Банер за мобилна версия за апликация

Хронична диария

При хронична диария активността на червата е силно активизирана, стига се до дефекация повече от 4-5 пъти на ден с течна консистенция

Сама по себе си диарията не е заболяване, а реакция на някои проблеми в тялото, най-често – в храносмилателната система. Точно както кашлица – не е заболяване, а симптом на заболявания на дихателната система.

 

Причини:

Много и различни могат да бъдат причините за хроничната диария. Според патофизиологичните механизми на диарията причините се разделят на секреторни, осмотични, предизвикващи стеаторея (диария с мазна консистенция), възпалителни, нарушения в мотилитета (перисталтиката) и други.

Секреторните диарии се причиняват от нарушения в транспорта на течности и електролити през лигавицата на червата. Този тип диария се характеризира с изхождането на голямо количество воднисти изпражнения. Тези изхождания са безболезнени, продължават и при гладуване. Причините за секреторната диария включват:

 • Странични ефекти от медикаменти - хроничната употреба на слабителни, на алкохол, продължителното поглъщане на някои токсини от околната среда (например арсен), продължителните инфекции и други, също могат да бъдат причинители на хронична диария.
 • Резекция на черво
 • Хормонални причини - рядка причина за хронична диария могат да бъдат туморни формации, продуциращи хормони или активни вещества. Такива тумори са гастрином, колоректален вилозен аденом и други.
 • Вродени дефекти на йонната абсорбция. Те се проявяват още след раждането.
 • При диарията, предизвикана по осмотични причини, се изтеглят течности от организма в червото от определени субстанции, наречени осмотично активни. В такива случаи диарията се усилва при увеличаване на количеството на субстанцията и обратното - изчезва при гладуване. Причините за осмотична диария включват:
 • Осмотични лаксативи (лактулоза, английска сол)
 • Въглехидратна малабсорбция - когато определени въглехидрати не се абсорбират, те остават в червото и не позволяват водата в него също да бъде абсорбирана. Най-често срещаното такова състояние е лактозната нетолерантост, при която лактозата в млечните продукти не се абсорбира и приемането им предизвиква диария, чувство за подутост в корема и дискомфорт.
 • При диария, придружена със стеаторея – увеличено количество на мазнини в изпражненията, количеството мазнини се увеличава от осмотичните свойства на мастните киселини, които увличат водата със себе си. Такава диария се характеризира с изпражнения с лоша миризма, мазна консистенция, трудно се отмиват при пускане на вода в тоалетната. Стеатореята се дължи най-често на малабсорбция на мазнини и се придружава от загуба на тегло поради нарушената абсорбция на мастноразтворими витамини. Причините за диария, придружена със стеаторея включват:
 • Хроничен панкреатит, запушване на панкреатичния канал
 • Нарушение на абсорбирането на хранителни вещества в лигавицата на червото. Може да се причини от редица заболявания на червото, но най-често се дължи на глутенова ентеропатия (непоносимост към глутен), тропическо спру (тропическа форма на непоносимостта към глутен) и други.
 • Възпалителните диарии са придружени от болка, повишена температура и други проявления на възпалителния процес. Механизма на тези диарии може да бъде много различен - в зависимост от причината, но обединяващата характеристика е високите количества на протеин и левкоцити в изпражненията. Загубата на протеин чрез изпражненията - при тежки възпалителни процеси, може да доведе до генерализирани отоци (аназарка). Всеки човек на средна или в напреднала възраст, страдащ от хронична диария от възпалителен тип трябва да бъде прегледан от лекар за да се изключи туморна формация в червата като причина за заболяването. Причините за хронична диария от възпалителен тип включват:
 • Възпалителни заболявания на червата като болест на Крон и хроничен улцерозен колит
 • Първични и вторични форми на имунна недостатъчност. Те могат да бъдат причини за продължителни инфекции, водещи до хронична диария.
 • Други причини - радиационен ентероколит, хронична реакция на присадката срещу приемника, еозинофилен ентероколит и други.
 • Нарушения в мотилитета (перисталтиката) придружават и други типове диария, но като първична причина за диария те са рядкост. Причините за такъв тип диария включват:
 • Синдром на дразнимото черво
 • Медикамети от групата на прокинетиците (стимулиращи перисталтиката)
 • Диабетна диария

 

Диагностициране:

При всяка диария, продължаваща над 3-4 седмици трябва да се консултирате с лекар, за да се потвърдят или изключат многото тежки заболявания, които могат да бъдат причина за нея. Анамнезата, физикалния преглед и рутинните кръвни тестове помагат за установяване на механизма на диарията и насочват лекаря за назначаване и на други изследвания. Такива изследвания са:

 • рентгенография на коремни органи
 • тест с избягване на определена храна - този тест включва избягването на определена храна за установяване дали диарията е причинена от алергия или хранителна непоносимост
 • сигмоидоскопия - чрез специален инструмент лекарят оглежда вътрешността на ректума и долната част на дебелото черво
 • колоноскопия - сходна е със сигмоидоскопията, но в случая се оглежда цялото дебело черво.

 

Лечение:

Лечението на хроничната диария зависи от нейната причина. То може да бъде излекуващо, подтискащо симптомите или емпирично. Ако причината може да бъде премахната, лечението е излекуващо, каквото е при резекцията на колоректален карцином или спиране на лекарството, което предизвиква диария.

При много хронични заболявания диарията може да бъде контролирана като се подтиска причиняващия механизъм. Пример за това е избягването на млечни продукти при лактозна нетолерантност или прилагането на кортикостероиди при възпалителните заболявания на червата, адсорбтивни агенти като холестирамин при малабсорбция на жлъчни киселини, прием на омепразол при гастриноми или ензимзаместващи препарати при заболявания на панкреаса.

Когато не е изсяснена причината за хроничната диария, емпиричното лечение е от полза до изсясняването й. Леки опиати като лоперамид или дифеноксилат могат да помогнат при лека или средна диария. Такива препарати, подтискащи перисталтиката, трябва да се избягват при синдром на дразнимото черво. Клонидин спомага за контролирането на диабетна диария. При пациенти със стеаторея може да се наложи допълнителен прием на мастноразтворими витамини.

При всички пациенти с хронична диария възстановяването на загубените течности и предпазването от дехидратация е основна част от терапията.

 

Хранителен режим

 • Пийте повече течности, за да предотвратите обезводняването.
 • Компенсирайте загубата на електролити (минерални вещества) с прясно изцедени сокове. Разреждайте плодовите сокове с вода. Традиционно народно средство при диария е да се пие отвара от живовляк и чай от шипка и да се подложите на глад.
 • Избягвайте кафето (то може да засили разстройството), алкохола и газираните напитки, не яжте студена храна, не пийте студени напитки.
 • Топлата храна помага на храносмилането. Много е полезна отварата от ориз. Изпивайте по 3 чаени чаши дневно.
 • Препоръчително е да не се консумират млечни продукти (с изключение на обезмаслено кисело мляко), бобови, зеленчуци, жито, мазни и твърди храни, както и продукти, които според вас могат да предизвикат алергична реакция в организма Ви.
 • Опитайте да взимате пектин във вид на добавка. Това е разтвор, в който има целулоза, която се е утвърдила като традиционно народно средство срещу разстройство. При смесването му с вода се получава желеобразна маса. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.
 • Препаратите, приготвени на базата на ацидофилни бактерии, възстановяват чревната микрофлора. Препоръчва се доза от 1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно.
 • Яжте банани, ориз и ябълки, пийте чай. Тези продукти се използват като лечебно средство при всякакви разстройства в работата на храносмилателния тракт, както и при диария.
 • Когато изпражненията ви започнат да се оформят, можете, отначало в малки количества, да употребявате обичайна храна. Това могат да бъдат супи, добре сварен ориз, обезмаслено кисело мляко, картофи, приготвени на пара или сварени, стъргана ябълка.
 • Повечето храносмилателни проблеми се облекчават, като се яде бавно, дъвче се добре, избягва се изобилното ядене. Никога не бива да се комбинират плодове със зеленчуци, плодове с нишесте и течности с твърда храна. Да се избягва пържена храна и много силни подправки, много горещи или студени храни. Когато човек е в стрес или е болен (особено ако има температура),не бива да яде.
 • Липсата на достатъчно храносмилателни ензими или солна киселина е причина за много смущения. Те могат да бъдат прибавени като лечебно средство, но преди това трябва да се потърси съвет от специалист по хранене.
 • Алергиите към храна предизвикват голяма част от храносмилателните смущения и трябва да бъдат изследвани от специалист.
 • Гладуването (само вода или разреден плодов сос) в продължение на 24 до 48 часа е най-добрият начин за справяне с повечето храносмилателни проблеми. И при все че в повечето случаи е безопасно да се извърши без лекарско наблюдение, добре е да се консултираме с природолечител, за да сме сигурни какво да очакваме от този метод.
 • Много стомашно-чревни състояния, протичащи с болка, подуване, газове, раздразнени черва и запек са резултат от превес на гъбички (Кандида албиканс). Това се случва най-често при хора, които са лекувани продължително време с антибиотици или стероиди. Гъбичките трябва да се третират от специалист по хранене, запознат с такива състояния. Приемането на противогъбични вещества (чесън, алое вера, зехтин, каприлова киселина от кокосови орехи и др.) и възстановяването на бактериалното равновесие (ацидофили за тънките черва и бифидобактерии за дебелото черво) са важна част от антигъбичното лечение, наред със силно намалената консумация на захари.
 • Ябълков оцет във вода е доказано народно лекарство при киселини в стомаха. Пробвайте да пиете този сок, тъй като е богат на калий:
 • Една връзка магданоз, една шепа спанак, 5 моркова и 2 стръка листа от целина. Сложете в сокоизстисквачката и пийте.
 • Или изцедете сока от връзка магданоз, една шепа листа от цвекло, 2 стръка листа от целина и 4 моркова.
 • След като спрете диарията, започнете внимателно захранване. Можете да ядете само сухари, обикновени бисквити с повечко вода или билков чай. След това направете зеленчукова супа от моркови, картофи и ориз. Чак след един ден можете да включите месо – без никакви тлъстини и кожи пилешко или телешко.

 

Добавки

При хронично разстройство може да помогне фолиевата киселина.

Трябва да се компенсира загубата на натрий, магнезий и други минерали, които при разстройство буквално “изтичат” от организма в големи количества.

 • Пробиотик комплекс е съставен от 7 полезни млечно-кисели бактерии, които нормализират дейността на чревната микрофлора. Използва се при нарушено храносмилане, диария и други. Задължително трябва да се приема при лечение с антибиотик – по време на приемане на антибиотика и поне 5 дни след това.
 • Лактик ферментс пробиотик има ефективно действие при разстройство и след антибиотици. Много е добър за възстановяване след лечение с антибиотици.
 • LACTO PRO Пробиотик нормализира микрофлората в храносмилателния тракт. Много ефикасно действие има при хранителни алергии, храносмилателни разстройства и изключително вредните гнилостни процеси в червата и стомаха.
 • ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система. Това е изцяло натурален продукт, защото не съдържа абсолютно никакви консерванти и оцветители. Неговите съставки защитават и успокояват лигавицата на стомаха, помагат за нормалното храносмилане.

 

Билколечение

Джинджифил. Невероятно полезният джинджифил се използва при лечението на хранително отравяне и помага при спазми и болки в корема, причинени от диария.

 • Настържете една малка част от вълшебния корен. Овкусете с една чаена лъжичка мед. Консумирайте сместа, за да насърчите отделянето на стомашни сокове.
 • По този начин ще помогнете на тялото си да подобри храносмилателните процеси. Не приемайте вода веднага след консумацията на храна.
 • За овладяване на диарията,пийте чай от джинджифил 2-3 пъти дневно. Този метод гарантира пълно излекуване.
 • Вземете един джинджифилов корен и нарежете малка част от него. Прибавете я към една чаша вода. Сварете течността на умерен огън за няколко минути. Прецедете и преди да я приемете, овкусете я с мед.
 • Ако не е невъзможно да се снабдите с пресен джинджифил, може да използвате такъв на прах.

Семена от сминдух. Силно препоръчителен метод за лечение на диария е приемът на семена от сминдух. Специфичният за тях антидиаричен ефект е Вашето спасение от кошмарното разстойство.

 • Дъвчете лъжичка семена от сминдух заедно с една супена лъжица кисело мляко.
 • Алтернативен вариант на този метод е комбинацията на половин чаена лъжичка печени семена на сминдух и кимион+ малко кисело мляко. Разбъркайте добре двете съставки. Консумирайте тази смес три пъти дневно до пълното избавяне от диарията.

Ябълков оцет. Друг ефективен домашен лек за диария е обикновеният ябълков оцет. Той действа като противодиаричен агент срещу бактерии, които причиняват стомашно разстройство.

 • Разтворете лъжичка ябълков оцет към чаша вода.
 • Пийте разтвора веднъж или два пъти на ден, докато диарията отшуми напълно.

Чай от лайка. Ароматният чай от лайка има спазмолитични свойства, които влияят положително при освобождаването от болки в корема, придружаващи стомашни разстройства, включително и диария. Той също така е полезен за намаляване на възпаление на червата.

 • Пригответе запарка от лайка, накисвайки една чаена лъжичка цвят от билката+листа мента (една чаена лъжичка) в чаша вряща вода за 10 минути.
 • Филтрирайте инфузията и приемайте неколкократно по чаша от нея.
 • Можете също така да се пиете зелен чай, за да стимулирате правилното функциониране на храносмилателната система.

Черен кимион. Подправката черен кимион се използва при лечението на различни стомашни проблеми като газове, колики, астма, запек и диария. За лечение на диария се използва масло от семенцата черен кимион.

 • Прибавете една малка лъжичка от него към една чаша кисело мляко. Приемайте тази смес двукратно, докато симптоматиката отшуми напълно.

Брашно на каша.

 • Препечете няколко лъжици брашно и пригответе с него каша. Тази проста за изпълнение рецепта ще Ви избави от диарията. Брашното трябва да е предварително препечено, защото е по-лесно смилаемо от стомаха.
 • Препечете го поставите в сух нагорещен тиган. Бъркайте постоянно с дървена лъжица, за да не залепне за тигана. След като промени цвета си (трябва да стане светло кафяво) прибавете към него малко хладка вода, необходима за получаването на каша. Бъркайте постоянно, за да не залепне за съда.
 • Продайте по-добър вкус на кашата, прибавяйки към нея малко масло, щипка сол или сирене.

Чай от шипка. Чай от шипка спасява от разстройство

 • Чаят от шипка е известен лек, стопиращ неприятната диария. Сварете за пет минути две лъжици плодчета в две чаши вода. Киснете половин час, прецедете и пийте на бавни глътки.
 • Облекчение ще усетите веднага по време на приема. Освен силно изразения си запичащ ефект, шипката има и общоукрепващо действие върху целия организъм. Тя ще Ви помогне да се съвземете по-бързо след изтощителна и продължителна диария.

Активен въглен. Активен въглен спира разстройството. Когато разстройство е причинено от отравяне, незаменимият активен въглен ще Ви спаси от него. Той е първото средство, към което трябва да прибегнете при отравяне и раздразнен стомах.

 • При хронично отравяне могат да се приемат до десет таблетки дневно. Препоръчително е на ден да се приема три-четири пъти по една таблетка преди или след хранене (час и половина преди или след консумацията на храна).
 • Противопоказен е за пациенти с язва. Това медицинско средство спира незабавно разстройството и помага на организма да се изчисти от токсини, като ги извежда бързо от него и не позволява те да се разпространят в кръвта.

Дренки. Една от най-известните бабини рецепти за пресичане на разстройството е компотът от дренки. За разлика от запичащите медикаменти, това средство постига перфектен резултат и е изключително щадящо към разстроения стомах.

 • Достатъчно е да изпиете чорбата от едно малко бурканче компот от дренки. Същият ефект имат и сушените дренки. Консумирате на шепа от тях е напълно достатъчна за спиране на разстройството.
 • Дренките може да заместите със сушени боровинки. Те също имат силен запичащ ефект.

Кори от нар. Отвара от кори от нар е безотказен лек при лечение на разстройство. Измийте един нар и обелете кората му. Сварете я в две чаши вода. Варенето продължава, докато отварата не придобие тъмен цвят. Тогава може да бъдете сигурни, че от нея са извлечени всички полезни вещества.

 • Подсладете отварата с мед, тъй като тя има силно горчив вкус. Приемайте я на бавни глътки. Колкото по-голямо количество изпиете от нея, толкова по-бързо ще настъпи ефектът.

Маточина. Уханната маточина е лек срещу диария. Листата на тази билка действат като спазмолитик и успокояват не само болката, но и раздразнената стомашна лигавица. Приемайте инфузия от билката в неограничено количество, за да се избавите бързо от мъчителния и много неприятен симптом.

 • Чудотворна е следната билкова комбинация маточина(Melissa officinalis)+лайка (Matricaria) +ким (Carum carvi) +мента (Mentha) +резене (Foeniculum vulgare). Тя потушава болката и възпалителните процеси в стомаха.
 • Необходимите количества от билките за приготвянето на сместа са съответно – лайка – 45 грама, маточина и мента по 20 грама, ким – 10гр, резене – 15 грама.
 • Залейте една чаена лъжичка от сместа с четвърт литър студена вода. Загрейте сместа на котлона и я оставете да поври поне пет минути. След това я оставете да се кисне час. Прецедете я и изпийте на бавни глътки през деня. Облекчението настъпва бързо благодарение на успокояващия ефект, които притежават тези билки.

Коприва. От дълбока древност парещата коприва (Urtica dioica) е известна като природен лек, спиращ силното кръвотечение и диарията. Сварете една лъжичка настъргани корени (ако е цял корена, използвайте две малки парченца) в чаша вода. Инфузията трябва да престои на котлона пет минути.

 • След това я прецедете и изпийте. За положителен ефект е необходимо да приемете две-три чаши от този извлек (за предпочитане е да е свеж и да го приготвяте непосредствено преди консумация).
 • Паралелно с това добре действа и приемът на чай от лист коприва. Тази била има не само запичащ, но и пречистващ ефект. Препоръчителен е приемът й особено при диария, предизвикана от натравяне.

Живовляк. Отварата от живовляк действа по същия начин. За да приготвите половин литър от нея са Ви нужни 4-5 листа от билката. Сварете ги за няколко минути в указаното количество вода. След като извлекът изстине, се прецежда и от него се пие по една чаша на всеки час.

 • Облекчението настъпва бързо. Важно в случая е да не допуснете обезводняване на организма. Затова е много важно да приемате вода в големи количества.
 • Дори и да Ви е неприятно, постарайте се да изпиете поне литър и половина вода, тъй като подпомага очистителните процеси на червата.

Глог. Билката глог (Crataegus monogyna) лекува кошмарната диария. Пригответе си спиртен извлек от нея или си набавете готов такъв.

 • Ето и рецептата за приготвянето му – в 50 мл ракия се накисва една лъжичка цвят и плод от билката. След една седмица е необходимо да прецедите тинктурата. Приемайте трикратно по двадесет капки от нея, разтворени в лъжица вода.

Жълт кантарион. От диарията ще Ви избави и билката жълт кантарион.

 • Изпивайте по две-три чаши дневно от нея. Може да я комбинирате с шипка, еньовче, невен, здравец и глухарче.

Невен. Лековитият невен (Calendula) спира дори силната диария.

 • В рамките на един ден приемайте по четвърт литър запарка, приготвена от лъжичка суха маса.

Здравец. Сварете три листа здравец в две чаши вода.

 • Приготвената течност се приема на бавни глътки вместо вода. Изпийте поне четири дози от този лек. Ако страдате от хипотония, ароматното растение не е подходящо за Вас.

Глухарче. Корени отглухарче (Taraxacum officinale) се препоръчват от билковата медицина при диария.

 • Пригответе отвара от тях (две супени лъжици на 400 грама вода) и разделете дозата на три части, които трябва да се приемат за един ден.

Подбел. Билката подбел е друг лек от бабините тефтери за лечение на диария. Може да я приемате самостоятелно или в комбинация с жълт кантарион.

 • За приготвянето на две чаши чай е нужно да залеете две супени лъжи билкова маса (по една лъжица от всяка билка) с вряла вода (две чаши). Запарката трябва да престои поне половин час. Прием – по 1/3 чаша шест пъти дневно (преди и след хранене). Преустановете приема след пълно излекуване.

Магданоз.

 • В продължение на пет минути варете няколко коренчета (4-5) магданоз във вода (300 мл). Приемайте шест пъти дневно по една ракиена чашка от извлека.

Агримония, както е по-известна лековитата билка камшик (Agrimonia eupatoria), е изпитан метод, с чиято помощ може да се избавите от диарията само за ден. Необходимата дневна доза от нея е половин литър.

 • Инфузията за възрастни е по-концентрирана от тази за деца. В първия случай се използва две лъжици билкова маса, а втория – количеството е наполовина.
 • Запарката кисне половин час. Болният трябва да я приема половин час преди хранене.
 • Пригитвете лековита инфузия и от следната комбинация:
 1. плод драка (Paliurus) – 30 грама
 2. камшик (Agrimonia eupatoria) – 50 грама
 3. бяло подъбиче (Teucrium Polium) – 30грама
 • Една втора от сухата маса е достатъчното количество за приготвянето на един литър инфуз. Вари се пет минути във вода, след което се кисне още 15. Дозата, която трябва болният да приема по три пъти на ден, е една винена чаша.

Чай от джоджен. Това уханно растение спира мигновено разстройството и облекчава бързо разстроения стомах.

 • Приемайте всекидневно половин литър чай от джоджен. Пригответе го накиснете в четвърт литър вряла една връзка от уханната подправка.
 • Положителен ефект има и комбинацията лайка+джоджен. Сварете по една лъжица от билките в 200 грама вода. Разделете приготвената дози на четири-пет части и я изпийте в рамките на деня.

Трънка. Лековитата трънка е лек, препоръчван от билкарите за лечение на диария. Запарете за пет минути две лъжици от нея в 300 грама вряла вода. Оставете на слаб огън за пет минути и киснете още десет след това.

 • Приготвеният инфуз разделете на три части и приемайте от него преди хранене.

Листа от къпина. Запарка от листа от къпина е само една от алтернативите за лечение на диария с билки.

 • Сварете за пет минути две супени лъжици от тях в 300 грама вода. Разделете на три дози и приемайте по една от тях преди хранене.

Зелена кора от орехи. Кората от зелените орехи е отличен лек при стомашно разстройство. За да разполагате винаги с този лек, през лято изсушете обвивката на орехите.

 • При нужда пригответе запарка от една супена лъжица изсушена кора от орехи и чаша вода.
 • Изсипете течността в термос и приемайте от нея по няколко лъжици дневно.

Градинска чубрица.

 • Пригответе си ефективен домашен лек от една чаена лъжичка чубрица и двойно по-голямо количество оцет. Може да добавите и малко вода. Три пъти дневно приемайте този лек.

Лечение с морска сол

 • Смесете ситно смляна 4 грама морска сол с 20 грама глюкоза, 3 грама сода за хляб и 20 грама калиев хлорид. Разтворете сместа в един литър вряла вода и се пие през целия ден.
 • В чаша, изсипете плодов сок, добавете една чаена лъжичка мед и една чаена лъжичка ситно смляна морска сол. В още една чаша минерална вода сложете една чаена лъжичка сода за хляб. Пийте 2 алтернативно по 1 глътка от всяка чаша, докато изпиете течността и от двете чаши до края.

Лечение с чесън

 • При лечение на хронична диария изяжте за 1 ден една цяла глава чесън. Ефектът е поразителен.
 • Или приемайте по 2-3 грама чесън на прах, 2 пъти дневно след хранене, може да бъде доста ефективно.
 • Чесънът е идеалното лекарство за лечение на диария при малки деца. Той се дава на деца под формата на каша или прах.