Равномерно балансирана диета

Какво представлява равномерно балансирана диета

Равномерно балансираната диета е хранителен режим, в който тялото използва предимно два вида клетъчно гориво - въглехидрати и мазнини. Приемът на мазнините и въглехидратите тук е равно балансиран, но не по отношение на приема им в грамаж, а по отношение на калориите им, тъй като в 1 грам въглехидрати има 4 ккла. , а в един грам мазнини килокалориите са 9. По отношение на храните, това е най-толерантният хранителен режим.
Смята се, че може да се говори за равномерно балансирана диета, когато отношението на мазнините към въглехидратите е в рамките на 45-55% към 55:45 %.

 

Равномерно балансираната диета е популярен хранителен режим

Основният фактор, поради който РБД е популярен и често предпочитан начин на хранене, е по-големия избор на хранителни продукти.
Това се харесва на хората, които трудно влизат в по-тесни рамки по отношение на храненето си, каквито например съществуват при кетогенния начин на хранене.

 

За и против Равномерно балансираната диета

При този режим участват храни от всички групи – с преобладаващо съдържание на въглехидрати, мазнини и белтъчини. Няма ограничение откъм храната, а само в калориите, които носи тя. При правилно изчисление на дневната енергийна нужда, може да си позволите любимите храни.

 

Подходяща ли е за вас

Това е балансиран хранителен режим, който може да бъде спазван дълго време без проблеми. За да намалявате теглото си е достатъчно да приемате по-малко калории, отколкото са ви нужни и да тренирате.

 

Какви храни участват в равномерно балансираната диета 

В съставянето на режима, могат да участват храни от всички групи.

 • въглехидратно преобладаващи (хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни, захар и захарни изделия, царевица, картофи, грах, овесени ядки)
 • протеиново преобладаващи - белтъчини (мляко и млечни изделия, яйца, соя, месо, риба, морски деликатеси, ядки)
 • мазнинни храни (растителни масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово масло, кокосово масло)
 • бобови храни (боб, стар грах, леща, нахут)
 • зеленчуци (краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак, коприва, киселец, зеле, карфиол, броколи, тиквички, тиква, моркови, зелен фасул, магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, репички и др.)
 • кълнове от семена, от ядки, от бобове и зърнени храни, от люцерна и др. поници
 • плодове (ябълки, круши, череши, дюли, черници, вишни, банани, фурми, портокали, мандарини, тенджарини, грейпфрути, грозде, кайсии, праскови, смокини, мушмули, киви, ананас, лимони, нар, райска ябълка, ягоди, малини, боровинки, къпини, пъпеши, дини и др.

 

Ползи на равномерно балансираната диета

Именно, защото присъстват много храни, балансирано разпределени и като калории и като порции в менюто ви, не би трябвало да се очакват оплаквания като:

 • главоболие
 • лош сън
 • запек
 • отпадналост и т.н.

Чрез РБД вие интегрирате всеки ден пълната и оптимална доза натурални витамини и минерали. Храните се разнообразно, нищо реално не ви липсва.

Колко калории и протеин да приемате дневно

Най-лесно ще Ви бъде, ако от общият калориен прием за деня извадите калориите, идващи от белтъчини. За мъжете те са до 2,5 г на килограм телесно тегло, а за жените до 2 г на килограм тегло.

Ако сте жена и тежите 60 кг., нужното Ви количество протеин ще бъде 60*2 – 120 г протеин. Изчислили сте, чрез някой калкулатор, че нужните Ви калории, за да отслабвате са 1500 на ден. Изваждате 1500-120 и получавате 1380 ккал., които трябва да идват от въглехидрати и мазнини. За да е равномерно балансирана диетата просто разделете полученият резултат на 2. В нашия случай се получава 690 ккал. от въглехидрати и също толкова от мазнини.

Приготвянето на ястията е добре да бъде чрез варене, печене и задушаване. Пърженето и панирането повишава количество на мазнините и то наситени, които са тежки за стомаха и не носят полза.

 

Лесна ли е за спазване

От гледна точка на нуждата от изчисляване на калориите, РБД може да ви се стори трудна. След като свикнете, обаче това няма да представлява трудност.

Хранителните продукти, които са позволени, са много разнообразни и не лишават организма от нищо.

 

Тренировката при спазване на равномерно балансирана диета

Режимът дава възможност за упражняване на всички видове физически активности, влизащи в гупата на силово-скоростните, скоростните и силовите упражнения.

При определени условия, може би не би бил удачен избор за атлети, практикуващи спортове с дълга продължителност, като например маратони, плуване или колоездене на други разстояния.

Ако решите да спазвате такъв тип начин на хранене, се наблюдавайте 2-3 седмици, за да прецените дали се чувствате добре, защото в крайна сметка индивидуалността остава основен фактор.

 

Последици за здравето в следствие на спазването на равномерно балансирана диета

Режимът е леко поносим и здравословен, стига да е индивидуално съобразен. Често е набеждаван за най-рационалния спортен хранителен режим. Това е междинен режим, явяващ се удобен кръстопът, даващ относителна почивка на тялото ви от по-крайните в ограниченията към хранителните вещества режими за понижаване на тегло. Преди всичко този режим дава възможност за улеснено навлизане и излизане от периоди на понижаване на подкожна мастна тъкан.