Банер за мобилна версия за апликация

Шум в ушите

Тинитус е латинското наименование за шум в ушите. Шумът може да представлява звънене, свистене или да е от друг вид, който се усеща в ушите или главата. В повечето случаи тинитусът не е сериозен проблем, а по-скоро дискомфортно състояние, което евентуално може да се преодолее.

Тинитусът не е заболяване, а симптом. Обикновено, когато става въпрос за шум в ушите, се разбира субективно оплакване, невъзможно да бъде установено от други лица чрез обективни методи. Много често се комбинират и с отслабване на слуха или световъртеж, нарушение в равновесието, смущения в паметта, обща слабост и недобро самочувствие.

Тинитусът възниква в една от следните области - външно, средно, вътрешното ухо или е вследствие на патологични процеси в мозъка. Нормално е да се усеща шум в ушите или главата от време на време. Шумовете от тялото са постоянни, но заради натоварената със звуци околна среда, ги отличаваме по изключение. Не сме свикнали с тях, те са заглушени от шумовия фон на средата, която обитаваме, но ако останем в тъмно изолирано помещение, можем да се уверим в този факт.

Всяко препятствие, като ушна кал или чуждо тяло в ухото, блокира шума отвън и води до възприятие на шумовете в главата. Течностите и секретите, инфекциите или болестното състояние на костта на средното ухо или тъпанчевата мембрана причиняват тинитус.

 

Причини:

Една от най-често срещаните причини за шума в ушите е увреждането на микроскопичните краища на слуховия нерв във вътрешното ухо. С напредване на възрастта се наблюдава увреждане на слуховия нерв и тинитус. В наши дни високият шум е най-честата причина за тинитус. За съжаление, масово не се обръща внимание на увреждащия ефект на силните шумове и високата, интензивна музика. Нерядко шумът в ушите се асоциира и с излагането на стрес, предимно психически, тревожни и депресивни състояния.

При тумори, особено ангажиращи слухово-вестибуларния нерв, е описвана такава симптоматика.

Ототоксични (увреждащи слуха) медикаменти има сред антибиотици, химиотерапевтици, аналгетици и аспирин, диуретици и невролептици, антиаритмични средства и др.

Дегенеративни невромускулни заболявания засягат и фините мускули на средното ухо. Засягането им може да бъде обусловено от инсулт, травма, енцефалити, дегенеративни заболявания, множествена склероза.

Турбуленции, предизвикани от високото кръвно налягане, могат да създават оплаквания. Такива възникват и при патология на сънната артерия, като аневризми, както и на големите венозни съдове, локализирани в областта.

Съществуват неврофизиологични теории относно патогенезата на субективния шум в ушите. Отделните рецепторни клетки в кохлеата (охлюва) на вътрешното ухо са разположени тонотопично – т.е. честотно разпределени. Тази типичност се запазва и при провеждането на стимула, т.е. отделните неврони също се активират от различни честоти, чак до кората на главния мозък, където е най-висшето интегриране на получената информация.

Според теорията, при някои от посочените по-горе причини, най-често хронично или еднократно излагане на силен шум, възпалителни и дегенеративни заболявания, настъпва увреждане на част от рецепторните клетки. Това обикновено се асоциира и със загуба на усета към възприеманите от тях честоти. Свързаните с тези клетки подкорови и корови области подлежат на контрол, но при тази увреда очевидно той бива загубен. Това позволява спонтанна активност на съответните участъци при липса на периферна стимулация. Друг компонент на теорията е, че разположените в близост рецепторни клетки променят своята чувствителност и към други честоти.

 

Видове:

 • Cyбeĸтивeн шyм в yшитe: Toвa e нaй-чecтo cpeщaният тип шyм в yшитe, зaщoтo чyвaтe звyĸ, нo ниĸoй дpyг нe мoжe дa гo чye.
 • Kлиĸвaнeтo или пyлcиpaщият тинитyc: шyмът, ĸoйтo пpoизвeждa oбиĸнoвeнo, e шyмoлeнe или звyĸ oт звънeнe, нo мoжe дa e щpaĸвaнe или бъpзaщ звyĸ, ĸoйтo въpви зaeднo cъc cъpцeтo ви.
 • Oбeĸтивeн шyм в yшитe: Toвa e мнoгo пo-нeoбичaeн вид тинитyc. Πpи тoзи тип, лeĸapят пoняĸoгa мoжe дa чye звyĸ, ĸoгaтo внимaтeлнo гo cлyшa.

 

Симптоми:

Понякога звукът е краткотраен, но доста често продължава за дълъг период.

Симптомът не се разглежда като заболяване, но проявата му е признак за наличието на заболяване. Звуците, които пациентът чува, не са свързани с никакви външни източници и възникват в съзнанието на всеки отделен пациент.

Хилядите клетки във вътрешното ухо преобразуват звуковите сигнали в електрически и ги предават към мозъка ни. Обикновено косата се движи ритмично в съответствие със звукови вибрации, но по време на стимулация движението й става хаотично.

Хаотичното й движение води до прекъсване на електрическите сигнали и в такъв случай мозъкът ги приема като постоянен шум. Такъв шум е възможно да бъде слаб или силен, както и с различна продължителност – периодичен или постоянен и да се проявява в лявото или дясното ухо.

Това неприятно състояние води до много проблеми – умствени, емоционални и социални. Пациентите, оплакващи се от постоянна проява на симптома (шум в ушите), е възможно да изпаднат в депресия, в резултат от която да ги измъчва безсъние, необяснимо чувство за страх, повишена раздразнителност и емоционално объркване. Възможно е шумът да е съпътстван от болки в ухото и това да е признак за намаляване на слуха.

 

Лечение:

За съжаление лечението на шума в ушите не е дава особен ефект. Дори и при наличие на мускулна или съдова генеза или тумор, не всички лица съобщават за спирането му след лечение. При тях действително се предприемат оперативни намеси, инжектира се ботулинов токсин, поставят се кохлеарни импланти, отстраняват се чужди тела и т.н.

Известна полза се регистрира и при употребата на някои медикаменти, преди всичко такава е описана при антидепресанти от различни класове. Ниацинът и билкови препарати като гинко билоба дават противоречиви резултати. Такива са и данните от приложението на електростимулации или транскраниална магнитна стимулация. Акупунктурата се смята, че има преди всичко благоприятен психологически ефект.

Най-често даваният съвет е опитът за маскиране на шумовете – чрез радио, часовници и т.н. В някои страни дори са създадени апарати с такава цел. Някои отоларинголози назначават ниацин, но все още няма доказателства, че този медикамент намалява шума в ушите, освен това този медикамент може да причини кожни странични реакции.

Слуховата система е изключително деликатна. Органите на слуха са много чувствителни. Тъй като са част от общата нервна система, им влияе всяко изменение в здравословното състояние, от физиологичен или психологичен характер.

При тинитус, причинен от отит в зависимост от степента на възпалението, изисква използването на капки за уши, антибиотици, обезболяващи лекарства и капки за нос. Когато травмата се дължи на промяна в налягането, антибиотичното лечение се назначава при наличието на болки в ушите.

В случай, че проблемът е причинен от синдром на Мениер, насоките за неговото лечение са няколко. Първо назначената диета, насочена към намаляване на приема на сол, се препоръчва, за да се увеличи времето между атаките и да се намали тяхната честота. Назначава се терапия с лекарства, които елиминират призивите за гадене, повръщане и свръхвъзбудимост.

Ако отговорни за тинитус са невроми, оформени на слуховия нерв, пациентът се третира въз основа на размера и темпа на растежа им. Редовното наблюдение от лекар и изследвания са задължителни.

Туморният растеж изисква назначаването на лъчетерапия или операция. При шу в ушите от отосклероза пациентът също се третира в зависимост от стадия на заболяването. Препоръчително се поставянето на слухов апарат или извършването на операция за подмяна на слуховата протезата. Изключително важно при това лечение е да не се губи ценно време. 

Сред най-известните лекарства за шум в ушите са флунаризин, ноотропин, вестибо и бетасерк, кавитом, атаракс, мидокалм и други. За успокояване лекарите най-често предписват антихистамини, мускулни релаксанти и антидепресанти. Препаратите, разширяващи кръвоносните съдове, лидокаин и диуретици също са добра алтернатива.

От добавките може да се доверите на ниацин, лецитин, селен и гинко билоба, които запълват идеално дефицитите и подобряват състоянието.

 • Част от лекарства за шум в ушите са и два известни антибиотика. Въпреки, че приемът на антибиотични медикаменти понякога води до мъчителния симптом, има случаи, в които лечението с тях е наложително – при бактериална инфекция. Ако при Вас шумът в ушите се дължи на точно такава инфекция, амоксициклин и аугментин са медикаментите, които навярно лекарят ще предпише.
 • От лекарствата за шум в ушите, принадлежащи към групата на калциеви антагонисти, често предписван е флунаризин. Той действа редуциращо по отношение на проявата на съдовите спазми, които са отговорни за тинитус и за мъчителните световъртежи и мигрена. Лекарството действа положително и за овладяване на позивите за гадене и повръщане, без да повлиява на кръвното налягане. От това лекарство се пие по веднъж на ден, най-добре вечер, тъй като действа отпускащо и насърчава бързото заспиване.
 • Ноотропил е медикаментът, предписван за лечение на шум в ушите, когато причината за него е нарушеното мозъчно оросяване и снабдяване с кръв. Провокатор на това състояние е не само кислородният недостиг, но и аномалиите в мозъчната функция.
 • Стимулиращо върху мозъчните зони и мозъчната дейност, въздейства препаратът Вестибо. Той подобрява циркулацията, въздействайки върху мозъчните рецептори. Лечението с него предполага пълно ликвидиране на вероятността от проява на шум в ушите. Но не се прилага при подрастващи, както и при лица, които все още не са навършили 18 години. Препоръчва се лечение с лекарството и при синдром на мениер.
 • Бетасерк е друго лекарство, препоръчвано при наличието на симптома. Употребата му се свързва с подобрено кръвоснабдяване в зоната на средното ухо, което се счита за фактор, премахващ напълно вероятността от проява на неприятния симптом.
 • Мъчителното шумене и бучене в главата и ушите се овладява и с помощта на капките унифлокс, които се поставят в очите при офталмологични проблеми. Ефективните са, когато проблемът се дължи на бактериална инфекция.
 • Атаракс е другият медикамент, който не само ще Ви успокои в случая, но ще Ви помогне да овладеете и симптома. В най-добрия случай симптоматиката ще бъде овладяна напълно – шумът изчезва.
 • Мидокалм също е част от списъка на лекарства за шум в ушите. Медикаментът е приложим в терапията, когато симптомът е причинен от сериозен проблем – дискова херния. Въздействието на лекарството е насочено изцяло към потушаване на болката, причинена от притискането на прешлените. Въздействайки пряко върху причинителя, лекарството стопира проявата на вторичния симптом, а именно мъчителното бучене в ушите и свистене в главата. Употребата на препарата с нестероидни медикаменти е задължителна, за постигане на резултат, който е удовлетворяващ.
 • Терапията с милгама също дава невероятен ефект при шум в ушите. Положителният ефект от приема на лекарството е обусловен от подобряване състоянието и овладяване възпалението в слуховите нерви, както и това на нервните пътища.
 • Кавинтон. Когато причината за шум в ушите и другите неприятни състояния, са аномалии в съдовата дейност, кавитон е лекарството, предписвано в случая. Съдовите смущения често стават причината не само за отклонения в слуха, но и за отклонения в зрението. Балансиращото въздействие на препарата при съдови смущения определя положителният ефект от него при лечение на шум в ушите и неприятните последствия, произхождащи от това. Медикаментът е препоръчван и при други циркулационни смущения. При отологични и офталмологични заболявания препаратът също повлиява благоприятно. При някои сърдечни заболявания е възможно да се постанови избягване на лечението с препарата. При деца също не се прилага поради липса на данни за ефекта, който оказва върху тях. В случай, че приемате медикаменти за понижаване на кръвното налягане, както и такива с пряко въздействие върху централната нервна система, предотвратяващи кръвосъсирването или за регулиране на нарушения сърдечен ритъм, задължително уведомете лекаря, който Ви е назначил лечение с този медикамент. Наличието на винпоцетин в лекарството не определя неблагоприятен ефект от употребата му върху способността за боравене с машини и техника. Бременните жени, както и тези, които са в период на лактация, трябва да знаят, че лечението с кавинтон не се допуска. Пациентите със заболявания на черния дроб и бъбреците могат да бъдат спокойни, тъй като при тях не се налага редукция на предписаната доза, а именно – три пъти по таблетка. След хранене е най-добре да приемате таблетите, като се стремите това да се случва в един и същ часови диапазон. Смущения в съня, възникване на позиви за гадене, както и главоболие, обща слабост, сухота в устата, парене в областта зад гръдната кост, са оплакванията, които е възможно да настъпят в резултат от лечебния курс с кавинтон.

 

Билколечение:

Като допълнение към средствата, предписвани от традиционната медицина, е използването на народни средства за бързо избавяне от досадното бучене в ушите. А ето и кои са най-популярните рецепти с тях.

 • С разреден амоняк. Всички страдалци, които се оплакват от мъчителния симптом, могат да опитат следната рецепта с разреден амоняк. Супена лъжица от препарата разтворете в двеста милилитра вряща вода, след което една марличка или памучна кърпа се напоява в разтвора и се прилага към челото във вид на компрес. Задържането на компреса е с продължителност около петдесет минути. Достатъчно е ежедневното приложение на метода, за да отшуми болката напълно.
 • С калина и мед. Една проста и достъпна рецепта за лечение на влудяващия шум в ушите са тампоните с мед и отвара от билката калина. Тампонът се приготвя от марля, сгъната на няколко слоя, която остава за една нощ в ухото. Достатъчно е да извършвате тази процедура за период от 14 до 21 дни и резултатът от нея е смайващ – не просто ще се избавите от шума, но и ще подобрите слуха си.
 • Две рецепти с настойка от маточина. Със същата цел избавяне от шума и възстановяване на слуха, използвайте следната рецепта, предлагана от любимата ни народна медицина. Направете тинктура от маточина, смесвайки една част от сухата трева се смесва с три водка. За седмица извлекът трябва да бъде настояван далеч от светлина. Инфузът е годен за използване единствено след филтриране, след което по три-четири капки от него е добре да се накапват в ушните канали. Добре е след това да затоплите ушите си като поставите в тях памучни тампончета и увиете вълнен шал около главата си или най-добре като облечете топла шапка. До пълно възстановяване повтаряйте тези процедури.
 • С воден инфуз на маточина също е възможно да приготвите невероятно ефективен лек. Той е ефективен и при сълзящи от студа и вятъра очи. За приготвянето му са необходими четири нарязани листа маточина, които се попарват с литър вряща вода и остават накиснати в нея за час. От три до четири седмици приемайте ежедневно приготвения инфуз, като предварително го подсладите с мед.
 • С листа от касис и цвят от бъз. Другата ефективна комбинация за справяне с проблема е смес листа от касис+цвят от бъз. От двете съставки, вложени в равни количества, пригответе бульон. Достатъчно количество е две лъжици от билковите компоненти да се оставят да къкрят под капак за 20 минути, заляти с вода (две чаши). Приготвеният еликсир престоява четвърт час преди филтрация. Три пъти по седемдесет милилитра ежедневно от лека приемайте, докато симптомът шум в ушите изчезне напълно.
 • Хрян. Едно от другите природни средства за справяне с тинитус е невероятният хрян, който трябва да приемате редовно. За да си приготвите лека с него е необходимо да вземете един пресен корен и да го настържете. След тази процедура към него е необходимо да прибавите малко зехтин, за да се получи маса с консистенцията на кашичка. Ежедневно от този лек се приема по лъжичка, която предварително се прибавя към кофичка кисело мляко.
 • Мащерка. На успокояващото и съдоразширяващото си действие невероятната билка мащерка дължи положителното си въздействие при шум в ушите. Билката е главен компонент в билкови извлеци, препоръчвани при този проблем. Добра комбинация е съчетанието й с ружа(медицинска), сладник, иглика, папрат (корен), бъз (цвят) и подбел. От билковата комбинация пригответе запарка или отварка и я приемайте съгласно препоръките на фитотерапевт.
 • Шведска горчивка. Лекът, препоръчван от Мария Требен и известен като познатата на всички нас шведска горчивка, е спасението при шум в ушите. С билковият еликсир напоете две памучни тампончето, изстискайте ги и пи поставете в ушите. Неприятният шум в ушите много скоро ще бъде овладян при положение, че прилагате редовно лека. При болки в ушите, както и при заглъхнали уши лекът също е невероятен. 
 • С лук и кимион. Доста ефективно е лечението с печен на фурна лук с кимион, което се предлага от невероятната народна медицина за шум в ушите. След като изстине изстискайте сока от лука и използвайте по две-три капки от него двукратно, за накапване в ушите. За около два-три дни неприятното жужене в ушите започва да отшумява.
 • С картоф. Още един прост начин, предлаган от народната медицина, да се спасите от шум в главата и ушите, е чрез картоф (парченце), намазан с мед и поставен на входа на ушния канал. За всяко ухо пригответе по парченце и след поставянето му в ушния канал, увийте главата си с шал.
 • Отвара от ориз. С отвара от ориз също се потушават неприятните болки в ушните канали (болки в ушите) и други оплаквани, сред които шум и заглъхнали уши. За приготвянето й използвайте три супени лъжици. Количеството ориз киснете във вода (две чаши) за една нощ. На сутринта течността, отцедена от ориза, се примесва с чиста вода в същото количество. Варенето й продължава две минутки, като се отпенва. Три големи скилидки чесън се прибавят към отварката и тя се изпива, докато е топла.

Независимост от безвредността на този лек и на останалите лекове, предлагани от народната медицина, не злоупотребявайте с тях, за да не предизвиквате допълнителни усложнения от отлагането на същинското лечение.

При тежки случаи на шум в ушите можете да се доверите на рецептата на Димков.

 • Снабдете се с 500 гр течна глюкоза (може да я замените със същото количество пчелен мед), 20 ядки от сладки бадеми, които се счукват в хаван на каша, 20 зелени листа от индрише, 3 месести лимона, които се мелят заедно с корите, 12 гр тинктура от глогов цвят (закупува се от аптеките), 12 гр валерианова тинктура (симплекс чиста) и една супена лъжица канела на прах. Приема се три пъти на ден около 20 минути преди храненията за деня. Една доза е равна на една супена лъжица.
 • Лечение на шум в ушите при леки случаи се провежда по съвсем различен начин. Според Петър Димков масажът на шията и на врата е доста полезен. Той се прави два пъти на ден.
 • Също така можете да заложите на сок от печен праз лук. Вземете парче памук и го натопете в сока, след което го вкарайте в ухото. Лечение на шум в ушите се провежда след консултация с лекар и откриване на причината за състоянието.

Добавки:

 • Според китайксите билкари сусамовото семе е един от най-добрите лекове срещу шум в ушите. Можете да добавяте семената към храната си, както и да използвате сусамово олио в салатите си.
 • Изследванията показват, че гинко билоба е от полза срещу редица симптоми, съврзани с процеса на остаряване, включително загуба на паметта, лошо кръвооросяване, шум в ушите и др. Подобрявайки кръвната циркулация, гинко билоба притъпява шума в ушите, причинен от ипсата на добра циркулация към вътрешното ухо.
 • В книгата си „Наръчник за билките”, известният английски учен Дейвид Хофман препоръчва екстракта от хидрастис като едно от най-добрите средства срещу шум в ушите.
 • Тъй като шумът в ушите може да е предизвикан и от недостиг на витамини от група В, приемът на такава хранителна добавка би бил много полезен. Специалистите препоръчват на хората с шум в ушите периодично да приемат комбинация от витамин ниацин и В12. Тази комбинация облекчава шума в ушите, стимулирайки кръвообращението към вътрешното ухо и заедно с това – стабилизира нервната система.
 • Шумът в ушите може да бъде свързан с недостига на цинк. Увеличете консумацията на храни, богати на цинк и/или започнете прием на хранителна добавка с цинк.
 • Магнезият облекчава симптомите на шум в ушите и допринася за нормалното функциониране на нервната и сърдечно-съдовата системи.

 

Съвети:

 • избягвайте излагането на висок шум и звуци
 • контролирайте кръвното налягане
 • намалете употребата на сол
 • избягвайте стимуланти, съдържащи кафе и никотин
 • намалете тревожността
 • почивайте адекватно, избягвайте преумората
 • ограничете употребата на ототоксични медикаменти само в рамките на препоръчаното от лекар във връзка с придружаващо заболяване

Hяĸoи лeĸapcтвa, ĸoитo мoгaт дa пpичинят или дa влoшaт шyм в yшитe

 • Acпиpин и дpyги нecтepoидни пpoтивoвъзпaлитeлни cpeдcтвa, вĸлючитeлнo ибyпpoфeн (Моtrіn) и нaпpoĸceн (Аlеvе, Nарrоѕуn)
 • Oпpeдeлeни aнтибиoтици, вĸлючитeлнo ципpoфлoĸcaцин (Сірrо), дoĸcициĸлин (вибpaмицин, дpyги), гeнтaмицин (гapaмицин), epитpoмицин (Еrу-Таb, дpyги), тeтpaциĸлин (тoмбyтицин) и вaнĸoмицин
 • Aнтимaлapийни лeĸapcтвa ĸaтo xлopoxин и xинин
 • Hяĸoи aнтиĸoнвyлcaнти, вĸлючитeлнo ĸapбaмaзeпин (Теgrеtоl, дpyги) и вaлпpoeвa ĸиceлинa (Dераkоtе, дpyги)
 • Hяĸoи лeĸapcтвa пpoтив paĸ, вĸлючитeлнo циcплaтин (плaтинoл) и винĸpиcтин (Оnсоvіn, Vіnсаѕаr)
 • Диypeтици c циĸли (ĸoгaтo ce пpилaгaт интpaвeнoзнo във виcoĸи дoзи), вĸлючитeлнo бyмeтaнид (Вumех), фypoзeмид (Lаѕіх) и тopceмид (Dеmаdех)
 • Tpициĸлични aнтидeпpecaнти ĸaтo aмитpиптилин (Еlаvіl, дpyги), ĸлoмипpaмин