Диета от сурова храна

Какво е суровоядството

Суровите храни са тези храни, които не са били подложени на термална обработка.

Въпреки че има много и различни видове диети със сурова храна, всички те включват хранене предимно на несготвени, сурови и непреработени храни. Като цяло суровоядството се състои от консумиране на поне 70% сурови храни.

Диетата често включва ферментирали храни, покълнали зърна, ядки и семена, в допълнение към суровите плодове и зеленчуци.

Много суровояди консумират вегетарианска или веганска храна, премахвайки животинските продукти и ядат предимно сурови растителни храни. Малък брой обаче също консумират сурови млечни продукти, риба и дори сурово месо.

Заклетите суровояди твърдят, че суровите храни са по-питателни от готвените храни, защото ензимите, заедно с някои хранителни вещества, биват унищожени в процеса на готвене. Някои дори смятат, че приготвената храна всъщност е токсична.

Въпреки очевидните ползи от консумирането на сурови плодове и зеленчуци, има и някои потенциални проблеми при диетата със сурова храна.

Строга диета със сурова храна е много трудна за спазване и броят на хората, които се придържат към напълно сурова храна в дългосрочен план, е много малък. Освен това, някои храни съдържат опасни бактерии и микроорганизми, които се елиминират само чрез готвене. Хранене с напълно сурова храна, включващо риба и месо, крие риск от заболяване, пренасяно от храната.

 

Готвенето може да унищожи ензимите в храната

Когато консумирате храна, храносмилателните ензими в тялото Ви помагат да я разградите в молекули, които могат да се абсорбират. Също така, храната която ядете, съдържа ензими, които подпомагат храносмилането.

Ензимите са чувствителни на топлина и лесно се деактивират, когато са изложени на високи температури. Всъщност почти всички ензими се деактивират при температури над 47 ° С.
Това е един от основните аргументи в полза на суровоядните диети. Когато ензимите на храната се променят по време на процеса на готвене, от тялото се изискват повече ензими, за да се усвоят тези от храната. Въпреки че няма научни изследвания в подкрепа на твърдението, поддръжниците на суровоядните диети твърдят, че това излага тялото на стрес и може да доведе до ензимен дефицит.

Някои учени твърдят, че основната цел на хранителните ензими е да подхранват растежа на растението, а не да помагат на хората да ги храносмилат.

Освен това човешкото тяло произвежда ензимите, необходими за смилане на храна. А тялото абсорбира и ре-секретира някои ензими, което прави малко вероятно храносмилането на храната да доведе до ензимен дефицит.

 

Храни, които са по-здравословни сурови:

 • Броколи: суровите броколи съдържат 3 пъти повече сулфорафан (растително съединение, което се бори с рак), отколкото обработените броколи;
 • Зеле: когато готвим зелето се унищожава ензима мирозиназа, който играе роля в предотвратяването и борбата с рак. Ако решите да готвите зеле, направете го на пара и за кратко;
 • Лук: суровият лук е анти-тромбоцитен агент, който допринася за предотвратяване на сърдечни заболявания. Готвенето на лук намалява този благоприятен ефект;
 • Чесън: сярните съединения, намиращи се в суровия чесън, имат противоракови свойства. Готвенето на чесъна унищожава тези серни съединения

 

Храни, подходящи за суровоядство

Суровите продукти с растителен произход, които са допустими при суровоядство, обикновено са пресни плодове и зеленчуци, кълнове, ядки, бобови, сушени плодове, семена, някои подправки и дори водорасли.

Ако решите да изпробвате суровоядство като начин на хранене и философия, то трябва да започнете с коренна промяна на хранителния режим. Освен че ще забравите за печката, при суровоядство е нормално да ядете студена храна или малко стоплена, но не повече от 110 градуса максимум.

Сред позволените и препоръчителни храни са още:

Мед – в комбинация с прясно изцеден лимон и разтворен във вода е чудесен тонизиращ еликсир

Ядки – само в суров вид, като на термична обработка подлежат само бадемовите и кайсиевите. За суровоядство са подходящи и орехи и лешници, но ако са добре смлени предварително.

За кулинарно вдъхновение и мотивация можем да ви предложим да експериментирате със зеленчукови салати и смлени сурови ядки – фъстъци или орехи.

Само в натурално състояние могат да се консумират ечемик, соя, царевица, ръж и пшеница. При най-категоричното суровоядство се използват кълнове на зърнени храни, но това е по-обширна тема, защото изисква познаване на методите за правилно отглеждане на кълнове.

Корени и кореноплодни зеленчуци също са допустими храни при суровоядство, като трябва да сте внимателни към картофите. Те не са подходящи за консумация в необработено сурово състояние.

Повечето от храните, които се консумират при суровоядство, са подходящи за режим на отслабване. Те са с ниско съдържание на калории и мазнини, но с добри количества фибри. В зеленчуците се съдържат витамини и фитохимикали за по-добро чревно здраве и храносмилане.

Приготвяне и съхранение на храната при суровоядство

За да се снабдите с някои храни, нужни за суровоядство, може да ви се наложи да търсите повече специализирани магазини. Грижата за суровата храна е по-различна от тази за готвената – при непастьоризирани продукти трайността е по-малка, а опасността от разваляне е по-голяма.

Внимателно измивайте всички продукти преди да пристъпите към обработката им.

Някои продукти като сушени плодове, семена, белени ядки, рожков е добре да се съхраняват в хладилник. Всички храни за суровоядство, които подлежат на обработка с кухненски робот или блендер, могат да се приготвят както желаете. Казваме това, защото може да ви се струва, че е трудно да се експериментира с ястията при суровоядство поради ограниченото количество храни, подходящи за него.

В органичен вид може да се консумират още следните продукти:

 • Бобови и зърнени култури, фасул
 • Ананас, кокос, кайсии, манго, ябълки
 • Пресни и сушени билки
 • Масла – студенопресован зехтин, ленено масло, конопено масло
 • Ябълков оцет
 • Водорасли – спирулина, хлорела

 

 

Какви са ползите за здравето от суровоядството?

 

По-добро храносмилане

Според принципите на суровоядството, ензимите са жизнената сила на дадената храна. Във всяка храна, природата ни предоставя перфектен ензимен микс, който е достатъчен за оптимално функциониране на храносмилателната дейност, без да се налага да изчерпваме собствените си храносмилателни ензими. Процеса на готвене унищожава или променя тези ензими, както и важни витамини и минерали.

Друго схващане на вегетарианците е, че готвените храни изискват повече време за храносмилане и натоварват храносмилателната система и кръвоносните съдове с частично разградени мазнини, протеини и въглехидрати.

 

Намалява риска от някои заболявания

Безспорно сред едни от най-полезните влияния на този хранителен режим попадат намаляване на риска от някои сериозни заболявания като рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.

В далечното минало хората са били принудени да ядат голяма част от храната си в суров вид. В подкрепа на ползите от консумация на сурови храни е и обстоятелството, че тогава не са съществували и „болестите на цивилизацията“ сред които попадат затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак.

 

Детоксикация

Детоксикацията се споменава като един от основните ефекти на суровоядството. Как се случва това?

Отказвайки се храни като бяла захар, бяло брашно, преработено нишесте, месо, мляко и млечни продукти може да усетите известно напрежение и нервност в началото. Механизмът на това усещане е подобен на това при зависимост. Известни са някои общи симптоми, които могат да са сигнал, че процесът на детоксикация е започнал:

 • промени по кожата;
 • подуване на корема;
 • болки в стомаха;
 • главоболие;
 • проблеми със съня;
 • запек, диария;
 • умора, сънливост, ниски енергийни нива;
 • раздразнителност;
 • симптоми на настинка.

Обяснението за тези симптоми е, че когато тялото се освобождава от определени вещества, то трябва да ги отдели по някакъв начин – чрез черния дроб, червата, порите на кожата. Докато протича детоксикацията, тялото е фокусирано върху освобождаването на токсините, а преминаването им през организма води до изброените симптоми. Мислете за детоксикацията като за почистване на силно запрашена къща – когато започнете да почиствате праха, голяма част от него се усеща във въздуха . Когато почистите целият прах, ще се почувствате по-добре. Същото важи и за тялото – докато токсините не бъдат напълно отстранени, може да се чувствате зле.

 

Може би се чудите защо е нужна тази детоксикация и какво точно всъщност се отделя

Ако дълго години сте се хранили с некачествен и вредна храна, голяма част от хранителните вещества остават „затрупани“ в организма и стават „токсични“. Наред с храната, организмът е атакуван от редица съвременни химикали и вещества във въздуха, водата, козметиката и т.н. Именно затова е необходима детоксикацията – след нея ще се почувствате наистина по-добре. Представете си как работи един автомобил, ако използва напълно чисто гориво, без никакви примеси.

Ако, въпреки че, сте убедени в ползите и ефекта на детоксикацията, Ви е доста трудно да се справите с някои от последствията, може да върнете за известно време някои от храните (варени зеленчуци, млечни продукти) и да ги елиминирате бавно и поетапно. Това ще забави детоксикацията, но ще направи прехода по-плавен.

 

Загуба на тегло

Наред с ползите за организма на биохимично, клетъчно и физиологично ниво, съществува едно последствие от суровоядството, което е видимо и отвън, а именно загубата на тегло.

За разлика от стандартните диети, свързани с чувство за глад и липса на енергия, суровоядството прави това с лекота. В какво се крие тайната?

Едни от главните герои в суровоядството е консумация на пресни плодове и зеленчуци, а както знаем, те имат най-малко калории, спрямо която и да е друга храна. Лесен начин да се възползвате от това е да изяждате един плод около 30 минути преди ядене, като препоръчвани са ябълките и ананаса.

Консумацията на храни с високо водно съдържание също е сред факторите, допринасящи за този ефект. За да засилите ефекта, може да опитате следното: през първата половина на деня, преди да ядете каквото и да е друго, пийте само вода с прясно изцеден лимонов сок. Малко след това, изпийте половин литър зеленчуков или плодов сок. Ако с наближаване на обяд, усещате глад изберете супа или салата, приготвени от пресни органични съставки. За вечеря може да си приготвите паста, фалафел с тахан сос, сос Маринара и други, приготвени по рецепти от суровоядството.

Придържайки се към този хранителен план, вие ще получите всички необходими хранителни вещества и вода, необходими ви за деня, като същевременно калорийният прием ще е нисък.

 

Наддаване на тегло

Ако крайната ви цел е да наддавате на тегло, може да постигнете това като се придържате към по-богат на калории план и тренировъчна програма. Калории за тази цел може да си набавите от допълнителен прием на смесени шейкове, фурми или банани, ядки, семена и авокадо.

 

По-високо ниво на активност

Друго предимство на суровоядството е значително повишение на енергийните нива. Тази енергия ще породи желание да тренирате или просто да прекарвате повече време в движение, навън, вместо да седите пред телевизора или компютъра. Повишената физическа активност подобрява притока на кислород към всички клетки и тъкани в организма и ускорява лимфната дейност. В крайна сметка, това също допринася за отстраняване на ненужните и токсични отпадъци от организма. Някои експерти смята, че целулитът, всъщност е свързан с недостатъчна лимфна дейност и дренаж, поради което може да забележите и значително намаляване или дори изчезване на този проблем.

Макар, на пръв поглед, да изглежда, че суровоядството е свързано със сериозни ограничения, в действителност това не е така. Съществува богато разнообразие от идеи и рецепти за комбинации между различните хранителни продукти, които могат да заменят голяма част от консумираните преди храни.

 

Суровоядство и топла храна

Логично е да възникне въпроса..как да затопляме храната си, ако следваме този план? И значи ли това че трябва да ядем студена храна и през зимата?

Ако не сте привърженик на студените ястия, може да използвате някои "трикове":

Използвайте загряващи подправки като лют червен пипер, джинджифил и чесън.

Затоплете леко супата или соса на печката (или на водна баня), но само до температура, при която може спокойно да сложите пръст в нея и да го задържите там.

Оставяйте храните и напитките на стайна температура. Ако съхранявате в хладилник, извадете известно време преди консумация, за да се затопли до стайна температура.

Освен споменатите ползи, в резултат на придържането към суровоядство, ще усетите подобрение на съня, емоционалната стабилност, увереността и самочувствието си.