Хранене на растителна основа

 

Какво представлява вегетарианската диета

Вегетарианската диета е насочена към хора, които не консумират месо и месни продукти или към даден момент не желаят да го правят. Особено трудно е на тази група да си набавят достатъчно протеин от естествени източници, тъй като тези вещества се съдържат в голямо количество именно в месото.

 

За и против вегетарианската диета

Неоспорим факт за вегетарианските диети и тези, при които не се ползват месни продукти е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че ниското съдържание на мазнини при вегетарианската диета намалява нивата на лош холестерол. Той има свойството да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и да ги стеснява. Това е много опасно състояние, което може да доведе до запушването им и негативните последици от факта.

Друг плюс от ограничената консумация на мазнини е намаляване на вероятността от високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Естествено, преминаването към вегетарианско хранене не предпазва от сърдечно-съдови заболявания, но значително намалява рискът от тях.

 

Ефикасна ли е вегетарианската диета

Вегетарианската диета може да се пригоди за отслабване, като се намали дневният прием на калории под обичайно приеманите. Дори да не сте вегетарианци може да спазвате тази диета с цел прочистване на организма и повишаване на имунитета.

Същината на този хранителен режим се състои в спиране консумацията на определени продукти, а в зависимост от това се разграничават няколко вида вегетарианство:

Оволактовегетарианство – позволява консумирането на мляко, млечни продукти, яйца и мед;

Лактовегетарианство – включва мляко и млечни продукти, но не и яйца;

Веганство – пълно или строго вегетарианство, при което не се приемат никакви продукти от животински произход. Можете да научите повече от статията: Веган диета.

Суровоядство – следващите този вид консумират растителните продукти в суров вид.

 

Най-популярните типове вегетарианство според присъстващите животински храни

  • Лакто-вегетарианци: не консумират месо, риба, яйца. Включват в менюто си много млечни храни;
  • Ово-вегетарианци: не консумират месо, риба, мляко и млечни храни. Консумират много яйца;
  • Морски вегетарианци (пескетарианци): не консумират мляко, млечни продукти, месо, месни продукти и яйцa. Включват морски продукти;
  • Вегани: не консумират нищо животинско. Приемат много бобови и ядки.

 

Подходяща ли е за Вас вегетарианската диета

В случай, че не обичате да консумирате месни и млечни продукти, както и яйца, тогава Вашето хранително меню в повечето случаи се доближава максимално до вегетарианската диета. Ако искате да отслабнете, но обичате да си хапвате месо и да пиете мляко, нашият съвет е да се насочите към друг режим за намаляване на теглото.

 

Лесна ли е за спазване вегетарианската диета

Хората, които обичайно не консумират храни от животински продукти, поради различни причини – не обичат или изпитват съжаление към животните, няма да имат затруднения при спазването на вегетарианската диета. За останалите, които обичат да хапват месо и млечни продукти, може да се окаже доста трудно да се лишат от тях.

 

Против и ефектите на вегетарианството:

  • Рискът от развитие на желязодефицитна анемия. Причина: Желязото се съдържа в растителните храни се абсорбира слабо.
  • Липсата на витамин В12 в растителните храни (тя се среща само в животинските продукти) може да доведе до сериозни нарушения на нервната система.
  • Протеин - е основният материал за тъканите и клетките. Тя е с тяхна помощ, е налице развитие на ензими и хормони. И растителни протеини (като соята), естествено, ще доходност животни.
  • Недостигът на витамин D, калций и йод и цинк - основните проблемни Веганците.
  • Пълна отхвърляне на риба води до дефицит на омега-3 и други. Това, от своя страна, заплашва развитието на катаракта и сърдечно-съдови заболявания.
  • Излишната мазнина се превръща в пречка на протеин асимилация.
  • Той попада под атака на панкреаса.
  • Растителната хранителна диета кара тялото да работи в екстремни условия.
  • Рискът от развитие на недостиг на витамини, дефицит на протеин и дисбиоза.

 

Кога вегетарианството е противопоказно

  • Месо и риба - са необходими компоненти на детската диета. Без тях е невъзможно да се завърши физическа растежа и развитието.
  • Бременни и кърмещи майки. Загуба на хранителни вещества по време на бременност трябва да бъдат компенсирани, и върху някои продукти от списъка за растителните храни детето може да има алергия.
  • Спортисти. Тяхната диета трябва да бъде стриктно балансиран, и животински протеини са по-ценни за диетата от зеленчуци.
  • Възрастни (поради високия риск от остеопороза).
  • Жени след менопауза. В този случай, вегетарианска диета не отговаря на високото търсене на организма в много точно за този период калций.
  • Хората в следоперативния период.
  • Вегетарианството е противопоказан при:
  • Астенични синдром.
  • Ревматоиден артрит.
  • Диабет тип 1.
  • Системни заболявания.
  • Колит.
  • Хронични и остър панкреатит.
  • Холецистит.
  • Гастрит, пептична язва и други заболявания на стомашно-чревния тракт.
  • Подагра.
  • Всички хора са различни. За вегетарианството ще се възползват, за някой може да доведе не най-приятните последици. Ето защо, изборът на въпроса - това е индивидуално, изисква ясен баланс, а в някои случаи лекарско наблюдение.

Ако сте вегетарианец или веган, трябва добре да планирате един балансиран хранителен режим. Диета без месо или риба (при веганите и без яйца и млечни продукти) може да е здравословна, но след като елиминирате някои храни от менюто си, трябва да сте сигурни, че получавате всички ключови за вас хранителни вещества.

Едно от най-големите предизвикателства, когато сте вегетарианец, е да осигурите достатъчно желязо в менюто си. Желязото е много важен минерал, тъй като то допринася за производството на кръвни клетки, съветва диетоложката Хилари Боди.

 „Желязото е необходимо за производството на хемоглобин, който пренася кислорода в кръвта, поддържа мускулите здрави, помага на метаболизма и е част от много ензими. Желязото в същността си помага на мускулите да използват кислорода за поддържането на енергията“, обяснява тя.

Препоръчаната дневна доза желязо в момента е между 8 и 15 милиграма – 8,7 мг за мъжете и 14,8 мг за жените, при които се губи известна доза желязо заради менструацията. Световната здравна организация смята дефицита на желязо за хранително разстройство номер едно в света, тъй като около 2 милиарда души (повече от 30% от световното население) са с анемия.

 

Най-добрите източници на желязо

Макар че месото може би е един от най-добрите източници на желязо в храната, има голямо разнообразие от храни, с които може да си набавите това количество. Важно е да помните, че въпросът е не какво количество желязо консумирате, а колко добре организмът ви го усвоява, обяснява диетоложката.

Има два типа желязо в храната: хеме желязо, което се среща в червеното месо, и не-хеме желязо, което се съдържа в растенията, зърнените храни и ядките. Д-р Боди препоръчва следните храни като полезни източници за не-хеме желязо за вегетарианци и вегани:

  • Варива нахут, сушени бобови храни, леща, тофу и грах.  
  • Ядки - особено бадеми, кашу и шамфъстък.
  • Семена – от тиква, слънчоглед и сусам.
  • Тъмнозелени и листни зеленчуци -  като броколи, спанак, зеле, манголд, пролетни зеленчуци и кресон. Водораслото спирулина също е богат източник на желязо.
  • Сушени плодове - кайсии, смокини и стафиди.
  • Пълнозърнести култури - киноа, кафяв ориз и овес.
  • Зърнени закуски, обогатени с желязо.