Кисне се 20 минути, прецежда се и се приема по 70 грама от отварата, три пъти на ден, преди хранене.

 

Рецепти за инхалации с лечебни билки в домашни условия 

За изпълнението на такава процедура е достатъчно да се приготви нужното лекарство и в продължение на 10 минути болният да диша неговите пари, покрит с кърпа на главата. Попадайки в белите дробове, горещият въздух от инхалацията разширява съдовете и бронхите, а съставките от лечебните билки въздействат на увредения епителий с двойна сила.

Инхалации не се правят при обостряне на болестта. И още няколко препоръки: процедурата не трябва да продължава повече от 10 минути; половин час преди инхалацията не употребявайте храна и не се подлагайте на физически натоварвания.

Вижте какво е нужно да добавите към 1 литър вода, за да получите лекарство против ХОББ. Има няколко варианта, всеки от които оказва лечебен ефект:

 • №1 - по 4-5 капки етерични масла от лайка, бор и евкалипт;
 • №2 - 3 супени лъжици морска сол;
 • №3 - по 2 супени лъжици мащерка, мента, лайка и невен;
 • №4 - дишайте парите на току-що сварени картофи;
 • №5 - може да опитате и с хлебна сода - 5 грама в чаша вода;
 • №6 - инхалация с кромид лук (не всеки може да я изтърпи, но ефектът е много голям). И така: нарежете кромид лук и го сложете в чаша. Притиснете устата си към края на чашата и вдишайте бавно и дълбоко. Издишайте през носа. Направете тази процедура 20 пъти. 

 

Лечебни терапии при ХОББ

 • Ци Гун е древна форма на традиционна китайска медицина, състояща се от дълбоко дишане, съпроводено с бавни и ритмични движения. Основното предназначение на терапията е за насърчаване на здравословния поток на енергията „чи” в пределите на тялото. Някои проучвания съобщават за подобряване на дихателната функция при продължително приложение на Ци Гун.
 • Акупунктурата представлява терапевтична процедура, включваща въвеждане на тънки игли в точно определени точки по тялото. Смята се, че този метод на терапия помага за облекчаване на симптомите чрез намаляване на възпалението като цяло и отпускане на дихателните мускули. За постигане на пълен ефект се препоръчва терапията да се прилага най-малко веднъж седмично, в продължение на 12 седмици.
 • Контрол на дишането. Някои техники на дишане и релаксация могат да повишат ефикасността на дишането. Диафрагмално дишане е техника, при която се вдишва през носа и същевременно корема се разширява. Издишването се извършва с присвити устни и коремната кухина намалява обема си. Ползите от диафрагмалното дишане включват повишаване на нивата на кислород в кръвта и намаляване на задуха.

Препоръчва се още приема на голямо количество течности и използване на овлажнител за въздух, за да се запазят дихателните пътища от натрупване на прекомерно количество слуз.

При наличие на ХОББ е нужно да се избягва всяка ситуация, която може допълнително да влоши симптомите. Студеният въздух може да причини бронхоспазъм (внезапно свиване на бронхите), което води до недостиг на въздух. Избягвайте излагането на студен въздух или използвайте маска или шал, ако това се налага.

Някои банални дихателни инфекции може също да доведат до обостряне и влошаване на ХОББ. Поради тази причина, трябва да се избягват местата с големи струпвания от хора, особено в периода на сезонните грип и настинки. Ако това се налага, използвайте маска.

Промените в начина на живот и последствията от ХОББ може да доведат до поява на някои емоции като гняв, тревога или депресия. За да бъде снижен риска от такива състояния, се препоръчва поддържането на активни социални контакти, чести разходки с приятели и приятни занимания, които носят удовлетворение и успокоение. Ако трудно се справяте с емоциите си, може да се обърнете към професионална помощ или подходящи групови терапии.

Стресът може да изостри дихателните смущения и задуха при ХОББ. Трудно е да бъде премахнат изцяло стресът от ежедневието, но може да се ограничи действието на някои стресови фактори и поне 30 минути на ден да си осигурите възможност за психическо и физическо отпускане. За целта може да слушате релаксираща мускула, да четете приятна книга или да се занимавате с друга релаксираща дейност.

Въпреки че, естествените продукти и методи могат значително да облекчат и подобрят състоянието, не бива да се пропуска редовната консултация с лекуващия лекар, който следи развоя на заболяването.

 

Рехабилитация

ХОББ е хронично заболяване, което се е развивало в продължение на години, то е много упорито и неговото лечение е бавно и продължително.

Ранната рехабилитация води до значително подобрение по отношение на задуха, общата отпадналост, емоционалното състояние и болестта като цяло.

При тест за ходене, провеждан след приключване на рехабилитацията, пациентите изминават значително по-голямо разстояние в сравнение с контролната група.

Извършва се в специализираните болници за рехабилитация във Велинград, Сандански и др.

Кинезитерапия – извършва се с помощта и под наблюдението на опитен кинезитерапевт.

Физическите упражнения /кинезитерапия/ активизират и влияят благоприятно върху всички органи и системи, в това число и върху дихателната система, а тя участва непосредствено в обменните процеси на мускулните клетки, като осигурява необходимия кислород и отстранява отделения въглероден двуокис.

Умереното физическо натоварване води до засилване на дихателната функция, подобряване на кръвообрашението, увеличаване на дифузионния капацитет /способност за обмяна на газове-кислород и въглероден двуокис през клетъчната мембрана/ на белите дробове. Усиленото кръвообращение допринася за по-пълноценно оползотворяване на медикаментите, прилагани при заболяване на белите дробове.

При обструктивния хроничен бронхит се препоръчват и инхалаторни средства. Водните процедури и инхалациите с екстракт от корен на бръшлян разширяват дихателните пътища и подобряват дишането. Това са профилактични мерки, които биха забавили или отложили развитието на болестта и са особено важни за всички пушачи и/или страдащи от хроничен бронхит.

 

Профилактика:

ХОББ не може да се излекува, но може да бъде предотвратена. Превенцията на това заболяване включва основно:

 • отказ от тютюнопушене,
 • избягване на пасивното пушене,
 • пребиваването на замърсен въздух,
 • редовна профилактика и
 • ранно лечение на респираторните инфекции.