Банер за мобилна версия за апликация

Хранителни алергии

Хранителните алергии могат да предизвикат значителни, животозастрашаващи алергични реакции. Свръхчувствителността към храни е най-често срещана през първите години от живота и засяга около 4-6% от децата. Повечето от тях по-късно развиват толерантност към храните, предизвикали алергични реакции с изключение на фъстъците и лешниците.

Въпреки че около 25% от хората вярват, че имат хранителна алергия, само около 2.5% от тях имат истински хранителни алергии. Останалите страдат от хранителна непоносимост – нежелана реакция към храна, която не включва имунната система. Лесно може да се обърка хранителната непоносимост с хранителна алергия, защото предизвикват подобни оплаквания, но при непоносимост се получават само леки симптоми, като разстроен стомах.

Алергична реакция се получава, когато имунната система реагира прекалено силно към даден алерген, в случая храна. Белите кръвни клетки произвеждат антитела към дадения антиген, наречени имуноглобулин Е (IgE). Когато антитялото влезе в контакт с дадения алерген се предизвиква продукцията и освобождаването на определени вещества наречени „медиатори” (например хистамин). Тези медиатори влияят на различни части на тялотo, основно на сърцето, дихателните пътища, кожата и други. Ефектите на тези медиатори предизвикват симптомите на алергичните реакции.

Въпреки високата киселинност в стомаха и ензимната активност, 2% от приетата храна се абсорбира в червата във форма, която е имунологично интактна и е способна да предизвика хранителна алергия. Оралният толеранс може да се обуславя от начина, по който интестиналните епителни клетки представят антигена на лимфоцитите на мукозата. Ниските дози интестинални хранителни алергени увеличават продукцията в чревната лимфна тъкан на регулаторни Т-лимфоцити, които секретират цитокини, потискащи възпалителните реакции.

Храните, които причиняват >90% от системните алергични при децата са: животинско мляко, яйца, соя, пшеница, фъстъци. Плодовете и зеленчуците също могат да предизвикат алергични реакции, но обикновено те са по-леки, докато семената (сусам, слънчоглед) причиняват тежки реакции. Повечето пациенти са алергични към една до три храни. Тук не се включват реакциите на кръстосана свръхчувствителност към сходни протеини, които могат да присъстват в различни храни. Например, почти всички деца с алергия към краве мляко са алергични и към козе и овче мляко. Някои пациенти с алергия към латекс проявяват алергични реакции и към банани, киви и авокадо.

 

Видове:

Всяка храна има потенциал да предизвика имунна реакция, но алергиите към няколко храни съставляват около 90% от случаите на свръхчувствителност. Списъкът на тези храни включва:

  • При възрастни – соя, фъстъци, риба, стриди, раци
  • При деца – яйца, мляко, ядки, риба, соя, фасул

Обикновено хора, които са алергични към определена храна, получават симптоми само от нея. Някои хора, обаче са алергични не само към една храна, а и към други сходни с нея. Това се нарича кръстосана алергия. Често срещани примери са:

  • алергия към ядки с кръстосана алергия към соя, зелен фасул, грах
  • алергия към пшеница с кръстосана алергия към ръж
  • алергия към краве мляко с кръстосана алергия към козе мляко
  • алергия към полени с кръстосана алергия към лешници, зелени ябълки, праскови и бадеми
  • алергия към яйца с кръстосана алергия към пилешко месо

Рискови фактори за развитие на хранителни алергии включват:

  • други болни в семейството от алергични заболявания като астма, екзема, уртикария и други
  • предишна хранителна алергия – децата развиват толерантност към храни, към които са били алергични в първите години от живота си, но тези алергии могат да се върнат отново
  • други алергии – при алергия към дадена храна може да развиете кръстосана алергия и към други. Също така, болните от астма, екзема и други алергични заболявания са предразположени към развитие на хранителни алергии
  • възраст – хранителните алергии са най-често срещани при децата
  • астма – често болните от астма развиват хранителни алергии, а когато развият реакциите са и по-тежки

Симптомите на алергичната реакция към млечни продукти обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от консумирането им и най-често са: кожни раздразнения като уртикария или екзема; алергичен конюнктивит, съпроводен със сърбеж, зачервяване и сълзене на очите; стомашно-чревни реакции като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове или кашлица и хрема; подуване на устните, езика и лицето; анафилаксия.

  • Лактозна непоносимост пък е често срещана чувствителност към захари, съдържащи се в млякото. Симптомите й включват: подуване на корема, образуване на газове, чревни спазми и диария. Те могат да се проявят в рамките на един час от консумацията на млечни продукти или да се забавят до 12 часа след това.
  • Това състояние е различно от класическия тип алергия към млечни продукти. Ако сте свръхчувствителни към лактоза, трябва да сте в състояние да консумирате мляко, от което е отстранена предварително лактозата.

Бебетата и млечните алергии

  • Млечната алергия е най-честата хранителна такава при децата в САЩ и Европа. Повечето от тях, при които тя се проявява, я развиват преди навършването на една годинка. Симптомите й могат да бъдат значително по-добре различени при бебета, отколкото при по-големи деца или възрастни и те са най-често свързани с обриви и стомашно-чревни смущения, а понякога има риск и от появата шок. Кърмачетата може да се наложи да бъдат хранени с хипоалергенни изкуствени млека при изявена алергия.

Алергия към яйца

  • Симптомите на тази алергия обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от яденето на яйца или храни, съдържащи яйчени съставки и могат да включват: кожни реакции като обрив или екзема; алергичен конюнктивит; стомашно-чревни оплаквания като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове, кашлица или хрема; подуване на устните, езика или лицето. Алергията към яйца може да причини тежка реакция като анафилаксия.
  • Хората с алергия към кокоши яйца обикновено са алергични към яйца и от други птици като гъска или пъдпъдък. Това се случва рядко, но е възможно някой да бъде алергичен към един вид яйцето, но не и към друг.
  • Някои хора може да развият алергия към яйца, след като са имали такава към птиците. Това явление се свързва с дългосрочен и ежедневен контакт с птици като папагали и домашни любимци. Стопаните им могат да проявят свръхчувствителност към протеините в перата им, изпражненията или пърхота. Тази алергия е по-често срещана при възрастни жени, отколкото при мъже или деца.

Алергия към пшеница

  • Тази алергия може да има голямо разнообразие от проявени симптоми. Те включват: екзема, уртикария или други кожни обриви; сърбеж, зачервяване, подуване и сълзене на очите; коремна болка, гадене, диария и/или повръщане; затруднено дишане, хрипове, кашлица или хрема; подуване на устните, езика или лицето(ангиоедем) и анафилаксия.
  • Симптомите на алергичната реакция към пшеницата обикновено се появяват в рамките от няколко минути до часове след консумация на храни, съдържащи я.
  • Някои хора с анафилаксия, предизвикана от силно физическо натоварване, могат да се окажат с пшеничена алергия. Във всеки случай това е тежко състояние, изискващо незабавно лечение.
  • Цьолиакия, от друга страна, е автоимунно заболяване, при което организмът се себеатакува, когато се консумира глутен- протеин, състоящ се в много храни. Хора, страдащи от тази болест, трябва да избягват всички зърнени храни, които съдържат глутен – включително пшеница, ръж и ечемик.
  • Хлебопроизводителите или хората, които работят в ресторанти и пекарни и непрестанно вдишват брашнени частици от въздуха, са най-застрашени да развият алергия към пшеницата.

Алергия към соя

  • Соевите алергии могат да имат симптоми, които варират от сърбеж на устата до затруднено дишане. Те обикновено се появяват в рамките на няколко минути до два часа от консумирането на соеви продукти.
  • По-честите симптоми са: обриви по кожата като екзема или уртикария; подуване, зачервяване и сълзене на очите (алергичен конюнктивит); стомашно-чревни симптоми като коремна болка, гадене, диария и/или повръщане; затруднено дишане, хрипове или кашлица; подуване на устните, езика или лицето и анафилаксия.

Алергия към риба

  • Тази алергия е свързано с повишен риск от тежка форма на астма при възрастни пациенти. Често се проявя и оралният алергичен синдром при лица, имащи професионално често съприкосновение с рибата и рибни субпродукти. Най-големият риск при консумация от алергичните е появата на анафилаксия- тежка реакция, при която тялото отделя големи количества хистамин, причинявайки подувания на цялото тяло. Това може да предизвика животозастрашаващо спиране на дишането, остри сърдечни и стомашно-чревни симптоми. Всеки, страдащ от тази алергия, трябва да носи медикаменти, предписани от лекаря си, по всяко време със себе си.

Алергия към морски дарове

  • Симптомите на тази алергия обикновено се появяват в рамките на минути до два часа от яденето на стриди или други морски дарове и те могат да включват: кожни реакции като уртикария или екзема; алергичен конюнктивит: сърбеж, зачервяване, сълзене на очите; стомашно-чревни реакции като гадене, коремни болки, повръщане или диария; хрипове или кашлица, или хрема; подуване на устните, езика или лицето. Консумацията на морски дарове при алергични хора може да причини и анафилаксия, още повече, че те са най-честата причина за появата ѝ в съчетание със сериозно физическо натоварване.
  • Морските дарове са разделени в две семейства: мекотели и ракообразни. Мекотелите включват: миди, стриди, и калмари. Ракообразни включват: скариди, омари и раци. Те могат да живеят в сладка или солена вода, или дори в земята.
  • Хората, които са алергични към един вид ракообразно, обикновено са алергични към всички други. Ако и вие имате алергия към някои от тях, трябва да се въздържате от консумация и на другите видове. Алергизиращият протеин при морските дарове (тропомиозинът) не се среща само при морските животни. Хората свръхчувствителни към него също могат да имат алергични реакции към охлюви, акари, хлебарки или други насекоми.

Алергия към ядки

  • Най-значително тежкият симптом при алергия от ядки е анафилаксията. Тя може да предизвика шок, тежко затруднение в дишането и сърдечна аритмия, наред с други симптоми. Препоръчително е за страдащите от тази алергия да носят винаги със себе си лекарствени препарати като епинефрин. Други чести симптоми на алергични реакции към ядките са кожните (тежки обриви и пъпки) и астма.
  • Повечето хора с алергии към ядки не са алергични към всички видове от тях. Въпреки това, има висока степен на кръстосана реактивност при консумацията на различните семейства такива растения. Около 12 процента от хората, които са алергични към един вид ядки са алергични и към друг. Фъстъците са бобова култура, но са също така биологично свързани с черупковите плодове, така че съществува висока вероятност за алергична кръстосана реактивност при яденето на фъстъци и някои други ядки.

 

Симптоми:

Алергичните реакции към храни предизвикват редица симптоми по кожата, храносмилателния тракт, дихателната система и други. След употребата на определени храни повече от 35% от децата, страдащи от среден или тежък атопичен дерматит получават кожни симптоми, а около 6% от децата, болни от астма съобщават за задух.

Хора, болни от други алергични заболявания като екземи, астма и други са предразположени към развитие на хранителни алергии, като при тях и самите реакции обикновено са и по-сериозни.

За някои хора, алергичната реакция към храна може да е неприятна, но не и тежка, а за други - може да е животозастрашаваща. Оплакванията обикновено започват минути след поглъщането на храната. Алергична реакция може да се получи дори и първия път, когато се яде дадена храна.

Най-честите симптоми на хранителна алергия включват:

  • изтръпване,
  • сърбеж по устата
  • обриви, сърбеж, екземи по кожата
  • подуване на устните, лицето, езика, гърлото и други части на тялото
  • хрипове, запушване на носа, затруднено дишане
  • болки в корема, диария, гадене, повръщане
  • замайване, припадане

 

Усложнения:

Усложнения от хранителни алергии могат да включват:

  • атопичен дерматит – хранителните алергии могат да предизвикат кожни реакции като екзема
  • мигрена – хистамините, които се освобождават от вашата имунна система по време на алергична реакция могат да предизвикат мигрена
  • анафилактичен шок – това е животозастрашаваща алергична реакция

При някои хора, хранителна алергия може да предизвика тежка реакция, наречена анафилактичен шок или анафилаксия. Симптомите му включват:

  • спазъм на дихателните пътища
  • подуване на гърлото или чувство за бучка в гърлото, която затруднява дишането
  • шок, силно спадане на кръвното налягане
  • учестен пулс
  • замайване, загуба на съзнание

Настъпването на анафилактичен шок може да предизвика кома или смърт и изисква спешно лечение.

Някои хора получават алергични реакции към храна само след извършване на физическа дейност. Болните се оплакват от замайване или сърбеж при започване на упражнения или физическа дейност скоро след хранене с определени храни. При по-сериозните случаи може да се стигне до кожни реакции и анафилактичен шок. Ако се избягва хранене няколко часа преди извършване на упражнения и не се приемат определени храни, този проблем може да се предотврати. Повечето хора, съобщаващи за такава реакция страдат от астма или други алергични заболявания. Най-честите храни, които се свързват с този тип алергична реакция са пшеница, раци, стриди, плодове, мляко, целина и някои риби.

При много хора, страдащи от сенна хрема, плодове, зеленчуци, някои ядки и подправки могат да предизвикат алергична реакция причиняваща сърбеж и изтръпване по устата, а при по-тежките случаи – подуване на гърлото и анафилактичен шок. Готвенето на плодовете и зеленчуците спомага за предотвратяване на алергичните реакции.

 

Диагностициране:

Няма стандартен тест, с който да се потвърди или отхвърли хранителна алергия. Вашият лекар ще ви разпита за храната предизвикала симптоми и ще ви направи физикален преглед. Ако отидете на преглед по време на самата алергична реакция, това до голяма степен ще улесни поставянето на диагнозата. Тестове, които ще помогнат на вашия лекар да открие дали сте алергичен към дадена храна или симптомите се причиняват от нещо друго, включват:

  • кожен тест – чрез одраскване на кожата и поставяне на малко количество от изследваната храна върху одраскването, може да се определи реакцията на тялото към дадената храна. Само този тест, обаче не е достатъчен да се докаже хранителна алергия
  • елиминиране на въпросната храна от диетата
  • кръвни тестове
  • приемане на малки, но повишаващи се количества от тестваната храна в лекарския кабинет и наблюдение за настъпване на реакция

 

Лечение:

Единствения начин да се избегнат алергичните реакция към дадена храна, е тя да не се приема. При поглъщане на храна, предизвикваща симптоми може да се приложи следното лечение:

  • при леки алергични реакции – медикаменти от класа на антихистамините. Те могат да облекчат симптоми на сърбеж и обриви след прием на храната, предизвикваща реакция, но не могат да излекуват тежките случаи
  • при тежки алергични реакции – трябва да се потърси спешна медицинска помощ и незабавно да се постави инжекция с адреналин

Много хора, страдащи от алрегии носят „адреналинови писалки” – готови спринцовки с игли, които освобождават една доза от лекарството, когато се притиснат към бедрото. Препоръчително е, ако вашият лекар ви е предписал да използвате такава адреналинова писалка, да я носите винаги със себе си и да научите и най-близките ви хора как да я използват, защото с това те могат да ви спасят живота.

 

Билколечение

  • Сред народните лекарства против алергия изненадващо добър ефект дава отварата от киселец. 100 грама свежи листа се заливат с половин литър гореща вода и се възваряват за 10 минути. От тази отвара се пие 4 пъти дневно по половин водна чаша. Рецептата да не се ползва, ако имате камъни в жлъчката или бъбреците.
  • Съвсем безопасно средство обаче е сокът или настойката от корени на целина. Целината (глава) се настъргва и изцежда през марля и от сока се пият по 1-2 чаени лъжички три пъти на ден, 30 минути преди хранене. За настойка от целина – корен, е необходимо да се накълца на ситно суровината; две супени лъжици целина се заливат с чаша студена вода и се оставят за два часа. Това количество се изпива на три пъти в рамките на деня – разделено на равни части и непосредствено преди хранене. Двете рецепти работят успешно при алергични обриви.
  • От общо укрепващите лекарства против алергия, приготвени от билки, добри резултати дава топлата настойка от змийско мляко. Една супена лъжица от билката се кипва в две чаши вода и се оставя да кисне 4 часа. Прецежда се и се пие сутрин и вечер, като количеството всеки път е четвърт до половин чаша. Полезна настойка се получава и от невен: 10 грама цвят се кипва в половин литър вода и се оставя за два часа до пълно изстиване. Прецежда се и от настойката се гълта по една супена лъжица 2-3 пъти на ден. Лековити настойки при алергии се правят също от лайка и мента.
  • Сред съветите за приготвяне на домашни лекарства против алергия е “кафето” за очистване на кръвта. Прави се от корени на глухарче и репей. Вземат се равни части от двата корена, изпичат се на слаба фурна и се счукват или смилат. Две супени лъжици от сухата билкова смес се заливат с три чаши вода. Оставят се да киснат една нощ, а на сутринта се сваряват за 10 минути. Десет минути след отдръпването от огъня сместа се прецежда. От нея се пият по 100 мл преди всяко хранене, както и преди лягане. Вкусът е неприятен, затова може да се подобри с малко прясно мляко и захар.

 

Профилактика

  • Всички бебета с положителна фамилна анамнеза за атопични заболявания да бъдат изцяло на естествено хранене през първите шест месеца от живота, като кърменето трябва да продължи поне до края на първата година.
  • Тъй като голяма част от консумираните от кърмещите майки храни се секретират в кърмата, те трябва да избягват консумацията на яйца, мляко, фъстъци и морски храни.
  • Въвеждането на ядки и риба в диетата на детето се отлага до три-четиригодишна възраст.
  • Използването на соево мляко вместо базирана на краве мляко формула не намалява честотата на алергиите.
  • Хидролизираните млека понижават честотата на алергичните реакции, в сравнение с другите адаптирани млека.
  • Прием на хидролизирани млека вместо кърмене се препоръчва в случаите, когато има висок риск за алергия и майката не може да спазва необходимия хранителен режим с избягване на съдържащи алергени храни.