Банер за мобилна версия за апликация

Целулит

Целулитът е състояние, при което в резултат на намаляване еластичността и здравината на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав релеф.

Според медиците портокаловата кожа е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността. Нарича се гиноидна липодистрофия (Gynoid lipodystrophy) и в превод от латински значи дистрофия на мастните тъкани при жени.

При жените мастната тъкан в областта на бедрата и ханша е един своеобразен склад за периода на кърменето. Именно в тази област се натрупват в най-голямо количество мастните клетки, които са от основно значение за нормалното протичане на бременността, раждането и кърменето. В даден момент обаче, тези така нужни на женското тяло мастни клетки могат да се превърнат в целулитните делчета, които деформират женското тяло.

Проучванията показват, че близо 85% от жените в зряла възраст са в някаква степен засегнати от "портокаловата кожа". Процент в който попадат както дами, стремящи се към активен и здравословен начин на живот, така и други, за които спортът и правилното хранене съвсем не са приоритет.

 

Причини:

Причините, които могат да доведат до деформиране и слабост на съединителната тъкан в областта на кожата, са многобройни. Най-често обаче става въпрос за нарушение в микроциркулацията, в резултат на което еластичните влакна губят гъвкавостта си и се отпускат, което дава възможност на мастните клетки да увеличат размера си и да се появят на кожната повърхност.

Натрупването на свободни радикали в кожата води до окисление на колагеновите влакна и загуба на тяхната гъвкавост. Значение има и липсата на достатъчно физичести упражнения, застоялия начин на живот, конституционалните особености на кожата, неправилното хранене и прекаляване с мазнини, и не на последно място естрогените. Женските хормони благоприятстват разрастването на мастните клетки и превръщането им в мастни депа, чието предилекционно място са бедрата и ханша.

Патологичните процеси при появата на целулит са свързани с настъпващи смущения в ензимните системи, ендокринни нарушения, локален недостиг на кислород и патологични окислителни процеси. Женското тяло е устроено така, че позволява по-голямо натрупване на мастна тъкан, отколкото при представителите на силния пол.

Друг особено важен и потенциално опасен фактор се оказва въздействието на свободните радикали и съпътстващите ги процеси, изразяващи се в натрупване на определени аниони, които предизвикват дегенерация на хиалуроновата киселина и колагена, увреждане на клетките чрез пероксидация и нарушаване на пропускливостта на клетъчните мембрани.

Промяната в трансмембранния транспорт води до задържане не само на течности, но и на активни метаболитни продукти, голяма част от които са с белтъчен характер. Те стимулират фибропластите, което води до разрастване на съединителната тъкан. Колагенните влакна значително се удебеляват, а кожата става по-плътна. Процеси, които допълнително затрудняват жизнената дейност на клетките, а когато се появи необходимост от енергия, тези клетки не могат да изгорят складираните мазнини.

Резултатът е един - вследствие на всички тези промени нараства налягането вътре в тъканите, развива се хипоксия, а механичният натиск в посока навън към епидермиса деформира кожната повърхност и я прави неравна - с подутини и хлътвания или известната на всички ни портокалова кожа.

Първата, и вероятно най-сериозна причина е наследствената предразположеност, следвана от възрастта. След което идва ред на нездравословното хранене - дневен режим, базиращ се на "забранени храни" от рода на хамбургери, пържени картофки, пица и какво ли още не, изобилие от въглехидрати под формата на вкусни вафлички и липса на всякакви плодове и зеленчуци. От което неизменно следва проблемът с наднорменото тегло, а то е четвъртата причина за поява на портокалова кожа. При което в определен момент човек решава да се подложи на редуциращ режим на хранене, а честите колебания в телесната маса са следващата причина за появата на целулит.

Далеч не без значение се оказват заседналият начин на живот и вредните навици, свързани с честия прием на алкохол и тютюнопушенето. Твърде тесните дрехи понякога могат да се превърнат във вреден навик и като следствие от това да настъпи нарушение в процесите на кръвообращение.

Понякога обаче появата на целулит може да бъде провокирана и от настъпил дисбаланс на хормоните в организма. Например, дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези и щитовидната жлеза. Но не бива да поставяме на последно място замърсената околна среда и регулярно повтарящите се стерсови ситуации, защото в определен момент те могат да се превърнат в потенциална причина за появата на целулит.

 

Стадии на целулит

Развитието на целулита често е провокирано от хормоналните пренастройки в организма: полово съзряване, бременност, климактерични изменения. Целулитните зони по правило се оформят върху бедрата, задните части, корема, хълбоците, гърдите.

Няма общоприета класификация и специалистите говорят най-често за четири – до шест стадия на заболяването.

 • Първи стадий: кожата е с лек оток, може да се види слабо подпухване. Релефът е равен и гладък, но в критичните участъци регенеративните процеси протичат забавено: синините се разнасят за повече време, заздравяването на раните също е с отслабена скорост. На този етап започва задържане на течности и продукти от метаболитния разпад, но това все още е невидимо.
 • Втори стадий: оформя се неравен релеф на кожата, особено изразен при мускулно напрежение. Венозната и кръвоносната система не се справят с оттока на течности от тъканите, увеличава се вътретъканното налягане върху съдовете. Заради отока, напрежението на тъканите и натрупването на шлаки започва уплътняване на мастните натрупвания.
 • Трети стадий: той е ясно видим; при събирането на кожата в гънка ясно се вижда ефектът на портокаловата кожа. Тъканите са с оток и напрегнати и притискат кръвоносните съдове. Развива се застой на венозното и капилярното кръвообращение. Стените на капилярите отслабват, проницаемостта им нараства. Лимфата и кръвта се просмукват в тъканта, по кожата се образуват синини. Съединителната тъкан се разраства и обгръща мастните клетки като в капсули: образуват се уплътнения, наречени микронодули.
 • Четвърти стадий: той се характеризира с груби видими изменения в зоните на пораженията. Кожата стои на бучици и неравности дори при отпуснати мускули. Микронодулите се сливат в конгломерати – макронодули или целулитни камъни. Съединителната тъкан продължава да се разраства. Лошото кръвоснабдяване на целулитните зони ги прави да изглеждат като премръзнали и посинели от студ. При натиск или щипване кожата е силно болезнена.

Специалистите, които говорят за пети и шести стадий, отбелязват разпространението на целулит извън първоначалните зони – например преходът към раменете и ръцете над лакътя.

 

Видове

Няма единство и в класификациите на целулита по вид; в едни става дума за структурата на целулитната кожа и задържането на вода или за лимфен застой, в други се коментират разположението на целулитните зони и начините за тяхното третиране.

 • Воден целулит. Причина за появата на характерните изменения по кожата в този случай е задържането на течности. Обикновено при воден целулит страдат бедрата; усещането е за тежест в краката, напрежение и умора. Много често причина за подобни състояния е неправилното хранене – прием на солени храни, на мазно и прекаляване с въглехидратите. Водният целулит се поддава сравнително бързо на корекции, но с него трябва да се заемете още при първите признаци. Важно е да се мине на диета, която редуцира солта до минимум и чувствително ограничава мазнините и сладките храни. Има и лекарствени продукти, с чиято помощ по-лесно се изчистват излишните течности, токсини и шлаки. Всичко това задължително се съчетава с физическа активност според възможностите. Работата срещу водния целулит се изпълнява всеки ден; облекчение може да се почувства още след първите десетина дни, но видим резултат ще настъпи едва след около 8 седмици. Ако искате да “бетонирате” положителния ефект, съхранете този начин на живот и след това.
 • Целулит по време на бременност. По време на бременност към вече коментираните причини за целулит се добавя допълнителното натоварване на отделителната система – това увеличава вероятността от образуване на отоци. Ако преди бременността една жена е имала наченки на целулит, то в този случай признаците му стават ясно видими. Освен това към края на бременността бъдещите майки стават по-малко подвижни; забавят се основните обменни процеси, нарушава се лимфният отток, нараства количеството на мастните клетки. Колкото до профилактиката – възможностите й са ограничени, защото всички процеси протичат при изменен хормонален фон. Разбира се – тази промяна е необходима за да се износи без проблеми едно бебе. Все пак не е точно да се каже, че всяка бременност отключва целулит: има късметлийки, при които наследствеността и особеностите на обмяната спасяват от тази напаст. Макар повечето средства против целулит да са нежелателни при бременност, все пак има начини да се редуцират пораженията от него. Отнася се до режима на живот и храненето, до ползването на подходяща козметика. В много случаи портокаловата кора изчезва след раждането или е необходимо малко усилие, за да се възстанови нормалното състояние на кожата.
 • Целулит по бедрата и краката. Целулитът по бедрата обикновено е резултат от фактори като седяща работа, неправилно хранене, хормонални нарушения, навика да се носят високи токчета и стегнати дрехи, влошено кръвоснабдяване на крайниците, навик да се седи със скръстени крака. Като противодействие трябва да се изключат от храненето тлъстото месо, колбаси, сладки и солени храни, алкохол, чай и кафе. Задължително трябва да се пият поне литър и половина вода. Често целулитът по бедрата е “в комплект” и с промени по прасеца; тук допълнителен фактор е наследствеността, както и някои отклонения в работата на щитовидната жлеза.
 • По дупето (тазов целулит). Изброените причини са фактор за образуването на целулит и по задните части – тазов целулит. Така че грижата за тази част от тялото трябва да започне с отказ от вредните храни и вредните навици като злоупотреба с алкохол и тютюнопушене. Освен това изключиително важни в случая са физическите упражнения. Едно просто приклякване с гирички в ръцете върши чудесна работа, стига да се прави редовно.
 • Целулит по ръцете. Целулит може да се образува практически във всяка телесна зона, където има натрупване на мазнини. Но ако този на бедрата и на талията можем да прикрием с дрехите, целулитът по ръцете е нещо издайническо и некрасиво. В лечението на този тип целулит помага комплексният подход. Той включва масаж, подходящ хранителен режим, “опаковане” със стреч фолио, използване на антицелулитни мазила, мезотерапия и пр. От физическите упражнения най-добра работа вършат лицевите опори и сериите с гирички.
 • Целулит на корема. Коремът е още едно критично място за проява на целулит. Този целулит като че ли най-много огорчава прекрасните дами, особено ако го забележат след раждането на едно-две деца. Добрата новина е, че той се поддава на корекции – но трябва много упоритост и много пот с физическите занимания. Чудесно действат коремните преси, съчетани с масаж и самомасаж. За този тип целулит е подходящо и премахването с фолио.
 • Целулит на лицето. За целулит на лицето се говори преди всичко в медицински план и се разбира възпалението на подкожната тъкан; най-честите му прояви са при малки деца и хора на възраст над 50 години. Засегнатите зони на лицето са зачервени и оточни, има сърбеж, дразнене, подуване на езика. При усложнения се развиват общи симптоми като гадене и повръщане, повишена температура, отслабен апетит. На практика няма застраховани от този проблем, тъй като причината за него са патогенни микроорганизми. Състоянието налага лечение с антибиотици след точно диагностициране.
 • Целулит и стрии. Известно е, че стриите са видимите белези на промени в структурата на кожните слоеве, и по-точно: охлабване на съединителната тъкан, отпускане на колагеновите влакна в дълбоките слоеве и един вид “пропадане” на епидермиса. Кожата със стрии е като надраскана. Драскотините се появяват при рязка промяна на теглото – отслабване или напълняване, при бременност, растеж, при големи натоварвания на спортни тренировки. Други причини могат да са някои заболявания, продължителна употреба на кортикостероиди. Не е изключено кожата на едно тяло да носи пораженията и на стрии, и на целулит; начините да се преодолее това са общи и за тях вече стана дума.
 • Фиброзен целулит. В този случай говорим за целулит в напреднала фаза, с образувани микро- и макронодули. Засегнатите зони са уплътнени на бучки, видими и в състояние на покой. При опипване местата са болезнени; там нервните окончания са притиснати от разрасналите се мастни клетки, обрасли с нова съединителна тъкан. В подобни зони може често да се появяват синини, гнойни обриви, спукани капиляри, алергични раздразнения. С такава форма на целулит, наричан също и твърд, не можем да се справим само с домашни упражнения. Необходими са апаратни процедури и професионален масаж, мезотерапия, електротерапия, задължително диета и физически раздвижвания.

 

Лечение:

Лечението на целулит се състои в прилагането на комплекс от мерки, насочени към стимулиране на микроциркулациите в проблемната област. Това са физкултурни упражнения, фитнес, масажи и др. прилаганите процедури имат няколко основни цели:

 • Липолизата – да разгражда активно мазнините;
 • Потискане образуването на нови мастни натрупвания;
 • Активиране оттичането на течности от тъканите, лимфодренаж, изхвърляне на токсините;
 • Повишаване на съдовия тонус на кожата и нормализация на кръвообращението;
 • Размекване на твърдите мастни натрупвания в хиподермата;
 • Мускулна стимулация;
 • Подобряване еластичността на кожата, изравняване на релефа й.

Понастояшем се смята, че златният стандарт в лечението на целулита е трикомпонентен:

 • здравословно и нискомаслено хранене
 • редовни физически упражнения
 • прилагането на специални антицелулитни продукти

Не на последно място в борбата с целулита стоят антицелулитните продукти. Те са изключително разнообразни, като в последните години лабораториите се надпреварват в създаването на уникални препарати, които по-ефективно да изгарят мазнините на клетъчно ниво. Успехът от прилагането на антицелулитните гелове и кремове обаче се крие в редовната им употреба, а не толкова в избора на марка. Най-малко два пъти дневно върху добре почистена кожа в продължение на 5 минути за около 12-20 седмици чрез подходящи масажни движения и целулитът намалява. В случай на свръхчувствителност към посочените мазила, фармацевтичните фирми предлагат и специални пособия като масажори (механични и електрически), ръкавици и четки от специална материя. Действието на всички тях се базира на подобряване микроциркулаторните процеси в кожата чрез активно и правилно извършвания масаж.

Напоследък особен интерес се проявява и към всички антицелулитни процедури и програми, които се прилагат в специалните козметични центрове. С най-добър ефект, според запознати, са масажите на проблемните области с подходящи продукти, с помощта на които се подобрява кръвната и лимфна циркулация, йонизиращите процедури, при които с помощта на ток в кожата се вкарват активни съставки, разрушаващи целулитните натрупвания, стимулиране на мускулите с ток, масажи и компреси с водорасли. Напоследък широко приложение намират и специалните масажни процедури с шоколад, като специалистите твърдят, че 10-15 процедури оказват изключителен ефект на целулитните области.

Не бива да се забравя обаче, че прилагането и на най-ефикасния антицелулитен крем, посещението и на най-качествените антицелулитни процедури нямат търсения ефект, ако не бъдат комбинирани с правилен начин на хранене и активна спортна дейност. Само в този случай целулитът може да бъде победен.

 • До лечение на целулит с антибиотик се прибягва, когато заболяването е от инфекциозен тип. В случая протича с изменения в подкожната тъкан, причинени от патологични микроорганизми. Освен с повишена оточност заболяването протича и с болка мястото е болезнено и зачервено. Един от често предписваните антибиотични препарати е клацид.
 • Лечението с лазер е сред най-популярните методи за овладяване на целулит. При него чрез лазер, проникващ на дълбочина в кожните слоеве, се въздейства върху дренажните процеси. Съвременните лечебни техники предлагат лазерна терапия, съчетаваща въздействието на лазерните лъчи с масаж.
 • При мануалния лимфен дренаж чрез механично въздействие върху меките тъкани се постига освобождаване от излишните течности. Препоръчва се още при състояния, свързани с отичане на крайниците. Неправилното приложение на тази техника е възможно да доведе до влошаване на състоянието.
 • Въпреки постоянното усъвършенстване на оперативните методи за премахване на целулит, техните недостатъци остават. Болката, възстановяването след това, пигментацията и неравностите по кожата са част от неудобствата на този метод.

 

Хранителен режим:

Диетичното хранене лежи в основата на всички опити за отслабване и почти винаги е съпроводено с успех. При наличието на целулит обаче, самостоятелното избягване на висококалорични храни и напитки не води до искания резултат, а напротив, като че ли подчертава целулитнине недостатъци. Причината за това е, че мастните депа в областта на ханша и бедрата са най-трудно поддаващите се на разграждане. Обикновено те се образуват първи и последни изчезват.

Когато се храним, нивото на гликозата се покачва, това от своя страна кара панкреаса да отделя повече инсулин за понижаване нивото на захарта. Това повишено количество инсулин увеличава запасите от мазнини, а оттук и целулита.

Вашата диета трябва да бъде балансирана и проста.

Избягвайте мазнините, особено онези, които са комбинирани със захар (шоколад: 60% захар, 30% мазнини) или сол (солен чипс), тъй като това спомага за складиране на мазнини в тялото.

Търсете хранителни продукти с минимално участие на овкусители, консерванти и подобрители.

 • Старайте се да си набавяте достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци - богати на целулоза.
 • Приемайте често прясно изцедени сокове - известно е, че витамин С ускорява обмяната на веществата и подобрява микроциркулацията на кръвта.
 • Отделете достатъчно внимание на зеления чай - съдържащите се в него антиоксиданти спомагат за извеждането на всички шлаки и токсини от организма, които са потенциално отговорни за появата на целулит.
 • Трябва да приемате и храни, богати на лецитин, мастни киселини и аминокиселини. Те намаляват течността между мастните клетки и повишават кръвообращението на тези на кожата. Богати на лецитин са яйцата и соята.
 • Правилното съотношение на мастни киселини се съдържат в зехтина, олиото от ленено семе, рапицата и суровите ядки, а полифеноли има в изобилие в ягодите, нара, шипките, гроздето и цитрусовите плодове.
 • За да се предпазите от целулит включете в диетата си следните храни: сок от цвекло, целина, краставица, водорасли и Алое Вера сок.

 

Важни добавки:

 • Хром пиколинат, помага за обмяната на мазнините и въглехидратите, спомага за правилното функциониране на инсулина: 3 капсули на ден (по 1 капсула с храната).
 • Garcinia Cambogia, потиска апетита: 2-3 капсули на ден (по 1 капсула, 30 минути преди хранене). Започнете с 1 капсула на ден през първата седмица.
 • Шейк, съдържа растителни влакна, мултивитамини, мултиминерали, растителни протеини, аминокиселини и др.: всеки ден.
 • Витамин С, мощен антиоксидант, помага за активното премоделиране на колагена: 6 таблетки на ден (по 2 таблетки преди хранене).
 • Използвайте специалните кремове против целулит всеки ден. Те помагат за заздравяване на тъканите и намаляват мастните натрупвания.
 • Алое Вера сок, гел или нектар, хранителен, бори се с възпаленията: 3 до 6 унции на ден (по 2 унции с храната: 1у = 28,3 или 31,1 мл).
 • Успешната формула на шуслерови соли в битката с целулита включва продуктите под номерата 1, 4 и 12. Те помагат за регулиране на водно-солевия баланс. В реда, в който сме ги изброили се приемат съответно по пет сутринта, на обяд и вечерта. Препоръката на специалистите е да бъдат приемани поне месец-два с цел лечение. За профилактика дозите падат на три таблетки дневно.
 • За отстраняване на целулита търкайте засегнатите места с кръгообразни движения с гъба от естествен косъм, на която сте капнали малко течен сапун с Алое Вера. Пийте шейк, който съдържа растителни влакна, като замествате с него едно от трите хранения. Правете гимнастика.

 

Билколечение

 • Нелицеприятните мастни отлагания по кожата се премахват лесно и с помощта на грейпфрут. Цитрусът е сред най-надеждните средства за справяне с проблема. От него се приготвя лечебно питие с диуретично действие. Ежедневно за най-малко три седмици пийте напитка, приготвената от следните продукти – грейпфрут и портокал (по един брой), половин лайм и четвърт настърган джинджифилов корен. Задължително съчетайте с диета с ниско съдържание на мазнини и без консумация на захар.
 • Чудният чай от ароматния джоджен е прекрасно средство за справяне с омразните бучици портокалова кожа. Той е преди всичко естествен диуретик и средство за регулиране на хормоните. Приложим е като лечебен метод дори в случаите, когато целулитът се дължи на хормонални аномалии.
 • Чаша на ден от джодженовата напитка върши чудесна работа в битката срещу целулита. Просто накиснете пет грама от подправката билка в 200 мл гореща вода. След 20 минутки отделете билка от водата чрез прецеждане. Изпийте. Може и на глътчици. Но най-добре е количеството се пие сутрин и вечер – по една втора от приготвения чай.
 • Билката гръмотрън не случайно е известна като чудодейна. Тя е другото мощно оръжие, което природата ни предлага в нелеката битка със загрозяващия целулит. Дамите, които знаят как да се възползват от качествата на този лек, определено ще спечелят много. Освен от целулита ще се избавят и от хормоналния дисбаланс, който често се явява провокатор на омразния проблем. Достатъчно е ежедневно да се пие половин литър от магическата напитка. Приготвя се като запарите за половин час или сварите за няколко минути корена от билката – две лъжици. При запарване водата е 500 мл, а при варене 600 мл. Приемайте напитката от чудния бабин бодил на няколко етапа през деня. Общо месец продължава лечението, което е разделено на два курса с пауза между тях от десет дни.
 • Домати и лимонов сок са полезно не само приемани вътрешно с цел стимулиране на процесите за изгаряне на мазнините, но и за външно приложение. Два пасирани домата се смесват с лъжичка лимонов сок. Готовата смес престоява върху кожата за четвърт час, след което се отмива.
 • Една от най-интересните ползи от ябълковия оцет е ефективността му при намаляването на излишните мазнини в клетките. Той пречиства организма и предотвратява натрупването на тези липиди. Пийте 1 л. вода, смесен с 2 супени лъжици ябълков оцет, през целия ден, като следвате този график:
 1. Изпийте 1 чаша на гладно, веднага след като се събудите.
 2. Изпийте 1 чаша 20 минути след обяд, точно когато храносмилането започва, така че ябълковият оцет може да елиминира мазнините.
 3. Пийте 1 чаша в следобедните часове.
 4. Изпийте последната чаша 20 минути след вечеря.

Следвайте това лечение в продължение на 15 последователни дни, след това починете 2 седмици. Винаги комбинирайте лечението с диета с ниско съдържание на мазнини, богати на фибри, плодове и пресни зеленчуци, заедно с упражнения.

 • Смесете 1 супена лъжица ябълков оцет с хидратиращия крем, който обикновено ползвате, или с етерични масла. Прилагайте 2 пъти дневно: веднъж след сутрешния душ и веднъж преди лягане. Просто смесете оцета с крема или лосиона и масажирайте в зоните с целулит. Втрийте с кръгови движения, за да насърчите притока на кръв. Ако желаете, можете да използвате дървена точилка или ексфолираща гъба за по-дълбок масаж. Може да прилагате това лечение всеки ден. 
 • Целулитът е безсилен срещу любимата ни глина. Вани, маски или масажи с този любим природен продукт изглаждат кожата. При постоянство освобождават от портокаловата кожа. Можете да използвате всеки тип глина: бяло, сива или черна. Първият вариант е предимно за чувствителните кожи. Вземете си горещ душ преди да направите маска с глина. Така ще сте сигурни, че порите ще се отворят напълно и кожата ще поеме в максимални дози от полезните компоненти в глината. В топла вода разтворете количеството глина спрямо площта на зоните, които ще третирате. Добавете няколко капки етерично масло от лимон, грейпфрут или портокал, за да усилите антицелулитните ефекти на глината. След нанасянето на маската върху желаните части, увийте се с кухненско фолио. Сложете си халат. Легнете под одеялото за 30 минутки или час.
 • Можете да направите и маска с глина, мед и сметана. Разрежда се със съответното количество вода 3 супени лъжици глина. Добавят се мед и сметана. След 10-15 такива апликации резултатите са на лице. Мазнините и подутините постепенно изчезват.
 • Друг вариант е смесването на 2 супени лъжици черна глина със същото количество сушени водорасли. Прилага се като останалите две маски – след душ, обилно намазване и обвиване с филио, престой под одеалото  и изплаквате след 30-60 мин.
 • Домашен крем с канела, който предлагаме, е в пъти по-ефективен от повечето козметични средства. Да го приготвите не е нужно много, но за сметка на това, кожата ще Ви се отплати щедро за редовното му нанасяне. Основният компонент, който се използва за приготвянето на домашното мазило, е обикновен крем. Съветваме да изберете бебешки, тъй като техните формули са много по-изчистени. Към крема в количество от 100 мл се прибавят други два компонента с активно дрениращо действие – масло от портокал и канела. От първото масло са необходими двадесет капки, а от второто само три. След като хомогенизирате консистенцията, съхранявайте готовото мазило в хладилник най-малко за осем часа преди да го нанесете върху кожата. Нанасянето му е добре да се осъществява друкратно. За препоръчване след душ. Движенията трябва да са с малко по-силен натиск и се извършват в посока от долната част на краката към горната. Маслото от портокал в случая се явява естествен консервант и приготвеното по този начин мазило може да бъде съхранявано в хладилник за срок от три месеца. Но ако сте постоянни в приложението му, едва ли това количество ще Ви стигне за три месеца.
 • Заради синапа в нея любимата ни горчица се нарежда сред топ средствата в битка срещу целулита. Може да я прилагате по няколко начина. Най-лесно е няколко лъжички от нея (в прахообразна форма) да разтворите с малко вода и растително базово масло. Със смества се правят обвивания. Те са с продължителност от десет минути. Ако го правите за срок от седмица, целулитът ще намалее значително. От маската ще изпитате загряване и парене. Ако тези усещания са нетърпими може да добавите кисело мляко, което е известно с охлаждащото си действие.
 • Друга ефективна смес се приготвя по следния начин – две лъжици от компонента в прахообразна форма се смесват с щипчица захар и сол+половин лъжица оцет. За да се получи кашава консистенция се сипва малко вода. Този микс трябва да остане на топло за денонощие. След това се смесва в равни пропорции с чист мед. Вече разполагате с мазило за третиране на целулитните участъци. То се нанася върху тях. Мястото се увива. За час останете под одеалото. Ако направите общо шест такива апликации в рамките на три дни, ефектът ще настъпи бързо. Задължително е към метода да добавите подходящи упражнения и режим на хранене.
 • Ефикасно действа и нанасянето върху кожата на дебел слой следната смеска – лъжица горчица, разтворена със съответното количество топла вода, затоплен мед (три лъжици) и няколко капчици етерично масло с антицелулитен ефект. 40 минути е времето за престой на тази апликация.
 • Утайка от кафе, смесена с подходящ хидратантен крем, е прекрасно средство за масажиране на засегнатите от целулита места.
 • Екстрактът от розмарин също притежава силни дрениращи свойства. От тях се възползват не само производителите на добавки, но и тези на козметични продукти. Като компонент розмариновият екстракт може да бъде открит в антицелулитни мазила и добавки за справяне с проблема.
 • Изварата също се оказва отлично средство за отводняване на тъканите. Нанесете я върху портокаловата кожа, попийте с кърпа и оставете да действа поне половин час, след което изплакнете обилно с вода.
 • Можете да си приготвите гореща вана, в която сте добавили една шепа едра морска сол. След изплакване намажете тялото си със зехтин , а за да има осезаем ефект - трябва да отделите поне десет дни в месеца за изпълнението на тази процедура.
 • Друг вариант: към 100 мл растително олио добавете по 20 капки ароматни масла от риган, лимон, кипарис и хвойна. След душ масажирайте зоните с целулит с тази смес. Етеричните масла подпомагат и стимулират клетките при възвръщането на нормалния им жизнен цикъл.

Тук е важно да се направи едно уточнение: кремовете и лосионите против целулит не се справят изцяло с проблема, но те действат стягащо и съдействат портокаловата кожа да се забелязва по-малко. Колкото и ценни свойства да има вашият антицелулитен крем, неговата ефективност значително намалява, ако го използвате неправилно. Правилата са следните:

 • Нанася се не веднъж, а два пъти на ден: сутрин и вечер.
 • Кожата задължително трябва да бъде почистена и напарена, един или два пъти седмично преди нанасяне на антицелулитната козметика е необходимо да се използва скраб или пилинг.
 • Средството трябва да се втрива няколко минути с кръгови масажни движения, повтаряйки движението на кръвния ток, т.е. отдолу нагоре, от колената към бедрата, а не обратното.

От известно време популярност придобива охлаждащ лосион, който е на базата на камфора. Компреси, напоени с него, се налагат на целулитните участъци и се снемат, когато лосионът се поизпари. Това предизвиква понижение на температурата на кожата с около 2°С - процес, който подобрява кръвната и лимфната циркулация, тонизира кожните тъкани и спомага за отделянето на токсините.

Успешното спиране на проблема "целулит" е резултат от постоянни усилия. Няма магически крем, процедури или хапчета. Целулитът може да бъде трайно намален, скрит, т.е невидим, но не и излекуван. Просто тялото ни е еволюирало, без да смята целулита за такъв проблем, какъвто го виждат нашите естетични критерии. За възвръщането на гладката кожа трябва да се грижим по малко всеки ден.

 

Спортни занимания

Прилагането на физически упражнения атакува голяма част от причините, водещи до появата на целулита. От една страна те стимулират циркулацията в областта на кожата, а от друга подобряват еластичността и гъвкавостта на колагеновите влакна, с което предотвратяват образуването на целулитните подутини.

 • Най-подходящият спорт за борбата с целулита е плуването. Причината за това е, че при всяко движение водата оказва 60 пъти по-голямо съпротивление от въздуха. Освен това налягането на водата действа и като лимфодренаж.
 • Друг подходящ спорт е фитнесът и най-вече стречинг упражненията, които основно подобряват еластичността на съединителната тъкан. Недостатък и на двата спорта е, че изискват време и средства.
 • Ето защо, при невъзможност за тяхното практикуване, специалистите споделят, че всекидневата сутрешна гимнастика в рамките на 15-20 минути също има благоприятен ефект върху тялото и по-специално целулита. Освен това тя води до освобождаването и на голямо количество ендорфини, които благоприятстват доброто настроение.
 • Вечер, преди лягане, редуването на горещи и студени душове в областтта на бедрата и ханша също спомага за активиране обменните прецеси и намалява целулитните подутинки.

За да се редуцира портокаловата кожа, е необходимо по време на спортни занимания да се следи дишането. Важно е вдишването и издишването да бъдат дълбоки, бавни и равномерни. С помощта на тренировки, укрепващи мускулите, може не само да се борите с целулита, но и да предотвратите по-нататъшните му прояви.

 

Салонни процедури

Антицелулитните процедури стават все по-масова и по-достъпна услуга на родния пазар на услуги в сферата на здравето и красотата. За едни от най-ефективните антицелулитни процедури се смятат горещите обвивания на основата на тъмните водорасли и кафето, а също и специалните масажи: ръчен, апаратен и вакуумен. Полезни в борбата с портокаловата кожа са и детокс процедурите, в програмата на които влизат обвивания, маски, масажи и хидротерапия.

Дерматологични процедури срещу целулит се провеждат с успех в рамките на курсове с по 5-6 процедури на месец. Ползата само от едно обвиване едва ли ще бъде голяма, препоръчително е колкото се може по-често в домашни условия да се масажирате с морска сол, която укрепва съединителната тъкан и отстранява излишната вода от клетките.

Масажите са най-често използваният метод за подпомагане на другите методи при лечение на целулит. Единствено на тях не може да се разчита като средство за справяне с проблема. Факт е, че когато се извършват правилно, кожата се изглажда и придобива по-стегнат вид.

Масажите са ръчни и апаратни. Според някои специалист първият вариант е много по-добър. При него няма нежелани ефекти като прекомерно нагряване на кожата, което се наблюдава при апаратните масажни техники.

Именно това затопляне ги прави противопоказни за дамите с капиляри и предразположените към разширени вени.

 • Популярен вариант са и масажите с вулканични камъни. Методът е взаимстван от китайската медицина. През неговото приложение се постига стимулиране на кръвообращението. А от там и на процесите, свързани с изгаряне на мазнините. Редуват се бели и черни камъни, които се поставят върху проблемните зони.
 • Антицелулитният масаж е е една най-разпространените техники на ръчен масаж за лечение на целулит. Доверете се на специалист при неговото извършване. Неправилните техники и натиск е възможно да доведат до влошаване на състоянието. Изразява се в повишена оточност и изразителност на мастните натрупвания.  Препоръчително в седмицата е да се правят най-много два масажа. Появата на синини след процедурата е често срещано оплакване. Това е знак, че масажът е бил направен непрофесионално. Нанесени са травми върху капилярите. Това затруднява значително процесите на придвижване в тъканите. Употребата на специално масло или магнезиево олио по време на масажа, увеличава многократно ефектите от него. Процесите за изгаряне на мазнините се активизират по-ефективно с посочените мазила.
 • Целулитен масаж с мед е друг изключително популярен метод за овладяване на портокаловата кожа. Необходими са няколко процедури за видимо изглаждане на кожата. Пациентки, при които мастните депа са ясно изразени, може да се наложи по-продължителен курс. Методът в съчетание с масажните техники прави чудеса в кожата. Тя се изгражда по-бързо. Мастните депа се разбиват благодарение на дрениращите и противооточните ефекти на пчелния продукт.
 • Водните масажи също са ефективен способ за избавяне от мастните натрупвания. Още по-ефективни са, когато във водата са разтворени специални соли с дрениращо действие или етерични масла с антицелулитен ефект. Ефективността на този тип процедура се увеличава и когато се извършва с минерална или морска вода (може и солена чрез разтварян на сол). Спа центровете предлагат изключително голямо разнообразие от водни процедури, които освен върху ставния апарат повлияват добре и на портокаловата кожа.
 • Един от ефикасните методи за справяне с грозната портокалова кожа е популярната мезотерапия. При този метод в мезодермата се въвежда инжекционно разтвор от растителни екстракти и компоненти на химична основа, които моментално въздействат на мастните депа. Активизират процесите, свързани с тяхното изгаряне.
 • Акустичните вълни, известни още като шокови, въздействат пряко върху мастните депа. Те изпращат директен импулс към тях и ги разбиват без да увреждат околните здрави клетки. Вълните проникват на дълбоко и усилват по естествен път метаболизма. Процедурата протича без усещане за болка от страна на пациента. При въздействието върху мастните депа с ултразвукови вълни се разрушава структурата на здравите тъкани. При метода кавитация този нежелан ефект не съществува. При него се въздейства пряко върху адипоцитите. По този начин се разрушава мембраните на мастните клетки. Но в тялото ни те се освобождават под формата на триглицериди. Това е главният недостатък на кавитацията.
 • С вендузи се предлагат масажи в повечето козметични салони. Чрез поставянето на вендузата на точното място се усилва кръвообращението. Насърчава се изхвърлянето на излишната течност и разграждането на подкожните мазнини. Вендузният масаж не трябва да е свързан с болково усещане и оставане на синини по кожата, въпреки твърденията на някои „специалисти“. Вендузният масаж се извършва на вакуумиращ принцип. Чрез вакуум кожата се всмуква и се въздейства върху рецепторите й.
 • Масаж чрез вакуум се извършва и с повечето съвременни антицелулитни уреди в салоните. Най-често те комбинират метод с импулси или лъчи.
 • Антицелулитното бельо е представено от клинове. Изработени са от еластична материя, която прибира увисналата кожа. Силуетът изглежда видимо по-добре при носенето на бельото. Много производители предлагат антицелулитни клинове с вградени в тях микрокапсули с растителни екстракти. За да се освободят активните им компоненти е необходимо бельото да се носи поне 16 часа в денонощието. Това създава много неудобства. Предизвиква спарване и обилно потене в интимната област. Друг недостатък е, че това бельо не може да се носи през лятото именно заради спарващия си ефект.