Ниско въглехидратната диета

Една много популярна диета. Предпочитана е, защото не е сложна, не е точно диета, а е по-различен хранителен режим, не ограничава строго храненето, ефективна е и наистина отслабвате. Няма нужда от специално готвене, ядене в определени часове и много сложни промени в начина на живот и на хранене и различни схеми, които да спазвате постоянно и също толкова често да забравяте. Лошото е, че не всички са наясно с принципите на диетата, има един момент, в който повечето се отказват заради спиране на отслабването. Затова ще Ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за нисковъглехидратната диета.

 

Какво представлява нисковъглехидратната диета

НВД, както ще го срещнете по-често е режим на хранене, при който до минимум е намален приемът на храни, съдържащи въглехидрати. Някои от спазващите диетата дори напълно се отказват от въглехидратите, но това не е препоръчително, ще споменем по-долу в статията защо.
Ниско въглехидратната диета може да бъде два вида – с по-висок прием на мазнини (ВМ-НВД – Високо Мазнинна Ниско въглехидратна диета) и с по-висок прием на белтъчини (ВБ-НВД – Високо Белтъчна Ниско въглехидратна диета). Кой ще изберете зависи от вашите предпочитания и нужди. И в двата случая диетата е подходяща за отслабване и оформяне на фигурата, като се топят само мазнини, без да се намалява мускулната маса.
Въглехидратите ни доставят енергия. Когато намалим количеството им, тялото започва да ги набавя като окислява запасите от мазнини на организма.

Въглехидратите в менюто Ви не трябва да бъдат повече от 20% от дневния калориен прием или 1 гр въглехидрати на килограм телесно тегло.

Позволени храни при нисковъглехидратната диета

  • Всички видове месо, дреболии, бекон. Мляно месо също може, но ако си го мелите Вие, за да знаете какво има вътре. Месото да се приготвя печено, варено или задушено. Избягвайте да пържите и панирате. Не го пресолявайте, не използвайте и много подправки. Всички видове риба са разрешени, внимавайте с консервите, там има много подправки и сол.
  • Мляко и млечни продукти са разрешени, без пушени, топени и различни сирена с добавки. Яйца, най-вече варени, за да избягвате пърженото. 
  • Разрешени са всички видове зеленчуци – салати, чушки, краставици, домати, зеле – прясно и кисело, моркови, лук, спанак, каквото Ви харесва. Може да ги ядете поотделно или да ги правите на салати, но без да ги подправяте със сосове. Плодовете трябва да се ограничат. Ако не можете без тях, избирайте по-кисели видове – лимони и грейпфрути.
  • Използвайте масло, зехтин или сметана. Забравете за олиото и маргарина.

От напитките разрешени са чай, минерална вода, кафе, но без подсладители като захар и мед.

Въглехидратите в менюто на практика могат да се набавят с всякакви храни, като хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни, царевица, картофи, грах, овесени ядки, кестени, но трябва да са организирани така, че общото количество на въглехидратите да не прескача препоръчителните. Това важи и за плодовете.

Източници на мазнини са: растителните масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, кокосово масло.

Зеленчуците и зеленчуковите салати са задължителни и съпътстват всеки основен прием на храна. Ако мазнините, съдържащи се в основните ястия, са под индивидуалния ви оптимум, то добавянето на растителна мазнина в салатата ще покрие разликата. За екзотичен вкус, а и заради голямото съдържание на витамини, минерали и аминокиселини, си заслужава да добавите кълновете. Присъствието им в салатите към режима ще позволи избягването на комплексните витаминни и минерални добавки

 

Забранени храни при нисковъглехидратната диета

Докато спазвате диетата не трябва да консумирате хляб, картофи, тестени храни, сладка, кремове, шоколад, захар, брашно, ориз, боб, грах, сладки плодове. Не употребявайте газирани напитки, алкохол, освен малко вино след първата седмица на диетата, натуралните сокове. Махнете от менюто си всичко пържено и панирано, всякакви сосове. Ограничете солта, като внимавате и за всички храни, които я съдържат.

За кого е подходяща нисковъглехидратната диета

НВД се отразява добре на хора, които нямат напрегната работа, не спортуват или спортуват рядко и/или не интензивно. Важно условие също е да нямат бъбречни и чернодробни проблеми, тъй като високият белтъчен прием принуждава тези органи да работят по интензивно, за да обезвреждат и изхвърлят амоняка, които се получава при дезаминиране на аминокиселините. При всички положения обаче е редно да се провери дневния прием на калории. Защото повечето „слепи” привърженици на НВД приемат твърде малко калории. Това води първоначално до рязко сваляне на килограми, но по-голямата част от тях не са мазнини, а вода и мускулна маса. Вследствие може да се стигне до нежелана адаптация на метаболизма нарушаване на хормоналния баланс и срив в имунната система. Все неща несъвместими с постигането на привлекателна визия и добро здраве.

 

Как да се храните

Добре е да се храните по-често, на по-малки порции. Не пропускайте ядене, нека храненията ви са 6-7 на ден. Въглехидратите, които присъстват в менюто Ви, трябва да приемате сутрин на закуска, в никакъв случай вечер. Вечер по принцип приемайте по-лека храна и по-малко количество. Увеличете количеството на течности, необходими са ви поне 3 литра вода. За разнообразие може в нея да изцеждате лимон или грейпфрут. С помощта на диетата за месец се свалят между 5 и 7 килограма. Може да разделите диетата на два етапа, между които да приемате повече белтъчини. След приключване на НВД, за да задържите резултата, е добре да се храните разделно.

 

Плюсове и минуси на диетата

Диетата е лесна, ефективна, гарантирано изгаря мазнини. Подходяща е за хора, които не са много натоварени физически и психически, тъй като намаленото количество на въглехидрати води до лоша концентрация и отпадналост. Няма нужда от усилена физическа активност, за да има резултати. Дори нормално спортуване, приложено с диетата ще доведе до добри резултати.

Не трябва да се прилага прекалено дълго време, още повече да я превърнете в постоянен режим на хранене. Препоръчителният период е два месеца. В началото на диетата може да се почувствате отпаднали и уморени, без енергия, сънливи. Не избирайте НДВ, ако имате бъбречни проблеми. Не се лишавайте напълно от въглехидрати, нека те присъстват в менюто ви, макар и минимално. Ако работата Ви е чисто физическа или полагате тежък умствен труд, това не е за Вас, защото няма да може да работите пълноценно.

 

Съчетанието на диетата с какъв тип физическа активност би било подходящо

Повечето хора, прилагащи тази диета, я комбинират със спорт. Спортът, освен чисто физическия ефект, носи и редица физиологични ползи.

Този тип хранене е подходящ за всякакъв тип натоварвания в класовете на силовите, силово скоростните и скоростните комплекси от упражнения.

Все пак най-добре е да прилагате диетата едновременно с правилно планирана тренировка. При обикновената нисковъглехидратна диета повечето тренировки са приемливи, стига да не са твърде продължителни. Ако целта Ви е кетоза, то най-добре правете експлозивна, силова тренировка, интензивна, но с неголяма продължителност и с опционално кратко кардио за финал.