Хранене с ниски FODMAPs
Какво представлява храненето с ниски FODMAPs
Храненето с ниски FODMAPs е популярнo
Toзи тип начин на хранене е по-известен сред хората, които страдат от стомашно-чревни проблеми и е сравнително нов способ за овладяване на неприятните симптоми около синдром на раздразненото дебело черво.
Основният механизъм е свързан с намаления прием на късоверижни въглехидрати, което води до намаляване ферментацията и газообразуването в дебелото черво. Последни проучвания отбелязват, че хранене с ниски FODMAPs намалява серумните нива на провъзпалителни цитокини (интерлевкини), нивата на фекалните бактерии, общото количество късоверижни мастни киселини във фецеса и бутановата киселина.
Храненето с ниски FODMAPs има благоприятно въздействие върху симптомите на раздразненото дебело черво и около 50-80% от пациентите усещат облекчение.
Това обаче означава, че 20-50% от засегнатите могат да не извлекат позитиви поради невъзможност да се придържат стриктно към режима или други неясни причини. Тогава се налага избор на друг подход.
Ключов елемент е дозираното въвеждане на храните и подбирането на точните количества, за да се види как човек реагира към тях и дали те предизвикват симптоми на раздразнено дебело черво. Практиката е да се избере храна с един FODMAP, например манго (пример за монозахариди - фруктоза) и да се наблюдава реакцията на организма в рамките на 3 дни. Ако няма нежелани реакции, храната се смята за подходяща да се включи в режима.
Списък на неподходящи храни според FODMAP диетата при синдром на раздразнено дебело черво
- Зеленчуци и бобови растения – чесън и лук (да се изключат напълно), праз лук, гъби, карфиол, аспержи, цвекло, целина, грах, соя, фасул.
- Плодове богати на фруктоза – ябълки, круши, сливи, кайсии, праскови, нектарини, авокадо, къпини, стафиди, фурми, грейпфрут, манго, , сушени сливи, диня, череши
- Житни и зърнени храни: – хляб, бисквити, макарони, ядки – продукти съдържащи глутен от бяло брашно, като бисквити, галета, торти, пшеничен хляб, юфка, сладкиши, паста, ръж, ечемик, грис, трици, шам-фъстък.
- Подправки: – подсладители, добавки – фруктоза, агаве, мед, млечен шоколад, кетчуп, царевичен сироп богат на фруктоза, полиоли като, сорбитол, манитол, , ксилитол, инулин
- Пребиотици – приемани директно или добавени към кисели млека и други хранителни продукти – фруктоолигозахариди, инулин, олигофруктоза
- Напитки: – бира, вино, спиртни напитки, безалкохолни напитки
- Млечни продукти: – мляко, суроватка, сирене крема, сметана, яйчен крем, сладолед, кисело мляко
- Маргарин
Храни, които се препоръчват при FODMAP диета
- Зеленчуци и бобови растения – моркови, царевица / сладка царевица до 50 гр. на прием, тиквички, патладжани, зелени чушки, краставици, чушки люти, копър, джинджифил, леща (веднъж седмичн), марули, маслини, пащърнак, ряпа, репички, магданоз, картофи, тиква, спанак, домати (да се избягват чери домати)
- Плодове: – банани, боровинки и червени боровинки, грозде, киви, лимон и лимонов сок, лайм, ананас, папая, малини, ягоди
- Месо: – пилешко, свинско, телешко, агнешко, пуешко, кайма, месни деликатеси
- Риба и морски храни: – пъстърва, сьомга, треска, писия, консервирана риба тон, раци, омари, миди, скариди, стриди
- Житни и зърнени храни, хляб, бисквити, макарони (паста): – хляб без пшеница и глутен, хляб направен от царевица, ечемик, ориз, картофено брашно, макарони без глутен(gluten free pasta), корнфлейкс, бял и кафяв ориз, оризови трици, кокос,
- Ядки: – фъстъци, бадеми, лешници, орехи, макадамия, елда, просо, полента, картофен чипс, тиквени семки сусамови семки (макс. 1-2 супени лъжици), слънчогледови семки (макс. 1-2 супени лъжици), сорго, за семената дозата макс. 1-2 супени лъжици, за ядките дозата е 10 – 15 ядки.
- Подправки, подсладители: – тъмен шоколад, глюкоза, конфитюр/желе от ягоди, мармалад, кленов сироп, горчица, зехтин, фъстъчено масло, захарин, соев сос, сладко-кисел сос, захар, оцет (винен, оризов), сос уорчестър
- Напитки – Алкохол (дразни червата и се препоръчва нисък прием)- бира (до 1 бутилка), водка, джин, уиски, вино (до 1 чаша), кафе, еспресо, плодови и билкови чайове (без ябълка), лимонада, соево мляко, диетична кола в малки количества, вода
- Млечни продукти и яйца – масло, сирена (бри, камембер, чедър, фета, моцарела, рикота, пармезан, швейцарско сирене), яйца, желатин, мляко и кисело мляко без лактоза, тофу, овесено мляко, оризово мляко, соев протеин (да се избягват соя на зърна).
- Омега 3 масло
- Цинк
- Храносмилателни ензими
- Пробиотици
- Билкови чаеве
Всеки ли реагира положително на изключването на тези храни от диетата
Въпреки доказания ефект при медицински проучвания, всеки човек реагира индивидуално на тази диета. Част от пациентите с раздразнено дебело черво могат да толерират известни количества от FODMAP храните, докато при други минималната консумация причинява оплаквания.
Препоръчва се спазване на FODMAP диета за поне 3 седмици под контрола на лекар за оценка на нейния ефект. След това, ако се прецени, може да се започне постепенно въвеждане на малки количества от тези храни в диетата.
Може ли FODMAP напълно да излекува раздразнено дебело черво
Диетата е насочена към премахване на храни, които дразнят лигавицата и подпомагат лечението. Причините могат да са различни и е добре да се направят необходимите изследвания за установяване на причини. Често първопричина за синдром на раздразнено дебело черво е спазаване на неправилна диета. Тогава диета под контрола н аслпециалист може да доведе до възстановяване на чревната микрофлора и заздравяване на червата. Често обаче се изисква по интегративен подход с очистване на паразити, гъбички и патогенни бактерии. Биорезонансната терапия дава отлични резултати в тези случаи.
Препоръчва подготвянето на хранителен дневник, преди започването на FODMAP диета за отбелязване на ефекта от приемането на определени храни с цел евентуалното им избягване в бъдеще.
Алтернативи, които са с ниско съдържание на FODMAP
Списъкът с храните, които трябва да бъдат ограничени през първия етап на диетата е дълъг и е нормално първоначално човек да изпита шок при създалото се усещане, че не му остава голям избор от храни, които могат да бъдат консумирани.
Това обаче е само на пръв поглед, защото съществуват немалко продукти с ниско съдържание на FODMAPs.
Такива са:
- Олигозахариди: банан, повечето дребни горски плодове, с изключение на сини боровинки, грозде, лимони, лайм, мандарини, портокал, киви, ананас, маракуя, бок чой, зелен фасул, пащърнак, краставици, моркови, целина, патладжан, марули, картофи, домати, тиквички, безглутеново брашно и изделия, киноа;
- Дизахариди: млечни продукти без лактоза, ядково мляко (бадемово или оризово), зряло сирене, котидж сирене;
- Монозахариди: банан, грозде, пъпеш, киви, лимон, лайм, мандарини, портокал, кленов сироп;
- Полиоли: кленов сироп, банани, грозде, пъпеш.
С алтернативите обаче също не трябва да се прекалява, защото макар дадена храна да е с ниски количества на FODMAPs, ако се консумира в големи количества, съответно нарастват и поетите FODMAPs.