Безглутенова диета

Какво представлява безглутеновата диета

По същество безглутеновата диета представлява хранителен режим, при който се избягва консумацията на храни, съдържащи в себе си глутен. Може да се прилага от всички възрасти, разбира се под медицински контрол и с медицинско предписание.

При диагностициране на непоносимост към глутен (най-често с помощта на кръвни тестове и образна диагностика), лекарят ще Ви препоръча този хранителен режим, а при необходимост и съответната медикаментозна терапия (само при малка част от пациентите е необходимо допълнително медикаментозно лечение, тъй като спазването на диетата води до овладяване на болестта).

Препоръчва се консултация със специалист в областта на храненето (диетолог), за изготвяне на пълен списък с храните, съдържащи глутен, както и възможните такива. При необходимост, диетологът може да Ви изготви и примерно меню, към което да се придържате.

Най-общо храните, които трябва да избягвате, са съдържащите глутен. Тънката особеност е, че много храни съдържат неподозирано високи нива на протеина, без дори да предполагаме.

 

Как да разберем дали страдаме от непоносимост към глутен

Вариантите пред Вас са два. По-бързият и по-скъпият е да си направите изследвания  на имуноглобулините и да проверите дали имате непоносимост към имуноглобулин G (IgG). По-бавният, но по-евтин начин, е да се подложите на безглутенова диета. Ако имате някаква непоносимост към глутена, изключването му от менюто, ще доведе до сваляне на килограми и цялостно подобряване на състоянието.

 

Какво е забранено при безглутеновата диета

Звучи малко осъдително, защото забранените неща са описани в законите. Все пак, ако говорим за стриктно спазване на безглутенова диета трябва да знаете кои продукти да избягвате.

Ето и кратък списък на някои храни и добавки, които да избягвате:

 • Пшеница и жито;
 • Ечемик и производни продукти;
 • Ръж;
 • Тритикале;
 • Булгур;
 • Кус Кус;
 • Нишесте;
 • Грис;
 • Шпелта;
 • Бира;
 • Крекери, крутони;
 • Паста и продукти от зърнени култури;
 • Дресинги със съставки, които имат глутен;
 • Соев сос, терияки сос;
 • Енергийни барчета;
 • Сгъстители;
 • Основи за супа, бульони и миксове;
 • Галета панко;
 • Овкусен оризов микс.

За да се уверите, че даден продукт има или няма глутен, винаги проверявайте собственоръчно етикета. Там производителите трябва да са обозначили наличието на ядки, млечни, соя и глутен, така че търсете информация. Има и европейски регламент (ЕО) № 41/2009 за състава и етикетирането на храни, подходящи за употреба от хора с глутенова непоносимост.

 

Храни разрешени при безглутеновата диета

 • Всички видове сурово месо за готвене, обработените пушени меса примерно не стават защото към тях може да е добавено брашно или нишесте във вид на подправка или пълнител. Същото важи и за готовите колбаси – при тях почти винаги има добавено брашно, единствените безопасни колбаси, са тези на които изрично пише – без глутен. Суровото месо може да се приготви по всички стандартни или нестандартни начини – варено, печено или пържено.
 • Боб, леща, зелен боб
 • Ядки – внимавайте защото при някои видове ядки се добавя брашно като антислепващ агент
 • Плодове и зеленчуци
 • Повечето млечни храни (консултирайте се с вашия лекар дали диетата ви включва и мляко). В някои кисели млека слагат нишесте за пълнеж.

Много зърнени храни също могат да са безопасна част от безглутеновата диета. Ето малък списък – ориз, царевица, амарант, лен, елда, соя, просо, киноа, тапиока.

 

Кои са предимствата на безглутеновата диета

При здравословна диета без глутен се насърчава повече приема на плодове, зеленчуци и други здравословни храни, за да се компенсира загубата на калории и вещества от пшеничните протеини.

Ако дълго време сте свикнали да се храните с продукти и ястия, богати на глутен, може би няма да е лесно да направите прехода. Затова го направете постепенно, след време ще забележите и положителните резултати. Те обикновено се проявяват директно като по-гладка и изчистена кожа, никакъв запек или диария, засищане с по-малки количества храна и много други.

Поддържането на безглутенова диета е необходимо условия за хора с проблеми и нетолерантност към глутен, като например целиакия и алергия към глутен.

С течение на времето хората с целиакия, които са на диета без глутен, виждат значително редуциране на симптомите или изобщо нямат симптоми. За много хора увреждането на червата при целиакия се отстранява след преминаване към диета без глутен.

Глутенът може също да причини увреждане на щитовидната жлеза при продължителен прием и да повлияе на здравето на мозъка. Една от причините за избягване на глутен е свързана с намаляване на главоболието. Придържането към диета без глутен, която осигурява правилните хранителни вещества, може да помогне за предотвратяване на тези сериозни здравословни проблеми.

 

При кои състояния и заболявания се препоръчва спазването на безглутенова диета

Спазването на този хранителен режим не е като обикновените диети, предназначени за масата, предимно за кратко време и с цел редукция на излишно тегло, натрупано покрай празниците.

Безглутеновата диета е предназначена само и единствено за хората, които имат доказана непоносимост или свръхчувствителност към глутен.

Обикновено тези лица трябва да спазват режима цял живот, тъй като елиминирането на фактора, провокиращ симптомите им, води до възстановяване целостта на лигавицата на тънките черва (които са най-потърпевши от болестта), нормализиране на теглото, облекчаване на симптомите и пълноценно усвояване на другите, съдържащи се в продуктите нутриенти.

Заболяванията и състоянията, при които се препоръчва спазването на безглутенова диета, включват:

Цьолиакия: представлява възпалително заболяване с хроничен ход и автоимунна етиология, като причините за развитието и отключването на болестта не са напълно изяснени, но непоносимостта към глутен се предава в поколението, като по-висок риск е налице при наличие на други подлежащи автоимунни заболявания, като например лупус, ревматоиден артрит, захарен диабет тип 1, болест на Адисон, заболявания на щитовидната жлеза, непоносимост към лактоза, синдром на Down, синдром на Turner и много други

Чувствителност към глутен, без наличието на цьолиакия: изразена чувствителност, наподобяваща цьолиакия, е възможно при някои пациенти (според данните от статистическите проучвания могат да се засегнат до приблизително 13 процента от лицата в определена популация), като липсват необходимите лабораторни и образни данни, характерни за цьолиакия

Алергия към пшеница: както всяка алергия и тази към пшеница често остава с неизяснен произход, но крие сериозни рискове от тежка реакция на свръхчувствителност, протичаща със задух, болки в гърдите, промяна в цвета на кожата, обрив, сърбеж и други и изискваща спешна медицинска намеса. При наличие на алергия към пшеница е необходимо доживотно избягване на хранителни продукти, съдържащи пшеница

При някои пациенти (относително малък процент) с цьолиакия се наблюдава рефрактерност спрямо диетата и липса на подобрение на състоянието при нейното спазване, което налага допълнително медикаментозно лечение (най-често с кортикостероиди и имуносупресивни средства в подходящ дозов режим и за достатъчен период от време) или хирургична интервенция.

Стриктното спазване на диетата при повечето пациенти води до ефективно облекчаване на проявите и намалява необходимостта от прием на медикаменти.

Тъй като елиминирането на храните, съдържащи глутен, води до намаляване на източниците на определени витамини, минерали и важни нутриенти, при много от пациентите се препоръчва допълнителен прием на подходящи витаминни добавки.

Консултирайте се с Вашия лекар за необходимостта от прием на добавки, вида на възможните субстанции, които биха били под риск от дефицит (най-често витамини от група В, магнезий, калций) и продължителността на терапевтичния курс.

 

Крие ли рискове лечението посредством безглутенова диета

Безглутеновата диета е безспорно най-доброто, ефективно, безопасно и относително лесно (с малко чужда помощ) за изпълнение лечение при цьолиакия и непоносимост или свръхчувствителност към глутен.

За общата популация обаче спазването на подобен режим би имало по-скоро негативен, отколкото позитивен ефект в дългосрочен план. Лица, които толерират глутен, не бива да ограничават менюто си само до безглутенови храни, тъй като много от продуктите, съдържащи протеина всъщност съдържат и много други полезни субстанции, аминокиселини, витамини и минерали.

Спазването, особено продължително време, на диетата от хора, които не страдат от непоносимост към глутен, може да доведе до различни по тежест негативни ефекти, като например дефицит и недостиг на определени минерали и витамини, съдържащи се в богатите на глутен храни, като например калций, магнезий, витамин D, витамини от група В и фибри.

Дефицитът на фибри и като цяло ниският прием на фибри води до различни по тежест стомашно-чревни оплаквания, затруднено храносмилане, констипация (запек) и други.

Дефицитът на витамини от група В (тиамин, рибофлавин, фолиева киселина, пиридоксин) може да доведе до влошаване състоянието на кожата, косата и ноктите, понижаване на имунитета и други, а недостатъчният прием на минерали (желязо, калций, магнезий) крие рискове от хематологични увреждания, влошаване на костната плътност, патологични фрактури, неврологични симптоми и други.

Много от храните, съдържащи глутен принадлежат към едни от основните хранителни продукти, които са застъпени в рационалното хранене и са нормална част от здравословното диетично меню.

Консумацията предимно на храни, които изрично на етикета са обозначени, че не съдържат глутен, крие риск от прекомерен прием на захари и мазнини (много от несъдържащите глутен продукти са богати на мазнини и захари).

За намаляване рисковете от неподозираните нежелани ефекти, свързани със спазването на тази диета, се препоръчва консултация със специалист и прием при необходимост на подходящи хранителни добавки за намаляване риска от развитие на хиповитаминози, дефицит на минерали и други.

В случай, че спазвате диетата само защото искате да се сбогувате с няколко излишни килограма, този режим може би не е най-подходящият за Вас - разработени са много други хранителни режими, пригодени за редукция на теглото, снабдяващи организма с всички необходими нутриенти.

В случай на генетична предразположеност (наличие на родственик с глутенова непоносимост, алергия или свръхчувствителност) можете да се консултирате със специалист и да проведете необходимите лабораторни (при необходимост и инструментални) изследвания и по негови заръки да ограничите приема на определени храни.

Неконтролираното, самоцелно, самоволно спазване на диети с цел отслабване крие сериозни рискове за здравето и не се препоръчва. Всеки пациент се отличава с индивидуални особености, предразположеност и чувствителност, поради което е необходим индивидуален подход и съобразяване с неговите конкретни нужди и изисквания.

Лечението чрез безглутенова диета се прилага при наличието на съответните показания и получените насоки и наставления от лекуващия лекар.