Банер за мобилна версия за апликация

Язвен колит

Язвеният колит представлява хроничен възпалителен процес, водещ до образуването на язви по лигавицата на дебелото черво. Дебелото черво е част от храносмилателния канал, в която се съхраняват и иэхвърлят останките от вече преработената храна. Крайната му част се означава като право черво (ректум), което завършва и се отваря в ануса.

Язвеният колит и болестта на Крон са най-разпространените възпалителни заболявания на дебелото черво. Често срещани са в САЩ, Англия и северните части на Европа, сравнително по- рядко в Източна Европа, Азия и Северна Америка. Язвеният колит засяга с еднаква честота мъжете и жените, обикновено във възрастта 10-35 и 55-60 години.

 

Причини:

Причината за възникване на заболяването все още не е известна.

Предполага се, че в основата му е вирусна или бактериална инфекция, която води до нарушена функция на имунната система, персистираща и след елиминиране на инфекциозния агент.

Обсъжда се и ролята на наследствени фактори.

Имайте предвид, че силният страх, безпокойството и стресът непременно се отразяват на червата. Много специалисти смятат, че всички чревни заболявания са свързани по някакъв начин с душевното състояние на човека, или по-точно с неговата реакция към околния свят. Това се доказва и от факта, че сред болните от язвен колит рядко се срещат агресивни хора, защото те умеят да се справят със своите чувства. Затова те твърдят, че язвеният колит е душевна болка, обърната навътре в организма.

 

Симптоми:

Оплакванията се определят от това в коя си част и доколко тежко е засегнато дебелото черво. Най-честите симптоми са :

 • коремна болка
 • разстройство (броя на изхожданията може да достигне повече от 10)
 • наличие на кръв, евентуално слуз и гной в изпражненията
 • повишаване на телесната температура

Различават се няколко форми на протичане:

 • остра форма (остро начало на болестта с бурно протичане)
 • хронично-рецидивираща (с периоди на обостряне и стихване на болестта)
 • хронично- персистираща (болестта никога не стихва напълно, има моменти на влошаване и подобрение)

 

Усложнения:

Най-общо съществува опасност от следните усложнения:

 • перфорация. Най-общо перфорацията има за резултат изтичането на чревно съдържимо в коремната (перитонеална) кухина и развитието на остър перитонит (инфекция в свободната коремна кухина). Това е свързано с появата на остра, необичайно силна болка, ригидност на коремната мускулатура, евентуално гадене и повръщане, обща слабост и т. н. При наличие на някое от тези оплаквания е необходимо веднага да се обадите на Вашия лекар.
 • токсична дилатация (рязко разширение и раздуване на дебелото черво от газове)
 • малигнизация (преминаване в раково заболяване). Наблюдава се главно при по-голяма давност на заболяването (след 10 години). Ето защо ежегодно или поне през година трябва да правите контролно ендоскопско изследване.
 • в 10 - 20% прояви и усложнения от други органи и системи - кости и стави, очи, черен дроб и жлъчни пътища, очи и др.

 

Лечение:

Лечението се определя от хода на протичане на заболяването и тежестта на симптомите. При леките, неусложнени форми се назначават лекарства от групата на салицилатите (Salazopyrin, Sulfasalazin) и антибиотици (Metronidazol). При изразен възпалителен процес в терапията се включват и кортикостероиди. При болните с особено тежко клинично протичане се използват и имуносупресори за постигане на контрол върху хода на болестта.

Необходимо е да знаете, че веднъж възникнало заболяването се проявява в различна степен през целия живот. Медикаментозната терапия облекчава състоянието Ви, но не може да постигне пълното Ви излекуване.

Лечението на хроничния улцерозен колит е комплексно: включва преди всичко строга диета, противовъзпалителни средства, антибиотично лечение и саниране на наличната инфекция.

Пробиотици

Приемът на пробиотици подкрепя лечението на колит и е препоръчително дори по време на антибиотична терапия. Единственото условие е да има интервал от 2-3 часа между приема на антибиотик и на пробиотик – известно е, че антибиотикът поразява всеки микроорганизъм, без значение дали е полезен или патоген.

Въпреки че част от приетите полезни щамове на пробиотика биват унищожени, част от тях успяват да изпълнят балансиращата си роля и съдействат за ускоряване на оздравителните процеси при колит. Особено важен е приемът на пробиотици след антибиотичното лечение – тогава всъщност се получава възстановяването на собствената полезна микрофлора.

Лекарственият пазар предлага доста богат избор от продукти-пробиотици, част от тях вносни. Разликите в цените са доста впечатляващи, но всеки може да направи свой избор. Като добри се сочат продуктите на Аквасорс – Лактобацилус ацидофилус и особено полезния при колит Бифидус комплекс

Според специалисти приемът на хранителни добавки пробиотици може да бъде заменен с консумация на кисело мляко. Условието обаче е млякото да е приготвено от качествена суровина с жива закваска от полезни лактобактерии.

 

Хранителен режим

 • Диетата има за цел да възстанови нарушенията в белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна и във водно-електролитния и витаминен баланс. Храната трябва да бъде богата на белтъчини, бедна на баластни вещества и да съдържа около 2500 до 3000 калории.
 • Забраняват се млечните продукти с изключение на изкиснато сирене.
 • Основните храни са месо, риба, яйца, натурално кисело мляко, туршии от зеленчуци в саламура. Започва се с посолено варено месо, за гарнитура — ориз.
 • Подходящи са варен ориз, шипков чай, варени картофи (пюре), варени моркови, зрели домати, печени чушки, сок от дренки, чай от боровинки, къпини, печени ябълки, банани, пъпеши, крехки меса (пилешко, телешко, риба).
 • Неподходящи са сладките сиропи, компотите, черешите, крушите, прасковите, дините, гроздето, сливите, лукът, чесънът, алкохолът, подправките.

 

Фитотерапията намира място в лечението на хроничния улцерозен колит предимно в "светлия период" - между рецидивите, като целта е те да се предотвратят. С най-добър ефект са следните лечебни растения:

 • плодовете и листата на черната боровинка и шипката;
 • плодовете от дрян, дюля, нар;
 • огниче,
 • бял равнец,
 • подъбиче,
 • полски хвощ,
 • резене,
 • змийско мляко,
 • копър.

 

Билколечение

 • Настържете плодове от калина, без да им слагате захар. Изяждайте по една чаена лъжичка 3 пъти на ден, заедно с яденето. Лечението продължава един месец, прекъсване 2-3 месеца, след това курсът на лечението се повтаря.
 • Една супена лъжица коприва се залива с чаша гореща вода и сместа престоява 10 минути, прецежда се и се пие преди всяко ядене - една чаша за целия ден.
 • Една супена лъжица бял равнец се залива с една чаша вода, сместа престоява 30 минути, прецежда се и се пие по малко преди ядене - една чаша за целия ден.
 • Една супена лъжица живовлек се залива с една чаша вода, престоява 30 минути, изстудява се и се пие преди всяко ядене - една чаша за целия ден.
 • Една супена лъжица червен кантарион се залива с една чаша вода, престоява 30 минути, прецежда се и се пие на глътки - една чаша на ден.
 • По същия начин можете да си приготвите настойка от лайка и жълт кантарион. Билките се приемат, като се редуват - по един месец всяка от тях.
 • Прополис. Пчелният клей или прополис има целебно въздействие върху болните от колит черва. Приема се под формата на т.н. клеева тинктура – може да се купи готова от аптеката или да се приготви в домашни условия. За целта са необходими 10 г клей, които се държат няколко часа във фризер и след това се счукват или настъргват. Заливат се със 100 мл чист медицински спирт, след два дни сместа се прецежда. От клеевата тинктура се приемат по 40 капки в 100 мл топла вода три пъти на ден. Това се прави един час преди хранене. Лечението е около един месец.
 • Ползвайте и средства за повишаване на имунитета, но най-важното е да работите със своите психически емоции, да се радвате на живота, да не се страхувате от нищо. За тази цел препоръчвам следната рецепта: Ползвайте аптечна спиртова настойка от прополис. Приемайте я по следния начин: една чаена лъжичка от настойката с една чаша айрян. Пие се час и половина преди ядене или час и половина след ядене. Приема се 2-3 пъти на ден в продължение на 2-3 месеца.
 • След отзвучаване на острите явления на хроничния улцерозен колит може да се приложи следната рецепта: Смесват се плодове и листа от черна боровинка - 60 г., стръкове от огниче - 60 г., стръкове от полски хвощ - 40 г., стръкове от камшик - 40 г., плодове от шипка - 60 г., жълт кантарион - 40 г., листа от къпина - 40 г., семена от копър - 40 г. Две супени лъжици от сместа се заливат с 600 мл вряща вода. Врят още 5 минути. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 1 водна чаша 1-2 часа преди хранене, 3 пъти на ден поне 4 седмици.
 • Трябва да се пият по 2-4 супени лъжици фермент от билката змийско мляко (Chelidonium majus L.) (внимание отровна билка) на всеки 3-4 часа. Отмерват се 3 л млечна суроватка, към която се добавя 1 чаша захар и 1 чаша сушена или прясна билка змийско мляко. През зимата можете да си я купите от билкова аптека. Ако сами си набавяте билката, най-добре е да я берете в периода на цъфтежа, като откъсвате и стъблата и листата. Не е желателно да се използват корените. Билката се поставя в марлена торбичка и с помощта на тежест (камъче) се спуска на дъното на трилитровия буркан. Ако млечната суроватка при пресичането на млякото се е прегряла и млечните бактерии са загинали, трябва да се добави около 1 чаена лъжичка сметана, купена от пазара. В сметаната винаги се съдържат здрави млечни бактерии. Сместа се държи на топло и тъмно място. Бурканът се покрива с няколко слоя марля, за да не се завъдят винени мушици.
 • Вземат се 1 кг нарязани ситно нежни листа от туя, смесват се с 1 кг мед и сместа се оставя да престои поне 1 месец. Държи се на топло без ограничения във времето и се взема от пастета по 1 чаена лъжичка след всяко хранене. Същият пастет може да се приготви от офика.
 • Ленено семе. Това е едно от най-добрите средства за спасение от запек при хроничен колит. Ето как трябва да се действа в такива случаи: две чаени лъжички счукано ленено семе се заливат с чаша вряла вода; оставят се да се запарят и запарката се пие на глътки. Това е количество за един ден, трябва да се приеме на 2-3 пъти.
 • Сокът от алое вера действа противовъзпалително и е добър вариант за алтернативно лечение на колит, по-точно на язвен колит. Това е доказано експериментално – на пациенти с такава диагноза били давани всеки ден по два пъти 100 мл сок от алое. Експериментът продължил 4 седмици, след което било констатирано затихване на възпалителните процеси в червата и възстановяване на лигавицата на дебелото черво.
 • Джинджифил. Противовъзпалителен ефект има и лечението с джинджифил. При колит най-добре действа запарката от пресен корен. Трябва да го настържем непосредствено преди приготвянето; една – две супени лъжици настърган джинджифил се заливат с чаша вряла вода и се оставят да стане хубава запарка за 10 минути. Пие се на глътки, може да се подслади с малко мед.
 • Глухарче. Това целебно растение може да се използва като суровина за приготвяне на отвара и чай, или да се приемат капсули с екстракт, т.е. хранителна добавка. Корени от глухарче се включват в билкови смеси за лечението на различни видове колит; съставките му подобряват тонуса на чревния тракт и нормализират дефекацията при колит със запек.
 • Мента. Това е класически лек от народната медицина с широко приложение, като едно от типичните му действия засяга стомашно-чревния тракт. Чаят от изсушена мента или ментовият извлек под формата на капки действат съдоразширяващо и болкоуспокояващо. Това е добър вариант за облекчаване на симптоматиката при хроничен колит. Ментови продукти се използват при комплексната терапия на колит; действат добре както при диарични състояния, така и при запек.
 • Копър. Отварата и запарката от копър успокояват чревната перисталтика; такъв продукт носи облекчение при хроничен колит. За лечението е достатъчно да се запари една супена лъжица сух копър – стебла и листа, с половин литър вряла вода. След час запарката се прецежда и от нея се пие по 100 мл два или три пъти дневно преди хранене
 • Зехтин. Студено пресованият зехтин съдържа олеинова киселина – важен за здравето компонент. Благодарение на нея чревната лигавица е защитена от възпаления поради нарушено ензимно равновесие или небалансиран състав на храносмилателните сокове. Ако приемате профилактично по една супена лъжица зехтин дневно, това ще намали риска от развитие на колит и ще ви предпази в значителна степен от висок холестерол и сърдечно-съдови проблеми. При заболяване от колит е добре олиото в менюто да се замени със зехтин, за да се ускори успокояването на чревната лигавица и храносмилателният процес да протича нормално.
 • Маслини. Тук е мястото да цитираме думи, приписвани на Авицена: че маслините са цяр, който лекува всичко. Без съмнение – полезна храна, която при болести като колит върши чудесна работа. За немалко хора маслините дори са част от лечебни програми, чрез които се цели успокояване и регенерация на чревната лигавица. Ето как се приготвят маслини за лечение на колит: 200 маслини се насипват в буркан и се заливат с ракия. Бурканът се затваря плътно и така маслините престояват едно денонощие. След това всяка сутрин на закуска се отброяват 10 маслини и се изяждат.

 

Прогноза:

Повечето болни имат сравнително добра прогноза. Необходимо е да ходите редовно на контролен преглед при Вашият лекар. Той ще следи за симптоми на активиране на заболяването и появата на негови усложнения.