Банер за мобилна версия за апликация

Язва на дванадесетопръстника

Язвата на стомаха и дванадесетопръстника е много разпространено заболяване. Най-чести места за язва в стомаха са пилорът /долното отверстие на стомаха/ и малката кривина на стомаха. Заболяването се среща повече при мъжете, отколкото при жените, главно между 40 и 50 години. Неправилният начин на живот и стресът намаляват постепенно възрастовата граница, така че появата на язва при 20-25-годишни хора вече не предизвиква изненада.

Язвата на дванадесетопръстника представлява хронично рецидивиращо заболяване, което причинява дефект в дуодендалната лигавица.

Дванадесетопръстникът представлява началната част на тънките черва. Той е познат още като дуоденум, а другите две части на червата се наричат илеум и йеюнум. Има С-образна форма и е дълъг около 30 см, като свързва долната част на стомаха и йеюнума.

Дванадесетопръстникът е важна част от храносмилателната система, защото именно в него се продължава процеса на смилане на храната, който е започнал в устата и стомаха. Освен това в него се вливат изходният канал на панкреаса и общият канал на жлъчката и черния дроб. Така се подпомагат допълнително храносмилателните функции.

Механизмът на възникване на язва на дванадесетопръстника се обуславя с увеличение на агресивните фактори в областта и намаляване на защитните функции. Според някои изследвания при язвата на дуоденома се увеличават количеството клетки, които продуцират пепсин. Това става причина за двойното увеличение продуцирането на солна киселина.

При язва на дванадесетопръстника страда началният сегмент на тънките черва, непосредствено след стомаха. Там преработката на храната, започнала в устната кухина и стомаха, продължава. Към стомашните сокове се прибавят секрети от панкреаса, черния дроб и жлъчката. Наличието на хелиобактерна зараза или произвоство на повече секрети с киселинен състав са причина за възпаление, увреждане, разраняване на лигавицата на дванадесетопръстника.

 

Симптоми

Най-характерните прояви на язвата на стомаха са болката зад гръдната кост и по-рядко повръщането и кръвоизливът. Болката се изразява чрез бодежи и парене, които могат да се разпространят към гърба. Обикновено тя се явява скоро след нахранване /след 1-2 часа/, но по-честа е по-късната болка - около 3 часа след нахранване. Може да се появи нощно време или на гладно; болките на гладно са характерни главно за язва на дванадесетопръстника. При нея болката, обикновено тъпа и пареща, се проявява 2-3 часа след хранене в областта на пъпа и малко вдясно, като може да отиде към гръбнака. При поемането на нова храна болката изчезва. Постоянна болка, която възниква независимо от яденето, се наблюдава, когато язвата проникне през цялата дебелина на стомашната стена и агресивните фактори започнат да действат на съседни органи, например задстомашната жлеза /панкреас/.

Сред най-често срещаните симптоми, които издават, че страдате язва на дванадесетопръстника са диария, гадене, подуване на корема, болки, треска, слабост, отслабване, втрисане, болки в стомаха, лош апетит и общо неразположение.

При някои хора, страдащи от язва на дванадесетопръстника се усеща като парене в гърлото. В много случаи болката, съпътстваща язва на дванадесетопръстника, е нетърпима. Тя може да бъде предизвикана и от приема на кафе, цитрусови плодове и някои видове медикаменти.

Болката при язва може да бъде толкава силна, че да има характер на инфарктна болка или болка при стенокардия; тогава болезненото място не дава да се пипне и болният има чувство, че нещо го гризе в стомаха. Болката се успокоява от пиене на сода за хляб, но се усилва при употреба на груба храна. Често след ядене болният има оригване, парене, гадене, а и повръщане, което дава облекчение.

 

Причини

Язвата на дванадесетопръстника се среща много често и засяга повече мъже, отколкото жени. За възникването на този вид язва от голямо значение имат следните фактори:

Генетични фактори, които са основен момент при възникването на язва на дванадесетопръстника. Този факт е подкрепен от много високия процент на болните, при които се отчита сериозна фамилна обремененост. Учените също твърдят, че хората с нулева кръвна група боледуват 3 пъти по-често от язва на дванадесетопръстника. Това твърдение се обуславя с намалената секреторна активност на отделни кръвногрупови антигени.

Факторите на външната среда също до голяма степен причиняват образуването на язвата. Това са отрицателните емоции и множеството стресови ситуации, тютюнопушене и алкохолните злоупотреби, неправилното хранене и консумацията на много пикантни храни и подправки.

Друг много важен фактор е заразяването с Хеликобактери пилори. Твърди се, че този организъм формира дефекта в дуодендалната лигавица, като предизвиква дуоденит и гастрит, причинявайки сериозно увреждане на клетките. Хеликобактер пилори произвежда токсични субстанции за лигавицата на гастроинтестиналния тракт.

Счита се, че язва се развива в резултат на неравновесие между агресивните и защитните фактори, действащи върху стомаха. Към агресивните фактори спадат стомашната солна киселина, но също и жлъчните киселини. Към защитните фактори спада муцинът, който се произвежда от клетките на лигавицата. Той изгражда защитна покривка върху стените на стомаха. Първопричината да настъпи този дисбаланс трябва да се търси в състоянието на нервната система, начина на живот и хранене, стреса. Така основно значение за възникването на язва имат психичните дразнители като силните психични изживявания, нервното напрежение, грижите, тревогите, притесненията, преумората; хранителните дразнители като лютото, соленото, киселото; други дразнители като тютюна и алкохола. Смята се, че язвата се появява така: от всички тези дразнители по рефлекторен път се предизвиква спазъм на кръвоносните съдове на определено място по лигавицата на стомаха; на това място отпада защитата, която упражнява кръвта и става самосмилане на лигавицата от собствения стомашен сок.

 

Диагностициране

В повечето случаи диагнозата язва на дванадесетопръстника се поставя на база симптомите на пациента. Все пак е необходимо да се направят изследвания, които да потвърдят първоначалните съмнения.

Ендоскопското изследване представлява вкарване на тънка тръба с камера, благодарение на която се прави щателен оглед на лигавицата. По време на това изследване може да се вземе и биопсия, която да потвърди или отхвърли наличието на злокачествен процес или инфекция с Хеликобактер пилори.

Възможно е да се направи специфично рентгеново изследване, по време на което болният приема контрастна материя /бариева каша/ и се правят прицелни рентгенови снимки. За да се установи инфекция с Хеликобактер пилори може да се направят кръвни изследвания, фекален и дихателен тест.

 

Лечение:

Ако хеликобактерна инфекция е причината за язва на дванадесетопръстника се назначава антибиотично лечение. Най-често в такава ситуация се препоръчва изследване на цялото семейство дори в случаите, когато членовете му или някои от тях никога не са имали симптомите на болестта. При установено наличие на бактерията-причинител на инфекцията, се прилага комплексно лечение.

Други медикаменти, които се прилагат в подобни случаи, целят намаляване продукцията на солна киселина като съставка на стомашните сокове, или неутрализирането й (например омепразол). Трета група медикаменти ускоряват придвижването на храната от стомаха и дванадесетопръстника към другите участъци на стомашно-чревния тракт, за да се намали химическото и физическо дразнене на лигавиците.

Според водещи хирурзи операцията е крайна мярка – само когато консервативното лечение не е дало резултат и е имало поне един кръвоизлив. Препоръчва се планова операция, тъй като след кръвоизливи има вероятност от перфорация на дванадесетопръстника с всички произтичащи усложнения на спешната намеса.

Прилага се и лапароскопско опериране на язва на дванадесетопръстника. Операциите са щадящи, но след тях трябва да се спазва диета – особено ако пациентът “по наследство” е склонен да развива подобни състояния.

 

Хранителен режим:

Храненето при язва на дванадесетопръстника е изключително важно; при спазване на диета е възможно да бъде постигнато пълно оздравяване. Същевременно трябва да е ясно, че изработването на здравословна схема на хранене не може да има временен характер – някои ограничения трябва да се спазват цял живот.

При храненето е важно да се приеме, че застрашеният от язва на дванадесетопръстника ще го прави редовно: забравете гладуването и преяждането. В рамките на деня може да има 5-6 хранения с по-малки количества храна. Подходящи са растително-млечните хранителни програми. Никой не очаква от вас да бъдете вегетарианци, но месото трябва да е по-рядко на трапезата ви, да не е тлъсто – предимно пилешко и риба, варено или печено.

Разрешените храни включват мляко, извара, крем супи, бяло птиче месо, зехтин, рохки яйца и варено телешко месо, доматено пюре и добре узрели домати, овесена каша и леко подсладени компоти, пюрета от зеленчуци, сухари, кашкавал, краве масло, пчелен мед, магданоз, копър, прясно изцедени плодови сокове.

Порциите трябва да бъдат малки, а храненията през по-малък интервал от време. Не бива да се консумира храна непосредствено преди лягане. Лекарствата, които дразнят стомаха трябва да се избягват.

Примерно меню при язва на стомаха или дванадесетопръстника:

 • 1-ва закуска: рохко сварено яйце, каша от елда, чай с мляко;
 • 2-ра закуска: прясна некисела извара, отвара от шипка;
 • Обяд: вегетарианска картофена супа, варено и запечено в сос бешамел месо, варени моркови, ошав (компот от сварени сушени плодове);
 • Следобедна закуска: бульон от пшенични трици със захар, сухари;
 • Вечеря: варена риба, запечена в млечен сос, щрудел от моркови и ябълки, чай с мляко.

Избирайте зеленчукови супи, плодови и зеленчукови пюрета и каши, компот, кисело мляко, ябълки. Пърженото е забранено, както и малките удоволствия от рода на кафе, черен чай, алкохол, цигари.

Трябва да се избягват пържени и пушени храни, суровите и твърди плодове, бобовите варива и суровите зеленчуци, туршии, консерванти, солени консерви, царевица, гъби, лук, чесън, лютиви подправки, кафе, алкохол, черен чай, пикантните сосове.

Опасни за язваджии храни:

 • рибни и месни консерви,
 • ръжен и пълнозърнест хляб,
 • тестени изделия от бутер тесто,
 • пържени и твърдо сварени яйца (рохки може!),
 • млечни продукти с повишена киселинност,
 • солени сирена,
 • шоколад,
 • сладолед,
 • газирано,
 • кисели горски плодове.

Спазването на режим, известен като диета №1, трябва да е съчетано с достатъчно почивка, спокоен сън, избягване на стрес, физически и психически напрежения.

 

Билколечение

Билковото лечение отдавна се препоръчва при язва на дванадесетопръстника по простата причина, че принципно оздравителният процес продължава доста време: година-година и половина. Медикаментите понякога не дават желания резултат или провокират други здравословни проблеми. Препоръчва се лайка, джоджен, живовляк, невен и жълт кантарион. Отварите и запарките от тези билки могат да се вземат продължително време – те чудесно успокояват лигавицата на дванадесетопръстника, блокират възпалителните процеси и насърчават зарастването на разранените участъци. Билковото лечение при язва на дванадесетопръстника изисква постоянство.

Ето няколко лесни рецепти с билки за язва на дванадесетопръстника:

 • Две супени лъжици жълт кантарион се сваряват за кратко в половин литър вода. След като истине, отварата се прецежда и от нея се пие по 150 мл на гладно четири пъти на ден.
 • Една супена лъжица лайка се залива с 200 мл вряла вода; чашата се похлупва и се запарва докато поизстине. След прецеждане се пие на глътки в рамките на един ден, като глътките се вземат преди хранене.
 • Една супена лъжица сладник - корени се варят в половин литър вода 10 минути. Съдът се отдръпва от огъня и се оставя да изстине, след което се прецежда отварата и се изпива за един ден – на равни части, преди хранене.
 • Сок от сурово зеле – изцежда се и се затопля леко; пие се по една малка кафена чаша 50 минути преди хранене; това се прави в продължение на един месец.
 • Запарка от билки и подправки: смесват се добре 10 грама карамфилчета, по 20 грама суха мента, мащерка и лавандула. Четири чаени лъжички от сместа се заливат с две чаши вряла вода; съдът се похлупва и се оставя да изстива. Още топла, запарката се прецежда. Изпива се на две части – на бавни глътки след хранене, по обяд и вечерта.

Билкова смес против възпаление и кървене от язва на дванадесетопръстника:

 • смесват се по 10 грама маточина, лайка, лавандула и корени от глухарче, и по 20 – жълт кантарион, зърнастец и овчарска торбичка. На една супена лъжица от сместа се отмерват 200 мл вода; чаят се вари пет минути и след като поизстине се прецежда. Достатъчно е да се изпиват по 2-3 чаени чаши дневно на гладно.